De volledig vernieuwde Bang & Olufsen-showroom van Poulissen Roermond

01 maart 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Poulissen_60_B&O-2023

Door een inmiddels behoorlijk aantal winkelbezoeken aan de in het hart van het Limburgse Roermond gelegen audio-video specialist Poulissen, heb ik dit inmiddels bijna 30 jaar oude familiebedrijf in mijn hart gesloten. Met name omdat je hier vriendelijk, met respect en vakbekwaam geholpen wordt. Voeg daarbij het zeer brede maar ook diepe audio-video assortiment, waaronder de voltallige (!) productrange van het fameuze Deense merk Bang & Olufsen, en u begrijpt vast waarom deze winkel landelijk zoveel bekendheid geniet. Om de presentatie van laatstgenoemde producten nog beter uit te dragen, heeft in de nadagen van 2023 een grote verbouwing plaatsgevonden. Uw verslaggever werd uitgenodigd om te komen proeven van deze vernieuwde wereld rond dit legendarische Deense merk.

Op het moment dat ik daadwerkelijk bij Poulissen binnenstap, ervaar ik het al. Het binnenkomen in het winkeldeel dat op Bang & Olufsen is gericht is niet veranderd, maar toch merk ik meteen dat het anders aanvoelt. Alleen wat is gewijzigd? Het is net alsof je door een straat heenloopt die je goed kent en waar op een dag ineens een bepaald huis is gesloopt. Maar hoe je ook je best doet, het lukt niet of maar heel lastig om terug te halen wat er nu eigenlijk heeft gestaan. Gerard, Johan en Anne-Marie Poulissen verwelkomen mij innemend en enthousiast. Anne-Marie en haar broer Johan vormen, naast Gerard, het huidige en toekomstige gezicht van deze grote en bijzondere winkel. Gezamenlijk zijn ze duidelijk trots op wat er tijdens deze verbouwing allemaal is bereikt.

Bang & Olufsen

Maar voordat ik met de vernieuwde showroom verder ga, eerst nog een kort woord over de naam Bang & Olufsen. Een merk dat al in 1925 door Peter Bang en Svend Olufsen is opgericht en sinds die tijd een opvallende reeks iconische audio- en home entertainment-producten op de markt heeft gebracht. Ontwerpen die dermate afwijkend en vooruitstrevend waren en nog altijd zijn, dat ze ongeëvenaard zijn. Vaak kun je ze zelfs als technologische kunstobjecten bestempelen en een aantal daarvan zijn zelfs in het wereldwijd vermaarde New Yorkse Museum of Modern Art tentoongesteld geweest! Kortom: ontwerpen die in vele opzichten voldoen aan de hoogste normen die op het gebied van beeld, geluid, vakmanschap en vormgeving kunnen worden gesteld.

Veel meer gewijzigd dan zichtbaar is 

“En wat vind je ervan, Werner?” vraagt Johan die inmiddels ook is aangeschoven. “Zoals altijd heel mooi en verzorgd” is mijn antwoord. Maar ik heb ook een bevattingsprobleem. Ik zie dan wel dat er veel anders is, maar het is best lastig om te duiden wat er dan gewijzigd is. Anne-Marie schiet in de lach. “Dat begrijpen we natuurlijk best hoor. Wij hebben het hele voortraject en de verbouwing zelf meegemaakt en dan weet je als geen ander wat er allemaal is aangepast. Ik kan ook alvast wel zeggen dat het heel erg veel was. Maar als je hier maar af en toe binnenkomt, wordt het natuurlijk een heel stuk lastiger. Maar een van de dingen die je misschien wel is opgevallen, is dat er hier bij de ingang voorheen een betonnen vloer in het parket was aangebracht. Op die vloer was een witte tafel geplaatst met daarop alle kleinere portable Bang & Olufsen on-the-go producten. Voor de nieuwe inrichting – want echt alles is in dit deel van de winkel gewijzigd – hebben we assistentie gekregen van de hoofdstyliste en binnenhuisarchitecte van dit Deense merk. Normaal doet ze dit op afstand en ontstaat er in goed onderling overleg een plan. Maar omdat in onze winkel zo’n groot oppervlak voor deze producten is ingeruimd, is ze persoonlijk overgekomen om samen met ons alles door te lopen en af te stemmen. Het eindresultaat is wat je hier nu ziet”, zegt ze stralend. Ik ben eerlijk om te bekennen dat ik voor alle zekerheid nog even mijn eerder bij Poulissen gemaakte foto’s erbij heb genomen om precies te zien wat er allemaal veranderd is. Dat blijkt schokkend veel en bizar is dat het zo naadloos en perfect is uitgevoerd, dat je het niet eens in de gaten hebt! Zo heeft het betonnen vloerdeel met tafel plaatsgemaakt voor de bekende houten parketvloer en een stemmig zitje, compleet met kleed, waarover later meer. Bij de grote, lange wand heeft op zijn beurt het lichte gelige hout en de bruintinten plaats gemaakt voor wandpanelen die zijn uitgevoerd in stemmig lichtgrijs. Fijn is daarbij dat deze, behalve akoestiek verbeterende eigenschappen, ook voorzien zijn van informatieve teksten zoals ‘Beosound Theatre’, ‘Stereo Pairing’, ‘Beovision Contour’, ‘Beovision Harmony’ en tenslotte ‘Beovision Stage’. Allemaal omschrijvingen die meer doelgericht het programma verduidelijken. Ook in het tweede deel van deze langgerekte showroom is een fijne zithoek aangebracht. Samen met de op verschillende plaatsen strategisch aangebrachte kleurvlakken (deels op de unieke Beosound Shape-wandluidsprekers), die altijd de actuele kleurtrends aan zullen geven, is een schitterende interactieve presentatie ontstaan.

