1. HD-Ready of Full HD?
De overgrote meerderheid van de nieuwe TV’s is HD-Ready, wat eigenlijk inhoudt dat ze een minimale resolutie van 720p weer kunnen geven. Maar, een TV met het HD-Ready logo wil vaak zeggen dat deze ook echt 720p weergeeft en niet hoger. Kijk dus vooral naar het Full HD embleem. Full HD TV’s kunnen maximaal een resolutie van 1080p weergeven. Blu-ray films zijn in dit formaat opgenomen. Kijk je vaak DVD’s en heb je nog gewone analoge televisie of digitale TV in SD (en ben je dit de komende jaar ook nog van plan)? Dan is HD-Ready voldoende voor je. Kijk je Blu-ray films, wil je overstappen naar HD digitale televisie en speel je Full HD games op bijvoorbeeld de PS3? Dan is een Full HD het meest geschikt.
2. Welk formaat heb ik nodig?
Dit hangt af van de kamer wanneer de TV komt te staan en het geld dat je aan de TV uit wilt geven. Als vaste regel kun je het volgende ongeveer aanhouden; meet de afstand van waar de TV komt te hangen tot waar jij komt te zitten. Deel deze afstand door drie en je hebt de meest ideale diagonaal voor je nieuwe TV. Zit je dus 3,5 meter van je TV, dan is de ideale grootte van je TV ongeveer 116 cm, wat neerkomt op een TV van 46 inch (1 inch is 2,54 cm). Hou wel in de gaten dat een hoogwaardige en goed uitgeruste kleine TV vaak een betere investering is dan een grote, kwalitatief mindere en simpelere TV.
Lees meer in ons artikel over de optimale kijkafstand.
3. Hoeveel HDMI aansluitingen heb ik nodig?
Zorg dat je minimaal zoveel HDMI aansluitingen hebt als dat je HDMI apparaten hebt. De meeste TV’s vanaf 32 inch hebben tenminste 3 HDMI aansluitingen, hoewel vier stuks ook steeds meer opkomt.
Lees meer over de verschillende HDMI versies.
4. Kan ik mijn oudere, analoge apparatuur aansluiten?
De meeste nieuwe TV’s bevatten niet meer dan twee SCART aansluitingen en S-Video zien we bijna niet meer. Check goed dat je nieuwe TV ook aangesloten kan worden op oudere apparatuur als video recorders, DVD spelers, decoders, etc.
5. Wat voor beeldtype wil je, LCD of plasma?
LCD(LED) en plasma TV’s produceren elk een verschillend beeld. Makkelijk gezegd; LCD TV’s zijn over het algemeen scherper, helderder en hebben een betere kleur verzadiging. Plasma TV’s zijn vaak rijker en natuurlijker qua kleur en produceren vele malen betere zwart waarden. Vraag bij de winkel of ze een LCD en een plasma TV naast elkaar kunnen zetten voor je.
Film fans neigen vaak naar een plasma TV door de natuurgetrouwe weergave en de diepe (realistische) zwart waarden.
Lees ook ons artikel over LCD vs. Plasma
6. Wil je de TV aan de muur hangen?
Ten eerste moet je zeker weten dat je TV ook aan de muur kan hangen. Is de muur hiervoor geschikt? Daarna kun je kijken of de TV die je wilt ook geschikt is om aan de muur te hangen. Vraag naar beschikbare bevestigingsmogelijkheden voor aan de muur. Kijk ook op de achterkant van de TV; wijzen de inputs naar de muur of naar de zijkant? Als alles naar de muur wijst is ophangen vaak lastig in verband met het aansluiten van kabels.
7. Wil je de TV aansluiten op een home cinema systeem?
Als het antwoord hierop nee is dan is het des te belangrijker om te kijken naar de audio prestaties van de TV. Ga opzoek naar een scherm dat zo luid gaat als jij nodig gaat hebben zonder het geluid te misvormen. Check hoe de dialogen klinken en of de bass (lage tonen) wel goed naar voren komen.
Aan de andere kant is het natuurlijk onzin om meer de betalen voor goede geïntegreerde speakers wanneer je het toch aansluit op een home cinema systeem.
8. Wat voor ‘Engine’ heeft de TV?
De grotere merken hebben allemaal hun eigen ‘Engines’ om de beeldkwaliteit te verbeteren, sommigen effectiever dan anderen. Persoonlijk beeld voorkeuren zijn, vanzelfsprekend, subjectief, dus vraag om een aantal demonstraties en baseer je beslissing op welke TV het beste beeld geeft in jouw beleving. Luister dus niet alleen maar naar wat de fabrikant claimt dat de TV kan.
Andere features waar je naar kunt kijken zijn het aantal Hertz (100Hz is toch wel vereist) voor vloeiendere bewegingen en 24p weergave (weergave met 24 frames per seconde, wat bij veel Blu-ray films gebruikt wordt).
9. Hoe groen is de TV?
TV’s zijn over het algemeen niet echt groene apparaten, maar diegenen die een geweten hebben voor het milieu moeten in ieder geval zoeken naar een TV met een ‘Uit’ knop (in tegenstelling tot een stand-by functie), ‘Eco’ modussen, LED verlichting (minder energieverbruik dan standaard LCD), omgevingslicht sensoren en, in enkele gevallen, een sensor die ziet of er iemand kijkt en het scherm uitzet wanneer dit niet het geval is.
10. Zijn er extra features?
Als je tot hier gekomen bent en nog steeds niet weet wat je wilt dan kan het wellicht zo zijn dat de extra features je over de streep kunnen trekken. Deze komen in allerlei vormen en kunnen onder meer USB ondersteuning, USB opnamen, Bluetooth ondersteuning, internet connectiviteit, DLNA streaming, etc. zijn.
Wil je 3D? Dan wordt het een ander verhaal. Na een jaar lang 3D TV’s voorbij hebben zien komen is de algemene indruk dat plasma de beste optie is voor 3D. Een plasma TV heeft een snelle verwerkingssnelheid dan een LCD/LED TV en kan daarom 3D beelden vloeiender en zonder hevige vormen van crosstalk of kwaliteitsverlies weergeven. Ook dit kun je zelf het beste ervaren door in de winkel om een demonstratie te vragen. Lees meer over 3D TV’s op 3DTVMagazine.nl
Nu zou je wel een idee moeten hebben wat voor TV je wilt. Maak een shortlist voor jezelf en ga kijken voor de beste prijzen. Ben niet bang om naar demonstraties te vragen van de modellen die jij graag wilt zien. Het belangrijkste, raak niet in paniek: deze lijst is om je aan het denken te zetten en niet om voor je te bepalen wat je moet kopen. Heb vooral vertrouwen in je eigen voorkeuren wanneer het aankomt op beeld en geluid.
Shopze!
Reacties (0)