Review: Samsung HW-S60A – Minimalistische looks, goede prestaties

17 juli 2021 + 10 minuten 3 Reacties
Samsung HW-60A-2

De Samsung HW-S60A is een minimalistische soundbar die weinig plaats inneemt. Ook het design is afgerond en subtieler dan de meeste rivalen. Maar betekent een klein formaat dat geluidskwaliteit op de tweede plaats komt? Samsung bewijst de laatste jaren dat die stelling niet per se hoeft te kloppen. Is dat ook zo bij de HW-S60A, een soundbar die standaard niet beschikt over een aparte subwoofer?

De gloednieuwe HW-S60A is een middenklasse-soundbar uit Samsungs All-in-one-lijn. Het gaat hier dus om een toestel dat zonder draadloze subwoofer wordt geleverd, maar wel zelf aardige bassen kan produceren. Doelgroep zijn mensen die wel beter tv-geluid willen zonder per se de woonkamer vol te stouwen met lelijke apparaten. Bescheiden afmetingen en een afwerking in een stofje van hippe meubeltextielspecialist Kvadrat moet deze soundbar nog meer acceptabel maken. Stoot je tijdens het googlen op de Samsung HW-S61A? Dit is exact dezelfde soundbar met dezelfde eigenschappen. Het grote verschil is dat de HW-S60A een zwart stofje draagt, terwijl de HW-S61A witgrijs is. Mooi dat Samsung die kleuropties biedt, bij soundbars kom je dat toch minder vaak tegen. De conclusies in deze review die gelden voor de HW-S60A, gaan dus ook op voor de HW-S61A.

Wat 5.0 soundbar
Formaten Dolby Digital+
Ingangen optisch, HDMI-eARC
Streaming Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast (later), Spotify Connect
Extra's uitbreidbaar met draadloze sub en/of rear-speakers, Tap Sound
Afmetingen 76,4 x 6,8 x 12,5 cm

De opvolger van de HW-S60T

En ja, je hebt gelijk, Samsung-kenners. De HW-S60A lijkt inderdaad sterk op de HW-S60T van vorig jaar. In feite gaat het om hetzelfde design, met een paar features toegevoegd. We zien dit ook bij de andere Samsung-soundbars die in 2021 geïntroduceerd worden. De grote vernieuwing blijft uit, maar daar is ook niet zo’n nood aan. Een soundbar is niet zoals een smartphone, waar elk jaar betrekkelijk grote stappen worden gezet qua hardware.

Als je terugblikt op onze Samsung-reviews van vorig jaar, zal je zien dat we meestal wel positief zijn over wat de Zuid-Koreaanse fabrikant qua soundbars uitbracht. De belangrijkste kritieken die we toen formuleerden, betroffen vooral de afwezigheid van veel streamingopties en de beperkte mogelijkheden qua app-bediening. Dat was ook zo bij die oudere HW-S60T. Niet toevallig zijn dat ook net de zaken die Samsung dit jaar heeft aangepakt. Maar ook op audiovlak is er gesleuteld aan deze soundbar, onder meer door de toevoeging van een beter centerkanaal. Hierdoor is de HW-S60A een 5.0-soundbar geworden, terwijl de HW-S60T van vorig jaar enkel kan uitpakken met vier kanalen. We verwachten dat deze stap vooral de verstaanbaarheid van dialogen zal verbeteren.

Chromecast komt er aan

De HW-S60A is niet enkel minimalistisch van design, ook het aantal aansluitingen is beperkt. Er zijn maar twee fysieke aansluitingen mogelijk: HDMI of optisch, beide geschikt voor de verbinding met je tv. Heb je een Samsung-tv, dan kun je in de plaats opteren om een draadloze verbinding te leggen met het tv-toestel. Is het gebrek aan andere fysieke aansluitingen een probleem? We denken het niet. Bij een high-end soundbar wil je misschien wel een console of iets dergelijks aansluiten, mensen die kiezen voor minimalisme zullen dat eerder niet doen.

