Nieuwe generatie usb-kabel kan hoge resolutie video doorsturen

24 september 2014 1 Minuut 0 Reacties
usb-kabel

De nieuwste generatie usb krijgt een nieuwe 'DisplayPort Alternate Mode' waarmee het mogelijk wordt om hoge resolutie videomateriaal te versturen.

Als je een computer of ander component aan een monitor of televisie wilt koppelen gebruik je hier momenteel in de meeste gevallen een hdmi-kabel voor. Ook zijn er apparaten die een DisplayPort of een VGA-aansluiting gebruiken. In de nabije toekomst moet het echter mogelijk worden om videomateriaal door te sturen middels een usb-verbinding.

De nieuwste generatie usb-kabels en -connectors, USB Type C genoemd, krijgen een nieuwe ‘DisplayPort Alternate Mode’ waarmee het mogelijk wordt om hoge resolutie videomateriaal, usb-data, audio en stroom door te sturen naar een ander apparaat. Ook worden de kabels en aansluitingen ‘reversable’, wat inhoudt dat alle data in twee richtingen verstuurd kan worden.

VESA, de organisatie achter de usb-standaard, ging op zoek naar een kabel die een echte ‘full DisplayPort AV performance’ kan bieden, met de toevoeging om maximaal 100 Watt aan stroom door één kabel te sturen. De kans is groot dat usb op deze manier dé kabel wordt waarmee alles mogelijk is en je dus daadwerkelijk maar één kabel nodig hebt om verschillende apparaten te koppelen.

Fabrikanten van onder meer computers en tv’s krijgen ook de mogelijkheid ‘usb type c’-naar-displayport-kabels te produceren. Daarnaast liggen ook adapters aan de displayport-kant in het verschiet waardoor we usb-naar-hdmi 2.0-kabels en varianten met dvi en vga kunnen verwachten. Apparaten met usb Type C maken gebruik van de huidige DisplayPort 1.2a mogelijkheden die data met een snelheid van maximaal 5.4Gbps per lane kunnen versturen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van alle lans kan op deze manier 4K Ultra HD-materiaal zonder problemen verstuurd worden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)