Review: Sonos Port – de meest veelzijdige Sonos

22 december 2019 + 10 minuten 9 Reacties
Review Sonos Port 2

Nadat de antieke Sonos Connect:Amp vervangen werd door de prima Sonos Amp, was het logisch dat ook de stokoude Connect de deur werd gewezen. Zijn vervanger is de gloednieuwe, slankere Sonos Port.

Sonos Port

De Sonos-speakers maken het wel heel makkelijk om naar streaming muziek te luisteren. En dat overal in huis, met dank aan de multiroomfunctionaliteit. Maar wat als je naar je vinylplaten wil luisteren in de keuken, terwijl de platenspeler in de woonkamer staat? Of als je via de Sonos-app wil werken maar het geluid verkiest van je eigen muzieksysteem en speakers? Voor die beide scenario’s – bronnen aansluiten op het Sonos-systeem en de Sonos-ervaring naar je eigen hifi te brengen – is er de Port. De Sonos Port is dus een compacte streamer met in- en uitgangen. Het vervangt de Connect, een oud product dat nu al meer dan tien jaar in het aanbod van Sonos zit. De Sonos Port mag je overigens niet verwarren met de Sonos Amp, een versterker met Sonos-functionaliteit waaraan je enkel nog zelf luidsprekers moet toevoegen. De Port is te koop voor 449 euro en beschikt over alle mogelijkheden van het Sonos-platform, incluis ondersteuning voor nagenoeg elke streamingdienst op de planeet, bediening via de gebruiksvriendelijke Sonos-app en AirPlay 2.

Een klein zwart doosje

Er is een reden waarom we nu net verwezen naar de Sonos Amp. Qua design deelt de Port veel DNA met de Sonos-versterker, al is het wel kleiner en lichter. Dat Sonos de Port compact maakt toont dat ze goed luisteren naar kritiek, want zijn voorganger, de Connect, was een relatief fors ding dat je niet makkelijk achter een muzieksysteem kon verstoppen. Dat lukt veel beter met de Port. Het kleine formaat en geringe warmteproductie laat toe om het toestel subtieler weg te werken en te integreren in een meubel of je interieur. Het gebruikt wel een externe adapter, wat in sommige scenario’s een beetje lastig kan zijn. Pakweg als je een stopcontact net achter een meubel hebt.

Er is trouwens nog een reden waarom de Port compacter is dan de Connect: Sonos lonkt naar de professionele markt. Installateurs die een huis voorzien van een Sonos-systeem kunnen drie Ports naast elkaar monteren in een rack.

Over het design van de Port valt er verder niet veel te vertellen. Dit is nu eenmaal een minimalistisch toestel dat niet bedoeld is om als pronkstuk ergens te staan blinken. Het is zwart, anoniem en helemaal saai – we beginnen spontaan te geeuwen als we het bekijken. Ja, er is een led om de monotonie te breken. Maar die enige led, die aangeeft dat de Port een verbinding heeft, kun je in de Sonos-app gewoon uitschakelen. Dan wordt het echt een gewoon zwart baksteentje. Een klein minpuntje: de behuizing toont vingerafdrukken goed. Maar wellicht is dat toch niet echt een probleem.

In- en uitgangen present

Je kunt de Sonos Port in één van twee scenario’s gebruiken (of beide tegelijkertijd): als streamer om via de Sonos-app muziek af te spelen op een eigen muzieksysteem (zoals je bestaande hifi-versterker met luidsprekers of een actieve speakerset) of om een externe bron (een draaitafel of cd-speler, bijvoorbeeld) te verbinden met je Sonos-toestellen. In dat laatste geval kun je pakweg vinyl afspelen op een platenspeler in je woonkamer en de muziek via de Port doorsturen naar een of meerdere Sonos-speakers elders in huis.

Om dit mogelijk te maken, vind je aan de achterkant een reeks aansluitingen. Om een bron te verbinden is er een analoge cinch-ingang. Wil je naar vinyl luisteren, dan heb je dus een draaitafel nodig met een versterkte uitgang of tussen de platenspeler en Port nog een losse phono-versterker plaatsen. Klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat wel mee.