Wel blinkt deze Samsung uit als het gaat om streaming. En dat is een hele verbetering ten opzichte van de HW-S60T van vorig jaar. Die kwam met Spotify Connect en Bluetooth, twee opties die nog altijd present tekenen. Bluetooth is wel nog handiger geworden dankzij een Tap-functie waarmee je muziek die afspeelt op je smartphone overdraagt naar de soundbar door de telefoon er tegen te tikken.

Een grote verbetering is de toevoeging van AirPlay 2. Hiermee kun je de audio van elke app (incluis streamingdiensten) in hoge kwaliteit naar de soundbar sturen vanaf een Apple-toestel. Heel binnenkort volgt ook Chromecast, zodat je ook makkelijk kunt streamen met een Android-smartphone of -tablet. Vanaf dat moment is de HW-S60A wat ons betreft helemaal in orde qua streamingmogelijkheden.

Instellen via SmartThings

Wanneer het gaat om apps, kiest Samsung resoluut voor zijn eigen SmartThings-platform. Dat is al even zo. Gedaan dus met weer een nieuwe app die bij een bepaald toestel hoort, Samsung-soundbars stel je in en bedien je via deze allesomvattende app die ook smarthometoestellen en andere Samsung-producten kan bedienen. We zeggen maar iets: robotstofzuigers. Of hun tv’s of slimme koelkasten. SmartThings is eigenlijk een heel smarthomeplatform (je leest er meer over in de review van Aeotec Hub), maar je hoeft je daar niet in te verdiepen als je dat niet wenst. De SmartThings-app kan ook gewoon dienen om die ene Samsung-soundbar te bedienen.

Als je muziek over WiFi wil streamen naar de HW-S60A, dan moet je de soundbar eerst met je netwerk verbinden. Dat gaat heel makkelijk via een stappenplan in SmartThings. De Samsung-soundbar wordt automatisch gedetecteerd, waarna je in een paar stappen door het instelproces wordt geleid.

Bij de HW-S60A krijg je uiteraard een remote. We herkennen de zapper meteen, want Samsung biedt bij al zijn soundbars en tv’s ongeveer dezelfde ranke afstandsbediening. Het is een slank ding, lichtjes gebogen, dat heel goed in de hand ligt. Je moet misschien even wennen aan de volume- en bass-knoppen. Aanvankelijk komen ze over als drukknoppen, je duwt ze echter op of neer om het niveau te verhogen of verlagen. Het ziet er gewoon goed uit, belangrijk voor een object dat vaak op de koffietafel blijft slingeren. Het volume regelen kan trouwens ook gewoon via de tv-remote, vooropgesteld dat je de soundbar via HDMI of draadloos verbindt.

Via de remote of de SmartThings-app kun je een aantal zaken instellen, zoals aparte volumeniveaus voor de zijkanalen, een equalizer en een beperkt aantal geluidsmodi. Zet je de HW-S60A echter op Adaptive Sound, dan kies hij zelf een gepaste geluidsmodus. En dat werkt eigenlijk wel goed.

Moderne uitstraling

Was de missie: “Creëer een zachter ogende soundbar die ook in kleinere woonkamers een subtiele verschijning blijft”? Dan is Samsung daar met de HW-S60A echt wel in geslaagd. Het is een betrekkelijk klein toestel van slechts 76,5 cm breed – bescheidener dan de meeste soundbars die we op bezoek krijgen. Ook bij een kleinere televisie oogt deze Samsung dus nog in verhouding. Bij onze 55-inch televisie kwam hij klein over, maar dat is ook net de bedoeling.

Wie bij het horen van die bescheiden afmetingen denkt: “Aha, ik stop hem in een nauwpassende nis in mijn tv-meubel” – neen. Samsung past hier een aantal akoestische technieken toe die betekenen dat je de HW-S60A het best boven op een tv-meubel plaatst (of aan de muur hangt). De zijkanten blijven optimaal zoveel mogelijk vrij. Pas dan pluk je echt de vruchten van de Side Horn Speakers (marketingspeak voor een schuingerichte hoornspeaker aan elke zijkant). Zij zorgen voor het brede geluidsveld dat een onverwacht pluspunt is van de HW-S60A. Samsung past hier ook Acoustic Beam toe, een techniek waarbij fijne, hoge detail via een reeks kleine gaatjes bovenaan de soundbar wordt verspreid zodat het lijkt dat er geluid       uit het scherm komt.

