Alles over accessoires, bekabeling en plaatsing in je av-systeem

Logitech Harmony portal

Voor je home cinema-systeem kun je tal van accessoires aanschaffen, maar er zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden wat betreft de plaatsing, de bediening en de bekabeling.

Plaatsing tv en wegwerken accessoires

  • Zorg dat de tv op een goede positie hangt. Er zijn verschillende producten om je tv op te hangen tegen de muur. Zorg dat de plek juist is want een tv “verhangen” zal erg moeilijk gaan. De tv  kun je wel weer van de muur halen, maar de wandsteun zelf zal lastiger gaan. Tip: Hang de t  met 2/3 van onderaf op ooghoogte voor beste kijkpositie.
  • Wanneer je de tv neerzet op een kast of dressoir zorg dan dat de kast dit qua gewicht kan houden. Een tv kan erg zwaar zijn. Ook is het handig wanneer de kast ruimte heeft voor je randapparatuur en kabelgoten voor het leggen van je kabels naar en in je kast.
  • Kabelgoten kunnen erg makkelijk zijn en verfraaien het interieur. Neem een kabelgoot die bij je interieur past en leg/hang deze tussen de componenten. Bij een hangende tv hangt er vaak een kabelgoot tussen de tv en de receiver of speler.
Panasonic LZW2004 oled tv 4
Lees ook

Plaatsen of ophangen van je nieuwe tv – dit zijn de beste manieren

Universele afstandsbediening

Een aanrader wat betreft de accessoires is een afstandsbediening waarmee je alle aangesloten apparatuur kunt bedienen. Dit zijn universele afstandsbedieningen die speciaal gemaakt zijn om hele systemen te bedienen. Daarnaast hebben de betere receivers vaak een afstandsbediening bijgesloten waarmee dit allemaal al mogelijk is. Met deze afstandsbediening kun je zowel je receiver als je tv als je blu-ray speler en alle andere apparatuur bedienen. Dit is stukken beter dan vijf afstandsbediening op de salontafel. Mocht je geen receiver hebben, of een receiver die een afstandsbediening heeft zonder deze functies dan kun je kijken naar bijvoorbeeld de universele afstandsbedieningen van Logitech. Dit merk maakt de betere producten en ze zijn ook zeer gebruiksvriendelijk. Overigens is de kans groot dat je tegenwoordig met de afstandsbediening van je televisie jouw audiosysteem kunt bedienen, bijvoorbeeld de soundbar. De tv wordt dan aangesloten met HDMI (e)ARC.

HDMI-algemene-afbeelding
Lees ook

HDMI eARC: dit moet je weten over de opvolger van HDMI ARC

Bekabeling en accessoires

Bespaar niet op de accessoires. Dit is net zo belangrijk als de apparatuur die je aanschaft. Dikkere kabels, zeker voor je speakers, geven vaak toch net dat beetje extra en halen alles uit de kwaliteit van je apparatuur. Ook dit is weer een investering, maar zo ontwikkel je wel je perfecte home cinema-systeem. Let voor speakerkabels dus op de dikte, maar ook op het materiaal. Zilver en koper zorgen voor de beste signaaloverdracht namelijk. Tip: Zorg dat de kabels naar je frontspeakers even lang zijn. Dit geld ook voor je achterspeakers. Mocht dit niet doen dan kan er een vertraging optreden tussen je link en je rechter speaker.

Over het aanschaffen van digitale kabels, vooral HDMI -abels, bestaat nog wel eens onenigheid. Vaak wanneer je een HDMI kabel gaat kopen in een winkel wordt je direct doorverwezen naar kabels van €150 a €200 omdat ze verguld zijn, geen signaal verliezen en nog wat extra kwaliteit hebben. Nu is dit een discutabel punt aangezien het signaal digitaal is. Om deze reden zul je al nagenoeg geen signaal verlies hebben, in vergelijking met een analoog signaal. Bovendien hebben goedkopere kabels ook vaak vergulde aansluitingen, extra signaalbeveiliging e.d. dus is het verschil met duurdere kabels echt minimaal. Eigenlijk moet je het zo zien; Mocht je gaan zoeken naar een HDMI kabel dan moeten de kosten hiervan wel in verhouding staan tot de kosten van je totale home cinema-systeem.

Heb je bijvoorbeeld een systeem van €5000 dan is een kabel van €150 helemaal zo gek nog niet. Maar, heb je een home cinema systeem van €1500 dan is een kabel van €150 redelijk aan de dure kant. Een kabel van €50-€60 zou voor jou dan precies hetzelfde doen. Nogmaals, het verschil tussen de €150 en de €50 kabel is echt minimaal. Je zult een zeer beoefend tester en kijker moeten zijn om het te kunnen zien of horen en vaak is het ook nog een psychisch natuurlijk. Bovendien is duurdere apparatuur vaak gevoeliger, nauwkeuriger en helderder waardoor ruis/signaal verlies hier eerder op zou vallen, mocht het al gebeuren. Denk dus goed na voordat je een digitale (vaak HDMI) kabel en andere accessoires koopt en kijk ook even naar de verhouding tot je totale uitgaven en het hele kleine kwaliteitsverschil.

HDMI-kabels logo’s
Lees ook

HDMI kabels: alles dat je moet weten over de typen en soorten HDMI kabels

Voor analoge bekabeling is bovenstaande een ander verhaal. Een analoog signaal is absoluut ruis gevoelig en het signaal kan dus soms ook gedeeltelijk verloren gaan. Een goede (vergulde) aansluiting en dikkere kabels, met isolatie, bieden dan vaak wel een oplossing. Let wel dat dit vooral geld voor kabels langer dan 1,5 meter. Voor een kabeltje van 30 centimeter is dit niet perse nodig. De kans dat je hier signaal verliest is zeer klein, tenzij de kabel van echt slechte kwaliteit is.

kabels portal
Lees ook

Aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar: dit moet je weten

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over audiosystemen, lcd tv’s, oled tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, digitale televisie en streamingtechnieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.