Om muziek uit de Sonos Port naar een eigen audiotoestel te brengen, heb je twee opties: via een analoge cinch-kabel of via een digitale uitgang. Het gaat om een coaxiale uitgang, werken met een optische kabel is geen optie. Bij de oude Connect had je nog de twee types digitale uitgang. Is het ontbreken van een optische uitgang een gebrek? Niet echt, want de meeste geïntegreerde versterkers bezitten zowel coxiale als optische ingangen.

Wanneer gebruik je de analoge uitgang, wanneer de digitale? Het hangt wat van de situatie af. Als je de Sonos Port gaat verbinden met een hoogwaardige versterker of een set betere actieve speakers met eigen hoogwaardige digitale luiken, dan zouden we je aanraden om voor de digitale connectie te gaan. Ga je voor de analoge verbinding, dan gebruik je de DAC van de Port. Overigens is het goed dat Sonos je laat kiezen voor een variabele of een vast uitgangsniveau. Bij het eerste regel je het volume via de Sonos-app, via het tweede werkt de volumeregelaar in de app niet en moet je de remote van je versterker gebruiken.

De Port heeft daarnaast een aantal handige extra’s. Net zoals bepaalde andere Sonos-toestellen is er een koppel ethernetpoorten aanwezig. Praktisch, want die kun je gebruiken om andere apparaten op het netwerk te hangen. Oftewel verbind je de Port zelf met een ethernetkabel – en dan kun je één extra apparaat, zoals een tv, bekabeld aansluiten op de Port. Oftewel gebruik je WiFi voor de Port en heb je twee ethernetpoorten waarmee je bijkomende apparaten kun koppelen. De meeste mensen zullen die niet nodig hebben, maar het kan in installatiesituaties een handigheid zijn. Er is ook een 12 Volt trigger voorzien. Ook nuttig, want zo kun je de meeste versterkers inschakelen door gewoon muziek te beginnen af te spelen via de Port.

Eenvoudig te installeren

Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid kun je niet echt kritisch zijn ten opzichte van Sonos. Als er één ding is dat het bedrijf uitstekend doet, dan is het wel zorgen voor een vlotte ervaring. Dat begint al bij de installatie van de Port. Installeer de Sonos-app op een mobiel toestel en je wordt door een eenvoudig stappenplan geleid. De app is er voor iOS en Android; Windows en MacOS kan ook, maar is minder handig voor het installeren van nieuwe apparaten.

Je moet niet bepaald veel stappen doorlopen om de Port met het netwerk te verbinden. Al helemaal niet als je reeds Sonos-toestellen in huis hebt, want dan is echt gewoon kwestie van enkele stappen te doorlopen en even achteraan het kastje op een knopje te drukken. Daarna geef je een naam aan de Port, en je bent rond. Het kan dat je op dit punt ook updates moet installeren. Sonos brengt de laatste tijd heel vaak updates naar buiten, dus de kans is groot dat je dit moet doen. Meestal duurt dit enkele minuten, een hele verademing vergeleken met de tientallen minuten die nodig zijn voor AV-receivers of consoles.

Is de Port je eerste Sonos-apparaat, dan moet je iets meer moeite doen. Je moet dan onder meer een Sonos-account aanmaken en aangeven vanaf welke muziekdienst je muziek wil afspelen. Wil je (enkel) naar je eigen muziekbestanden luisteren, dan kun je een pad ingegeven naar een gedeelde map op een NAS. Maar bestanden afspelen vanaf je mobiel apparaat kan ook.

Trueplay niet aanwezig

Trueplay is Sonos’ systeem om de geluidsweergave aan te passen aan de kamereigenschappen. Bij de Port is deze functie niet aanwezig, wat ook logisch is. De Port neemt echt eerder de rol van accessoire op zich, waarbij er nog andere toestellen in de keten zitten (zoals een versterker van merk X of Y). Dan is het lastiger om Trueplay goed te krijgen – al zijn we overtuigd dat Sonos het wel zou kunnen en dat het een meerwaarde zou kunnen betekenen.

De Port heeft ook geen microfoon aan boord, wat ook weer logisch is. Je kunt het toestel wel bedienen via Google Assistant (of Alexa, enkel in het Engels of Frans) via een ander toestel die wel de nodige microfoon bezit. Een Google Home mini of een Nest Hub bijvoorbeeld. Of een Sonos One of Beam.

