Review: Panasonic SC-HTB400 soundbar – (te) veel bas voor je geld

20 september 2020 9 Minuten 0 Reacties
Panasonic SC-HTB400

Panasonic brengt met de SC-HTB400 een twee-in-één apparaat op de markt. Deze soundbar komt met een ingebouwde subwoofer.

Panasonic brengt dit jaar twee nieuwe soundbars op de markt, namelijk de SC-HTB600 en de SC-HTB400. Het eerste model heeft een draadloze subwoofer, terwijl de subwoofer bij de SC-HTB400 is ingebouwd. In deze review kijken we naar de Panasonic SC-HTB400.

Wat is het?

De Panasonic SC-HTB400 is een interessante soundbar met de twee ingebouwde subwoofers en een bijbehorend prijskaartje van 279 euro. Volgens Panasonic moet deze soundbar een eenvoudige oplossing bieden om mensen dialogen beter te laten verstaan en meer te kunnen laten genieten van films. Virtual Surround, bluetooth, hdmi (arc) en een Bass Boost-optie moeten hierbij helpen. In tegenstelling tot bij voorgaande modellen van Panasonic ontbreekt wifi op dit model.

Volgens Panasonic levert de SC-HTB400 met zijn geïntegreerde subwoofers een totale output leveren van 160 Watt (2.1-kanaals). Dit is onderverdeeld in twee keer 40W voor de luidsprekers en 80W voor de ingebouwde subwoofer. Het bedrijf maakt gebruik van neodymium magneten die een nauwkeurig geluid moeten kunnen voortbrengen. De twee kegelvormige subwoofers zijn volledig geïntegreerd. Deze twee subwoofers van 8 cm leveren samen een output van 80 Watt. De voorzijde van de soundbar heeft een hoek van 7 graden. De luidsprekers wijzen hierdoor iets omhoog. Zo wil Panasonic gebruikers het geluid niet alleen laten horen, maar ook rondom je laten klinken.

Design

De soundbar heeft een compact balkontwerp en is 96,2 centimeter lang, 56 centimeter hoog en 12 centimeter breed. Het geheel weegt 3,5 kilogram. De zwarte balk heeft een neutraal design en zal daarom goed passen binnen je interieur. Rechts achteraan de soundbar vind je tevens enkele fysieke knoppen. De voorkant en een groot deel van de bovenkant bestaat uit een soort gril met fijne gaatjes. Voorop vinden we een duidelijk display die alle informatie toont. Via dit display en de bijbehorende afstandsbediening kun je diverse instellingen wijzigen. Het design is compact en neutraal, maar toch tevens ook modern. Hierdoor past deze soundbar goed binnen veel interieurs.

Achterop vind je niet heel veel aansluitingen. Dat is jammer, maar in deze prijscategorie wel gebruikelijk. Je hebt één hdmi-aansluiting (arc) en een optische ingang. Daarnaast is er ook een usb-poort aanwezig, maar deze is volgens Panasonic voorbehouden voor servicegebruik en het updaten van klantensoftware. Meer aansluitingen zul je op dit model niet vinden. Wel kun je ervoor kiezen om de soundbar voor je televisie neer te zetten of te bevestigen aan de muur. Let wel op dat de soundbar een behoorlijke stofnest is. De gril in combinatie met de gladde zijkanten maken ieder stofje zichtbaar.

Installatie van de soundbar

Het installeren van de soundbar is uiterst eenvoudig. Je sluit een hdmi (of optische) kabel aan en je plugt de stekker in het stopcontact. Duik in de opties van je tv en zet het geluid op externe speakers en je bent klaar. Wifi ontbreekt op deze soundbar, dus je zult het met bluetooth moeten doen. Panasonic heeft een optionele app beschikbaar voor deze soundbar. Deze app met de naam Panasonic Music Control is in feite een mediaspeler om muziek van je telefoon, tablet of muziekserver af te spelen. Deze hoef je niet te gebruiken. Je kunt ook alternatieven gebruiken.

Panasonic SC-HTB400 in gebruik

De meegeleverde afstandsbediening past qua design goed bij de soundbar. Het gebruik van deze afstandsbediening is echter even wennen. Om een optie aan te passen druk je bijvoorbeeld eerst de knop voor Sound in, vervolgens blijf je drukken totdat je bij de gewenste instelling terecht komt. Vervolgens druk je op OK om deze instelling te selecteren en vervolgens gebruik je de pijltjestoetsen om een optie aan- of uit te zetten. Het is allemaal nogal omslachtig en het duurt dan ook even voordat je precies weet hoe Panasonic dit menu precies bedacht heeft.

Dat het simpeler kan bewijst Panasonic gelukkig zelf met de knop voor input. Middels de afstandsbediening kun je gemakkelijk de input wijzigen met één druk op de knop tussen tv en bluetooth. Bluetooth 4.2 wordt ondersteund en het is jammer dat Panasonic nog voor deze oudere versie van bluetooth heeft gekozen. Het bereik en de snelheid van een oudere versie van Bluetooth is wat minder dan van de nieuwste versie, maar daar zul je in de praktijk weinig tot niets van merken. Je zult vanaf de bank prima muziek kunnen luisteren.