Van al die techniek merk je echter niets. De HW-S60A is bijna volledig overtrokken met een zwart textiel (wit bij de HW-S61A). Dit stofje is geleverd door Kvadrat, een meubelstoffabrikant die steeds vaker wordt aangeklampt door audiofabrikanten. Typisch leveren ze dan Scandi-stofjes gewoven uit meerdere tinten grijs, in dit geval is het gewoon eentje uit één tint. Dat maakt het wel wat minder bijzonder. Of het nu van Kvadrat komt of niet, je merkt het niet. Hoe dan ook, het eindresultaat is echt wel geslaagd. Op enkele meters afstand is de HW-S60A gewoon een subtiele, non-technische ogende zwarte staaf, niet zo’n futuristisch ding dat je interieur komt verstoren. Er staan trouwens wel wat knoppen op het toestel, maar die zie je enkel van heel dichtbij.

Uitbreiden kan

Een selling point van dit toestel is dat er niets extra qua subwoofer bijkomt. Geen extra apparaat die je ergens in de kamer moet kwijtraken. Dat gezegd zijnde, Samsung geeft je wel de optie om de HW-S60A uit te breiden met zo’n draadloze subwoofer. Deze SWA-W500 kost 299 euro en is een relatief compacte kubus van 25 x 25 x 27 cm. Over zijn prestaties kunnen we je niets vertellen omdat Samsung hem niet meeleverde, afgaande op marketingfoto’s ziet het er qua design wel een lichtjes atypische subwoofer uit.

Het is zelfs mogelijk om de HW-Q60A te combineren met twee draadloze speakers die je achter de sofa plaatst. Je geniet dan van ‘echte’ surround, waarbij geluidseffecten effectief links en rechts achter je weerklinken. Deze uitbreiding heet de SWA-W9100S en bevat twee slanke speakers die verbonden zijn met één draadloze ontvanger.

Het is in elk geval wel positief dat Samsung je de optie geeft om de HW-S60A uit te breiden. Sommige retailers bieden combinatiedeals om alles in één keer te kopen, maar je kunt de uitbreidingen ook achteraf toevoegen.

Grote soundstage, veel detail

Buitengewoon, dat is het woord dat past als we met de HW-S60A een reeks Dolby Atmos-demo’s doorlopen. Uiteraard kan deze goedkopere soundbar niet Atmos in z’n volle glorie weergeven, toch is er een heel ruimtelijke weergave bij ‘Amaze’. Het geluidsveld is veel groter dan het scherm. Onder meer de vogels die door de jungle vliegen bewegen echt van links naar rechts, en ook de donder speelt zich overtuigend in de verte af. De regengeluiden – altijd heel uitdagend om goed weer te geven – zijn betrekkelijk realistisch, net iets te scherp. Die indruk komt soms wel terug, alsof heel hoog detail soms geboost wordt om indruk te maken. Storend is het niet, sommige mensen gaan het net appreciëren, lijkt ons.

Ook LFE-effecten zijn merkbaar aanwezig. Hier en daar (onder meer bij het ruimteschip in ‘Horizon’) worden we gewaar dat het laag niet enorm diep doorloopt. Voor subbassen moet je echt wel een aparte subwoofer inschakelen. Maar omdat het wel veel energie in hogere basfrequenties stopt, krijg je toch een spektakelgevoel dat dikwijls afwezig is in deze klasse van compacte soundbars. Dat maakt ook dat je meteen helemaal wordt meegesleept in de beginscène van ‘Without Remorse’ (DD 5.1, Amazon Video). Deze Tom Clancy-verfilming is een topper op vlak van LFE, een stevige workout voor een subwoofer. Op de HW-S60A missen er dus wel wat, maar dat gebrek is helemaal gemaskeerd. In deze beginscène waarbij een team SEAL-soldaten door Aleppo sluipen hoor je ook veel goede positionele effecten. De gedempte geweerschoten klinken hier wel heel overtuigend, de gesimuleerde oorpiep als de SEAL’s een flashbang gooien is best scherp. Onder dit alles ligt een laagje dreigende muziek. Zeer effectief allemaal en goed vertolkt door deze Samsung.

