Review: Bowers & Wilkins CM9 speakers

03 december 2009 4 Minuten 0 Reacties
HFC321.bw.cm9cut-728-75

De B&W CM luidspreker reeks is onlangs uitgebreid met vier nieuwe modellen; De CM Centre 2 center speaker, de compacte CM5 boekenplank speaker, de ASW 10CM subwoofer en als vierde model de CM9 staande vloer speaker, hét topproduct uit de reeks.

De CM9 heeft de meest uitgebreide bass mogelijkheden en met de juist versterker speelt hij het hardst en best van allemaal. Het is een perfecte speaker voor diegenen die op zoek zijn naar goede geluidskwaliteit op realistische geluidsniveaus. Net als de gehele CM serie is de CM9 een complete high-end speaker.

Design In contrast met de voorgaande CDM serie van B&W heeft de CM serie ingesloten tweeters, ingebouwd in een rechthoekig design. Het lijkt misschien goedkoper en makkelijker, maar dat houdt niet in dat de designers niet gelet hebben op de asthetische functies.

De ‘black gloss’ uitvoering is een prachtige uitvoering met zeer mooie detaillering. De zilvere ringen rondom de speaker units of de verschillende kleuren van de cones zijn dan misschien niet de mooiste elementen, maar met de zeer nette en subtiele grill kun je dit zo verbergen. Ze zijn gemakkelijk te bevestigen (magnetisch) en doen geen inbreuk op de geluidskwaliteit.

Advertentie

Bij de speakers krijg je verschillende plaatsingsmaterialen geleverd zoals rechthoekige plintjes om de het vloeroppervlak te vergroten en spikes en ronde voetjes als alternatieven. Genoeg mogelijkheden om de speakers op elke ondergrond perfect te plaatsen.

Het is een prachtig uitziend pakket wat je krijgt, met de nadruk op elegantie en functionaliteit, vergeleken met de 600 serie welke er ongeveer hetzelfde uitziet. Maar, de CM serie heeft toch betere specificaties zoals langere ‘voice coils’ en grotere magneten, wat zich vertaalt in meer vermogen en minder ruis.

De CM9 hoeft niet overdreven hard aangedreven te worden om goed te presteren en wanneer het nodig is kan hij omgaan met hoop vermogen, mits de versterker dit natuurlijk ook aankan.

De impedantie is normaal gesproken 8 Ohm, maar is omlaag gehaald naar 3 Ohm, waarmee je de speaker kunt vergelijken met een 6 Ohm model. Aan de 89dB gevoeligheid kun je ondanks de 3 Ohm toch aflezen dat je niet veel power nodig hebt om een goed resultaat te krijgen.

De versterker die voor het testen gebruikt is, is een Krell fBi, die 300 Watt per kanaal kan leveren zonder enige moeite. Meer dan genoeg paardenkracht voor een redelijk gebruik. Maar zelfs bij het gebruik van een high-end 50 Watt versterker bleken de CM9 speakers voldoende aansturing te krijgen.

Het is geen moeilijke luidspreker om aan te sturen. Je zou verwachten dat een Bowers & Wilkins luidspreker niet ver van toon neutraliteit zou zitten en de CM9 stelt ook daarin niet teleur. Het is een erg nauwkeurige luidspreker met een volle, maar behouden, bass en treble kwaliteit.

Volgens de reviewer geeft de CM9 een transparant geluid en klinkt hij niet echt als een luidspreker. Het geluid is één geheel en de lage, midden en hoge tonen zijn moeilijk apart terug te vinden. Her resultaat is een speaker die vloeiend overkomt en totale controle heeft over wat er gebeurt. Het bass gedeelte klonk erg warm wanneer de CM9 getest was zonder de schuimrubber ring in de reflex poort achterop de speaker (deze worden bij de speaker geleverd met het advies om ze te gebruiken wanneer de speaker dicht tegen een muur geplaatst staat). Over het algemeen ‘ademt’ de bass beter zonder het gebruik van deze ring – wanneer er meer ruimte tussen speaker en muur zit – en zit er een grotere differentiatie in het lage gedeelte.

De CM9 is absoluut een hoge kwaliteits nieuwkomer. Hij is veel makkelijker en meer relaxed dan voorgaande B&W modellen, met een uitgebreider geluid en een betere vertoning van het treble gedeelte. Hij is naar de kwaliteit geprijsd en mooi afgewerkt, maar let wel op de plaatsing. De speaker heeft wel een breed luisterbereik wat niet perse op één punt in het midden van de speakers is. Het is een transparante speaker en het is aan te raden de speaker te gebruiken met helder en soepel klinkende AV apparatuur. Op deze manier vermijd je de kans op een wat opgesloten geluid.

Bron: Techradar

Reacties (0)