Review: Devialet Gemini earbuds – betaalbare draadloze oortjes

20 maart 2021 8 Minuten 0 Reacties
Devialet Gemini 5
FWD award

Het Franse Devialet bestaat nog maar veertien jaar, maar heeft in die korte tijd een enorme reputatie ontwikkeld voor het combineren van baanbrekende high-end technologie met spraakmakend design. De nieuwe Gemini draadloze oortjes brengen al dat moois naar een betaalbaar prijspunt.

Devialet Gemini draadloze oortjes

Devialet voert de pride of ownership beleving van de duurdere producten volledig door. De 299 euro kostende Gemini wordt geleverd in een fraai bedrukte kartonnen verpakking. Doos en deksel sluiten perfect op elkaar maar het is jammer dat het deksel niet voorzien is van één of twee duimgreepjes. Nu moet je met de nagels ertussen om doos en deksel van elkaar te scheiden met het risico om de doos te beschadigen. Ik weet het, muggenziften, maar als je beroepsmatig in de verpakkkingsbranche werkt vallen dit soort dingen extra op. In de doos vind je een beknopte handleiding, een USB-laadsnoer, verschillende maten siliconen oortips en een fraaie kunststof beschermdoos met daarin de Gemini earbuds. Het beschermdoosje is uitgevoerd met een schuifdeksel en fungeert, zoals bij veel andere merken, ook als oplaadstation. Volledig opgeladen houden de earbuds het 24 uur vol en kun je minimaal 6 uur muziek luisteren. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het goed te weten dat de batterij van de charging case wanneer deze versleten is vervangen kan worden door een nieuw exemplaar. Standaard krijg je van Devialet twee jaar garantie op de Gemini maar via Devialet Care is het mogelijk de garantie met een jaar te verlengen en een eenmalige schade wordt dan eveneens gedekt. Naast het luisteren naar muziek is de Gemini geschikt voor het voeren van een telefoongesprek. Deze kun je aannemen of afsluiten met een lichte aanraking op één van beide earbuds. De Gemini voldoet aan de IPX4-standaard wat ze spatwaterbestendig maakt. Ook zijn ze Voice-assistant compatible.

Ear Active Matching

Om de Gemini te kunnen gebruiken dien je allereerst de Devialet Gemini-app te downloaden. Deze is beschikbaar voor zowel Apple als Android. Binnen deze, Nederlandstalige, app word je volledig door het installatieproces geleid en kun je ook aanpassingen doen in de weergave. Hierover later meer in het gebruikersgedeelte van de recensie. Eerst wat meer over de techniek en specificaties. Eén van de technieken waarmee deze Gemini zich onderscheidt van andere merken is EAM, Ear Active Matching, een techniek die enigszins geënt is op de SAM, Speaker Active Matching, techniek uit de Devialet Pro-serie versterkers. In het geval van EAM wordt het audiosignaal automatisch afgestemd op het binnenoor van de drager van de Gemini. Het gebruikte algoritme vangt volgens de Franse fabrikant de vorm van het oor op en past het audiosignaal tot 10.000 keer per seconde aan.

Naast EAM beschikt de Gemini over ANC, Active Noise Cancellation, op zich niets nieuws maar wel de manier waarop Devialet het toepast. Zij maken gebruik van decompressiekamers die te allen tijde een ideale inwendige druk garanderen De kamers zijn gecoat met op maat gemaakt akoestisch gaas, dit zorgt er proactief voor dat extern geluid het systeem niet kan binnendringen. De ruisonderdrukking kan op drie verschillende niveaus ingesteld worden, laag, hoog en vliegtuig. Een hybride structuur uitgevoerd met twee microfoontjes in combinatie met de gepatenteerde IDC-technologie, Internal Delay Compensation, verbetert zowel het niveau van de ruisonderdrukking als ook de effectieve bandbreedte. Het Devialet algoritme compenseert de interne vertraging die de ruisonderdrukkingslus opwekt. Met, volgens de fabrikant, als resultaat een sterk verbeterde ruisonderdrukking in het hogere frequentiebereik. Naast Active Noise Cancellation beschikt deze Gemini over een transparantiemodus, de twee microfoons werken synchroon om externe geluiden efficiënt door te laten. Uiteraard kan de Gemini gebruikt worden voor het voeren van telefoongesprekken of bijvoorbeeld Teams vergaderingen. De intelligente earbuds filteren omgevingsgeluid effectief weg en leggen de nadruk op het voor spraak belangrijke frequentiegebied tussen 300-3.000 Hz waardoor stemmen met alle nuances weergegeven worden. De mate van transparantie is via de app instelbaar in twee niveaus, hoog en laag.

