Review: RU Connected optische HDMI-kabel voor lange afstanden

08 november 2017 6 Minuten 6 Reacties
RU-Connected-optisch-HDMI-test-2

Een paar weken geleden hebben we de HDMI-kabels voor lange afstanden van RU Connected getest. Inmiddels heeft het bedrijf wederom een nieuwe HDMI-kabel in het assortiment, ook voor lange afstanden maar nu op basis van een optische fiber. Dit moet de beeldkwaliteit in stand houden over afstanden tot wel 100 meter.

RU Connected optische HDMI-kabel voor lange afstanden

Zoals je uit ons artikel over HDMI-kabels op kunt maken geloven wij niet in verschillen in beeldkwaliteit tussen een hele dure en een betaalbare HDMI-kabel, maar zodra je met lange lengtes gaat werken zitten er wel grenzen aan een kabel. Zodra je namelijk 4K Ultra HD-signalen met 60Hz en HDR over een HDMI-kabel wilt versturen dan kom je dicht in de buurt van de 18 Gbps, het maximale van de HDMI 2.0-specificatie. Met een langere kabel wordt het lastiger om het signaal vast te houden zonder dat er verlies optreedt en dus is de kans aanwezig dat je vanaf een meter of 5 beperkt wordt tot een lagere resolutie of een lager aantal hertz.

De kwaliteit en de opbouw van de kabel speelt een belangrijke rol om dit probleem te voorkomen, en dat is precies de reden waarom RU Connected HDMI-kabels voor langere afstanden introduceert die op verschillende manieren de kwaliteit van het signaal in stand houden. Eerder keken we naar de standaard HDMI-kabel voor afstanden tot 7,5 meter, maar voor wie nog langer wil is er de optische HDMI-kabel voor afstanden tot wel 100 meter. Ook de nieuwe kabel voldoet aan de HDMI 2.0a en HDMI 2.0b specs, en is dus een High Speed HDMI-kabel.

De optische HDMI-kabels hebben een hogere bandbreedte en snellere overdracht dan de koperaders van gewone HDMI-kabels. Daarbij zijn ze minder gevoelig voor storingen waardoor langere afstanden geen probleem zouden moeten zijn.

Advertentie

Deze actieve kabel heeft aan de versturende zijde een chip die het elektrische HDMI signaal omzet in een lichtsignaal. Dit signaal wordt over een optische fiber van tussen de 15 meter tot 100 meter verstuurd. Tot het aankomt bij de lens in de ontvangende HDMI connector. Hier wordt het optische signaal weer omgezet naar een ‘normaal’ HDMI signaal. Omdat het een actieve kabel betreft heeft deze een zendende zijde die aangesloten moet worden op de bron en een ontvangende zijde die aangesloten wordt op je tv of beamer.

De nieuwe optische HDMI-kabels worden in lengtes van 15 meter (199 euro) en 20 meter (235 euro), 25 meter (249 euro), 30 meter (275 euro), 50 meter (349 euro) en 100 meter (539 euro) verkocht.

De test

We hebben van RU Connected de 20 meter-versie van de optische HDMI-kabel ontvangen voor een test. Het eerste wat opvalt nadat we de kabel uit zijn verpakking halen is dat deze een stuk compacter is dan de normale HDMI-kabels die we allemaal in huis hebben liggen. De kabel zelf is maar een paar millimeter dik en een stuk flexibeler dan een standaard HDMI-kabel. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je de HDMI-kabel eenvoudig om hoeken kunt leggen en ook eenvoudig kunt oprollen als hij wat te lang is. Hoewel de kabel dus wat minder stug aanvoelt dan een normale HDMI-kabel zorgt dit niet voor een gevoel van minder kwaliteit. Qua uiterlijk is de kabel zelf weinig bijzonder; compleet zwart. De vergulde connectoren zijn voorzien van een chique en blauwkleurig omhulsel, wat een premium look and feel aan het product meegeeft.

Voor de test hebben we wederom onze Oppo UDP-203 Ultra HD Blu-ray speler middels de optische HDMI-kabel van 20 meter verbonden met onze LG E6V oled tv. Voor de korte afstand en de controle hebben we een standaard RU Connected HDMI-kabel van 1,5 meter gebruikt. Het doel is vrij simpel; we willen het maximale dat de HDMI 2.0b-specificatie te bieden heeft doorgestuurd zien naar onze tv, vanzelfsprekend zonder issues met het beeld. Met de korte kabel is dit geen enkel probleem en de optische HDMI-kabel van 20 meter zou exact zo moeten werken. Voor de goede orde; we verwachten dus geen betere of slechtere beeldkwaliteit, puur het doorsturen van het juiste signaal zoals ook de korte kabel dit doet.

Om een HDMI-kabel aan het maximale van de HDMI 2.0b-specificatie te onderwerpen hebben we diverse instellingen met de volledige 4K Ultra HD-resolutie gekozen, waaronder (60Hz, 4:2:2, 10-bits kleuren en HDR), (60Hz, 4:4:4, 8-bits, HDR) en (24Hz, 4:4:4, 10-bits en HDR). Alles dat minder is, bijvoorbeeld zonder HDR of 24Hz met 8-bits, wordt dan vanzelfsprekend ook ondersteund.

Het is een vrij eenvoudige test waarbij we allereerst de standaard korte (1,5 meter) HDMI-kabel tussen de tv en de speler plaatsen. Vervolgens sturen we via de speler een signaal naar de tv, checken we de gekozen instellingen en kunnen we zien of het signaal zonder problemen weergegeven wordt. De tv geeft automatisch aan wat het binnenkomende signaal is en de speler geeft exact aan wat er uitgestuurd wordt, ongeacht de kabel. De korte kabel doet zijn werk perfect en stuurt het signaal zonder problemen door. Vervolgens is de optische HDMI-kabel van 20 meter aan de beurt. Gelukkig wordt ook hier direct duidelijk dat deze lange kabel geen enkele moeite heeft om het signaal over 20 meter in hoge kwaliteit vast te houden. Zowel het 4K 60Hz signaal (4:2:2, 10-bits en HDR) als het 4K 24Hz signaal (4:4:4, 10-bits en HDR) wordt volledig over 20 meter naar de tv verstuurd, zonder problemen met lagere resoluties, lagere refresh rates of wegvallende beelden. Ook het 4K-signaal met 60Hz, 8-bits, 4:4:4 en HDR, wat met name voor de gamers onder ons interessant is, wordt zonder problemen doorgestuurd.

De optische HDMI-kabel van RU Connected doet dus wat er beloofd wordt en daar draait het ook exact om. Een kabel moet werken, en moet het signaal zoals de bron dit uitstuurt in perfecte staat naar de tv of de beamer overbrengen. We verwachten geen wonderen als een betere beeldkwaliteit; puur een strak signaal zonder storingen. Dit is wat de optische HDMI-kabel je brengt, gecombineerd met een flexibele kabel die eenvoudig te leggen is en connectoren die er strak uitzien en strak in je apparatuur blijven zitten. Voor diegenen die een HDMI-kabel over meer dan 10 meter willen leggen en de kwaliteit van het signaal willen behouden zijn de optische HDMI-kabels van RU Connected wat ons betreft een absolute aanrader.

De nieuwe optische HDMI-kabels zijn te koop via de website van RU Connected.

Reacties (6)