Yamaha MusicCast: wat is het en hoe werkt het?

21 augustus 2015 4 Minuten 8 Reacties
Yamaha-MusicCast

Ook Yamaha heeft een eigen standaard voor draadloze multiroom streaming van muziek; MusicCast. Maar, wat is het en hoe werkt het?

Het draadloos streamen van muziek door het huis is immens populair maar echt één standaard waarmee alle apparaten kunnen communiceren en dus muziek kunnen streamen is er nog niet. Er zijn standaarden die veel gebruikt worden, waaronder Bluetooth en AirPlay, maar fabrikanten van hardware kiezen nog steeds graag voor een eigen standaard die consumenten aan hun producten bindt. Ook Yamaha heeft een eigen standaard voor multiroom streaming; MusicCast.

Yamaha’s MusicCast is niet nieuw; het bedrijf loopt al jaren voorop wanneer het aankomt op technieken voor de overdracht van audio. In 2003 bracht het bedrijf het eerste MusicCast multiroom audiosysteem op de markt, maar aangezien de hele techniek nog in de kinderschoenen stond en de consument er nog niet klaar voor was werd het geen groot succes. Vandaag de dag is multiroom streaming echter niet meer weg te denken en verdienen vele grote bedrijven, waaronder Sonos, hun geld ermee. Tijd dus om MusicCast nieuw leven in te blazen.

Wat is Yamaha MusicCast?

MusicCast is een streamingstandaard of audiosysteem dat door Yamaha zelf ontwikkeld is. Volgens de Japanse fabrikant is de standaard betrouwbaar, stabiel en effectief. Het gaat niet alleen om gebruiksvriendelijkheid en dat het werkt; het moet ook goed klinken. Het principe is echter hetzelfde als de andere multiroom streamingstandaarden die we kennen. MusicCast maakt het mogelijk om muziek van het ene (Yamaha) apparaat naar het andere de streamen, zonder verlies van kwaliteit en met een betrouwbare en snelle verbinding.

Advertentie

Maar, MusicCast is niet gebonden aan één specifieke productgroep. Aangezien Yamaha alles dat met audio te heeft op de markt brengt heb je als consument keuze uit verschillende productgroepen. MusicCast wordt geïntegreerd in onder meer nieuwe receivers, versterkers, soundbars, hifi-systemen, draadloze speakers, hifi-speakers en inbouwluidsprekers van het bedrijf. Alle MusicCast-producten krijgen een MusicCast chipset mee en ondersteunen zowel WiFi als Bluetooth. De producten kunnen draadloos verbonden met je router of modem en communiceren daarnaast direct met elkaar.

Hoe werkt Yamaha MusicCast?

Het gebruik van MusicCast is ook vrij eenvoudig. Apparaten kunnen elkaar snel binnen het netwerk vinden en het enige dat je nodig hebt is de MusicCast-app voor je smartphone of tablet. Hiermee koppel je de MusicCast-apparaten met je netwerk en elkaar. Het mooie is dat je apparaten die op een MusicCast-apparaat aangesloten zijn dus kunt gebruiken als bron voor het streamen van audio door je huis. Denk aan de audio van je tv of bijvoorbeeld de platenspeler die op de MusicCast-versterker is aangesloten.

Maar, ook dat is niet alles want je kunt ook niet-MusicCast Bluetooth-producten aan je MusicCast-systeem toevoegen. Koppel het Bluetooth-apparaat met een MusicCast-product van Yamaha en je kunt muziek naar alle andere compatibele MusicCast-producten streamen. Daarbij ondersteunt MusicCast Apple’s AirPlay-techniek en Spotify waardoor er eigenlijk genoeg mogelijkheden zijn om al je muziek direct door je hele huis te streamen. Afhankelijk van welke MusicCast-producten je gebruikt (en of je WiFi of Bluetooth gebruikt) is het systeem compatibel met hoge resolutie audiobestanden tot 192kHz en zelfs DSD tot 5.6MHz op specifieke systemen.

Welke apparaten krijgen MusicCast?

Onderstaande apparaten worden of zijn voorzien van ondersteuning voor de nieuwe streamingstandaard van Yamaha.

