Een spatwaterbestendige LED-projector met ingebouwde batterij en luidsprekers. Daarmee checkt de BenQ GS50 heel wat vakjes als je op zoek bent naar een projector die je vlot met je meeneemt. Met zijn hip uitzicht heeft hij enkele dagen onze testruimte gesierd. Hoe presteert hij?
Wat | Full HD DLP-projector met LED lichtbron |
---|---|
Opstelling | 1.920 x 1.080, lichtopbrengst 500 ANSI lumen, contrastverhouding 100.000:1, projectieverhouding 1,2 (100 inch diagonaal op 2,65 m), geluidsniveau 29/27 dBA |
Aansluitingen | 2x HDMI (2.0b, ARC), 1x USB (media, stroomvoorziening), 1x USB-C (DisplayPort, stroomvoorziening), 1x hoofdtelefoon |
Levensduur lamp | LED lichtbron, tot 30.000 uur |
Extra's | HDR10, HLG, 2x 5 Watt luidspreker, ingebouwde batterij, Android TV 10, auto keystone, autofocus, ingebouwde WiFi, Bluetooth, draagtas |
Afmetingen | 186 x 154 x 146 mm |
Gewicht | 2,3 kg |
Adviesprijs | 749,- euro |
BenQ GS50 - Design
Deze BenQ is een leuke afwisseling voor de vaak saaie ontwerpen van draagbare projectoren. Het is een afgeronde, compacte behuizing, uitgevoerd in crème wit, met groene zijpanelen en oranje speakergrilles. Een faux-lederen handvat aan de zijkant geeft hem nog wat extra flair.
Het toestel is IPX2 spatwaterdicht. Concreet betekent dat dat hij bestand is tegen waterdruppels die invallen onder een hoek van maximum 15°. Dat is wat lichte regen, hij is niet berekend om er een glas water over uit te gieten. BenQ claimt dat de projector ook schokbestendig is voor een val van 70 cm. Dat hebben we niet getest, maar voor een projector die werkelijk bedoeld is om overal mee te nemen is dat een prima feature.
De GS50 wordt geleverd met een handige en mooie stoffen draagtas.
BenQ GS50 - Aansluitingen
Om die spatwaterbestendige rating te halen zijn alle aansluitingen afgedekt. Aan een zijkant vind je een HDMI 2.0-ingang (met ARC), een hoofdtelefoonaansluiting, een USB-poort (die stroom levert en mediabestanden kan lezen), en een USB C-poort. Die laatste is DisplayPort compatibel, erg handig als je over een recente laptop beschikt. De USB C-poort kan ook stroom leveren, maar je kan ze niet gebruiken om mediabestanden te lezen. Achteraan het toestel schuilt de stroomaansluiting achter een klein wit deksel.
Bovenaan kan je een cover afschuiven. Die verbergt een kleine nis met daarin een HDMI 2.0-aansluiting en een mini-USB poort. De nis is bedoeld voor de BenQ Android TV stick. De projector beschikt over WiFi en Bluetooth.
BenQ GS50 – Plaatsing
Op draagbare projectoren vind je geen lensshift of zoom, ook de GS50 moet het stellen met een vaste projectieverhouding van 1,2. Daarmee creëert de projector een 100 inch beeld als hij op ongeveer 2,65m van het scherm staat.
Maar dat betekent niet dat er niet gedacht is aan wat hulp bij het opstellen. Vooraan is er een uitschuifbare poot die je bijna traploos kunt instellen om de projector naar boven te laten schijnen. En onderaan is er een standaard schroefaansluiting voor een statief. Na het opstellen volstaat een druk op de knop om de auto-focus en auto-keystone uit te voeren. Indien gewenst kan je die beide nog manueel aanpassen. De auto-keystone corrigeert enkel verticale trapeziumafwijking, horizontale correcties moet je zelf uitvoeren. Probeer zoals steeds keystone-correcties zo klein mogelijk te houden om niet te veel detail te verliezen.
Heb je keystonecorrectie in twee richtingen nodig, dan kan je ook kiezen voor de ‘corner fit’ methode, waarbij je de hoeken van scherm corrigeert. Het gebeurt allemaal erg intuïtief.
In de ‘normal’ power mode maakt de projector redelijk wat lawaai, iets meer dan zijn 29 dBA laat vermoeden, maar de aard van het geluid is niet echt storend. Geen schril gepiep van een kleine ventilator, eerder een milde ruis. In de ‘low power’ mode is de projector wel erg stil.
BenQ GS50 - Gebruiksgemak
De GS50 draait op een quad core Cortex A53 CPU met 2GB RAM en Mali-G31 GPU. Dat volstaat voor een redelijk vlotte ervaring. Het menu is vrij eenvoudig en laat niet al te veel aanpassingen toe. Dat is uiteraard geen verrassing, dit is geen thuisbioscoopprojector die je perfect hoopt te kalibreren.
