En als je achteraf toch nog extra luidsprekers wil voor een 5.1.2-ervaring, dan kan dat.
Samsung HW-Q800T soundbar
De HW-Q800T is de tweede Samsung-soundbar uit de nieuwe 2020-generatie die onze testruimte bereikt. Het kost circa 800 euro, en is daarmee een veel hoger model dan de compacte HW-S60T van 399 euro die we recent getest hebben. Wat krijg je voor die meerprijs ? Eigenlijk wel veel. De Q800T komt met een aparte subwoofer en de soundbar bezit extra bovenliggende speakers zodat geluidseffecten die zich in de hoogte afspelen (bij Dolby Atmos en DTS:X) correcter worden afgespeeld. Daarmee heeft deze soundbar precies de talenten om veeleisende liefhebbers van films en tv-series op Netflix en andere streamingdiensten te verleiden. Samsung mikt daarnaast op de gamer met een speciale gamemodus. Standaard geniet je met deze HW-Q800T van 3.1.2-geluid, maar net zoals bij een aantal andere Samsung-soundbars van dit jaar kun je het uitbreiden met twee draadloze speakers (SWA-9000S) om een echte 5.1.2-opstelling te bouwen.
Bekijk ook de Samsung 2020 soundbar line-up.
Lang en slank
Zijn prijspunt maakt de HW-Q800T een hogere middenklasser in de soundbarwereld. Het is ook een iets grotere soundbar: 98 cm breed, 6 cm hoog en 11,5 cm diep. Groot is wel heel relatief, want bij een 55-inch televisie lijkt de Samsung toch nog altijd een bescheiden ding. Door zijn volledig zwart uiterlijk met afgekapte hoeken ziet het er in bepaalde omgevingen zelfs compacter dan het is uit. De afmetingen zijn trouwens expliciet gekozen om te zorgen dat de HW-Q800T beter tussen de voeten van nieuwe tv-modellen past. Samsung houdt daarbij uiteraard vooral rekening met Samsung-tv’s; met televisies van andere merken zal het passen of niet afhangen van de gebruikte tv-voet en -design.
Designmatig houdt Samsung de koers uit het verleden aan. Dit is dus geen met een hip stofje overtrokken, mooi glooiend toestel zoals de HW-S60T. Het is meer functioneel en hoekig, maar daarom niet lelijk.
Qua bouwkwaliteit en gebruikte materialen valt er eigenlijk geen kritiek te geven. Een designelement dat we altijd geslaagd vinden is het onopvallend schermpje dat achter de luidsprekergrille is geplaatst – in dit geval helemaal rechts. Enkel als je iets aanpast, zoals het volume of de ingang, licht het even op. Dat zorgt dat je tijdens het film kijken niet afgeleid wordt door lichtjes of displays die je oog wegtrekt van het scherm – iets dat vooral in een donkere kamer lastig kan zijn.
Vanwege de bovenliggende speakers kun je de HW-Q800T niet helemaal onder een tv schuiven of in een nis van een tv-meubel. Die speakers zorgen er immers voor dat geluidseffecten naar boven worden uitgestuurd. Samsung past hier de Acoustic Beam-technologie toe, waarbij het geluid gestuurd wordt om als een soort straal van het plafond te weerkaatsten. Ook interessant: deze soundbar heeft geen speakers aan zijn zijkanten, zoals sommige wel bezitten. Dat maakt de plaatsing net weer wat makkelijker, zeker op een overvol tv-meubel. Het is niet zo erg als je naast deze soundbar een ornament of fotokader hebt staan.
Ontworpen in de V.S.
De HW-Q800T is opnieuw een product ontworpen door het Audio Lab dat Samsung enkel jaren geleden in Californië opende. Een goede zet, want sindsdien produceert het merk soundbars die wat ons betreft tot de absolute top behoren. De Q800T zet in totaal acht luidsprekers in om de beloofde 3.1.2-weergave te bereiken – waarbij die middelste ‘1’ geleverd wordt door de aparte draadloze subwoofer. De sub is een wat groter, rechtopstaand model die we eerder vooraan in de kamer zouden plaatsen. Niet te ver van het scherm dus, want zo krijg je toch de beste integratie.