AV-receivers

 • RX-V779
 • RX-V679
 • RX-V579
 • RX-V479
 • RX-S601
 • RX-S601D
 • CX-A5100
 • RX-A3050
 • RX-A2050
 • RX-A1050
 • RX-A850
 • RX-A750
 • RX-A550
 • RX-AS710D

Mini hifi-sets

 • MCR-N870
 • MCR-N870D
 • MCR-N670
 • MCR-N670D

Overige producten

 • ISX-80 lifestyle speaker
 • WX-030 actieve speaker
 • NX-N500 luidsprekerset
 • YSP-5600 soundbar
 • YSP-1600 soundbar
 • SRT-1500 soundbase
 • R-N602 stereoreceiver
 • CD-NT670 netwerk/cd-speler
 • CD-NT670D netwerk/cd-speler

Meer informatie

Meer informatie over het streamen van media en het opzetten van je thuisnetwerk vind je in onze home cinema informatiegids. Ook kun je verder lezen via onderstaande links;

Video streamen naar je tv of home cinema: optimaliseer je WiFi-signaal
Wat is een NAS server en waar moet je op letten als je er een koopt?
NFC en Miracast op je TV of home cinema set: Wat kun je ermee?
Spotify (muziek) naar je home cinema set of receiver streamen: hoe werkt het?
Muziek van je smartphone of tablet via je home cinema systeem weergeven


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Richard

Richard
25 december 2017 om 16:01

Beste homecinemamagazine,

Ik heb een vraagje over het Yamaha MusicCast systeem. Is het mogelijk met een Yamaha reciever (die MusicCast ondersteund) om tegelijkertijd een film te kijken via (bedraad) 5.1 setup (bijv. in de woonkamer), en daarnaast (Spotify) muziek af te spelen op een wireless box (bijv. een losstaande Yamaha box die MusicCast ondersteund) in een andere kamer?

Ben benieuwd.

Groetjes,
Richard

Inloggen
Joep Vullings

Joep Vullings
22 maart 2019 om 08:05

Na jaren uitstekend hebben kunnen luisteren naar L1 en Plat e Weg, lukt dat sinds enkele dagen niet meer. Vooral L1 is een gemis bij ons. Indien mogelijk zsm oplossen. Hartelijk dank.

Inloggen
Peter den Dekker

Peter den Dekker
30 juli 2019 om 15:56

Ik heb sinds december 2017 de soundbar YSP-2700, en luister veel naar radio West en Radio Drenthe, deze 2 zenders worden om de 15 minuten telkens even onderbroken,bij Classic FM heb ik helemaal geen last hiervan en van de zenders NPO 2, 4 en 5 komen ook ongestoord binnen.Het is heel vervelend,vooral tijdens gesproken tekst want dan valt er steeds iets weg.
Ik hoop dat u hiervoor een oplossing weet.De bar is met een kabel aangesloten,heb het ook via WIFI geprobeerd,maar dat maakt geen verschil.
Met vriendelijke groet,Peter den Dekker,Zwenkgras 16,2643JG PIJNACKER.

Inloggen
Herman

Herman
06 november 2019 om 21:39

Ik heb spotify premium. Musiccast maakt alle instellingen in de app donker zodat je er niet meer bij kan. Het lijkt dan dat hij op de gratis versie overgaat. Waarom is dat?

Inloggen
Peter

Peter
09 augustus 2019 om 19:00

Ik heb een vraag. Als ik een tweede of derde smartphone koppel aan de Yamaha WXC-50 via Musiccast, dan wordt de Tidal account gebruikt van de eerste smartphone. Je kunt dit herstellen door Tidal uit te loggen en weer in te loggen met de juiste username en password, maar dat is onhandig. Hoe kun je instellen dat de Tidal account van de betreffende smartphone wordt gebruikt?

Met vriendelijke groet, Peter

Inloggen
Alex

Alex
12 januari 2020 om 15:56

Ik heb een Bluetooth hoofdtelefoon en wil deze via MusicCast koppelen aan mijn AV receiver HTR-4072 van Yamaha. Echter krijg ik dit niet voor elkaar. Wie kan mij helpen?

Groet, Alex

Inloggen
Ruud Burlet

Ruud Burlet
26 januari 2020 om 00:10

Net een nieuwe yamaha cd nt670d geïnstaleerd. Een kanaal is beduidend zwakker dan het andere. Als ik het sterkere kanaal ontkoppel wordt het zwakke kanasl sterker. Kabels gewisseld het ligt niet aan de boxen en niet aan de bekabeling. Cd speler omgezet naar andere source, het blijft hetzelfde… terug naar de winkel of is er een remedie?

Inloggen
FWS

FWS
15 september 2020 om 18:39

Heb in januari 2020 een chromebook gekocht en de app musiccast geïnstaleerd zodat ik mijn muziek vanaf een USB-stick kon afspelen op mijn musiccast modellen 20 en 50.
Op een gegeven moment had ik geen geluid meer.

Wordt musiccast niet meer ondersteund door Chromebook? gaarne advies.

FWS

Inloggen