Kleuren en bits
Het is voor een leek een vrij lastig verhaal maar kleuren en bits hebben op het gebied van tv veel met elkaar van doen. De kleurdiepte van een scherm is namelijk het aantal bits dat gebruikt wordt voor elk kleurcomponent van een enkele pixel. Simpel gezegd betekent dit dat hoe hoger het aantal bits, hoe groter de accuratesse met betrekking tot de tinten van elke primaire kleur (rood, groen en blauw). Meer bits is meer kleurgradaties en dus een meer natuurgetrouwe weergave.
Tot voor kort was de standaard kleurdiepte 8-bit. Deze standaard wordt nog altijd voor alle sd- en hd-uitzendingen gebruikt, en zien we bovendien ook terug op schijfjes en in digitale content. Alle tv’s die van de band rolden waren dus ook voorzien van een 8-bit paneel om de kleuren van die standaard te kunnen weergeven. Een kleurdiepte van 8-bit betekent dat er 256 gradaties (tinten) per primaire kleur zijn, wat neerkomt op een totaal van 16,78 miljoen verschillende kleuren. Dat klinkt als heel veel, en dat is het ook, maar het menselijk ook kan veel meer kleurgradaties waarnemen.
10-bit is gearriveerd
We zij nu echter aanbeland in het tijdperk van de 10-bit kleurdiepte. Dit is een nieuwe standaard waarmee een groter kleurbereik gecreëerd wordt. Met 10-bit krijg je 1.024 gradaties per primaire kleur en een totaal van 1.07 miljard kleuren. Deze nieuwe standaard is samen met 4K Ultra HD (de hoge resolutie) geïntroduceerd en providers van content (digitaal of op een schijfje) kunnen deze 4K-content met een 10-bit kleurdiepte uitbrengen.
HEVC, Ultra HD en HDR
Om 10-bit kleuren uit te lezen is een decoder nodig en in deze taak voorziet de HEVC-codec die we al menigmaal besproken hebben. De codec kan met zowel 8-bit als 10-bit omgaan en is op nagenoeg elk 4K-display en 4K-apparaat te vinden. Maar, een 10-bit kleurdiepte is niet alleen maar voor meer kleur. De komst van HDR (High Dynamic Range) speelt hierin ook een belangrijke rol. Om een hoger contrast, met intenser wit en diep zwart, te bereiken is een 10-bit paneel gewenst. Met 10-bit krijg je meer detail in de helderen delen van het scherm en meer detail in de donkere delen van het scherm. Op deze manier profiteer je optimaal van de HDR-content.
10-bit tv’s
Dit jaar zien we dan ook steeds meer televisies verschijnen die gebruikmaken van een 10-bit paneel. Het ‘probleem’ is echter dat fabrikanten niet altijd duidelijk maken of de tv nu over een 8-bit of een 10-bit paneel beschikt. Het is dan ook verstandig goed de specificaties door te lezen en de reviews erop na te slaan.
Moet je nieuwe tv over een 10-bit paneel beschikken? Als je op zoek gaat naar het beste van het beste, je wilt profiteren van High Dynamic Range en een groter kleurbereik, en bovendien minder kans wilt op problemen als banding door de grotere kleurdiepte dan is het zeker aan te raden om met dit verhaal rekening te houden.
Meer informatie
Voor meer informatie over surround formaten, receivers, luidsprekers en aankoop adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.
HDMI 2.0a: wat is het en wat heb je er aan?
Een THX gecertificeerde tv: wat is het en wat heb je er aan?
Net een nieuwe tv gekocht: wat nu?
Nieuwe tv in de winkel kopen: hier moet je op letten
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
Reacties (3)