Bij de racescène van ‘Ready Player One’ (DD 5.1, Netflix) scoort de HW-S60A helemaal qua geluidseffecten. Deze worden ruim en goed gepositioneerd in de kamer afgespeeld. Je merkt het echt wel als Art3mis’ Akira-motorfiets links langs de DeLorean van Parzival voorbijsteekt, bijvoorbeeld. Ook die geldstukken die rollen als weer een Sixer tegen een object knalt springen er echt uit. Het vuurwerk dat het startschot van deze race betekent mist echter diepe impact. Kortom, we vermoeden stilletjes dat de HW-S60A in combinatie met die losse subwoofer een topprestatie zal neerzetten. Die is al heel goed, in de klasse ‘compact zonder aparte sub’. Ook een pluspunt is dat de Samsung-soundbar in drukke scènes toch de stemmen van acteurs discreet en helder presenteert. De stap van 4.0 naar 5.0 in dit nieuwe model levert wel iets op.

Muziek spelen doen we via Spotify Connect en de Tidal-app op onze LG-tv. Dat laatste doen we gewoon even om te horen hoe de HW-S60A omgaat met muziek in surround, aangezien daar een kleine hype rond bestaat. We kijken ‘Angel Dream’ van Tom Petty, een fijn rockalbum. Het eerste wat we doen is die geluidsmodus van Adaptive naar Music te veranderen. Bij het streamen over Spotify past Adaptive zich zelf aan naar muziekweergave, maar hier niet. Misschien omdat we muziek spelen via een tv en in surround, waardoor de soundbar denkt dat het filmcontent is? In elk geval is de muziekweergave via Spotify meer dan behoorlijk. Vocals komen er goed uit.

We proberen ook even Tap Sound uit. Zelf zijn we niet zo dol op streamen via Bluetooth omdat de kwaliteit lager ligt en je altijd met die storende notificatiemeldingen zit, maar moeten toegeven dat Tap Sound wel goed werkt. Gewoon onze Samsung S21 tegen de soundbar tikken en al na een seconde of twee kregen we een melding dat de koppeling gelegd was – zonder vooraf te pairen. Dat is wel handig.

Conclusie

Met de HW-S60A bewijst Samsung het bouwen van topklasse soundbars echt onder de knie te hebben. Het bedrijf heeft hier de voorbije jaren zwaar in geïnvesteerd, en dat merk je. Zelfs bij dit toestel, dat niet bedoeld is als een high-end Dolby Atmos-weergever. Dit is een minimalistisch ogende soundbar die weinig plaats inneemt en zichzelf visueel wegcijfert, maar qua geluidskwaliteit precies doet wat er beloofd wordt. Zijn sterkste punt is dat je uit een relatief klein toestel een groot geluidsveld opgediend krijgt. De toevoeging van een centerspeaker is waardevol en zorgt dat dialogen fris en helder worden weergegeven.

9.0
Samsung HW-60A-1

Beoordeling
Samsung HW-S60A

Pluspunten
  • Mooi, interieurvriendelijk
  • Goed dynamische prestaties bij muziek
  • Uitstekende prijs/kwaliteitverhouding
  • Brede soundstage, met helder gedefinieerde stemmen
  • Tap Sound
Minpunten
  • Heel hoog detail is soms te fel
  • Goede laagweergave, maar het stopt wel op een bepaald punt

Beoordeling Samsung HW-S60A

Met de HW-S60A bewijst Samsung het bouwen van topklasse soundbars echt onder de knie te hebben. Het bedrijf heeft hier de voorbije jaren zwaar in geïnvesteerd, en dat merk je. Zelfs bij dit toestel, dat niet bedoeld is als een high-end Dolby Atmos-weergever. Dit is een minimalistisch ogende soundbar die weinig plaats inneemt en zichzelf visueel wegcijfert, maar qua geluidskwaliteit precies doet wat er beloofd wordt. Zijn sterkste punt is dat je uit een relatief klein toestel een groot geluidsveld opgediend krijgt. De toevoeging van een centerspeaker is waardevol en zorgt dat dialogen fris en helder worden weergegeven.

Prijsvergelijker Samsung HW-S60A

Reacties (3)