De praktijk

Om optimaal gebruik te maken van de Gemini dien je allereerst een keuze te maken uit de verschillende oortips. In de app wordt je stap voor stap door het proces heen geleid. Tijdens de zogenaamde ‘pastest’ wordt de optimale isolatie berekend om maximale geluidsweergave te bewerkstelligen. Dit is een kwestie van seconden en daarna zijn de earbuds klaar voor gebruik. Na een flinke tijd gebruik te hebben gemaakt van de Teufel Airy earbuds is het even wennen aan deze Devialet Gemini. De Teufel-oortjes zitten uiterst comfortabel en je bent na een paar minuten al vergeten dat je ze in je oren hebt. De Devialet Gemini vraagt wat meer gewenning en wat schuiven voor ik de juiste fitting te pakken heb. Eenmaal goed in je oren zitten ze prettig – het blijft natuurlijk uiterst persoonlijk – en kun je ze uren in houden. Met de app kun je al je persoonlijke voorkeuren instellen en ‘on the fly’ aanpassen.

Er zijn flink wat opties beschikbaar om de weergave volledig naar je hand (oren) te zetten. De al eerdergenoemde ruisonderdrukking kun je in drie niveaus instellen of volledig uitschakelen. De commando’s die via de oordop gaan kun je naar voorkeur aanpassen. De 7-bands equalizer beschikt over een aantal presets te weten vlak/standaard, nieuws/podcast optimaal aangepast op spraakweergave, bas, hoge tonen, dynamisch, low-mid en custom. Deze laatste geeft je de vrijheid alle zeven banden naar eigen inzicht in te stellen. In een grafiek kun je precies zien wat je instelt en ook zien hoe de instellingen zijn bij de verschillende presets. De Gemini-app geeft ook de mogelijkheid de balans tussen beide kanalen in te stellen. Een handige functie is Smart Pause die de weergave pauzeert zodra je één van de oordopjes uit je oor haalt. Nadat ik al mijn voorkeuren ingesteld heb wordt het tijd om te gaan luisteren of alle techniek daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt. Via streamingdienst Tidal selecteer ik een aantal bekende tracks en kies de vlakke equalizer setting. Wat onmiddellijk opvalt is dat de weergave duidelijk volwassener is dan via de, weliswaar veel goedkopere, Teufel Airy. Klankmatig rijker en een volle maar niet overheersende laagweergave. Bij Another One Bites The Dust van Queen weet de Gemini een drive en power in de laagweergave te leggen die ik niet ken van de Teufel Airy en Sony WF1000 XM3. Overschakelend naar de Dynamische stand geeft de hoge tonen en het laag een subtiele extra boost zonder te overdrijven. Voor het gros van de muziek die ik beluister gaat de voorkeur uit naar deze preset. De andere leggen voor mij iets te veel nadruk op een bepaalde frequentie. Natuurlijk kun je als gebruiker in de Custom preset het geluid nog verder naar je specifieke klankmatige wensen aanpassen.

