Hoe je een kamer inricht als thuisbioscoop: plaatsing luidsprekers

10 augustus 2016 6 Minuten 0 Reacties
thuisbioscoop-luidsprekers

In dit artikel kijken we kort haar het plaatsen van de speakers in de Dolby Atmos-opstelling. Waar komen de speakers voor de beste surround-ervaring?

We zijn bijna klaar met onze thuisbioscoop en testruimte maar voordat het zover is zijn er nog een paar stappen die we willen bespreken. We zijn van ver gekomen. Zo hebben we de ruimte compleet verbouwd en ingemeten voor de akoestiek, zijn we op zoek gegaan naar de juiste apparatuur, hebben we de inrichting afgemaakt en onlangs hebben we de ruimte afgewerkt en de akoestische panelen geplaatst. Eerder deze week hebben we uitgebreid stilgestaan bij de verlichting van de thuisbioscoop en in dit artikel kijken we kort haar het plaatsen van de speakers in de Dolby Atmos-opstelling.

Een kamer als complete thuisbioscoop

Het kantoor van MCP Network is voor de zomer verhuisd en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We hebben één ruimte, de zolder, ingericht als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces hebben we je geïnformeerd en tegelijkertijd geadviseerd over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.

We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.

Onze Dolby Atmos-opstelling

Toen we met de plannen voor onze thuisbioscoop begonnen en keken naar de ruimte waarin we dit wilden verwezenlijken kwamen we zelf uit op een 5.1-opstelling met twee hoogtespeakers voor Dolby Atmos. Dit is een zogenaamde 5.1.2-opstelling. Dit zou een mooi Atmos-effect creëren en kostte ons alleen twee extra speakers. Echter, onze akoestisch partner, Mutrox, wist ons al snel te overtuigen van een 7.1.4-opstelling.

Bij een 7.1.0 opstelling maken we gebruik van extra speakers aan de zijden en twee extra hoogtespeakers boven de luisterpositie. Hierdoor zouden we een optimale Dolby Atmos-weergave kunnen creëren, met vloeiende bewegingen van achteren naar voren en van links naar rechts. Door te kiezen voor twee inbouwspeakers en vier ‘terrasspeakers’ (met extra laag) van Bowers & Wilkins hebben we de extra kostenpost ook kunnen beperken.

Wat is Dolby Atmos precies?

De term Dolby Atmos heb je in onze reeks menigmaal voorbij zien komen, maar wat is het precies? Dolby Atmos is een nieuwe surroundstandaard, ontwikkeld door Dolby. Het hele doel van deze standaard is het verzorgen van een nog indrukwekkendere bioscoopervaring, ook thuis. Dit wordt gedaan door een nieuwe techniek waarbij audio-objecten overal in de ruimte geplaatst kunnen worden en je dus niet meer het idee hebt dat een stem of een vliegtuig uit een bepaalde speaker komt. Daar is echter wel een uitgebreidere luidsprekeropstelling voor nodig. Naast de traditionele 5.1- of 7.1-kanaals opstelling komen er extra speakers voor bovenin de kamer bij. Je kunt kiezen voor 2 of 4 luidsprekers als hoogte/topkanalen. Wij zijn gegaan voor vier stuks; twee voorin de ruimte en twee boven de luisterpositie. Deze luidsprekers zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je middenin een regenbui waant of dat een vliegtuig over je heen vliegt. Alle luidsprekers samen zorgen voor een complete soundstage waarbij audio-objecten vrij om je heen kunnen bewegen.

Opstelling van de luidsprekers

Kijken naar ons budget en de mogelijkheden die onze ruimte (een zolder) biedt hebben we uiteindelijk gekozen voor een 7.1.4-opstelling, met twee vloerstaande speakers en een center speaker aan de voorzijde, twee surround back-speakers achter de luisterpositie, twee surround-speakers naast de luisterpositie (weggewerkt in akoestische panelen) en vier speakers bovenin de ruimte. Onderstaande afbeelding van Dolby laat zien wat we voor ogen hadden, al is het in een ideale ruimte.

Niet elke ruimte is echter perfect voor een Dolby Atmos-opstelling, zeker niet onze ruimte. Wij hebben namelijk gekozen voor de zolder en die ruimte heeft een schuin dak waardoor de Atmos-luidsprekers boven de luisterpositie al snel dichtbij komen. Samen met Mutrox, onze akoestisch partner, hebben we echter de beste positie van elke luidspreker bepaald en op papier berekend hoe de Dolby Atmos-opstelling het beste tot zijn recht komt. We moeten het nog finetunen maar vooralsnog lijkt deze niet ideale positie toch goed te werken voor een optimaal surround-effect.

De hoogtespeakers aan de voorzijde waren vrij eenvoudig hoog op te hangen en hebben we licht richting de luisterpositie gedraaid. De surround-speakers aan de zijkanten bevinden zich direct naast de luisterpositie en zijn weggewerkt in de akoestische panelen. Achter de luisterpositie bevinden zich twee surround-speakers, die iets verder naar binnen staan en het audioveld verder naar achteren trekken. De center-speaker is overigens weggewerkt in het av-meubel. Een correcte plaatsing op papier zorgt samen met een goed kalibratiesysteem (Audyssey XT32) voor een indrukwekkend Dolby Atmos-effect.

Lees meer over hoe je luidsprekers in een Dolby Atmos-opstelling aansluit op een av-receiver.

De planning

We hebben de volgende stappen nog te doorlopen voor onze eigen thuisbioscoop. We verwachten over een kleine twee weken helemaal klaar te zijn.

  • Augustus: Afwerking en testen
  • Augustus: Akoestische optimalisatie (tweede meting en finetunen)
  • Augustus: Luisteren, kijken en genieten

Op naar de tweede meting en het finetunen

In de volgende updates kun je lezen over de accessoires en bekabeling die we voor de thuisbioscoop gebruikt hebben, plus de resultaten van de tweede akoestische meting. In de laatste artikelen nemen we het kostenplaatje door en geven we je een mooie impressie van het eindresultaat.

Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.

Reacties (0)