Afstandsbediening
De bijgeleverde remote herkennen we van de V7000i. Het is een slanke witte verschijning, met een erg beperkt aantal toetsen. De remote werkt via Bluetooth, een troef voor het gebruiksgemak.
Er zijn helaas geen toetsen om de beeldmode aan te passen, daarvoor moet je langs het projector menu. Wie de instellingen wilt aanpassen moet uit twee toetsen kiezen. Het tandwiel leidt je naar de Android tv instellingen, de ‘projector menu’ toets gaat rechtstreeks naar de projector menu’s.
Er zijn sneltoetsen voor Amazon Prime Video en BenQ Familand (kids content), en een voor de Google stemassistent.
Functies
De Android TV stick geeft een volwaardige Android 10 ervaring en is een veel betere oplossing dan third-party appstores zoals Aptoid.
Zo kan je casten naar de projector. Of installeer Plex of VLC, zo heb je een universele mediaspeler. Helaas, Netflix ontbreekt nog steeds, een gebrek dat we ook al op de Xgimi Horizon Pro merkten. Of de app er ooit komt is twijfelachtig (maar niet onmogelijk). BenQ geeft aan dat het mogelijk is om via de Aptoid-app store Netflix te installeren, maar dat raden we af. Zowel de gebruikservaring als de beeldkwaliteit stellen dan teleur. Voor Netflix moet je dus op zoek naar een alternatief, maar het is wel de enige streamingdienst die ontbreekt.
De mediaspeler ondersteunt een erg beperkte lijst codecs, en leest geen Dolby of DTS audio. Wie hoopt een volledigere speler zoals VLC uit de app-store te downloaden, moeten we teleurstellen. Die spelers kunnen niet aan de bestanden op de USB-stick. Je kan ze wel gebruiken om bestanden op het netwerk te spelen.
BenQ GS50 - Beeldkwaliteit
Deze DLP-projector levert Full HD resolutie. Je kan weliswaar 4K-bronnen aansluiten, maar die worden dus gedownscaled naar Full HD.
De beeldverwerking van deze BenQ is behoorlijk, maar er valt ook niets in te stellen. Gelukkig is de projector redelijk vergevingsgezind met ruis, het beeld lijkt dat van nature wat te verbergen. De DLP-chip slaagt er niet in om zuiver alle details van Full HD weer te geven, je mist het allerfijnste detail wat. Er is wat judder zichtbaar in filmische pan-shots. Al bij al een zeer behoorlijk resultaat, zeker voor een draagbare projector.
De LED-lichtbron levert op papier 500 ANSI lumen. In de ‘normal’ lamp mode en de ‘Bright’ beelpreset halen we 468 lumen, dat stemt dus prima overeen met de specificatie. Die beeldmode is echter overmatig groen, en dus niet echt bruikbaar voor filmplezier. In de ‘Cinema’ beeldmode halen we 318 lumen, een degelijk resultaat. Als je de kamerverduistert, kan je daarmee nog een 80 inch beelddiagonaal projecteren, voor 100 inch is de projector net wat te donker. Kijk je bij een beetje licht, laat je dat beter zakken naar 60 inch. We zouden niet aanraden om hem te gebruiken bij veel licht, tenzij dan met erg klein beeld (45 inch). Wie de lamp naar ‘Low power’ schakelt ziet de lichtoutput naar 193 lumen dalen. Dat is enkel nog bruikbaar bij verduistering, dan mag je nog 65 inch projecteren.
Tegenover die vrij degelijke lichtprestaties is het matige contrast eerder een tegenvaller. We meten rond de 270:1 en dat merk je heel duidelijk. Zwart is eerder grijzig, en in overwegend donkere scènes zoals Gravity of Harry Potter verbergt de projector veel zwartdetail achter een sluier van grijs. Zodra er echter aanzienlijke lichtpartijen zijn, valt het matige contrast minder hard op, zoals in de bovenstaande foto van Rapunzel. En bij heldere beelden is de BenQ echt op zijn best.
De Cinema beeldmode levert vrij goede resultaten. De kleurtemperatuur is nagenoeg correct, de grijsschaal is grotendeels neutraal, met enkel in de donkerste tinten een licht overgewicht van rood. De kleurweergave kon ons zeker bekoren, ook al liggen rood en blauw ver buiten de vereiste norm. Ze zijn iets te intens, maar het stoort zeker niet.
BenQ GS50 - HDR
De GS50 ondersteunt HDR10 en HLG, maar onze verwachtingen liggen niet erg hoog gezien het beperkte contrast. Toch kan de projector ons nog aangenaam verrassen. Met zijn 79% P3 kleurbereik valt hij weliswaar sterk onder de 90% die we als limiet beschouwen voor HDR-prestaties, maar de BenQ roeit met de riemen die hij heeft.