Devialet Gemini banner

Noise Cancellation

Wanneer ik luister naar het meest recente album van Bruce Springsteen, A Letter To You, hoor ik een perfect op elkaar ingespeelde band die de nummers nagenoeg in one take heeft opgenomen. De energie die daarbij vrijkomt wordt zonder omhaal door deze Gemini doorgegeven aan de luisteraar. Het karakter van de stem van Bruce is spot on en heel realistisch. Je hoort de leeftijd terug in zijn stem maar ook het enthousiasme waarmee hij nog steeds muziek maakt en zingt. Stevie Wonder’s Master Blaster (Jammin) heeft een lekkere drive en de blazers schetteren erop los zonder scherp te klinken. De Gemini zoekt de grenzen van het haalbare op zonder over de schreef te gaan. Hierdoor klinken ze erg realistisch zonder door te schieten naar onaangenaam wanneer de muziek lastiger wordt om weer te geven. Aangezien ik de Gemini gebruik tijdens het thuiswerken komt er regelmatig een telefoontje tussendoor. Geen probleem, je kunt vlekkeloos een gesprek aan nemen. De verstaanbaarheid is uitstekend en de ontvangende partij krijgt nauwelijks iets mee van omgevingsgeluiden. Spraakweergave is echt een niveau hoger dan bijvoorbeeld mijn Teufel Airy. Dit geldt ook voor het beluisteren van bijvoorbeeld een Podcast of praatprogramma, waarbij de preset Nieuws/Podcast zeker een meerwaarde is qua verstaanbaarheid. Een ander punt wat naar voren komt tijdens het thuiswerken is de uitstekende werking van de Vliegtuigstand van de Noise Cancellation. Ik ben verbannen naar de zolder waar ook de wasmachine staat en met de Vliegtuigstand ingeschakeld wordt deze onhoorbaar gemaakt. Ander pluspunt is dat de Noise Cancellation de muziekweergave niet merkbaar negatief beïnvloed. Ik moet echt moeite doen om verschil te horen. Het is misschien een fractie minder transparant in het hoog, maar dan moet je als luisteraar echt heel kritisch luisteren en hoogwaardige bestanden afspelen.

Conclusie

Met de Gemini zet Devialet Bluetooth-oortjes in de markt die klankmatig top presteren. De meerprijs ten opzichte van de eerdergenoemde Teufel en Sony is gerechtvaardigd in zowel afwerking als prestaties. De klankbalans is in de basis zeer evenwichtig en kan naar smaak aangepast worden in de app. Het is heerlijk muziek luisteren met deze Gemini, open en transparant in het hoog en krachtig in het laag. Alle moeite die Devialet zich getroost heeft om de met de Phantom- en Expert-range opgedane ervaringen te verwerken in een oortelefoon werpen zijn vruchten af. Daar komt bij dat de Gemini up-to-date gehouden wordt met software updates, tijdens de gebruiksperiode waren er al twee, een geruststellende gedachte voor de toekomst. Ik denk dat nu inderdaad het moment gekomen dat (zoals hun marketingslogan lang luidde) Everyone can own a Devialet…! Douze points voor deze Franse schone. Meer over deze draadloze oortjes vind je op de website van de importeur, D&D Audio.

Dit artikel is geschreven door René Smit

8.0
Devialet Gemini 2

Beoordeling
Devialet Gemini

Pluspunten
  • Luxe uitstraling
  • Weergavekwaliteit
  • Uitgebreide instelmogelijkheden via App
Minpunten
  • Niet voor iedereen comfortabele passing

Beoordeling Devialet Gemini

Met de Gemini zet Devialet Bluetooth-oortjes in de markt die klankmatig top presteren. De meerprijs ten opzichte van de eerdergenoemde Teufel en Sony is gerechtvaardigd in zowel afwerking als prestaties. De klankbalans is in de basis zeer evenwichtig en kan naar smaak aangepast worden in de app. Het is heerlijk muziek luisteren met deze Gemini, open en transparant in het hoog en krachtig in het laag. Alle moeite die Devialet zich getroost heeft om de met de Phantom en Expert-range opgedane ervaringen te verwerken in een oortelefoon werpen zijn vruchten af. Daar komt bij dat de Gemini up to date gehouden wordt met software updates, tijdens de gebruiksperiode waren er al twee, een geruststellende gedachte voor de toekomst. Ik denk dat nu inderdaad het moment gekomen dat (zoals hun marketingslogan lang luidde) Everyone can own a Devialet…! Douze points voor deze Franse schone.

Reacties (0)