Interactieve sensatie

Hoewel binnen de Poulissen-winkel ook nog een volledig gescheiden Bang & Olufsen-huis is ingericht, krijg ik onder het genot van een lekkere kop koffie een demo in dit eerste, compleet vernieuwde winkeldeel. We begeven ons daarvoor naar het al eerdergenoemde zitje en Anne-Marie krijgt versterking van Johan. Ook vader Gerard Poulissen komt erbij zitten en positief gespannen wacht ik op wat komen gaat. Voor alle duidelijkheid bevind ik mij in één van de drie comfortabele donkerblauwe kuipfauteuils. Voor mij staat een fantastisch mooie Beovision Theatre-tv opgesteld en net achter mij zijn links en rechts een paar draadloze (!) Beolab 28-stereoluidsprekers (die nu als achterluidsprekers worden ingezet) zichtbaar. Verder is er niets te zien. Tja, wat verwacht ik als high-end recensent van zo’n demo? Eigenlijk wil ik helemaal geen verwachting hebben, want een merk als Bang & Olufsen staat enorm ver af van mijn werk als high-end recensent. Althans dat dacht ik. Want het begint er al mee dat juist bij de Beovision Theatre alles om geluid draait. Dit is niet zomaar een tv als meer een top LG OLED-scherm (aangestuurd door de bekende “B&O-magie”) en verkrijgbaar in 55, 65 of 77”, wat binnen een modulair frame is voorzien van een extreem geavanceerde Bang & Olufsen-soundbar. Deze is overigens ook los te koop, maar is in dit geval als complete oplossing geconfigureerd. Erg prettig is daarbij dat u tevens ook milieubewust bezig bent. Want door de voortschrijdende techniek bent u door deze opzet in staat om tussentijds het scherm te upgraden. De soundbar en voet kunnen daarna opnieuw worden gebruikt. Ook de houten lamellen die op veel Bang & Olufsen-producten ter decoratie zijn aangebracht, blijken letterlijk van de Deense buurman afkomstig te zijn. De configuratie is vervolgens softwarematig in een handomdraai in verschillende modi te schakelen. Van de bekende filmmogelijkheden tot zelfs een soort van 3D stereomodus. Bij laatstgenoemde is er dan niet alleen stereogeluid uit de soundbar, maar worden in dit geval ook de Beolab 28-achterluidsprekers erbij geschakeld.

Wauw!   