Machtige app

Ben je al vertrouwd met Sonos? Dan moeten we je wellicht niet wijzen op de kwaliteiten van de Sonos-app. Treed je nu pas het Sonos-universum? Dan is iets meer uitleg de moeite waard. Want de Sonos-app is het kloppende hart van de hele ervaring. Het is langs deze app dat je muziek kiest en afspeelt op de Sonos-toestellen die je op dat moment wil beluisteren. Iedereen in het gezin kan de app op zijn of haar eigen smartphone installeren en tegelijkertijd de Sonos-toestellen bedienen. Dat is handig.

De app brengt je via vijf iconen onderaan het scherm snel naar de belangrijkste functies. ‘Kamers’ staat centraal en is waar je Sonos-speakers selecteert en desgewenst (tijdelijk) samenvoegt. Voeg je kamer samen, dan krijg je een overkoepelende volumeregeling en een instelbaar volume per toestel. Het beheren en koppelen van kamers heeft Sonos heel goed onder de knie. Alles werkt heel soepel en snel – iets dat niet alle concurrenten kunnen beweren. De synchronisatie is ook prima, zodat je geen echo-effect krijgt. Wel vinden we nog steeds spijtig dat je geen permanente groepen kunt creëren, zoals een vaste groep met alle speakers in de keuken die je toch altijd samen gebruikt.

Via ‘Bladeren’ kun je rondneuzen in het aanbod van de streamingdiensten waarop je ingelogd bent. We raken daarmee een van de sterkste punten van Sonos aan: de ultrabrede ondersteuning van streamingdiensten. Noem het op en de kans is groot dat je kunt verbinden met je Sonos. Zelfs Apple Music is present. Er zijn maar weinig concurrenten die dat ook kunnen zeggen. In de meeste gevallen moet je wel een betaald abonnement op een dienst bezitten, al valt die beperking weg bij Spotify. Ook de gratis uitvoering van de populairste dienst ter wereld werkt nu met Sonos. Bij bepaalde diensten, zoals Apple Music en Spotify, krijg je een aangepast scherm te zien als je op deze diensten tikt. Bij Apple zie je bijvoorbeeld afspeellijsten die voor jou gepersonaliseerd zijn. Bij andere diensten kun je gewoon browsen in een aantal keuzes, zoals artiesten of albums.

Een functie die we geweldig vinden en nog altijd uniek is voor Sonos, is de universele zoekfunctie. Als je op ‘Zoeken’ tikt onderaan de app, dan kun je heel snel een artiest, album, nummer of andere zaken opzoeken. Je krijgt dan resultaten voor elke streamingdienst waarop je ingelogd bent en uit je eigen muziekbibliotheek. Uiteraard vormt deze functie uitsluitend een meerwaarde als je meerdere diensten gebruikt of één dienst naast een eigen muziekbibliotheek.

Een minpunt vinden we wel dat Sonos tegenwoordig de app gebruikt om marketingboodschappen uit te sturen. Gelukkig gaat het enkel om berichten over een nieuw Sonos-toestel of promoties aan te kondigen en niet van derden. Maar het is soms wel storend.

Alternatieven genoeg

Ben je geen liefhebber van de Sonos-app? Dan blijven er nog voldoende alternatieven mogelijk. De Port heeft, net zoals de andere recente Sonos-producten, AirPlay 2 aan boord. Dat wil zeggen dat je op een iPhone of iPad gewoon de app van je favoriete muziekdienst kunt gebruiken en muziek via de AirPlay-functie kunt doorsturen. Bovendien kun je via het AirPlay-menu de Port zo ook koppelen met andere AirPlay 2-toestellen en -speakers. Of die van Sonos zijn of niet. Of anders gezien: de Port geeft je een manier om je hifi-versterker ook compatibel met AirPlay 2 te maken.

Bepaalde streamingdiensten laten bovendien toe om de Sonos Port direct vanuit hun eigen app te bedienen. Dat kan onder andere bij Spotify en Tidal. Er zijn ook apps van derden die Sonos-apparaten zoals de Port kunnen aansturen. Denk aan BubbleUPnP bijvoorbeeld, of het audiofiele Roon.

Sommige mensen vinden de afwezigheid van Chromecast een minpunt voor Sonos, maar wij gaan niet akkoord. Er zijn al zoveel manieren om de Sonos Port van muziek te voorzien én zowat elke dienst is ondersteund in de Sonos-app. We kunnen ons geen situatie inbeelden waarbij Chromecast iets zou bieden dat niet al mogelijk is. Sonos wordt namelijk al ondersteund door Google Assistant, zodat stembediening via Google wel mogelijk is.

