Primare profileert zich graag als een audiobedrijf dat een goede geluidskwaliteit wil huwen met een meer moderne kijk op design en gebruik. Of anders gesteld: hifi, maar dan huiskamervriendelijk. Omdat de Zweden de bui zagen hangen, ontwikkelden ze heel vroeg een eigen streamingplatform dat naast Chromecast ook ondersteuning voor hi-resaudio via DLNA en Bluetooth bood. Het achterliggende idee bij dit Prisma-platform is dat mensen die gewoon snel muziek willen afspelen dat kunnen. Maar het moet ook geschikt zijn voor meer kritische luisteraars. Prisma is inmiddels onderdeel van de meeste Primare-(voor)versterkers. Het bedrijf bestaat echter al langer, waardoor er veel nog heel goede versterkers circuleren uit de pre-streamingtijdperk. En dat is ook het geval bij andere merken. Het was met die doelgroep in gedachten – mensen met goede apparatuur dat enkel streamingopties ontbeert – dat de NP5 ontwikkeld werd. Dit is een compact toestel dat je snel kunt toevoegen aan je systeem zodat je op verschillende manieren kunt streamen.
Wat we in deze test echter bekijken is de NP5 MK2 of Mark 2. Ogenschijnlijk hetzelfde apparaat, maar onder de motorkap aangepast. De befaamde brand in het chipfabriek van het Japanse AKM zorgde er immers voor dat één cruciaal component niet langer beschikbaar was. Net zoals verschillende andere audiofabrikanten moest Primare daarom terug naar de tekentafel om het toestel te herontwerpen rond een vervangend onderdeel. In dit geval gaat het om een re-clockingchip. In principe zijn er verder geen verschillen tussen de eerste NP5 en deze MK2-versie. Primare benadrukt dan ook dat eigenaars van de eerste NP5 niet moeten upgraden; alles blijft werken en alle firmware-updates in de toekomst komen naar de beide versies. Toch heeft de MK2 een of twee opties die de eerste editie niet heeft. De belangrijkste is de MQA-passthrough, minder wereldschokkend is een DSD-vriendelijke modus via Roon.
Geen Sonos
De NP5 MK2 lijkt op eerste zicht op de Sonos Port. Dat mag je heel letterlijk nemen, want ze delen hetzelfde minimalistisch design. Het zijn, in essentie, kleine zwarte dozen. Maar toch zijn ze niet zomaar te vergelijken. Om te beginnen beschikt de NP5 MK2 enkel over digitale uitgangen. Het toestel is met andere woorden een pure netwerkstreamer of -transport, zonder een ingebouwde DAC die een digitale stroom naar een analoog audiosignaal omzet. Dat lijkt een beperking (en in sommige situaties zal dat ook zo zijn), maar dit apparaat is volgens de bouwers niet bedoeld voor lui die reeds over een degelijke geïntegreerde versterker beschikken. En zo’n toestel beschikt meestal zelf over een betere DA-convertor dan wat je meestal vindt in goedkopere, kleinere streamers. Wel kun je het volume (digitaal) regelen als je dat wenst of kiezen voor een vast uitgangsniveau. Welke je kiest, hangt af van hoe je jouw systeem wil bedienen.
Een ander belangrijk verschil is dat de NP5 MK2 werkt met verschillende streamingplatforms. Chromecast om te beginnen. Enkele jaren geleden zou je gezegd hebben: neem dan liever een Chromecast Audio van 30-40 euro. Maar aangezien Google dat product geschrapt heeft, blijven er niet zoveel opties meer op dat vlak. Je zit met de NP5 ook niet vast aan de technologie van een (wispelturig) internetbedrijf. Het lijstje streamingopties wordt verder uitgedikt met Spotify Connect, AirPlay 2, DLNA en Bluetooth. Relevanter voor de hifi-liefhebber is dat de NP5 Roon Ready is. Dat is wel interessant, want er zijn niet zoveel netwerktransporten met die eigenschap. Of toch niet aan een prijspunt zoals deze. Primare zegt dat een nakende update Tidal Connect zal toevoegen aan de NP5 MK2 (en de vorige NP5).