Wanneer Johan met de demonstratie van start gaat, ben ik meteen onder de indruk van het beeld. Nu is de laatste generatie LG OLED-panelen al prachtig, maar door de aansturende techniek van de B&O-ingenieurs komt er rust, vloeiendheid en natuurlijk realisme bij, die buitengewoon aantrekkelijk zijn. Maar dan het geluid. Als stand-alone tv met soundbar is het al indrukwekkend en zelfs een forse huiskamer speel je hier nog gemakkelijk mee vol. Stemmen zijn daarbij vol en rijk, de spraakverstaanbaarheid zit op een hoog plan en filmgeluiden komen mooi los van de tv. Ook qua materiaalgebruik, kleurkeuze en afwerkingsniveau kan ik alleen maar een diepe buiging maken. Oké, daar hangt dan ook een stevig prijskaartje aan. Maar voor wie op zoek is naar werkelijk mooie producten die een woning completeren in plaats van lelijker maken, zijn er maar heel weinig echte alternatieven. Maar dan de toevoeging van de Beolab 28. Wat doen deze pilaarvormig sculpturen met het geluid? Al snel blijkt: ontzettend veel. Dermate veel zelfs dat ik ze ondanks hun prijs, meteen bij deze tv aan zou schaffen. Niet alleen omdat net als in de bioscoop filmkijken nog meer een echte beleving wordt. Maar zeker ook omdat deze configuratie bijzonder geschikt blijkt te zijn om als stereosysteem te gebruiken. Met name wanneer de soundbar samen met de achterluidsprekers in stereomodus wordt geschakeld, ontstaat een plasticiteit, ruimtelijkheid, definitie en schaalgrootte, die ik totaal niet aan had zien komen. Zelfs voor een doorgewinterde high-end stereofanaat zoals ik, presteren deze speakers veel beter dan ik vooral had kunnen inschatten. Dus bent u in de markt voor een topkwaliteit bioscoopsysteem, maar wilt u geen aparte cinema-ruimte in uw huis, ga dan naar Poulissen en onderga vervolgens de demo die mij ook ten deel is gevallen.

Meer, veel meer   

Verderop in deze eerste showroom (we zijn pas 4 meter op weg in de winkel!), is er nog veel meer te zien en zijn de verschillende producten eveneens duidelijk gegroepeerd per doel en mogelijkheden. De Bang & Olufsen on-the-go producten uit de oude situatie, kom ik hier ook tegen. Netjes overzichtelijk en fraai uitgelicht opgesteld tegen en voor de wand. Wat ook opvalt is dat werkelijk alles speelklaar staat opgesteld. Dit is niet alleen prettig omdat hierdoor de producten direct met elkaar kunnen worden vergeleken, maar is het ook fijn als blijkt dat van ieder model ook nog eens de verschillende uitvoeringen aanwezig zijn. Een gegeven dat trouwens ook volledig kan worden doorgetrokken voor de eventueel onder meer benodigde beugels, stands en kleuren.

Bang & Olufsen demohuis

Voor iedereen die nu denkt dat hiermee de presentatie wel zou zijn afgerond, hebben Gerard, Johan en Anne-Marie nog een grote verrassing in petto. Want na het doorlopen van een wat smaller gedeelte, komen we terecht in een echt afzonderlijk pand of beter gezegd: huis. Het blijkt het Poulissen Bang & Olufsen-demohuis en er is hard gewerkt om een passende atmosfeer te scheppen. Een omgeving waarin de klant in alle rust kan worden geadviseerd. Door het strak aangebrachte stucwerk, het warme hout van de visgraat parketvloer, de moderne verlichtingsornamenten en de volledig weggewerkte bedrading, is hier een prachtige visuele ambiance ontstaan. Een speciaal gecreëerde omgeving die ervoor zorgt dat de gekozen vormen, subtiele kleuren en materiaalgebruik van de opgestelde producten, optimaal tot uiting kunnen komen. Mede door deze wijze van presenteren heeft Poulissen eind september vorig jaar in Kopenhagen zelfs de prestigieuze ‘Brands Standards Excellence Award’ uitgereikt gekregen. Een onderscheiding die de kroon op het harde werken betekent en die ook voor een continu exceptioneel hoog niveau van onder meer service en kwaliteit staat.

Licht, ruimte en balans

Terwijl bij de entree al een behoorlijk deel van het bijzondere assortiment demonstratie-klaar staat opgesteld, wordt het demohuis gekenmerkt door een prachtige, lichte omgeving. Een situatie die is ontstaan door het glazen dak en de reusachtige serre. Het is behalve licht ook een mooi open totaalgeheel. Want waar je ook staat, overal kun je in één oogopslag de rest van het zorgvuldig gepresenteerde moois waarnemen. Bijzonder is dat ook echt alle modellen uit het assortiment aanwezig zijn en ook nog eens in alle verkrijgbare kleurstellingen. Juist door de bewust gescheiden opzet, zijn de adviseurs maximaal in staat om de klanten de aspecten op eenzelfde wijze als thuis te laten ervaren. Ook hier heb ik de nodige foto’s van de oude situatie de revue laten passeren en dan pas vallen de enorme verschillen op. De donkerblauwe vloerbedekking heeft ook hier plaatsgemaakt voor het visgraatparket en de eveneens in deze kleur geschilderde achterwand zijn ook hier omgetoverd in lichtgrijze wandpanelen. Ook is de massieve kubistische zitbank in de nieuwe opzet vervangen door een veel ranker, in paarsblauw uitgevoerd exemplaar en ga zo maar door. Ook in de aanpalende ruimtes (een huis heeft altijd meerdere vertrekken) is deze frisse en vooral ultiem sfeervolle sfeer doorgetrokken. Dit is nogmaals ‘wauw’, maar dan voor de Deense styliste die in overleg met de familie Poulissen al deze prachtige kleuren, subtiliteiten heeft uitgekozen. Uiteraard volgens het actueel geldende stramien van Bang & Olufsen en ook helemaal voorbereid en gericht op de toekomst.

