3DTV FAQ: Welke HDMI kabel heb je nodig voor 3D weergave?

09 juli 2012 2 Minuten 2 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV's en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer hebben we het over de vraag welke HDMI kabels je nodig hebt voor 3D weergave.

Om 3D materiaal te kunnen bekijken heb je natuurlijk in ieder geval een 3D TV nodig. Als je deze hebt en het 3D aanbod dat via de kabel en satelliet aangeboden wordt niet voldoende vindt heb je ook een 3D Blu-ray speler nodig. Maar, hoe sluit je randapparatuur als een 3D Blu-ray speler of een HD decoder voor digitale TV aan voor 3D weergave? Sommige mensen denken dat je een speciale of dure kabel nodig hebt maar dit is absoluut een fabeltje.

De meeste HDMI kabels zijn perfect geschikt om 3D beelden door te geven, mits de apparatuur ook 3D weergave ondersteunt natuurlijk. De kans is dus erg groot dat de kabels die je al thuis hebt liggen zonder problemen werken. Probeer deze kabels dan ook eerst uit voordat je op zoek gaat naar nieuwe kabels. Mocht je geen kabels hebben of nieuwe kabels zoeken dan is er wel iets waar je naar kunt kijken.

High Speed HDMI

HDMI kabels hebben sinds de introductie een specificatie meegekregen die aantoont wat je ermee kunt. In eerste instantie werd gebruikgemaakt van versienummers waarbij versie 1.4(a) staat voor onder meer 3D ondersteuning. Sinds afgelopen jaar mogen fabrikanten deze versienummers niet meer gebruiken en in plaats daarvan worden benamingen gebruikt. Een HDMI kabel met 3D ondersteuning heeft de naam High Speed HDMI meegekregen. Toch gebruiken nog steeds niet alle fabrikanten deze benaming. Bij het zoeken naar een nieuwe HDMI kabel kun je dus kijken naar HDMI 1.4 (of hoger) of High Speed HDMI. Dan zou het zeker moeten werken.

Lees meer over alle HDMI versies en benamingen.

Let wel dat je absoluut geen dure kabel nodig hebt om 3D materiaal door te sturen. Ik heb het al vaker aangegeven maar een kabel van 10 euro doet exact hetzelfde als een kabel van 75 euro. Meer over het verschil tussen goedkope en dure HDMI kabels lees je in dit artikel.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.

Reacties (2)