Eerste indrukken van de nieuwe 2017 Philips tv line-up

19 maart 2017 9 Minuten 1 Reacties
P5

Bij de aankondiging van de Philips 2017 tv line-up zet TP Vision altijd een aantal zaken in de kijker. Dit jaar lag er een sterke nadruk op ‘Europees’ design en de introductie van hun eigen beeldverwerkingsprocessor, de P5.

Philips 2017 tv-lineup: Over het design

We hebben het zelden zo benadrukt gezien in een presentatie, maar TP Vision gaat werkelijk prat op zijn ‘Europees design’. Maar wat is dat precies, een Europees design? In hun woorden: “Het heeft een richting, balans en proportie die het inherente doel van de het product uitdrukken.” Met andere woorden, het design bevat enkel de noodzakelijke elementen en geen overbodige decoratieve elementen. Het gebruikt authentieke materialen en men is steeds op zoek naar nieuwe materialen en hoe die te gebruiken om de nieuwe archetypes voor te stellen.

Dat daarbij heel wat trendonderzoek komt kijken verbaast niet, maar hoe ver designers daarin gaan is wel interessant. Zo houden ze niet alleen rekening met korte termijntrends, maar ook de langdurige evolutie van de maatschappij. Op een termijn van 10-30 jaar is de televisie bijvoorbeeld uitgegroeid tot een onderdeel van zelfexpressie (zoals een smartphone). Ze worden ook niet enkel door een bepaalde leeftijdscategorie gekocht, maar door iedereen, van jeugd tot derde leeftijd. Kijken we dichterbij, 5-10 jaar, dan spelen lifestyle elementen de hoofdrol. Bijvoorbeeld, de smartphone wint aan belang, mensen ontwikkelen digitale personages en de crisis brengt een verandering teweeg in het waardepatroon van mensen. Op korte termijn, 0-5 jaar, speelt de verregaande miniaturisatie een rol, de opkomst van IoT en zien we de noodzakelijke uitbreiding van de line-up om alle lagen van de bevolking te kunnen bedienen.

Op trendbeurzen speuren designers naar specifieke stijlen, die geweldige namen dragen zoals ‘Art of Boredom’ (die minimalistische design interieurs). Deze stijl is puur en eenvoudig, maar wel gesofisticeerd en oogt respectvol en sober, zelfs poëtisch. De bewoner beseft dat de crisis maar net voorbij is en wil spaarzaam blijven. Hij kiest voor duurzame materialen, die langer mee gaan in plaats van pure luxe uit te stralen. Hij heeft respect voor het verleden, zijn stijl en technieken. Zo een stijl vertaalt TP Vision dan naar bepaalde richtlijnen voor het ontwerp.

Dus ondanks het feit dat een televisie nog weinig ruimte laat om een bepaald design uit te drukken (er is nog nauwelijks een kader en de voet is zowat de enige plaats waar je een accent kunt leggen), gaat er nog best wat tijd en werk in het ontwerp. En eerlijk is eerlijk, de designs van Philips vallen in de smaak.

Weinig nieuws voor Android TV

Android tv zal op alle Philips 2017 modellen Android M (Marshmallow) gebruiken. Van Android N is er voorlopig nog geen sprake, het komt er wel maar een datum kregen we niet. Functioneel zijn er overigens nauwelijks verschillen tussen de vorige versie, Android L (Lollipop) en M. Of alle 2015 modellen dus naar Android M zullen stappen is nog helemaal niet zeker. TP Vision verkiest de stabiliteit van die modellen boven de beperkte voordelen van een update. Het lijkt er dus op dat tv’s het pad van smartphones gaan bewandelen: of je een volgende softwareversie krijgt, is niet zeker. Dat lijkt niet zo belangrijk als er geen functionele verschillen zijn, maar de toekomst zal uitwijzen of er andere redenen zijn (zoals veiligheid).

TP Vision gaf wel een voorproefje van een integratie met de Google Assistant (de slimme stem-assistent die je nu al uit kan proberen op je smartphone in de Google Allo-app). Daarmee zou je de televisie complexere opdrachten kunnen geven zoals: speel Fireball van Pitbull op YouTube. Een andere mogelijkheid is de televisie besturen, bijvoorbeeld volume of Ambilight aanpassen. Voorlopig is dit een idee waar TP Vision mee speelt. Hoe ver die mogelijkheden zullen gaan, is niet gezegd. Het hoeft ook niet de Google Assistent te worden, Amazon Alexa bekijken ze ook. Wordt het een van beiden, of zelfs allebei: ook daar werd voorlopig geen antwoord op gegeven.

De P5: een eigen beeldverwerkingschip

In 2015 nam TP Vision de beslissing om zelf een beeldverwerkingschip te ontwerpen. Gebaseerd op wat toen al gebruikt werd, en lopende ontwikkelingen van nieuwe technologie, is er een planning opgesteld. Het resultaat is de P5, TP Visions eerste eigen beeldverwerkingschip.

Tot nu toe werden verschillende functies ingevuld door een aantal chips. Door alles op een chip te plaatsen gebeuren de operaties in de optimale volgorde. De verbeteringen zijn er op vijf vlakken: Bronkwaliteit, Scherpte, Kleur, Contrast, en Bewegingsscherpte.

