Review: Sonos Ace – hoe bevalt de eerste hoofdtelefoon van Sonos?

06 juli 2024 + 10 minuten 1 Reacties
Sonos Ace lifestyle

Eerder dit jaar introduceerde Sonos de Ace, zijn eerste hoofdtelefoon. Dit model is voorzien van noise cancelling en een aantal handige functies, waaronder de koppeling met een Sonos-soundbar. De afgelopen weken hebben we de Sonos Ace uitvoerig getest. Hoe bevalt deze hoofdtelefoon?

Wat is de Sonos Ace?

De Sonos Ace is op het eerste gezicht een noise-cancellingkoptelefoon zoals er wel meer zijn, maar dankzij zijn adviesprijs van 499 euro plaatst Sonos dit model bij de premium modellen in de markt. Ook het strakke design dat de 40-mm drivers herbergt komt overeen met de concurrentie, en met een batterijduur van 30 uur waarbij ruisonderdrukking is ingeschakeld doet Sonos ook mee in de bovenste regionen. Waar Sonos wel een eigen weg kiest is de bediening, met fysieke knoppen in plaats van touch.

De Ace is voorzien van actieve ruisonderdrukking, aangestuurd door acht microfoons. De hoofdtelefoon is met de nieuwere Qualcomm-chipsets uitgerust, waardoor het de Bluetooth 5.4 de aptX Lossless-codec ondersteunt (naast SBC en AAC). Voor connectiviteit is alleen bluetooth aanwezig, en een fysieke aansluiting voor een usb-c-naar-minijack-kabel. WiFi behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Een unieke functie van de Ace is de koppeling met een Sonos Arc-soundbar. Hiermee kun je audio van de soundbar via de hoofdtelefoon weergeven, inclusief ruimtelijke audio (zoals Dolby Atmos) en headtracking. Sowieso ondersteunt de hoofdtelefoon ruimtelijke audio en kan headtracking (het volgen van de bewegingen van het hoofd) ook geactiveerd worden zonder koppeling met de Arc-soundbar. Headtracking werkt echter het beste bij ruimtelijke audio.

De Sonos Ace ligt in de winkels voor 499 euro. De Sonos-koptelefoon is beschikbaar in zwart en “soft” white.

Design en comfort

Het design is een punt waar Sonos met de Ace meteen hoge punten scoort. De hoofdtelefoon ziet er simpelweg bijzonder strak uit, is netjes afgewerkt, maakt gebruik van hoogwaardige materialen en beschikt over stevig aanvoelende knoppen. Sonos heeft gekozen voor een mix van deels gerecycled plastic, kunstleer en metalen elementen. De kunstleren kussens in de hoofdband en oorstukken geven een zacht gevoel, terwijl de buitenzijde van de oorstukken en hoofdband met stevig, glad plastic afgewerkt zijn. De hoofdtelefoon is aan te passen naar eigen wens, door de oorstukken te verschuiven over twee glanzend metalen hengsels.

Op de oorstukken zien we nog een aantal knoppen terug voor onder meer het aan- en uitzetten van de hoofdtelefoon, de bluetooth-koppeling, ANC-modus en het bedienen van de muziek. De Sonos Ace wordt geleverd met een draagetui die ook weer deels uit gerecycled plastic bestaat. In de etui zit nog een kleinere etui voor de kabels die met de hoofdtelefoon geleverd worden. Dit is een usb-c-laadkabel en een adapter voor een 3,5mm-aansluiting.

Wat betreft draagcomfort voldoet de Ace zeker aan de verwachtingen. De zachte en goed sluitende oorkussens zorgen voor een comfortabele fit rond de oren, maar let wel dat als het buiten wat warmer is ze ook snel voor zwetende oren kunnen zorgen. Ook de hoofdband voelt zacht en comfortabel aan, en drukt ook met een paar uur luisteren niet op het hoofd.

Sonos-app

Je kunt de Sonos Ace net als de andere Sonos-producten toevoegen aan de Sonos-app. En hoewel het niet noodzakelijk is en je alles met de knoppen op het apparaat kunt bedienen, krijg je met de app wel wat extra mogelijkheden. Het toevoegen van de Ace is heel eenvoudig; een kwestie van aanzetten en zoeken met de app. Binnen een paar seconden is de hoofdtelefoon gevonden en toegevoegd.

Eenmaal toegevoegd kun je via de app wat basic zaken aanpassen. Zo is er een equalizer aanwezig waarmee je de bass, treble en balans kunt aanpassen en een volume-optie om bass en treble automatisch te versterken bij laag volume. Er zijn geen presets waar je uit kunt kiezen. Voor ruisonderdrukking kun je kiezen uit ANC (Active Noise Cancellation), Aware-modus (omgevingsgeluid komt er doorheen) en volledig uit. Verder aanpassingen zijn hierin niet mogelijk.

Daarnaast kun je headtracking (waarover hieronder meer) in- en uitschakelen, en bij het overschakelen naar Tv-audio (koppeling met een Sonos Arc soundbar) headtracking en ruimtelijke audio inschakelen of uitschakelen. Tot slot kun je multipoint bluetooth activeren om met twee apparaten verbinding te maken en snel tussen beide apparaten te kunnen schakelen.