Zolang de HDR-beelden op 1.000 nits gemasterd zijn, legt hij nog erg mooie resultaten voor. Ja, ze missen die typische HDR-impact, ten gevolge van beperkt contrast en kleur, maar anderzijds, ze zien er echt wel prima uit. Minder goed gaat het met helder gemasterde HDR-content. Een 4.000 nits gemasterd beeld verliest enorm veel witdetail en de kleuren verliezen dan intensiteit. De HDR-kalibratie is vrij behoorlijk, en het toont dat je zelfs met beperkte basisprestaties nog redelijke mooie beelden kunt maken.
BenQ GS50 – Gaming
De input-lag van 45,1 ms is redelijk, al kunnen we het bezwaarlijk een topresultaat noemen. Tenzij je competitief speelt volstaat het zeker. Er zijn geen HDMI 2.1-gaming features zoals ALLM, VRR of 4K120 (ook geen 2K120, 4K60 maximaal).
BenQ GS50 - Geluidskwaliteit
De 2×5 Watt speakers zijn aangevuld met een 10W woofer. Die combinatie zorgt voor erg leuke klank die vrij vol en krachtig is. Er zit flink wat bas in, voldoende om een prima soundtrack te leveren. Het volume kan hoog genoeg om een doorsnee kamer te vullen. Ook wie wat muziek wil beluisteren hoeft zich niet in te houden. De GS50 kan dienstdoen als Bluetooth-speaker. Onze enige klacht was dat je tijdens die functie geen andere geluidsmodes kunt kiezen (de projector schakelt het beeld uit), maar dat is een detail. Kortom uitstekende prestaties voor een draagbare projector.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
BenQ GS50 – Conclusie
De BenQ GS50 verbergt onder dat hippe uiterlijk een heel capabele draagbare projector. Het lastigste minpunt is de ontbrekende Netflix-app. Het zwakke contrast is jammer, maar in de juiste omstandigheden, en zolang je wegblijft van heel donkere content is het geen dealbreker. De lens en DLP-combinatie verbergen een beetje van het Full HD-detail.
Toch denken we dat je heel wat plezier kan beleven aan deze projector. Hij is perfect draagbaar, zeker aangezien BenQ er een knappe stoffen draagtas bij levert. En die IPX2 spatwaterdichtheid en schokbestendigheid geven wat extra zekerheid voor een toestel dat geen vaste plaats heeft. Opstellen gaat vlot, daarvoor zorgt de auto focus en auto keystone. De GS50 heeft een prima lichtopbrengst, al raden we voor de beste en leukste resultaten aan om hem te gebruiken bij verduistering. BenQ levert het toestel bovendien met een prima kalibratie die erg mooie en gebalanceerde kleuren levert. De audioprestaties zijn erg goed, en Android TV levert je heel wat mogelijkheden waardoor de GS50 een knap totaalpakket is. De prijs is misschien iets hoger dan we gehoopt hadden, maar zeker niet buitensporig.
Beoordeling
BenQ GS50
- Draagbaar, met bijgeleverde tas
- Spatwaterdicht en schokbestendig
- Auto focus, auto keystone
- LED lichtbron met goede lichtopbrengst
- Degelijke kalibratie
- Android TV
- Prima geluidskwaliteit
- Zwak contrast
- Geen officiële Netflix-app
- Mist een tikje detail
Beoordeling BenQ GS50
De BenQ GS50 verbergt onder dat hippe uiterlijk een heel capabele draagbare projector. Het lastigste minpunt is de ontbrekende Netflix-app. Het zwakke contrast is jammer, maar in de juiste omstandigheden, en zolang je wegblijft van heel donkere content is het geen dealbreker. De lens en DLP-combinatie verbergen een beetje van het Full HD-detail.
Toch denken we dat je heel wat plezier kan beleven aan deze projector. Hij is perfect draagbaar, zeker aangezien BenQ er een knappe stoffen draagtas bij levert. En die IPX2 spatwaterdichtheid en schokbestendigheid geven wat extra zekerheid voor een toestel dat geen vaste plaats heeft. Opstellen gaat vlot, daarvoor zorgt de auto focus en auto keystone. De GS50 heeft een prima lichtopbrengst, al raden we voor de beste en leukste resultaten aan om hem te gebruiken bij verduistering. BenQ levert het toestel bovendien met een prima kalibratie die erg mooie en gebalanceerde kleuren levert. De audioprestaties zijn erg goed, en Android TV levert je heel wat mogelijkheden waardoor de GS50 een knap totaalpakket is. De prijs is misschien iets hoger dan we gehoopt hadden, maar zeker niet buitensporig.
Reacties (0)