Zo volg je het EK voetbal onderweg op je smartphone of tablet

26 mei 2024 6 Minuten 0 Reacties
uefa-2024-ekonderweg-volgen-1

Kijk je het liefst elke voetbalwedstrijd, maar ben je niet altijd thuis? Gelukkig kun je het EK onderweg volgen op je smartphone of tablet. In dit artikel vertellen we hoe je dat het beste doet.

Als echte voetbalfan kun je het EK onderweg volgen op je smartphone of tablet. Maar niet iedereen weet nog hoe, of wat daar de beste apps voor zijn. Daarom presenteren we in dit overzicht een aantal apps en diensten waarmee je altijd op het hoogte bent van elk doelpunt, elke kaart en allerlei andere interessante informatie.

Het EK Voetbal voor mannen 2024, ook wel UEFA Euro 2024 genoemd, wordt gehouden van 14 juni tot en met 14 juli. Het toernooi vindt plaats in Duitsland, aangezien die in september 2018 te horen kreeg de rol van het gastland te mogen vervullen. Ons buurland won uiteindelijk met twaalf stemmen voor, waarmee het acht stemmen voorop liep op Turkije (dat zich eveneens kandidaat stelde). In totaal doen er 24 teams mee, kunnen we rekenen op 51 wedstrijden en zien we tien verschillende steden en stadions voorbijkomen. De stadions waarin gespeeld worden zijn: Olympiastadion Berlijn, Stadion Keulen, BVB Stadion Dortmund, Düsseldorf Arena, Frankfurt Stadion, Arena AufSchalke, Hamburg Arena, RB Arena, Voetbal Arena München en Arena Stuttgart.

De eerste wedstrijd is tussen Duitsland en Schotland en vindt plaats in München. De wedstrijd begint om 21:00 uur. De eerste wedstrijd van Nederland is op 16 juni om drie uur in de middag en is tegen Polen. Daar reizen de voetballers voor af naar Hamburg. Verder speelt Nederland op 21 juni tegen Frankrijk (om 21:00 uur) en dinsdag 25 juni tegen Oostenrijk (om 18:00 uur). Daarna is het natuurlijk afhankelijk van wat het team doet. Aangezien je niet altijd thuis zult zijn om elke wedstrijd te kunnen volgen, presenteren we hieronder enkele apps waarmee je toch volledig op de hoogte blijft.

UEFA Euro 2024: de app die je moet hebben

We beginnen met de officiële app van de UEFA. Dat is natuurlijk dé app waar je alle relevante informatie in aantreft. Denk dan aan de wedstrijdschema’s, welke teams zich gekwalificeerd hebben en hoe het precies zit met de topscoorders. De app is helemaal gratis te downloaden vanuit Google Play en de App Store en heeft – in tegenstelling tot de FIFA-variant – geen persoonlijk account nodig om te kunnen fungeren. Je kunt dus zorgeloos door de app bladeren, al zul je wel met een privacybeleid akkoord moeten gaan.

Verder tref je in de UEFA-applicatie ook wat achtergrondinformatie aan, voor als je echt geen genoeg kunt krijgen van het EK voetbal. En wanneer je aangeeft dat je in Nederland woont, dan krijg je wel specifieke content voorgeschoteld. Zo treffen we er onder meer een overzicht aan van elke Nederlandse goal die in de aanloop naar het EK plaatsgevonden heeft. Wil je het EK onderweg volgen, dan is dit de app die je moet hebben. Een nadeel van deze app is dat die niet echt een goede horizontale interface heeft voor tablets.

Download UEFA Euro 2024 voor Android of iOS.

EK App 2024: voor het overzicht

De EK App 2024 is een app die je vaker voorbij ziet komen. Dit is een applicatie van ontwikkelaar TorAlarm, die om de twee jaar zijn applicatie volledig aanpast. Is er een WK, dan heet de app WK App [jaartal]. En is er een EK, dan wordt het dus EK App [jaartal]. Deze app gebruik je voornamelijk voor het overzicht, voor wanneer de UEFA-app te druk of te vol is.

Je krijgt per wedstrijd een notificatie. Standaard geeft de app voor alle wedstrijden notificaties af, maar dit kun je binnen de instellingen veranderen. Zo selecteer je in twee korte stappen (instellingen > Activeer teams) welke voetbalteams je tijdens dit EK onderweg volgen wil. Met een druk op de knop zie je alle wedstrijden staan, evenals de stand. Ook kun je alle speeldata opzoeken door gewoon op een wedstrijd te tappen. Op diezelfde pagina tref je ook alle statistieken aan, evenals de opstellingen en natuurlijk de stand. Kortom: als je ‘gewoon een goede app’ zoekt, waarmee je het EK onderweg volgen kunt, dan is dit hem.

Download EK App 2024 voor Android of iOS.

EK onderweg volgen via de NPO Start of Sporza

Je kunt natuurlijk genoeg nemen met tekst, cijfers en andere statistieken. Maar je kunt ook gewoon zelf kijken, als je daartoe in de gelegenheid bent. Het is in dat geval goed om te weten dat de NOS in Nederland de uitzendrechten heeft voor het EK in Duitsland. Voor de Belgische lezers onder ons: je moet bij de VRT zijn. Dat is dus niet anders dan in voorgaande jaren. In het geval van de NOS kun je de wedstrijden volgen via radio, televisie, internet en Teletekst.

Wat je hiervoor nodig hebt is de NPO Start-app. Je kunt natuurlijk het nieuws volgen via de officiële NOS-app, maar via de NPO Start-app kun je daadwerkelijk het EK onderweg volgen. Je krijgt dan ondertussen het commentaar van de NOS te horen. Naast de app kun je ook altijd terecht op de officiële website, waar de wedstrijden eveneens beschikbaar zijn.

Download NPO Start voor Android of iOS.

Let op je datagebruik

De kans is groot dat wanneer je onderweg bent, je geen wifi tot je beschikking hebt. Als je dan op je smartphone meekijkt (of een tablet met een mobiele internetverbinding), dan is het zaak om scherp te blijven op je datagebruik. Op Android en iOS kun je vaak een waarschuwing instellen voor wanneer je een bepaald limiet bereikt hebt, zodat je niet over je bundel heengaat of teveel uit die bundel gebruikt, zonder dat je dat door hebt.

Android-gebruikers gaan dan naar Instellingen > Netwerk en internet > Simkaarten > [jouw simkaart] > Datawaarschuwing en -limiet > Datawaarschuwing instellen. Als iOS-gebruiker ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data om te kijken wat er zoal mogelijk is.

Je kunt al gemakkelijk op je data besparen door bijvoorbeeld de wedstrijd in een lagere resolutie te bekijken. Toegegeven, wellicht zie je de bal dan niet altijd even goed – maar voor mensen met een beperkte bundel kan dit uitkomst bieden. En anders is de gouden tip altijd: check of er wifi beschikbaar is (maar pas wel altijd op met openbare netwerken, natuurlijk). Met deze tips ben je in elk geval goed voorbereid op het EK, en hoef je helemaal niets te missen!

Reacties (0)