Philips TV en Audio in 2021: dit zijn de vernieuwingen

27 januari 2021 8 Minuten 1 Reacties
Philips-9636

Het zoveelste virtuele event, in plaats van onze jaarlijkse afspraak met Philips in Amsterdam. Wat heeft Philips voor ons in petto in 2021? Nieuwe tv-technologie, dat staat vast!

Philips doet het uitstekend in de huidige markt, misschien geen verrassing nu we allemaal flink wat extra tijd thuis doorbrengen. De omzet steeg (jaar op jaar) met 3%, en Philips slaagde erin om zijn marktaandeel in het OLED-segment met 20% te groeien.  De hoofdtelefoon en soundbar verkoop verdubbelde zelfs. Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden die we mogen verwachten?

MiniLED

Het ziet er naar uit dat we flink wat competitie mogen verwachten in het miniLED-segment. Na Samsung en LG kondigt nu ook Philips aan miniLED-modellen aan. Heldere kleuren en beter zwart, dat ervaar je best op groot scherm, aldus Philips. Daarom zullen de 9636 (met Bowers & Wilkins geluid) en de 9506 beschikbaar zijn in 65 en 75 inch. Wie hoopte op een 55 inch model, helaas.

Philips 9636 lcd tv 1
Lees ook

Philips 2021 lcd tv line-up, met 9636-serie miniled tv’s

Ambilight

Geen verrassing, Ambilight blijft een belangrijke focus voor Philips. De campagne om Ambilight te testen voor 30 dagen met return-garantie was een succes. Het hoogste retour-percentage was 3% en in drie van de acht deelnemende landen was het retour-percentage zelfs nul.

Goed nieuws, er komt meer vierzijdige Ambilight. Wie zijn tv aan de muur wil hangen zal dat ongetwijfeld graag horen. Vijf modellen zullen er mee uitgerust zijn: de OLED 856 en 806, de miniLED 9636 en 9506 en tot slot ook de 9206.

Hoofdtelefoons en oortjes

De nieuwe GO-reeks van oortjes mikt volop op de sportievelingen.  De True wireless A7306-earbuds hebben een stevige 9mm driver, een hartslagmonitor, zijn IP57 waterbestendig en komen in handige case met UV-reiniging. De nieuwe A6606-reeks zijn ‘bone conducting’, geluid wordt via trilling in je kaakbeen geproduceerd. Niets in je oren dus, zodat je veilig de wereld rond je kan horen. Voor de tv-kijkers is er de H6206, met bijgeleverde USB Bluetooth-dongle.

sportkoptelefoons
Lees ook

Philips komt met vier nieuwe draadloze sportkoptelefoons

The One en soundbars

Philips heeft flink wat succes gehad met zijn ‘The One to watch’ campagne voor midrange Performance-modellen. Daarop wil het uiteraard verder borduren. Er komt een soundbar die er perfect bij past. De B8505 met Dolby Atmos, DTS Play-Fi, Google, Alexa en Bluetooth.  Voor OLED-klanten die een upgrade zoeken is er de Fidelio B97 soundbar: IMAX enhanced, Dolby Atmos en DTS:X, en natuurlijk ook DTS Play-Fi en Google.

Philips fidelio B97 soundbar
Lees ook

Philips 2020 soundbar line-up met Fidelio B97 en B95 topmodellen

Contentpartners

Philips hernieuwt zijn partnership met Rakuten TV. Kopers van een Ambilight TV mogen rekenen op tien gratis films. Er is ook een partner op komst voor de sportliefhebbers, en als we de hints mogen geloven lijkt dat over Formule 1 te gaan.

Workshop TV

Laat ons eerlijk zijn, de Philips workshops over beeldkwaliteit waren altijd bijzonder informatief, zeker aangezien er vaak ook demo’s gegeven werden om nieuwe technieken te illustreren. In een virtuele sessie blijkt dat aanzienlijk moeilijker. Maar we kwamen wel heel wat interessante details te weten.

MiniLED

De MiniLED tv’s zullen beschikbaar zijn eind juni en zullen een plek innemen tussen de huidige top LCD-modellen en de OLED-modellen. Je mag daarom verwachten dat ze voor eenzelfde schermformaat goedkoper zullen zijn dan een OLED-model. Maar welke prestaties krijg je ervoor?

De 9506-reeks biedt 1024 local dimming zones, en een maximale helderheid van 1.500 nits. De 9636 gaat zelfs tot 2.000 nits. Op de 65 inch modellen worden 8 miniLEDs gebruikt per zone, op de 75 inch versie zijn dat er 12 per zone. De toestellen maken ook gebruik van een VA-paneel en quantum dot-technologie, in de vorm van de gebruikelijke QDEF (quantum dot enhancement film) en leveren een kleurbereik van 95% DCI-P3. Dat zijn al best indrukwekkende cijfers. Natuurlijk ondersteunen de tv’s alle HDR-standaarden: HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision.

Maar Philips claimt dat de 9506 ook de beste bewegingsscherpte zal hebben die een LCD-tv ooit gehad heeft. Zeker iets dat we met plezier zullen testen.

