HDMI 2.0 kabels: Moet je ze kopen of is het onzin?

27 september 2013 2 Minuten 6 Reacties
HDMI

Begin deze maand werd de nieuwe HDMI standaard, HDMI 2.0, officieel gepresenteerd en in een aantal artikelen wijzen we op de belangrijke punten, de feiten en de mythen rondom de standaard. Na eerder al uitgebreid stilgestaan te hebben bij HDMI 2.0 upgrades voor tv's kijken we in dit artikel naar HDMI 2.0 kabels. Moet je ze kopen, bestaan ze eigenlijk wel of is het allemaal onzin?

Wat is HDMI 2.0?

Om even kort je geheugen op te frissen volgen hier de belangrijkste kenmerken van de nieuwste HDMI standaard. HDMI 2.0 is met name in het leven geroepen voor de ondersteuning van 4K (hoge resolutie) content met hoge frame rates. Apparatuur voorzien van HDMI 2.0 kan dus ook toekomstige 4K-content in de hoogst mogelijke kwaliteit weergeven of doorsturen. Verder biedt HDMI 2.0 een hogere bandbreedte van 18Gbps, ondersteuning voor tot 32 ongecomprimeerde audiokanalen, automatische synchronisatie van audio en beeld, ondersteuning voor een groter kleurbereik en de mogelijkheid om twee verschillende videostreams voor hetzelfde display door te sturen.

HDMI 2.0 kabels: Zin of onzin?

Met een nieuwe standaard is er voor fabrikanten van accessoires een mooie kans om weer wat extra winst te pakken en nieuwe kabels op de markt te brengen, maar bestaat zoiets als een HDMI 2.0 kabel en heb je er ook daadwerkelijk iets aan? Laten we voorop stellen dat deze vraag alleen belangrijk is wanneer je ook apparatuur met HDMI 2.0 ondersteuning hebt. Is dit niet het geval dan hoef je er niet eens over na te denken.

Mocht je een tv, receiver of Blu-ray speler met HDMI 2.0 kopen dan bestaat de kans dat je een HDMI 2.0 kabel geadviseerd wordt. Dit is echter puur marketing want een dergelijke kabel bestaat niet. Je hoeft je kabels niet de upgraden wanneer je nieuwe apparatuur met HDMI 2.0 aanschaft, elke High Speed HDMI kabel moet perfect om kunnen gaan met de nieuwe standaard. Wat is High Speed HDMI? Dat is de ‘nieuwe’ term die sinds 2012 gebruikt moet worden voor HDMI-kabels, in plaats van de versienummers, en de kans is groot dat je al dergelijke kabels thuis hebt liggen. Lees meer over High Speed HDMI.

Advertentie

Een goede High Speed HDMI-kabel hoeft ook niet veel te kosten en uit onze ervaring blijkt dat de betaalbare kabels van RU Connected van hoge kwaliteit zijn.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K-producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Krijgt mijn tv een upgrade naar HDMI 2.0?
HDMI over lange afstanden: alles dat je moet weten
Zo sluit je een home cinema systeem of soundbar het beste aan
4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)

Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?
HDMI versies en kabels


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Remko

Remko
20 december 2015 om 20:35

HDMI 2.0 bestaat zeker wel en is een vereiste voor UHD 2160p bij een verversingssnelheid van 60hz Pure noodzaak als je TV geen displayport heeft en je wil er een PC op aansluiten.

Inloggen
Patrick

Patrick
14 april 2016 om 13:37

Het gaat hier om de kabel niet om de aansluiting.

Inloggen
Vogeltje

Vogeltje
02 augustus 2017 om 15:13

Ik heb een high speed hdmi kabel, maar deze doet geen 60hz op 4k, maar 30hz maximaal.
Dus ik moet een hdmi 2.0 kabel hebben.
Een hdmi 2.0 kabel is dus zeker geen onzin

Inloggen
Marc van Maastricht

Marc van Maastricht
09 januari 2018 om 18:04

Remko en Vogeltje hebben helemaal gelijk. En een website die pretendeert kennis van zaken te hebben zou onzin als “HDMI 2.0 is pure marketing” dus niet moeten verkondigen.
Een HDMI 2.0 kabel heeft een hogere bandbreedte, en kan (dus) meer data verstouwen, en kan daardoor 4K op 60hz aansturen, terwijl een HDMI 1.4 kabel niet verder dan 30hz komt bij 4K.
En 30 Hz wil je niet: je interface (zoals verslepen van vensters) is haperend en menu’s reageren traag: lopen als het ware ‘achter je muispijl’ aan.

Inloggen


09 december 2017 om 23:09

Het gaat hier ook niet over gamers, maar over normale “tv en film content” die meestal niet in 60Hz getoond wordt. Nochtans mogen kabels officieel geen versienummers gebruiken. High Speed HDMI is de standaard, en voor 60Hz moet men naar de exacte specs kijken.

Inloggen
Dennis

Dennis
10 december 2018 om 10:50

Kunnen jullie dit ‘advies’ van de site halen, gezien het van 2013 is, en totaal verouderd.
Tegenwoordig is het zeker nodig om een hdmi 2.0 kabel aan te schaffen vanwege de hoger benodigde bandbreedte voor 2160p/60hz en zeker icm HDR.

Deze pagina komt namelijk meteen als eerste resultaat in google en is misleidend.

Inloggen