Review: Sennheiser IE300 – in-ear van grote klasse

30 mei 2021 8 Minuten 0 Reacties
Sennheiser IE300 3

De nagelnieuwe IE300 gaat geheel in tegen de trend van draadloze in-ears, die vaak meerdere disciplines dienen te beheersen en door Bluetooth beperkt worden in geluidskwaliteit. Sennheiser zet in op maximale weergavekwaliteit door gebruik te maken van een kabel.

Niet alleen het feit dat de Sennheiser IE300 het audiosignaal via een kabel toegediend krijgt zorgt voor een betere weergave, deze in-ear beschikt over meer hoogwaardige techniek. Het blijft fascinerend hoeveel techniek er in dit soort oortjes gestopt kan worden. Wanneer je op de internetsite van fabrikant Sennheiser kijkt naar een foto van een opengewerkt exemplaar valt het grote aantal onderdelen op. Standaard wordt deze IE300 geleverd met drie verschillende formaten silicone en drie geheugenschuim oordopjes. Voldoende om voor iedere gebruiker de juiste maat te vinden. De gebruikte kabel is uiterst flexibel maar eveneens zeer sterk, door het gebruik van Para-aramide, en afneembaar. Hiervoor maakt Sennheiser gebruik van een MMCX connector. Het feit dat de kabel afneembaar is en daarbij gebruik maakt van deze universele hoogwaardige connector geeft aan dat het gaat om een serieus audioproduct. Als weergever wordt de 7 millimeter XWB, Extra Wide Band transducer, ingezet. Voor de IE300 maakt Sennheiser gebruik van een nieuwe mix van materialen in het diafragma. Hierdoor verbeteren, volgens de fabrikant, de rust- en responsetijden wat zorgt voor een grotere nauwkeurigheid in het hele frequentiebereik. Resonantie wordt geminimaliseerd en de hogere snelheid die bereikt wordt zorgt voor een transparante hoogweergave, warm middengebied en strakke basweergave. Natuurlijk moeten deze beweringen nog wel gestaafd worden bij het beluisteren van de IE300. Niet alleen de drivers zijn een technisch hoogstandje, deze IE300 beschikt over Air Traffic Control. Een systeem waarbij er in de kamer achter de driver nog een minuscule kamer is geplaatst die de luchtstroom achter de driver beheert en beheerst. De richting en het globale volume aan lucht worden nauwkeurig gecontroleerd voor een betere midden- en laagweergave. De impedantie van de IE300 is 16 Ohm en het opgegeven frequentiebereik loopt van 6 tot 20.000 Hz.

 

Draagcomfort Sennheiser IE300

Aangezien Sennheiser met de 299 euro kostende IE300 volledig inzet op geluidskwaliteit laat ik mijn mobiele telefoon als bron voor deze recensie links liggen. Op mijn Samsung tablet is USB Audioplayer Pro geïnstalleerd, hierop sluit ik een AudioQuest Dragonfly Red DAC/hoofdtelefoonversterker aan. Op deze manier is het mogelijk hires downloads te beluisteren, en via Tidal in hoge kwaliteit te streamen. Alles bij elkaar een combi die in staat moet zijn om de kwaliteiten van deze Sennheiser IE300 aan het licht te brengen.

Het laatste jaar heb ik, net als vele anderen, grotendeels thuis gewerkt. Om muziek luisteren gemakkelijk te kunnen combineren met het voeren van een telefoongesprek is er veel gebruik van bluetooth in-ears. In eerste instantie een goedkoop setje van Sony, later een set Teufel Airy HD die al veel beter presteerde en buitengewoon comfortabel zaten. De laatste tijd mocht ik genieten van de Devialet Gemini in-ears die qua geluidsweergave de Teufel Airy met gemak de baas zijn, niet vreemd gezien het flinke prijsverschil. Het is dan ook even wennen om het comfort van draadloos verbonden zijn met de bron los te laten. Daar komt bij dat deze IE300 van Sennheiser gebruik maakt van flexibele en verstelbare oorhaken die er voor zorgen dat de earbud goed in je oor blijft zitten. Echter de combinatie oorhaak en bril zorgt er voor dat de gewenningsperiode wat langer is en ik me eigenlijk altijd bewust ben van het feit dat ik ‘oortjes’ draag.

De eerder genoemde kabel is niet alleen van uitstekende kwaliteit maar bovendien bijzonder flexibel wat het draagcomfort weer ten goede komt. Eenmaal gekozen voor de best passende siliconen of schuim dopjes sluit de IE300 uitstekend af voor omgevingsgeluid zonder noise-cancelling.