Over schermen gesproken: de HW-Q800T is ook een van de eerste modellen met de nieuwe Q-Symphony-functie. Bezit je een televisie van een ander merk of een oudere Samsung-tv? Dan is dit niet zo belangrijk voor jou, maar wie nu een nieuwe Samsung-televisie aanschaft kan deze op slimme wijze combineren met deze soundbar. Q-Symphony laat immers toe dat je de soundbar én de speakers van de tv tegelijkertijd gebruikt, op zo’n manier dat de bovenliggende speakers op het tv-toestel aanvullend functioneren. Het klinkt heel intrigerend, maar omdat de Samsung-tv in onze testruimte een UE60KS7000 is van 2016 hebben we het niet kunnen testen. Als we het logistiek geregeld krijgen, hopen we later op het jaar eens de speciale audiofuncties op nieuwe tv’s (zoals Q-Symphony) eens echt te testen. Zo hebben we al de middenspeaker-modus bij Sony-televisies op de testbank gelegd en gaan we binnenkort een LG C9 combineren met draadloze WiSA-speakers van System Audio.
Eenvoudige setup
Samsung-soundbars stel je sinds een aantal jaar in via SmartThings, een app waarmee je alle mogelijke slimme toestellen van Samsung (en zelfs derden) beheert. Ja, ook de slimme stofzuigers en wasmachines van de Koreanen. We kennen het goed omdat we in onze woning een SmartThings Hub (bij ons niet beschikbaar) gebruiken als centrum voor alle smarthometoestellen.
Niettemin vonden we aanvankelijk de integratie van AV-apparaten in SmartThings een minder slimme zet: de app wou misschien alles doen, maar de controle op detailniveau was vergeleken met de toegewijde soundbar-apps die Samsung eerder aanbood heel beperkt. Dit jaar is daar iets aan gedaan. Zowel het instellen van de HW-Q800T als de verdere bediening van de soundbar is in SmartThings heel wat beter gemaakt. Het instellen verloopt bijvoorbeeld heel vlot. De app detecteert automatisch de soundbar en in een paar stappen heb je hem verbonden met je WiFi-netwerk.
In de app vind je nu alle functies die op de meegeleverde remote aanwezig zijn. Je kunt dus ingangen aanpassen, er is een toonregeling, en je kunt de draadloze subwoofer luider of stiller zetten. Ook geluidsmodi zijn present, maar dankzij de adaptive-modus heb je eigenlijk zelden nood aan handmatig de modus veranderen. In adaptive modus kiest de soundbar automatisch zelf de beste klank, en dat lukt uitstekend. Trouwens, als je naar een film met een Dolby Atmos-soundtrack kijkt worden de geluidsmodi buitenspel gezet. De HW-Q800T schakelt dan naar een Atmos-modus.
En streaming? Daar hoef je in de SmartThings-app niet naar zoeken. Samsung heeft radicaal gekozen om de streamingopties te beperken, meer dan bij sommige rivalen. Ook Chromecast of Airplay zijn bij dit toestel niet present. Hoe luister je dan naar muziek? Door Spotify Connect te voorzien heeft Samsung wel gezorgd dat je naar de populairste muziekdienst kunt luisteren. Bluetooth is er ook, en daarmee kun je in principe alles streamen vanaf je mobiel toestel. Zelf vinden we Bluetooth eerder een soort terugvaloptie; het heeft nadelen die zorgen dat we streamen via WiFi zowel handiger als kwalitatiever vinden. Een tip, omdat veel mensen er niet aan denken: een heel aantal diensten kun je ook direct via een app op je tv afspelen. Het oogt wel heel cool, maar je moet er wel je televisiescherm voor inschakelen. Dat wil je niet altijd.
One Remote
Zet de HW-Q800T in de adaptive geluidsmodus en verbind je televisie via de eARC-verbinding, en eigenlijk heb je de remote van de soundbar niet nodig. Het volume kun je immers gewoon regelen met het kastje van je televisie. Maar misschien verbind je wel nog een brontoestel (zoals een Ultra HD Blu-ray-speler of een Xbox) aan de extra HDR10+-compatibele HDMI-ingang die de HW-Q800T biedt. Of een cd-speler aan de optische ingang. Dan is die remote toch weer nuttig.
Gelukkig is het een kastje dat even elegant als functioneel is. Samsung noemt het de One Remote, en het is de afstandsbediening die je bij heel veel Samsung-tv’s en -soundbars krijgt. Het ligt goed in de hand en oogt best luxe, wat toch belangrijk is. Het is misschien even wennen aan de volume- en wooferniveauknoppen, want die moet je op of neer duwen, maar werkt wel prima.
