LCD vs Plasma in 2010

10 april 2010 1 Minuut 0 Reacties
20090718-lcd_vs_plasma_sm

Het valt niet te ontkennen, 2009 was een slecht jaar voor plasma. Hoe zou je anders het jaar kunnen omschrijven dat de koning van de plasma TV, Pioneer, de markt verliet? Het was moeilijk genoeg toen fans van de Pioneer Kuro modellen hoorden dat Panasonic de productie over zou gaan nemen, maar toen Pioneer op het laatste moment dit plan stopte voordat de eerste Panasonic Kuro modellen klaar waren, ging elke plasma liefhebber een beetje dood vanbinnen.

Maar nog niet alles was verloren en Panasonic, Samsung en LG gingen trots door met de productie van plasma TV’s. Panasonic heeft zelfs de grootste plasma fabriek ooit geopend in 2009. Panasonic stond op en vulde, volgens sommigen, het gat dat de Pioneer Kuro modellen achtergelaten hebben. De Panasonic plasma TV’s hebben niet voor niets de ‘best of.. awards‘ van 2009 gekregen. Het enige minpunt waren de verslagen dat de zwart waarden van de Panasonic modellen veel te snel af zouden nemen.

Maar het jaar was niet al te slecht aangezien de plasma prijzen daalden en het 2e kwartaal van 2009 deed deze techniek het zelfs redelijk goed. Toen, in 2010, stal de Panasonic 3D plasma TV de show. De eerste indrukken gaven zelfs aan dat de nieuwe lijn nog betere zwart waarden bevatte en een beter 3D effect dan LCD TV’s. Terwijl er geen tekenen zijn dat plasma ooit de koning van de flatscreen TV’s zal zijn, heeft de techniek wel voor minimaal nog een jaar bewezen dat alhoewel LCD het grotere marktaandeel heeft, plasma nog steeds een gedeelte van de markt in handen heeft en een aantal voordelen heeft ten opzichte van de concurrentie.

Terwijl de LCD vs plasma discussie nooit zo leuk of betekenisvol is geweest als de format oorlog (bijv. Blu-ray vs DVD) – het is natuurlijk niet zo dat de ene techniek je beperkt in het bekijken van content – is het wel een interessant gevecht om te volgen. In de komende jaren zal LCD waarschijnlijk doorgaan met het pushen van plasma naar grotere formaten en plasma zal LCD pushen naar diepere zwart waarden en snellere refresh rates. Het goede nieuws is dus dat uiteindelijk de consument een betere HD ervaring zal krijgen.

Reacties (0)