Dankzij de Chromecast-integratie kun je de NP5 (en dus je muzieksysteem) tot op een zekere hoogte bedienen met je stem. De gewoonlijke beperkingen van de Google Assistent blijven bestaan: je kunt enkel bij bepaalde muziekdiensten muziek aanvragen met je stem (onder meer Spotify) en je kunt enkel het volume bedienen indien de NP5 niet op de fixed output-setting staat.
Meerdere scenario’s mogelijk
Aan de achterzijde zien we een USB klasse A-poort. Het zou niet gek zijn als je hiermee een DAC rechtstreeks zou kunnen aansturen, via een kabel die eindigt in een vierkantige USB klasse B-stekker. Dat kom je wel vaker tegen op netwerktransports. Dat is hier echter niet het geval. Deze poort gebruik je enkel voor het aansluiten van USB-opslag met eigen muziekbestanden – een interessante optie als je niet meteen een NAS in huis wil halen. Ondersteuning is er voor PCM-formaten tot 24-bit/192 kHz en DSD128. Dezelfde specificaties gelden trouwens ook als je streamt over het netwerk via DLNA of Roon (Chromecast is begrensd op 24-bit/96 kHz, AirPlay 2 op 24-bit/48 kHz). Wel relevant, want uiteindelijk is dit toch een toestel bedoeld voor mensen die mogelijk aan de slag gaan met hires-materiaal.
Nog meer niche is dat de NP5 MK2 een DoP-modus bezit zodat je DSD64-bestanden kunt streamen via Roon en uitsturen via de optische uitgang. Als dit je niets zegt, dan heb je wellicht geen nood aan deze functie. Het is echter behoorlijk ongewoon dat dit kan.
Een laatste troef is de RS-232-poort. Dit laat integratie toe met smarthomesystemen. Je zou bijvoorbeeld kunnen inbeelden dat je in een custom install-project, bijvoorbeeld in combinatie met een meerkanaalsrackversterker, zoals de Anthem MDX-16 die we een tijdje terug bespraken, de bediening integreert in een domoticatoepassing. Er zijn bovendien oudere Primare-versterkers die via deze poort communiceren; je kunt dan de NP5 wekken via de Prisma-app en meteen ook die volledig analoge versterker wakker schudden. Ook is het mogelijk om het volume te regelen en inputs te kiezen via de app. Een stukje integratie, met andere woorden. In de Prisma-app blijken er veel opties te zijn op dit vlak, waaronder een zeer lange lijst Primare-producten die je via de NP5 kunt aansturen. Incluis modellen die al meer dan twintig jaar oud zijn. Wel fijn dat je zo nieuw leven kunt blazen in apparaten die in de basis nog prima zijn. Duurzaam!
Snel ingesteld
Het verbinden van de NP5 MK2 met je netwerk is niet bepaald moeilijk. Je kunt voor ethernet kiezen of via WiFi werken. Opteer je voor het laatste, dan is de connectie met je draadloos netwerk snel geregeld. Dankzij die Chromecast-ondersteuning doe je dat zoals gebruikelijk via de Google Home-app. Op onze Samsung Galaxy S21 verscheen de Primare onmiddellijk als in te stellen apparaat in Home, en konden we met een paar tikken de streamer laten verbinden met de WiFi en toevoegen aan een ruimte. Het is ook in deze app dat je de integratie met Google Assistant regelt. Ben je niet van plan te casten en heb je een iPad of iPhone? Dan kun je ook via de WiFi-instellingen op je Apple-toestel de WiFi van de NP5 MK2 instellen. Het verschijnt daar automatisch als een Airplay-speaker die je nog moet configureren.