Bij bronverbetering worden allerlei artefacten van digitale compressie en bandbreedte-beperkingen aangepakt. Het betreft hier bijvoorbeeld kleurbanding, waar de P5-beeldverwerking de beelden een equivalent van 14 bit-precisie geeft. Of ruisonderdrukking die beter het onderscheid maakt tussen ruis en detail, zodat detail niet ongewenst uitgesmeerd wordt.

De 50% betere beeldverwerking is een enigszins arbitrair getal. Het reflecteert ongeveer hoeveel functies er nieuw of verbeterd zijn ten opzichte van de vorige oplossing (Perfect Pixel Ultra HD). De P5, aldus Danny Tack, is geen eindstation. Er wordt verder ontwikkeld aan nieuwe technologie en functionaliteit, en in de toekomst komen er nieuwe versies.

Een nieuw OLED-model

Enigszins verrassend kondigde TP Vision nu al een nieuw OLED-model aan, de 55POS9002. Hij zal vermoedelijk rond juli op de markt verschijnen. Dat lijkt vroeg, aangezien de 55POS901F (lees de review hier) pas sinds januari beschikbaar is.

Uit verschillende gesprekken konden we opmaken dat het nog niet duidelijk is welke LG-panelen het nieuwe model zal gebruiken, de 2016 of 2017-versies. Maar we begrepen wel dat TP Vision bij LG zal aandringen op de nieuwere versies, niet onbelangrijk vermits zowel Panasonic als Sony de 2017 panelen lijken te gebruiken. Het kleurbereik is op beide panelen identiek, maar de maximale piekluminantie is op 2017 versies wel hoger (ongeveer 860 nits t.o.v 700 nits). Bovendien gebruiken de 2017 panelen een nieuw zwartfilter dat geen purper tint aan het scherm geeft. Verder zal de nieuwe OLED-tv de P5-processor gebruiken en is hij niet uitgerust met een zichtbare soundbar. Driezijdige Ambilight blijft wel aanwezig.

Lees ook onze Philips 55POS9002 oled tv review.

Philips 2017 tv line-up: indrukken

Een aantal zaken springen in het oog als we de nieuwe modellen bekijken (de eerste prijzen vind je hier). TP Vision koos in het grootste deel van zijn Philips line-up voor IPS panelen (van LG Display). Die garanderen een betere kijkhoek, maar hebben minder goed contrast dan de VA-panelen die we over het algemeen aantreffen in de hogere segmenten. Voor kijkers die absoluut in een verduisterde ruimte willen kijken en een thuisbioscoop-ervaring zoeken kan dat een negatief punt zijn, maar voor de gemiddelde huiskamer zien we daar meestal weinig problemen in. Veel hangt overigens ook af van de eventuele lokale dimming aanpak in geval van een edge led model (zoals de 7502). Door het beperkte contrast kan dimming in kolommen duidelijke segmentgrenzen in het beeld creëren, maar dat kunnen we enkel vaststellen tijdens testen. Dit jaar zal de volledige 7000-reeks uitgerust zijn met IPS. Ook de 6000-modellen zijn grotendeels van IPS-panelen voorzien. Enkel de 65 inch en 50 inch modellen uit de 6000-reeks gebruiken VA.

We zien dat er geen nieuw model met Full Array local Dimming is. De 7000-reeks gebruikt Edge LED. Heel de 6000-reeks is uitgerust met een Direct Led-achtergrondverlichting. Dat betekent dat je bij die modellen niet op enorm dunne profielen moet hopen.

TP Vision lijkt voorlopig ook absoluut niet mee te stappen in de nits-race. Zelfs de Philips PUS7502, het beste nieuwe lcd-model heeft een maximale piekluminantie van 400 nits, terwijl de 6000-reeks het overwegend met 350 nits moet stellen. Dat terwijl je vanaf de 6000-reeks wel HDR-ondersteuning krijgt. De HDR-resultaten zullen op deze toestellen dan ook eerder matig zijn. Vanaf de 6000-reeks gebruikt de volledige line-up 10 bit-panelen, met uitzondering van de 43 inch 6432 en 6412 en de 32 inch 6402. Er komt nog steeds geen ondersteuning voor Dolby Vision. HDR10 en HLG zijn wel op alle 2017 tv’s aanwezig.

In het najaar (IFA in september) wil TP Vision een model met quantum dots lanceren. Het gaat om een QD-film implementatie (achtergrondverlichting met blauwe leds en een film van QD er over). De resultaten zullen vermoedelijk te vergelijken zijn met de huidige quantum dot-tv’s op de markt. Dat toestel zal een maximale piekluminantie van 1.000 nits hebben. Of er een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting in zal zitten is niet duidelijk, maar lijkt ons wel een mogelijkheid.

Lees ook onze Philips 55PUS7502 lcd led tv review.

Meer informatie

Binnenkort publiceren we een overzicht van alle modellen, met specificaties en prijzen. Houd hiervoor het 2017 home cinema overzicht in de gaten.

Reacties (1)