Advies: Alle HDMI kabels zijn hetzelfde! Of toch niet..

04 april 2011 5 Minuten 77 Reacties
HDMI-feature

Welke HDMI kabel moet ik nou kopen? Welk merk is het beste? Is een duurdere kabel altijd beter? Deze vragen zien we vaak voorbij komen en het wordt tijd dat de proef eens op de som genomen wordt. HDGuru heeft een aantal HDMI kabels vergeleken - zowel hele dure kabels als zeer goedkope kabels zonder merk - en de kwaliteit beoordeeld.

De resultaten van het onderzoek zijn zeer interessant aangezien niet iedereen de uitslag zal geloven en vast zijn of haar eigen mening zal hebben. Toch zijn wij zelf ook overtuigd van de uitslag aangezien wij ook tientallen kabels getest hebben en de verschillen zelf gezien (of niet gezien..) hebben. Na de break een kort verslag van de test met de interessante conclusie, zeker voor de getrainde koopjes zoekers onder ons!

Om de test te introduceren even wat feiten; Er zijn alleen kabels langer dan 15 meter gebruikt aangezien de verschillen beter merkbaar zijn over lange afstanden. Ook zullen nagenoeg alle korte kabels, zelfs de meest verschrikkelijk gefabriceerde, gewoon werken. Voor de test zijn 2 plasma TV’s, een LCD TV en twee projectoren gebruikt en hierop zijn acht Blu-ray bronnen (zowel spelers als receiver en zowel 2D als 3D) aangesloten.

Alle HDMI kabels zijn hetzelfde

Zoals gezegd is het resultaat van de test interessant want de conclusie is dat alle HDMI kabels inderdaad hetzelfde zijn. Een kabel werkt of hij werkt niet; dat is het enige. Wanneer een kabel signaal doorgeeft dan is deze ook van goede kwaliteit. Er is geen sprake van een doffer beeld of meer ruis. Dit is het geval bij analoge kabels, maar niet bij HDMI (een digitale kabel).

Advertentie

Aangezien HDMI een digitaal signaal is kun je, wanneer er niet genoeg data ontvangen wordt door de TV, witte vonkjes, een deel van het beeld, een wit scherm of het scherm met “geen signaal” krijgen. Deze kwamen allemaal voor in de test, maar deze werden weggeschreven als “niet werkend”. Als je kabel dus een van deze elementen vertoond werkt hij niet en dat zul je zeker snel genoeg zien. De vonkjes zijn het lastigst aangezien de rest van het beeld goed lijkt, maar ze vallen genoeg op om te zien dat het signaal niet optimaal is. In al deze gevallen is de kabel gewoon niet goed genoeg en kun je hem beter terug brengen naar de winkel.

Kortom, het is niet mogelijk dat de ene kabel een beter beeld geeft dan de andere. De kabel werkt en geeft 100 procent van het signaal weer, of de kabel werkt niet en je krijgt niks, vonkjes, sneeuw, of flikkerende beelden. Wanneer een verkoper dus zegt “dit geeft u een veel beter beeld” dan liegt hij of hij heeft geen idee waar hij het over heeft.

Er zijn kabelfabrikanten die aangegeven dat hun kabels – vaak voor meer dan 200 euro – een perfecte beeldkwaliteit geven, zonder verlies van signaal of enige vorm van ruis. Zij zijn dus niet blij met wat we hier zeggen. Dat de video kwaliteit beter kan zijn bij een duurdere kabel is klinkklare onzin. Als je een verschil ziet is het vaak omdat je er naar zoekt. Aan de audio kant is het wat lastiger. DTS of Dolby signalen worden zonder verschil doorgestuurd aangezien deze gecodeerd en verstuurd worden, maar als je audio via PCM verstuurd is het theoretisch mogelijk dat je verschil hoort. Dit komt door de hoeveelheid jitter via HDMI, wat kan varieren afhankelijk van de productie kwaliteit. Advies is dan ook om de receiver de gebruiken als decoder en je zult er niks van merken.

Koop de goedkoopst mogelijke kabel

Toch zit er een addertje onder het gras; Kabels hoeven niet met alle apparatuur te werken. De communicatie kan soms mislopen door zwakke zenders of ontvangers, verschillende bandbreedte signalen, etc. Als een kabel nu dus werkt kan het zijn dat deze kabel bij het vervangen van je Blu-ray speler niet meer werkt. Duurdere kabels werken wel met meer apparatuur. Aan de andere kant; wanneer een goedkope kabel niet meer werkt met een nieuwe speler is het kopen van een andere goedkope kabel nog steeds goedkoper dan 300 euro uitgeven voor een dure kabel. En bovenstaande argument geldt ook vaak alleen voor kabels langer dan 5 meter. Gebruik je korte bekabeling; dan zit je met goedkope kabels in 99 procent van de gevallen gewoon goed.

Lees de complete test van HDGuru hier.

Update maart 2015:

Na diverse discussies hebben we besloten ook de test van CNET aan dit artikel toe te voegen. Deze lees je hier.

Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van de hierboven genoemde argumenten en tests. Dat mag en kan en blijkbaar is er niet één antwoord waar iedereen mee kan leven. Wij vertrouwen op de tests van HDGuru en CNET, en daarbij onze eigen ervaringen. Voor korte afstand is een goedkope kabel dus net zo effectief en goed als een dure kabel.

Op zoek naar een goede HDMI kabel voor een lage prijs? Bekijk de HDMI kabels van RU Connected.

Reacties (77)