Review: Samsung HW-A550 – Goedkoop basmonster

21 augustus 2021 8 Minuten 0 Reacties
Samsung HW-A550

Niet iedereen wil veel geld uitgeven om beter tv-geluid te krijgen. Voor die doelgroep heeft Samsung de HW-A550. Dit is een zeer betaalbare soundbar die ondanks het prijskaartje toch gebundeld wordt met een draadloze subwoofer én beschikt over meerdere HDMI-poorten.

De HW-A550 is een nieuwe 2.1-soundbar met aparte draadloze subwoofer uit Samsungs Essential A-reeks. Dat is een familie die basale modellen omvat met minder opties dan de compacte All-in-One S-series of de vlaggenschepen uit de Cinematic Q-familie van het Koreaanse merk. Verwacht hier geen geavanceerde Samsung-functies zoals Q-Symphony of Acoustic Beam. Het prijskaartje van deze compacte soundbar is dan ook heel wat minder angstaanjagend dan bij die high-end toestellen. Het uitgangspunt lijkt dus te zijn: een redelijke verbetering in de kwaliteit van het tv-geluid voor een lage prijs.

Saai? Niet per se. De Samsung HW-A550 mag een goedkope soundbar zijn, het bezit toch enkele verrassende eigenschappen. Het wordt bijvoorbeeld geleverd met een draadloze subwoofer, waardoor het betere bassen kan produceren. Ook de aanwezigheid van DTS: Virtual X is opmerkelijk op dit prijspunt. Met deze functie zou de soundbar met slechts twee kanalen in staat moeten zijn om surround met hoogtekanalen weer te geven. Spoiler-alert: dat lukt nooit zo goed als met echte speakers of discrete kanalen, maar die DTS-algoritmes zijn soms verrassend effectief. Benieuwd of dat hier bij deze Samsung ook het geval is.

Samsung HW-A550 product

Wat 2.1 soundbar met draadloze subwoofer
Formaten Dolby Digital+ 5.1, DTS Virtual: X
Ingangen optisch, HDMI-ARC, HDMI, USB
Streaming Bluetooth
Extra's uitbreidbaar met draadloze rear-speakers
Afmetingen 86 x 5,5 x 8,5 cm (soundbar)
Afmetingen 20 x 35,3 x 29 cm (subwoofer)

Degelijk en nog wel attractief

Aan dit prijspunt verwachten we niet het ultieme qua design en afwerking. Toch is het niet zo dat de soundbar er goedkoop uitziet. De HW-A550 pronkt met bescheiden afmetingen en een licht-futuristische hoekige look. Het is niet zomaar een zwarte balk of staaf. Door de scherpe hoekpunten af te vlakken en de behuizing te bedekken met een metalen rooster heeft deze budgetsoundbar nog wel een zekere onderscheidende uitstraling. De subwoofer is dan weer een stukje functioneler. Langs de achterkant kijk je op goedkoper hout, bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk niet alles willen voor 250 euro en dit gedeelte blijft meestal uit het zicht. Positief is ook dat Samsung niet bespaart op de remote. Je krijgt bij de HW-A550 nagenoeg dezelfde afstandsbediening als de duurdere modellen. We vinden die Samsung-remotes wel geslaagd. Ze zien er niet goedkoop uit en liggen goed in de hand. Veel fabrikanten vergeten dit aspect en leveren iets uit glanzend plastiek dat als een steen des aanstoots op je koffietafel ligt. Een handig iets aan de Samsung-remotes is dat je heel makkelijk het volume én het subwoofer-geluidsniveau kunt aanpassen.

Vrij uniek is ook dat je de HW-A550 kunt uitbreiden met draadloze speakers die de rol van achterste surroundkanalen opnemen en die je naast je sofa plaatst. Dat is een optie die je meestal enkel in het hoger segment ontmoet. Die optionele luidsprekers hebben we echter niet getest.

Eén HDMI-poort extra

Een uitgebreid aanbod aan ingangen is minder belangrijk geworden bij soundbars. Dat komt onder meer door de introductie van eARC, waardoor je tv beter de rol van HDMI-switch kan opnemen. Het lijkt bovendien alsof weinig mensen tegenwoordig veel apparaten rechtstreeks aansluiten op hun soundbar. Voor extra HDMI-ingangen moet je daarom meestal bij een duurder model zijn, en zelfs dan is het aanbod karig. We zijn dan aangenaam verrast als blijkt dat de HW-A550 toch een bijkomende HDMI-ingang bezit. Hierop kun je een digitale tv-decoder of console aansluiten, mocht je dat niet direct op de tv willen of kunnen doen. En dat kan wel eens het geval zijn, want we beelden ons in dat een soundbar als deze vaak gekoppeld wordt aan een instap-tv. En die hebben niet altijd zoveel HDMI-ingangen.

De HW-A550 neemt met zijn gaming-geluidsmodus ook gamers in het vizier, maar deze extra HMDI-poort is niet klaar voor een PS5 of Xbox Series X die 4K120- of 8K/60-video uitstuurt. Met lagere framerates (en zoveel 4K/120-games zijn er niet) spelen of gamen via een PlayStation 4 of Xbox One is geen probleem.

Verder vind je op de HW-A550 een optische aansluiting die nuttig kan zijn bij een oudere tv en een USB-poort waarlangs je muziekbestanden op een USB-stick kunt afspelen. Maar echt praktisch is dat laatste niet, tenzij het gaat om een stick met een bescheiden aantal bestanden.