Noise cancelling

Op het vlak van ruisonderdrukking is de Sonos Ace een meer dan prima hoofdtelefoon. Het is niet de beste uit zijn klasse maar voor de meesten onder ons biedt de Ace meer dan voldoende. Als we langs het spoor staan of in de trein zitten levert de hoofdtelefoon rust, en dat is wat je zoekt in ruisonderdrukking. De luide geluiden verdwijnen naar de verre achtergrond en de focus ligt op de muziek. Ook wanneer we op kantoor of in de trein werken en tegelijkertijd willen weten wat er om ons heen gebeurt brengt de Aware-modus een perfecte combinatie van je eigen bubbel en toch onderdeel zijn van de omgeving. Gebruiken we de Ace om te bellen om een rumoerige omgeving dan gaat de verstaanbaarheid snel achteruit en helaas mist er ook een functie om je eigen stem zacht terug te horen, wat het gesprek natuurlijker maakt. Er is trouwens ietwat ruisontwikkeling bij gebruik van de noise-cancelling, maar dat is een bekend gegeven en komt dus ook bij andere merken voor.

Geluidskwaliteit

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de audioweergave. Hoe presteert deze fraaie, 499 euro kostende hoofdtelefoon van Sonos? Het bedrijf zelf geeft aan dat het de hoofdtelefoon vooral getuned heeft zoals zijn speakers en dat is toch een hele andere productcategorie met ook andere wensen van luisteraars, maar we zijn er open ingegaan.

Toch valt meteen op dat de Sonos Ace echt een ander geluidsbeeld geeft dan bijvoorbeeld modellen van Sennheiser en Bowers & Wilkins die we onlangs getest hebben. De hoofdtelefoon is heel plat gezegd gewoon wat vlakker, minder spannend. De audioweergave is zeker niet slecht, maar – zoals Sonos zelf ook zegt – vrij universeel, geschikt voor iedereen. Er zit weinig leven in de weergave, maar de balans is wel goed, met voldoende heldere details, warme vocalen en een redelijke bass. Vooral dat laatste onderdeel, de bass, zal voor sommigen tegenvallen, zeker als je het vergelijkt met andere premium modellen van onder meer Sony en Bowers & Wilkins. Het ontbreekt aan die echte punch in de lagere regionen en met aanpassingen aan de equalizer in de app wordt daar niet echt veel aan toegevoegd. Het is een keuze van Sonos, en een keuze die voor de gemiddelde (Sonos-)gebruiker misschien in de smaak zal vallen, maar diegenen die net wat meer een stempel op de weergave verwachten ietwat teleur zal stellen.

We hebben de Ace met tal van muzieksoorten getest en eigenlijk overal komen we we op een gemiddelde, goed balanceerde en comfortabele audioweergave. Niets spannends, en zeker onder het niveau van de hoofdtelefoons in zijn prijsklasse, maar wel goed. Dat gezegd hebbende zouden we de echte dance- of tranceliefhebber toch een ander model aanraden door de wat tegenvallende bassen. Vooral de luisteraars die pop- en rockmuziek kunnen waarderen lijken met de Ace het beste uit de voeten te kunnen.

Wanneer we de Sonos Ace inzetten in combinatie met de Sonos Arc-soundbar (waarover hieronder meer) dan straalt de hoofdtelefoon meer klasse uit. Ook hier missen we de echte punch en diepte in de weergave, maar het surround-effect is overtuigend en zeer vermakelijk en dialogen zijn helder en goed verstaanbaar.

Headtracking en TV-audio

Een unieke functie van de Ace is de koppeling met een Sonos Arc-soundbar. Hiermee kun je audio van de soundbar via de hoofdtelefoon weergeven, inclusief ruimtelijke audio (zoals Dolby Atmos) en headtracking. Sowieso ondersteunt de hoofdtelefoon ruimtelijke audio en kan headtracking ook geactiveerd worden zonder koppeling met de Arc-soundbar. Headtracking werkt echter het beste bij ruimtelijke audio.

De functie headtracking is simpelweg het volgen van de bewegingen van het hoofd en de plaatsing van de audio hierop aanpassen. De functie moet volgens Sonos de immersie in Dolby Atmos-soundtracks en -muziek verhogen. Bij stereomuziek is het een functie die niet per se toegevoegde waarde heeft, zeker als je wandelt of bezig bent. De muziek verschuift simpelweg van links naar rechts, wat vooral verwarrend werkt.