Genieten op het hoogste niveau

Zoals verwacht krijg ik ook hier een kleine, maar zeer smakelijke reeks van indrukwekkend mooie demonstraties voorgeschoteld. Zoals de grootste 77” uitvoering van de Beovision Theatre-tv die ook hier vergezeld wordt van de super Beolab 28-stereoluidsprekers en zijdelings wordt aangevuld met de kleine Beolab 8-luidsprekers. Ook hier treft mij de grote zeggingskracht van zowel beeld als geluid en het complete pakket met woonkamervriendelijke afmetingen van het vooruitstrevende Deense merk. Dit is gewoon echt mooi en goed. Ook voor kritische muziekliefhebbers of cinefielen. Het klapstuk is natuurlijk tot het laatst bewaard en dat is de magistrale en reusachtige 83” Beovision Harmony-tv (ook verkrijgbaar in 65, 77, 88 en 97”) in samenwerking met de Beolab 50-luidsprekers en ook hier weer gecompleteerd met de Beolab 28-weergevers. De Harmony-tv heeft geïntegreerde 7.1 Dolby Surround Sound decoding aan boord om samen met het beste LG OLED tv-scherm verkrijgbaar en de zojuist genoemde achterluidsprekers, een ongekende ervaring neer te zetten. Dit keer is het weer Johan die mij met een aantal film- en muziekfragmenten nog meer weet onder te dompelen in een optimaal op deze woonkamer afgestemde ervaring. Ik haalde het helemaal aan het begin van dit verhaal al aan en doe dat hier nog een keer. Het merk Bang & Olufsen heeft een enorme ervaring om zowel de visuele als auditieve prikkels van beeld en geluid, als geen ander te verschalen. Dat gebeurt zo goed, dat er zowel een geloofwaardige als prachtig verschaalde bioscoop- als concertervaring ontstaat. Je kunt je daardoor heerlijk ontspannen en echt genieten van wat wordt aangeboden. De concurrentie is hevig, maar volgens mij is het dappere Deense merk tot de dag van vandaag ongeslagen als het gaat om de totale beleving, de gekozen materialen en uitvoeringen, de ecologische voetafdruk en natuurlijk de technologische oplossingen.

Conclusie       

Poulissen Roermond behoort met trots tot het selecte groepje van de 4 beste Bang & Olufsen-dealers in Europa! Een status die niet zomaar is komen aanwaaien en waar Gerard als oprichter al bij zijn start, alweer zo’n 30 jaar geleden, heel bewust voor heeft gekozen. Om aan deze top te blijven wordt veel van deze winkel en zijn trouwe personeel gevraagd. Niet alleen hoge investeringen qua verbouwing van de showroom en het aanschaffen van de nieuwste modellen. Maar ook bijscholing van het personeel, het in eigen beheer kunnen repareren en natuurlijk het enthousiasme voor dit prachtige merk uit te kunnen dragen. Ik ben in ieder geval opnieuw diep onder de indruk geraakt van deze schitterende presentatie en de wijze waarop vol enthousiasme het Bang & Olufsen-gamma voor het voetlicht wordt gebracht. De technische implementatie is prachtig en volledig in dienst van het comfort, de beeldweergave en met name de kleurschakeringen en rust in het beeld zijn zelfs maatstaf-zettend. Maar de grootste verrassing voor mij zelfs als fan van losse high-end geluidsapparatuur, was de bovengemiddeld goede geluidskwaliteit van zowel de (soundbar)oplossingen in de tv’s, alsnog meer de fantastische Beolab 28’s. Hierdoor kun je echt van muziek en concerten genieten en dat is precies hetgeen het Poulissen-team vooraf had beoogd. De techniek in dienst van de mens en in dit geval ook nog prachtig om naar te kijken en uiteindelijk liefst thuis in het interieur te integreren.

Poulissen Audio Video Center
Tel. 0475-335716
www.poulissen.nl
info@poulissen.nl

Reacties (0)