Opslaggeheugen is en blijft een belangrijk onderdeel van een tablet, en mogelijkheden om dat geheugen uit te breiden zijn altijd interessant om te bekijken. Bekende oplossingen zijn er natuurlijk in de vorm van microSD en Cloud storage, maar niet ieder apparaat beschikt over microSD slot en lang niet iedereen wil belangrijke of gevoelige data in de Cloud opslaan. Vandaar dat we vandaag kijken naar een oplossing van SanDisk, een USB stick met twee aansluitingen; een normale USB-kant voor je computer en een microUSB-kant voor je smartphone/tablet. In combinatie met een (gratis) app moet het managen van data een stuk makkelijker worden.
De USB Stick
De USB stick is precies wat je verwacht van een USB stick met twee aansluitingen. Aan beide kanten van de stick zit de connector en in het midden is een verdikking met wat extra plastic om het product vast te houden. Er is ook een plek om een lanyard te verbinden maar helaas wordt zo’n stoffen ketting niet meegeleverd. De connectors worden beschermd door een plastic omhulsel dat over de connector geschoven kan worden.
Je kan maar één van de twee connectors tegelijkertijd “open” hebben want de een drukt de ander steeds weer terug bij het schuiven. Wel is het mogelijk om beide connectors tegelijkertijd te beschermen met het plastic omhulsel. Los van het feit dat de USB stick klein genoemd kan worden, en dat het natuurlijk altijd vrij bijzonder blijft (voor mensen van mijn generatie) dat er opslagruimte van 32GB tot wel 64GB op zo’n klein stickie staat, is er niet zo veel over de stick zelf te vertellen verder.
De app
Hoewel het niet nodig is om de app van SanDisk te gebruiken wil ik hem toch even kort noemen. De SanDisk Memory Zone-app heeft namelijk en paar handigheden/toepassingen waardoor ik het persoonlijk een fijnere app vind dat een ‘simpele’ file-browser. Voor de duidelijkheid, de USB stick kan gewoon herkend worden door een Android tablet (mits de USB-poort van de tablet het ondersteunt) als extern geheugen en benaderd worden door alle file-browsers.
De app heeft echter een paar dingen erg makkelijk gemaakt:
- Backuppen naar de USB stick en/of naar een online dienst (zoals Dropbox, gDrive ect.)
- Intern geheugen vrijmaken door gemakkelijk bestanden per type te verplaatsen.
- Natuurlijk is selectie mogelijk maar je kan vrij gemakkelijk all documenten, afbeeldingen of video’s verplaatsen naar de USB stick of een online dienst.
- De mogelijkheid je bestanden met een wachtwoord te beschermen
Het is belangrijk om te beseffen dat de Dual USB stick die we nu hier bespreken geen vereiste is voor het draaien van deze app. De app heeft niet alleen handige intergratie mogelijkheden met een groot aanbod online diensten maar ook met een eventuele microSD-kaart. Juist voor de microSD-kaart is er nog een andere “optimalisatie” mogelijkheid beschikbaar die zorgt dat je interne geheugen van tablet/smartphone op zo’n optimaal mogelijke manier samenwerkt met je microSD-kaart. In praktijk lijkt het er vooral op dat bestanden als afbeeldingen en video’s richting externe kaart gaan en apps (.apk) bestanden de voorkeur krijgen om opgeslagen te worden op het interne geheugen van het apparaat.
In gebruik
Over de USB stick is niet heel veel te vertellen anders dan dat het gewoon precies zo werkt als je verwacht, als het werkt. Want helaas hebben niet alle Android tablets ondersteuning voor dit soort bestandsoverdracht via USB, en iPads (iOS) hebben niet eens een microUSB aansluiting. Via een verloopstukje en handige bestandsindeling kan deze stick wel gebruikt worden op een iPad maar dat heft het voordeel van de dubbele connector natuurlijk op, iedere USB stick kan op die manier gebruikt worden.
Wat mij betreft had er een lanyard of andere “USB stick” hanger meegeleverd mogen worden om te zorgen dat het kleine stickie niet zomaar kwijt kan. We hebben het namelijk toch over een vrij kostbaar stickie; de 32GB-versie kost 25 euro, de 64GB-versie 40 euro. Er is ook een 16GB-versie van 15 euro, en hoewel dat niet superveel geld is blijft dat ook teveel om zomaar kwijt te raken.
Het is de app die wat mij betreft het meeste lof verdient, vooral de intergratie met online diensten maakt het extra interessant. De USB stick wordt daardoor misschien zelfs wel een beetje overbodig. Een logische toepassing om de stick wel te gebruiken kan ik echter wel relatief makkelijk verzinnen; De stick is handig om video’s mee te nemen op vakantie. Een seizoen van een of andere serie past makkelijk. Dan is er nog genoeg ruimte over om de foto’s die je met je smartphone maakt te backuppen richting de stick zodat je er zeker van bent dat je thuis de herinneringen van beeld kan voorzien. Met een beetje creativiteit kan je ongetwijfeld zelf ook wel wat verzinnen voor deze stick.
Een van de nadelen die dan toch wel genoemd moet worden is het feit dat deze stick met de USB 2.0 standaard werkt. USB 3.0 is een stuk sneller en dat merk je wel, zeker bij het overzetten van grote hoeveelheden data (de eerder genoemde films of series). Een enorm issue is het ook weer niet want zover ik kan inschatten is het overzetten van dit soort hoeveelheden data niet iets dat je dagelijks zou doen met de stick.
Conclusie
De SanDisk Ultra Dual USB stick is een handige en relatief betaalbare manier om makkelijk data van of naar je smartphone te krijgen. Voor de meeste toepassingen zou ik echter zelf liever mijn geld uitgeven aan een microSD-kaart. Maar met het oog op back-up toepassingen of het ‘meenemen van content’ op vakantie is deze USB stick wel erg handig. Ik zie mezelf zoiets best volgooien met allerlei films om die op een ski vakantie te kunnen bekijken. Met prijzen die beginnen bij 15 euro (16GB) tot 40 euro (64GB) is de USB stick ook nog eens goed betaalbaar. Natuurlijk had ik liever gezien dat de stick USB 3.0 (snelheden) zou ondersteunen en had ik graag een lanyard bij de verpakking gezien, beide “missers” hebben er echter ongetwijfeld voor gezorgd dat dit product zo aardig betaalbaar is gebleven.
Reacties (1)