Luisteren

Tijd om eens ongestoord muziek te gaan luisteren. ‘Drivers License’ is een liedje van de 18-jarige Olivia Isabel Rodrigo. Qua sfeer doet het denken aan Birdy, Maria Mena en Billy Eilish. Ze haalde met deze song een record, nooit werd een nummer sneller honderd miljoen keer gestreamd. De eerste indruk die de Sennheiser IE300 achterlaat is veelbelovend. De stem van Olivia klinkt uitermate kwetsbaar en speelt direct op je gemoed. De laagweergave is stevig maar bijzonder gecontroleerd en doortekend. De schone open hoog weergave zorgt er voor dat de totale weergave mooi in balans is. Het is gelijk duidelijk dat een combinatie van goed bronmateriaal, een prima DAC/hoofdtelefoonversterker en deze IE300 de weergave naar een beduidend hoger plan tillen dan met een draadloze bluetooth verbinding mogelijk is. Snel door naar een artiest wiens muziek ik beter ken, namelijk Sting. ‘Heavy Cloud(No Rain)’ komt van het album Ten Summoner’s Tales en is zowel muzikaal als klankmatig van hoog niveau. De IE300 weet wel raad met deze fraaie song. De verschillende percussie instrumenten worden volledig los van elkaar gepresenteerd en zijn uitstekend individueel te volgen. De stem van Sting klinkt zoals het hoort, met veel karakter en een vleugje aangename warmte. Wat echt opvalt, is de manier waarop het Hammond-orgel, wat halverwege de track een prominente rol vervult, weergegeven wordt. Er is een heel natuurlijke bite te horen, er is drive en power. Beter dan dit heb ik het via in-ears nog niet gehoord. Mijn eigen Koss Silver, weliswaar lager geprijsd, wordt hier op achterstand gezet.

Een andere pittige test is de weergave van de stem van George Michael, vaak zetten weergevers van mindere kwaliteit de S en T klanken aan wat resulteert in een onaangename en vermoeiende weergave. Ik weet dat ik het album Symphonica vaak aanhaal in mijn recensies maar het blijft één van zijn mooiste. Bovendien heb ik maar beperkt de tijd om de IE300 te beluisteren aangezien het de eerste set in Nederland betreft en snel terug moet naar de importeur. Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op bekende muziek. De Sennheiser IE300 stelt niet teleur, sterker nog ik word positief verrast. Niet alleen is de weergave van de S en T klanken uitstekend onder controle maar valt vooral de ruimtelijke weergave op. De zaalambiance wordt uitstekend overgebracht, instrumenten staan mooi los van elkaar net als de stem van George. Net als bij Sting klinkt zijn stem zeer karakteristiek, levendig en vol. De hoog weergave is transparant en open. Subtiele tikjes op de bekkens zijn goed te volgen en raken niet ondergesneeuwd door andere instrumenten. Over deze instrumenten gesproken, zowel blazers als strijkers weet deze IE300 gloedvol weer te geven. Blazers hebben een aangename pit zonder scherp te worden en strijkers hebben waar nodig warmte zonder te overdrijven.

Triest nieuws

Midden in de periode dat ik de Sennheiser IE300 ter beschikking had kwam het trieste nieuws naar buiten dat Golden Earring gitarist George Kooymans ernstig ziek is en de band per direct stopt met optreden. Gelukkig is er, hoewel een schrale troost, het fantastische live album The Naked Truth om op terug te vallen. De klassieker ‘Twilight Zone’ wordt ritmisch heel sterk weergegeven. De drums zijn stevig maar niet overdreven aangezet en verrassend doortekend. Maar vooral de natuurlijke klank van de akoestische gitaar, in een geweldige solo van George, valt op. En ook nu is er weer de ruimtelijke weergave met goed hoorbaar de omgevingsgeluiden. Voor de vorm heb ik deze IE300 nog rechtstreeks op mijn Huawei telefoon aangesloten en een aantal tracks via streamingdienst Tidal beluisterd. De aansturing is geen probleem, deze Sennheiser is prima te gebruiken zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een AudioQuest Dragonfly hoofdtelefoonversterker. Echter de weergavekwaliteit is duidelijk minder.

Conclusie Sennheiser IE300

Het is alleszins duidelijk dat, in combinatie met de juiste aansturing, deze Sennheiser de mij bekende draadloze varianten in weergavekwaliteit voorbijstreeft. De hoogweergave is transparant, het middengebied aangenaam met een heel klein vleugje warmte, is de laagweergave strak en, wanneer de muziek het in zich heeft, stevig en diep doorlopend. Echter wat het meest opvalt, is de heel natuurlijke en gemakkelijke manier waarop de muziek wordt weergegeven. Tel daarbij op de uitstekende drive en ritmische weergave en je hebt een in-ear van grote klasse. Duidelijk is dat een Bluetooth verbinding nog steeds niet kan tippen aan een versie met kabel. Zoek je een in-ear in deze prijsklasse (299 euro) en is weergavekwaliteit prioriteit dan is de Sennheiser IE300 een aanrader!

8.0
Sennheiser IE300 4

Beoordeling
Sennheiser IE300

Pluspunten
  • Geluidskwaliteit
  • Afwerking
  • Naamsbekendheid
Minpunten
  • Draagcomfort zeer persoonlijk

Beoordeling Sennheiser IE300

Het is alleszins duidelijk dat, in combinatie met de juiste aansturing, deze Sennheiser de mij bekende draadloze varianten in weergavekwaliteit voorbijstreeft. De hoogweergave is transparant, het middengebied aangenaam met een heel klein vleugje warmte, is de laagweergave strak en, wanneer de muziek het in zich heeft, stevig en diep doorlopend. Echter wat het meest opvalt, is de heel natuurlijke en gemakkelijke manier waarop de muziek wordt weergegeven. Tel daarbij op de uitstekende drive en ritmische weergave en je hebt een in-ear van grote klasse. Duidelijk is dat een Bluetooth verbinding nog steeds niet kan tippen aan een versie met kabel. Zoek je een in-ear in deze prijsklasse (299 euro) en is weergavekwaliteit prioriteit dan is de Sennheiser IE300 een aanrader!

Prijsvergelijker Sennheiser IE300

Reacties (0)