Het is aan de streamingopties dat je merkt dat het hier een budgetmodel betreft. Bluetooth is je enige optie. Streaming via WiFi met Chromecast of AirPlay noch app-bediening staan op het menu.

Toch merkbare hoogte-effecten

Verfijning is niet meteen het woord waar we aan denken als we wat filmcontent bekijken met de HW-A550. Wel spektakel én een goed gedefinieerd stemweergave. De subwoofer doet goed zijn werk om ook dit laatste te ondersteunen. De stem van Smaug in ‘The Hobbit: Battle of The Five Armies’ – een heerlijke Benedict Cumberbatch, check de YT-video’s van de motion capture-sessies en je ziet hem genieten – rolt zo met de nodige dreiging en diepgang de kamer in. Vaak is het probleem bij kleinere tv’s dat de verstaanbaarheid van dialogen tekortschiet in luide scènes. Voor dat probleem levert de HW-A550 een degelijke oplossing. Al ga je nog meer plezier hebben met een soundbar die echt een aparte speaker heeft voor het middenkanaal, zoals de compacte Samsung HW-S60A die we niet zo lang geleden getest hebben. Toch noteren we hier een significante verbetering.

Je hebt niet altijd zoveel aan geluidsmodi op een soundbar, maar we vinden de DTS Virtual:X-modus op de HW-A550 in dit geval echt de moeite waard. Een punt in het voordeel van deze Samsung-instapper, toch. Je kunt van een budgetsoundbar met betrekkelijk weinig luidsprekertjes niet verwachten dat het de ruimtelijkheid en 3D-ervaring van de nieuwste surroundcodecs overbrengt. Dat is het domein van de duurdere modellen. Maar toch, dankzij die DTS Virtual:X is het resultaat beter dan verwacht.  Bij ‘Roma’ (Dolby Atmos, Netflix), een referentie op vlak van surroundproductie, wist de Samsung-soundbar in deze modus een bijna 3D-geluidsbeeld neer te zetten. Zeker niet zo goed als met een soundbar met aparte speakers bovenaan misschien, maar opnieuw: sterk. De vele fijne geluidseffecten als de meid door het huis loopt en later de kinderen gaat ophalen op school komen er goed uit. Een mooie prestatie voor deze prijs.

Het zijn wel actiefilms en shootergames waar de HW-A550 echt voor geboren is. ‘Wonder Woman ‘84’ of ‘6 Underground’ pakweg. Bij deze films levert de Samsung-soundbar een machtige ervaring die betrekkelijk helder blijft. Bij een zeer hoog volume wordt de soundbar dynamisch een tikje overweldigd, maar bij normale of iets luidere volumes zit het prima. Het is niet een geluidsbrij die je opgediend krijgt, maar een echte soundstage waarin geluidseffecten los bewegen. Mocht je echt zin hebben in overkill van bassen, er is een Bass Boost-modus. Voor onze smaak té, want het prikkelt net de kamermodes in onze woonkamer van 25 m2. In een grote ruimte kan het effect wel doeltreffender zijn.

Bij het beluisteren van muziek missen we wel een stukje detail en verfijning. De HW-A550 kan zeker dienen voor achtergrondmuziek bij een etentje of als je met vrienden aan het keuvelen bent, maar als je echt kritisch wil luisteren ga je het misschien te dof vinden. Het hangt een beetje af van het genre muziek.

Conclusie

De HW-A550 is een budgetsoundbar die voor een redelijke prijs een effectieve upgrade biedt ten opzichte van de speakers in je tv. De stap zal het grootste zijn als je televisie ook een betaalbaar model is, want daar zijn de ingebouwde speakers vaak het zwakst. De doelgroep die het meest blij wordt van de Samsung HW-A550 zijn liefhebbers van actie- en sciencefictionfilms en gamers. Machtige bassen en degelijke dynamische prestaties zorgen voor een meeslepende ervaring. Verfijning is niet helemaal zijn ding, maar tegelijkertijd is de DTS Virtual:X-modus wel verrassend effectief. Ook subtielere geluidseffecten die voor mood-setting worden gebruikt in spannende tv-reeksen en films krijg je zo aangeboden.

7.0
Samsung HW-A550 product

Beoordeling
Samsung HW-A550

Pluspunten
  • Veel power voor weinig geld
  • Compact formaat
  • Draadloze subwoofer
  • Extra HDMI-ingang
Minpunten
  • Bescheiden surroundervaring
  • Geen app-bediening

Beoordeling Samsung HW-A550

De HW-A550 is een budgetsoundbar die voor een redelijke prijs een effectieve upgrade biedt ten opzichte van de speakers in je tv. De stap zal het grootste zijn als je televisie ook een betaalbaar model is, want daar zijn de ingebouwde speakers vaak het zwakst. De doelgroep die het meest blij wordt van de Samsung HW-A550 zijn liefhebbers van actie- en sciencefictionfilms en gamers. Machtige bassen en degelijke dynamische prestaties zorgen voor een meeslepende ervaring. Verfijning is niet helemaal zijn ding, maar tegelijkertijd is de DTS Virtual:X-modus wel verrassend effectief. Ook subtielere geluidseffecten die voor mood-setting worden gebruikt in spannende tv-reeksen en films krijg je zo aangeboden.

Prijsvergelijker Samsung HW-A550

Reacties (0)