OLED

Bij de OLED-modellen valt op dat Philips nu ook zowel de grotere als kleinere formaten aanbiedt. De OLED806 zal beschikbaar zijn in 48, 55, 65 en 77 inch. De slanke voetjes zijn uitgevoerd half in licht zilver en half in donker zilver. Zo kan je zelf kiezen welke stijl je verkiest.

Op vlak van beeldkwaliteit zien we vooral de toevoeging van Fast Motion Clarity graag. Afgaande op de uitleg lijkt dit de Philips versie van een variabele Black Frame Insertion techniek die werkt aan 100Hz, zoals we die vorig jaar op de modellen van LG, Sony en Panasonic al zagen. Dit zal instelbaar zijn in Uit, Laag, Midden en Hoog of AI, waarbij AI varieert tussen de Uit en Hoog stand gebaseerd op hoeveel beweging er in gedetecteerd wordt. Die variatie zal dan wel in fijnere stappen gebeuren dan die voor de gebruiker beschikbaar zijn.

De OLED806 zou dezelfde panelen gebruiken als vorig jaar, maar Philips liet wel vallen dat de nieuwe OLED 9-reeks die traditioneel tegen het einde van het jaar beschikbaar komt, wel het nieuwe LG EVO-paneel zou gebruiken.

De OLED806 is uitgerust met de nieuwste P5 AI-processor. Hij beschikt daardoor ook over de Anti-burnin techniek die we vorig jaar voor het eerst zagen op de OLED935. De techniek gebruikt wel een iets minder fijn detectiegrid dan op de OLED935. Tot slot zijn de nieuwe modellen ook Calman Ready en kunnen ze dus automatisch gekalibreerd worden. Dat laatste geldt trouwens ook voor de MiniLED-tv’s.

PHilips OLED806 oled tv
Lees ook

TP Vision lanceert Philips OLED806 en OLED856-serie met 77-inch model

De nieuwe P5 AI

Elk jaar voegt Philips nieuwe functionaliteiten toe aan zijn P5-processor. De AI-software die instaat voor de detectie van het type beeld (lees erover in het 2020 overzicht) is uitgebreid met een zesde categorie (Film), naast de vijf reeds bestaande (landschap/natuur, gezicht/huidskleur, beweging/sport, donker/contrast en overig). De P5 optimaliseert alle verdere bewerkingen op basis van het type beeld dat door de processor gedetecteerd wordt. Door nu ook films te detecteren kan hij je als kijker ook aanbieden om meteen van beeldmodus te veranderen bijvoorbeeld naar Filmmaker Mode (de vroegere movie mode).

De enige andere verbetering die Philips toelichtte was de lichtmeter. Ook die informatie wordt nu in rekening genomen door de P5, zowel voor SDR als HDR kan hij de bewerkingen aanpassen om het contrast te verbeteren op basis van het omgevingslicht. Bij weinig omgevingslicht zal de P5 er vooral naar streven dat het beeld niet te helder is om vermoeidheid tegen te gaan, maar wel met maximaal bewaren van donkere details en fijne lichtaccenten. In heldere kijkomstandigheden maakt hij het beeld wat levendiger.

De nieuwe OLED-modellen en de miniLED-modellen zijn allemaal voorzien van HDR10+ Adaptive. Dolby Vision IQ ontbreekt, maar volgens Philips kan je een gelijkaardig effect bekomen in de Dolby Vision Bright mode door dan de lichtsensor te activeren.

HDMI 2.1 en gaming

Gamers kunnen ook alvast popelen van ongeduld. Het lijkt erop dat Philips in 2021 werkelijke alle belangrijke features aanbiedt. De HDMI-aansluitingen op de MiniLED en OLED-modellen zullen HDMI 2.1-versies zijn (we vermoeden twee van de vier aansluitingen). Die bieden 48Gbps bandbreedte en ondersteunen dus 4K120. Daarnaast zijn ze voorzien van VRR (inclusief Freesync Premium Pro), ALLM en eARC. Daarnaast is er ook ondersteuning voor HGiG (de gaming HDR-standaard) en zou de input-lag gedaald zijn naar 18ms.

Conclusie

Wat we onthouden van deze introductie? De nieuwe miniLED-modellen zien er erg aantrekkelijk uit, al blijft het even wachten op de prijs. We vinden het ook jammer dat er geen 55 inch model is. Philips vertelde ons dat het prijsverschil van zo’n model met een 55 inch OLED te klein zou zijn, maar sluit niet uit dat dat in de toekomst verandert. Daarnaast heeft Philips naast relatief kleine verbeteringen in de P5 zijn OLED-modellen en zijn miniLED-modellen alles meegegeven waar we vorig jaar wel eens over klaagden. Verbeterde bewegingsscherpte, uitgebreide HDMI 2.1-fucntionaliteit, betere input-lag. Een recept voor heel aantrekkelijke tv’s die we met plezier zullen testen.

Reacties (1)