Geen haperingen te bespeuren

Tijdens de testperiode hebben we de Port in verschillende scenario’s aan de tand gevoeld. Een ding waar we bijvoorbeeld nieuwsgierig naar waren, is of het geluid va een externe bron nog altijd netjes synchroon zou lopen als je zou afspelen op meerdere Sonos-speakers. Dus sloten we onze ELAC Miracord 90 draaitafel met behulp van een NAD-voorversterker aan de Port aan, en luisterden naar we DJ Shadows nieuwe ‘Our Pathetic Age’-album via onze Primare-versterker met Neat-speakers én een Sonos Play:1 die mee in de kamer stond. Door te spelen met het volume kun je in theorie heel snel horen of een van de speakers achterloopt – maar dat konden we niet vaststellen. Gewoon om te zien wat het resultaat is, vergroten we de groep tot het bestaat uit de Port, een Ikea Symfonisk-boekenplankspeaker, een Play:5 Gen 2, twee Play:3’s en een Play:1 verspreid over een hele woning. Niet alleen blijft DJ Shadow probleemloos doorspelen via de versterker die rechtstreeks op de Port is aangesloten, ook op de andere Sonos-luidsprekers vallen er geen haperingen te horen. Dit kan natuurlijk afhangen van de kwaliteit van je WiFi-netwerk.

Voor het overige luisterden we vooral naar de Primare i15-versterker die met de Bowers & Wilkins 606-boekenplankspeakers werd gecombineerd (en tegen het einde van de test met de Neat Ministra’s die we op bezoek hadden voor een andere review). Qua werking konden we de Port op niets slechts betrappen. Het werkt vlot en zonder de minste problemen. Dat wil je ook van een kastje dat mogelijk ergens moeilijk te bereiken, zoals in een technische ruimte of in een vals plafond, wordt geplaatst. Wanneer er dan wel eens een afspeelprobleem optreedt, dan vinden we snel de oorzaak: onze eigen muziekbibliotheek bevat ook aardig wat muziekbestanden in hi-resformaten. En die slikt de Port niet, wat op een voor Sonos onkarakteristieke manier met een botte foutmelding wordt afgewimpeld.

Als we de oude Connect afstoften en snel de analoge outputs vergeleken, dan zouden we stellen dat de nieuwe Port iets beter klinkt. Maar echt uitgesproken is het verschil niet.

Conclusie

De Port is vooral heel nuttig. En dat in veel verschillende situaties. Het lijkt ons dan ook een toestel dat de bestaande Sonos-gebruiker aanschaft om zijn systeem verder uit te bouwen. Vinylista’s vinden via de Port een relatief makkelijke manier om hun draaitafel overal in het huis te beluisteren. Op dezelfde manier kun je ook cd’s doorheen de woning horen, mocht je geen liefhebber zijn van streaming. De Port maakt het ook eenvoudig om een stukje Sonos-gebruiksvriendelijkheid toe te voegen aan je bestaand hifi-systeem. We kunnen ons ook inbeelden dat een Port een must-have aankoop wordt als je opteert voor interieurvriendelijke actieve speakers, zoals de ELAC Navis- of Dynaudio Xeo-reeksen.

Klankmatig doet de Port het niet slecht voor zijn prijs, ook via zijn analoge uitgangen. De aanwezigheid van AirPlay 2 is ook een handige toevoeging. Veel kritiek kunnen we niet hebben, maar er is wel wat mogelijk. Zo vinden we de Port niet overdreven duur, maar je betaalt wel voor zaken die je misschien niet nodig hebt. Een tweede nog slankere, compacte pure streamer zonder inputs voor pakweg 200 euro zou ook steekhouden. Ook hadden we graag een digitale optische input gehad, zodat het streamen van het tv-geluid mogelijk werd.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Compact en geschikt om weg te bergen
  • AirPlay 2-compatibel
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Enorm veel streamingdiensten
  • Onmisbaar voor vinylliefhebber met Sonos-speakers

Minpunten
  • Geen optische ingang

  • Meer functionaliteit dan sommigen nodig hebben
  • Externe adapter
  • Geen phono-preamp ingebouwd

Reacties (9)