Heftig en indrukwekkend
Omdat we de HW-S60T en de HW-Q800T back-to-back getest hebben, hebben we veel van dezelfde clips gebruikt om de prestaties te onderzoeken. In het geval van het vrolijke Paddington 2 (Dolby Digital 5.1 via Netflix) vinden we dat helemaal niet erg. Het zit qua soundtrack tof in elkaar en het is ook fijn om eens een non-actiefilm er bij te nemen. De HW-Q800T laat al die knappe geluidseffecten – een vrouw die voorbijkomt met de fiets en rinkelt, de junglegeluiden als Paddington terugdenkt aan zijn tante – heel knap door de kamer bewegen. Het mocht iets groter en ruimtelijker, dat wel, maar tenzij je vergelijkt met een discrete 5.1-set of een high-end soundbar ga je dat zelf niet gauw denken.
De HQ-Q800T maakt het meeste indruk als we volwaardige Dolby Atmos-content afspelen. Voorheen moesten we altijd een Ultra HD Blu-ray-speler aansluiten om dat te doen, nu kunnen we dankzij de eARC-verbinding en de nieuwere Sony KD-A9F die (tijdelijk) aan de muur hangt Atmos-materiaal rechtstreeks via de Netflix-app afspelen. Onze referentiefilm daarbij is het Oscar-winnende ‘Roma’ van regisseur Alfonso Cuarón. We kiezen vaak de knappe beginscène van deze film, maar verderop in het verhaal is er nog een scène met indrukwekkend geluid. Het gezin is naar het platteland getrokken om feest te vieren, maar tijdens de nacht breekt er een bosbrand uit. De soundtrack brengt heel goed de aanvankelijke verbijstering over, met toenemend geschreeuw heel ver weg – door de bovenliggende speakers op de Samsung hoog in de ruimte verspreid. Als heel het dorp de brand gaat blussen – het is een drama, maar ook een feest – zet de Samsung-soundbar ons midden tussen de vlammen. Bomen vallen om en takken branden, spectaculair en zwaar, waardoor het ook lijkt dat je in een brandend bos staat, terwijl tegelijkertijd het fijne detail goed wordt weergeven. Het geheel komt heel heftig over, iets té, waardoor de muzikant met zijn klaagzang op het einde van de scène er minder uitspringt. Maar toch, net zoals bij de HW-S60T krijgen we de indruk dat Samsung veel aandacht besteed heeft aan het centerkanaal. Dialogen zijn helder en fris, en komen altijd goed los van de filmactie. En dat is echt wel goed voor de verstaanbaarheid. Terug naar Roma: even later keren de familieleden in de regen terug naar Mexico-stad. We letten goed op, want een regenbui is iets heel lastig om realistisch weer te geven. Het klinkt gauw te scherp of artificieel. De HW-Q800T doet het ok, het komt natuurlijk over, maar het is niet zo omhullend als we hadden verwacht. Maar dat is een detail.
Wil je echt de HW-Q800T op z’n best horen presteren? Dan is het tijd voor een game of een film die én een Dolby Atmos-soundtrack bezit én propvol actie zit. ‘Ford vs Ferrari’ bijvoorbeeld, een van de knapste Atmos-films momenteel beschikbaar. Qua klank is het soms ook heel vergelijkbaar met een goed racegame – denk Project Cars 2 – met gierende banden en heftiger-dan-in-het-echt schakelbakken. Yup, bij de spectaculaire scènes en hevige schietgames levert de HW-Q800T precies wat nodig is.
Conclusie
De HW-Q800T is niet een goedkope soundbar, maar levert voor zijn prijs behoorlijk wat. Q-Symphony bijvoorbeeld, al is dat uiteraard enkel een meerwaarde als je ook een gloednieuwe Samsung-tv in huis haalt. Heb je een andere televisie? Dan nog blijft de HW-Q800T een aanrader. Het presteert bij elke tv knap met een Dolby Atmos-soundtrack, weliswaar zonder het ultieme qua 3D-weergave te bieden die je kunt krijgen met topklasse-soundbars. De middenweg die deze soundbar aanbiedt gaan volgens ons veel mensen echter al voldoende vinden. Je neemt een merkbare stap richting volwaardige bioscoopervaring, onder meer omdat de krachtige sub de potige ondersteuning levert om games en heftige actiefilms dramatisch neer te zetten. Dat is iets dat een goedkopere en kleinere soundbar moeilijker kan. Een aanrader voor de spektakelzoeker.
Reacties (15)