Prisma
We hebben al een aantal keer verwezen naar de Primare Prisma-app (iOS en Android). Deze is intentioneel sober en strak gehouden. Zo heeft het geen ingebouwde streamingdiensten, zoals vele concurrenten wel bieden. Je kunt een streamingdienst toevoegen aan het hoofdmenu, maar dat is pro forma. Druk er op een dienst zoals Qobuz of Deezer en je wordt automatisch naar de app van de desbetreffende dienst gestuurd. Voorwaarde is wel dat de dienst Chromecast ondersteunt – maar we hebben geen weet van een die dat niet doet. Spotify werkt standaard via Spotify Connect (in de Spotify-app kun je trouwens kiezen om in de plaats te casten), binnenkort zal Tidal dus ook die optie bieden.
In de Prisma-app kun je verder nog op zoek gaan naar muziekbestanden op een NAS of een USB-schijf, of de lokale muziekbestanden op een mobiel toestel afspelen. Veel meer moet je niet verwachten van de app. Dat is ook niet zo gek, gegeven dat de NP5 MK2 uiteindelijk een simpel toestel is. Er zijn wel een paar kleinere instellingen die interessant kunnen zijn voor tweakers, zoals de optie om de digitale output vast te zetten op een bepaalde samplerate (bijvoorbeeld 96 kHz). Dat kan nuttig zijn als je het muzieksignaal stuurt naar een oudere DAC met beperkingen. Zo voorkom je dat tikken op een hi-resbestand in een kwaliteit die de DAC niet aankan, weigert af te spelen. ‘Native’ is de optie om te nemen als je niet in dat scenario zit.
Mocht je nog Prisma-apparaten in huis hebben, dan kun je ze trouwens apart bedienen in de app.
Transparante toevoeging
Er zijn zeker complexere apparaten om te testen. De NP5 MK2 hadden we binnen enkele minuten up-and-running. Het enige dat we merkten is dat we bij het wisselen van optische en coaxiale outputs best het toestel even snel via de app herstarten. Maar dat is zo gefikst. We hebben de Primare aangesloten op onze Hegel H590, een prima high-end versterker die echter niet Roon Ready is. Het is wel heel verfrissend dat je die lacune snel kunt oplossen. Aangezien er gewoon de ingebouwde DAC wordt aangesproken, blijft het kwaliteitsniveau op het niveau van de versterker. De impact van een digitaal transport op de geluidskwaliteit is in onze mening immers bescheiden vergeleken met wat een DAC doet. Dit systeem klinkt in elk geval helemaal zoals we het verwachten, ook als we vergelijken met de ingebakken DLNA-streaming op de Hegel. Om zeker te zijn, verbinden we de NP5 MK2 ook met een Lyngdorf TDAI-3400. Die heeft dit kastje helemaal niet nodig, want alle mogelijke streamingopties zijn al present. In real-life zal deze combinatie dus nooit voorkomen, maar we zoeken de bevestiging dat er niets wezenlijk aan de klank wordt gedaan. Een laatste test is met de Denon AVR-X6300H AV-receiver. Dit is wél een apparaat waar de NP5 een nuttige toevoeging bij vormt. Het mag dan een reeks streamingopties bezitten (zoals AirPlay 2), op audiofieler vlak mist het toch wat. De DLNA-implementatie is bovendien afwijkend bij Denon, waardoor zelfs die oubollige optie vlotter verloopt via de Primare.
Conclusie
De Primare NP5 MK2 is een heel specifiek type toestel dat in een aantal situaties handig kan zijn. Om oudere maar nog altijd goed presterende audioapparatuur nieuw leven in te blazen bijvoorbeeld, of als netwerkspeler met zonecontroles bij een custom install-project. Zijn compacte formaat en vele streamingopties zijn daarbij echte troeven. De NP5 MK2 verschilt van een aantal rivalen door zijn focus op digitale output en ondersteuning van streamingtechnologieën die bij audiofielen in de smaak vallen. Tegelijkertijd heeft het ook de mainstream-opties aan boord zodat iedereen er mee aan de slag kan. Het einde lijkt op dat vlak niet in zicht, want de roadmap (die we nog niet bekend mogen maken) voor dit toestel omvat nog verschillende nieuwe mogelijkheden die de weinige gaten missen en nog meer inspelen op audiofiele verlangens.
Reacties (2)