Wanneer je de functie headtracking activeert bij TV-audio, en dus de Ace via de Sonos-app eenvoudig koppelt met een Sonos Arc-soundbar, dan neemt de toegevoegde waarde toe. Bij ruimtelijke audio (ook te activeren in de app) zoals Dolby Atmos wordt een soundstage gecreëerd waarbij je het idee hebt middenin een audiobubbel te zitten, of het nu een film of een concert is. Dankzij headtracking beleef je bijvoorbeeld een concert zoals je dat zou beleven als je voor het podium staat en je hoofd naar links of rechts draait. De surround-elementen blijven gepositioneerd in de ruimte rondom je. Hetzelfde geldt voor het kijken van een film, waarbij surroundeffecten perfect door de ruimte bewegen, en meebewegen met jouw bewegingen. Het ontbreekt wat aan de echte impact bij de Ace, met name wat lage tonen betreft, maar het algemene surroundplaatje klinkt zeer overtuigend en meeslepend. Dialogen worden overigens altijd goed verstaanbaar neergezet, wat soms wel wat ten koste gaat van de impact van het geheel. Natuurlijk werkt ook dit vooral wanneer je op de bank, voor de televisie zit. Je kunt gaan lopen en de was gaan doen, maar door alle bewegingen werkt het dan eerder storend. Schakel je dan de headtracking-functie uit dan kun je dus ook zonder problemen de audio van je televisie volgen door het hele huis.

Voorlopig is de ruimtelijke audiofunctie enkel beschikbaar in combinatie met een Sonos Arc-soundbar. Maar volgens Sonos moeten de twee goedkopere soundbars, de Beam Gen 2 en de Ray (alleen stereo), binnenkort ook ondersteund worden. Ruimtelijke audio is ook middels je smartphone te beluisteren op de Ace. De hoofdtelefoon ondersteunt Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio via usb of vanaf Android-smartphones die aptX Lossless ondersteunen. Tot slot laat Sonos weten later nog de functie TrueCinema te introduceren waarmee de omgeving van de luisteraar in kaart wordt gebracht voor een optimale surround sound-ervaring.

Accuduur

Over de accuduur van de Sonos Ace hebben we weinig te klagen. Met noise cancelling ingeschakeld komen we op ongeveer 30 uur, terwijl de hoofdtelefoon met noise cancelling uitgeschakeld richting de 40 uur gaat. Voor de meeste gebruikers dus meer dan voldoende om het apparaat om de week aan de lader te hangen. En mocht je toch zonder accu komen te zitten, dan kun je met een paar minuten laden 10 tot 15 procent toevoegen.

Conclusie

Sonos doet met de Ace-hoofdtelefoon veel goed, waaronder hele goede noise cancelling, een premium en strak design, hoog draagcomfort, brede ondersteuning voor codecs, goede headtracking en een unieke koppeling met Sonos-soundbars om (surround)geluid van je televisie op je hoofdtelefoon te horen. Maar het belangrijkste onderdeel, de audioweergave, valt toch buiten de boot in deze prijsklasse, met name wat dynamiek en lage tonen betreft. Het is een vlakke, gemiddeld goede weergave voor urenlang comfortabel luisteren, voor de gemiddelde luisteraar dus prima. Maar, daar hoort dan ook een prijskaartje van maximaal 300-400 euro bij. Voor de echte Sonos-liefhebber zullen niet alle onderdelen even zwaar tellen en als de audioweergave je bevalt is er geen reden om de Ace niet te overwegen. Voor diegenen die geen groot Sonos-fan zijn is het advies even te wachten tot de prijs wat zakt, of de hoofdtelefoon simpelweg uit te proberen om te zien of de audioweergave je bevalt. Want alles bij elkaar is alleen die audioweergave iets waar we, in deze prijsklasse, wat moeite mee hebben.

8.0
Sonos Ace

Beoordeling
Sonos Ace

Pluspunten
  • Strak en premium design
  • Hoog draagcomfort
  • Leuke soundbar-integratie
  • Headtracking
  • Eenvoudig in gebruik
  • Brede codec-ondersteuning
  • Goede noise cancelling
Minpunten
  • Audioweergave is wat vlak
  • Punch in lage tonen ontbreekt
  • Prijs is (nog) aan de hoge kant

Beoordeling Sonos Ace

Sonos doet met de Ace-hoofdtelefoon veel goed, waaronder hele goede noise cancelling, een premium en strak design, hoog draagcomfort, brede ondersteuning voor codecs, goede headtracking en een unieke koppeling met Sonos-soundbars om (surround)geluid van je televisie op je hoofdtelefoon te horen. Maar het belangrijkste onderdeel, de audioweergave, valt toch buiten de boot in deze prijsklasse, met name wat dynamiek en lage tonen betreft. Het is een vlakke, gemiddeld goede weergave voor urenlang comfortabel luisteren, voor de gemiddelde luisteraar dus prima. Maar, daar hoort dan ook een prijskaartje van maximaal 300-400 euro bij. Voor de echte Sonos-liefhebber zullen niet alle onderdelen even zwaar tellen en als de audioweergave je bevalt is er geen reden om de Ace niet te overwegen. Voor diegenen die geen groot Sonos-fan zijn is het advies even te wachten tot de prijs wat zakt, of de hoofdtelefoon simpelweg uit te proberen om te zien of de audioweergave je bevalt. Want alles bij elkaar is alleen die audioweergave iets waar we, in deze prijsklasse, wat moeite mee hebben.

Prijsvergelijker Sonos Ace

Reacties (1)