Een projector kopen: waar moet je op letten?

10 november 2015 7 Minuten 3 Reacties
BenQ-W2000

We hebben al eens uitgebreid geschreven over de keuze tussen een tv en een projector, maar als je voor een projector gaat dan zijn er verschillende factoren van belang. Waar moet je allemaal op letten als je een projector wilt kopen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten.

Wat is een projector?

Wat een projector of beamer exact is mag voor zich spreken; een lichtbron waarmee het beeld op een scherm of muur geprojecteerd wordt. Op deze bron kan bijvoorbeeld een Blu-ray speler of gameconsole aangesloten worden. Er zijn verschillende technieken die in projectors gebruikt worden, waaronder DLP en LCD. Deze behandelen we binnenkort in een afzonderlijk artikel.

Voor- en nadelen projector

Ben je er nog niet helemaal uit of het een projector of een tv moet worden? Dan kun je in dit artikel alle voordelen en nadelen van een projector vinden. Hieronder gaan we er vanuit dat de keuze reeds gemaakt is.

Waar op letten?

Kamer verduisteren

Als je voor een projector gaat dan is een aantal zaken van belang. Zo is het van belang dat je de kamer waarin geprojecteerd wordt goed kunt verduisteren. De projector stuurt namelijk het licht richting een scherm of muur en hierdoor komt het licht niet direct vanuit de bron. De helderheid ligt lager en invallend licht kan de beeldkwaliteit beïnvloeden. Sommige projectoren, met een hoge helderheid, kunnen redelijk tegen wat sfeerverlichting opboksen, maar probeer je kamer zo duister mogelijk te maken voor een optimale beeldkwaliteit.

Levensduur lamp

Een ander belangrijk punt is de levensduur van de lamp van de projector. Een lamp, waarmee het licht gecreëerd wordt, gaat niet eeuwig mee. Gemiddeld ligt de levensduur tussen de 2000 en 5000 uur. En een nieuwe lamp is in de meeste gevallen niet goedkoop; deze kan je snel een paar honderd euro kosten. Kijk dus goed naar het beoogde gebruik van de projector. Is deze alleen voor een of twee filmavondjes in de week of gebruik je hem een paar uur per dag voor het normale tv kijken? Op deze manier kun je inschatten wat de kosten op de lange termijn gaan zijn.

Resolutie

Net als tv’s hebben projectoren een resolutie die ze weer kunnen geven. Zo kun je gaan voor een SD-resolutie van 1.280 bij 720 pixels, een HD-resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels of een 4K Ultra HD-resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Over het algemeen geldt dan hoe groter het scherm, des te groter het voordeel van een hogere resolutie. De echte filmliefhebbers gaan dus waarschijnlijk ook voor de hoogst mogelijke resolutie, waar vanzelfsprekend ook een hoger prijskaartje aanhangt.

Aansluitopties

Een projector is wat minder uitgebreid dan een tv als we kijken naar de aansluitmogelijkheden. Maar, natuurlijk is het net zo belangrijk om te controleren welke aansluitingen je nodig hebt om al je bronnen kwijt te kunnen. Houd ook rekening met de plaats van de projector want als deze midden in de kamer hangt of staat dan is het koppelen van verschillende componenten een uitdaging. Dan is een receiver, waar vanuit één kabel richting de projector gaat een betere optie. Ook bieden verschillende fabrikanten van projectoren draadloze HDMI-zenders en -ontvangers aan waarmee het beeld- en audiosignaal draadloos richting de projector verstuurd kan worden. Veel projectoren zijn daarnaast voorzien van een VGA-poort, een audio-aansluiting en een MHL-poort.

Projectie

Het beeld van een projector wordt vanzelfsprekend geprojecteerd op een scherm of een muur, maar de plaatsing van de projector kan hierdoor lastig zijn. Daarom zijn sommige projectoren voorzien van verschillende functies, waaronder Lens shift, waarmee het beeld aangepast kan worden. Zo kun je het beeld verschuiven naar boven, onder, links of rechts, kun je de grootte veranderen en kun je de scherpte afstellen. Zorg ervoor dat je de mogelijkheden voor deze aanpassingen voor aankoop goed begrijpt zodat je tijdens de plaatsing en instellingen zo min mogelijk problemen ondervindt en ook flexibel kunt zijn.

Ultra Short Throw-projector

Sinds twee jaar zien we een nieuw soort projector verschijnen waarmee je van korte afstand een groot beeld kunt projecteren. Deze modellen gaan door het leven als Ultra Short Throw-projectoren. Zet je een dergelijke projector vlak voor de muur dan kan alsnog een beeld met een diagonaal van zo’n twee meter weergeven worden. Net zoals bij alle nieuwe technieken zie je dit natuurlijk wel terug op het prijskaartje.

Budget

Het is misschien logisch maar bij dit alles speelt natuurlijk het budget ook een belangrijke rol. Net als bij tv’s zijn er projectoren in nagenoeg elke prijsklasse, al zijn projectoren vaak iets duurder en moet je bovendien rekening houden met het scherm dan nog gekocht moet worden. Voor zo’n 500 euro kun je al een projector kopen maar dit gaat dan in de meeste gevallen om een instapmodel. De premium projectoren variëren in prijs van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s.

Soorten projectoren

Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden voor het projecteren van een beeld. De belangrijkste technieken zijn DLP, LCD, LED en LCoS. Zonder teveel in te gaan op de werking van de projectoren behandelen we vooral de voordelen en nadelen.

DLP-projectoren werken middels kleine spiegels en kleurchips voor de primaire kleuren. Deze projectoren zijn over het algemeen duurder dan LCD-projectoren en hebben een lamp die minder lang meegaat. Daar tegenover staat echter een hoog contrast met een prima helderheid en groot gebruiksgemak.

LCD-projectoren maken gebruik van directe projectie middels lcd-panelen die elk een beeld in één primaire kleur weergeven om dit vervolgens om het scherm te combineren. Voor de verlichting wordt nog steeds een lamp gebruikt. LCD-projectoren zijn over het algemeen goedkoper dan de andere projectoren, zijn kleiner van formaat, zijn eenvoudig te installeren, komen met een relatief hoge helderheid en natuurgetrouwe kleurweergave.

LED-projectoren maken gebruik van felle LED’s als lichtbron. Dit is goedkoper dan een lamp en geeft minder hitte af, maar de helderheid ligt wel een stuk lager. Ook het stroomverbruik van een dergelijke projector ligt lager.

LCoS-projectoren combineren eigenlijk technieken van DLP en LCD. Middels vloeibare kristallen en spiegels wordt het beeld geprojecteerd. Deze projectoren zijn iets duurder maar bieden het beste contrast, met een hoge helderheid en diepe zwartwaarden. Ook kunnen hogere resoluties behaald worden.

Meer informatie

Meer informatie het kopen van een tv of projector en het optimaal instellen van je apparatuur vind je in onze homecinema informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

Een tv of een projector: wat is het beste?
De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?

Is de contrast ratio van een tv belangrijk of misleidend?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
De beste tv’s voor ruimten met veel licht; waar moet je op letten?


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Joke

Joke
26 oktober 2016 om 14:54

Helder verhaal! 🙂

Inloggen
Thijs

Thijs
24 september 2017 om 20:05

Bedankt voor de duidelijke uitleg! 🙂

Inloggen
Neorealo

Neorealo
24 maart 2019 om 18:02

Uitleg komt anno 2019 nog steeds van pas!
Dank.

Inloggen