Qua geluid heeft Panasonic het redelijk goed voor elkaar, maar het is wel aan de gebruiker om hier het meeste uit te halen. Vooral de Virtual Surround-optie op dit compacte model maakt indruk. Als een soundbar je daadwerkelijk naar links laat kijken op het moment dat er tijdens een serie daadwerkelijk iets buiten het beeld aan de linkerkant gebeurd, dan weet je dat de Virtual Surround-optie in ieder geval goed werkt.

Toch is de Virtual Surround-optie niet in alle gevallen bruikbaar. Met name tijdens actievolle scenes raakt het onderscheid tussen verschillende toonsoorten zoek. Dit komt mede door de ingebouwde subwoofer die behoorlijk aanwezig is. Hierdoor klinkt het geluid niet meer helder en zijn stemmen helemaal niet meer te horen. De Panasonic SC-HTB400 heeft echter ook een optie voor Clear Dialog. Hierdoor worden stemmen meer naar de voorgrond getrokken, waardoor explosies en andere diepe geluidseffecten niet meer allesoverheersend zijn. Helaas zorgt de Clear Dialog weer voor onnatuurlijk klinkende stemmen, alsof je naar robots zit te luisteren.

De ingebouwde subwoofer is een beetje hit-and-miss. Je hebt aan de ene kant soms echt het gevoel dat er een externe subwoofer op aangesloten zit. Helaas merk je tijdens andere fragmenten wel dat je geen grote en vrijstaande subwoofer hebt staan. Tijdens de landing op het strand van Normandië in de film Saving Private Ryan kun je duidelijk merken dat de explosies vervormd klinken, waardoor het geluid één grote brij wordt. Gelukkig laat Panasonic je veel opties aanpassen in het menu van de subwoofer. En gelukkig kun je dan toch nog behoorlijk goed geluid uit de soundbar halen.

De virtual surround-optie werkt prima als je geen actiefilm bekijkt. Bekijk je wel een actiefilm, schakel deze dan uit. Voor Clear Dialog geldt eigenlijk hetzelfde als je geen robotstemmen wilt horen. Daarnaast is er ook nog een Bass Boost-optie aanwezig. Standaard staat de optie Bass Boost ingeschakeld, maar dit klinkt op momenten waar een diepe bas is vereist nogal geforceerd. Het mist de echte diepte die een losse subwoofer je wel kan brengen. Schakel je de optie Bass Boost uit, dan is de bas wat minder aanwezig en klinkt deze tevens minder geforceerd. Hierdoor is het geluid meer in balans.  Je kunt de ingebouwde subwoofer gelukkig zelf verder afstellen naar wens en kiezen tussen vijf verschillende niveaus. Dit is echter ook wel aan te raden, want de bas blijft de rest van het geluid flink overstemmen.

Panasonic laat zien dat je niet altijd een subwoofer nodig hebt om toch een flinke bas in huis te halen. De bas is echter té aanwezig en je zult als gebruiker zelf de instellingen in moeten duiken om het geluid meer in balans te brengen. Je kunt daarnaast kiezen voor vijf verschillende presets als Cinema, News, Voice, Standard en Music, maar ook hier zul je zelf nog wat zaken willen aanpassen.

Conclusie

Veel moderne televisies hebben zo’n minimalistisch design dat het geluid vaak een ondergeschoven kindje is. Middels een soundbar krijg je veel beter geluid dan de ingebouwde tv-speakers je zullen geven. De Panasonic SC-HTB400 slaagt hier zeker in, maar is niet het allerbeste model in deze prijscategorie. Het is Panasonic te prijzen dat ze een compact model met geïntegreerde subwoofer op de markt brengen. Voor mensen die geen losse subwoofer in de woonkamer willen hebben staan kan dit model dan ook zeker een uitkomst zijn. Door het gebruik aan ruimte in de soundbar klinkt de bas helaas soms te geforceerd. Je zult met een soundbar met losse subwoofer beter geluid in huis halen.

Dat wil echter niet zeggen dat de Panasonic SC-HTB400 een slechte soundbar is. Ondanks de overheersende bas bij de standaardinstellingen kun je als gebruiker vrij ver de diepte in duiken om het geluid helemaal naar wens af te stellen. Dat is ongetwijfeld leuk voor de liefhebber, maar een normale gebruiker wil gewoon out-of-the-box een goed klinkende soundbar. De Panasonic SC-HTB400 is een prima aankoop, maar in deze prijscategorie zijn er net even betere opties beschikbaar. Panasonic zelf geeft wellicht een betere optie, namelijk de SC-HTB510. Dit model met subwoofer én wifi overtuigt net even wat meer.

7.0
Panasonic SC-HTB400-2

Beoordeling
Panasonic SC-HTB400

Pluspunten
  •  Compact design
  •  Veel instellingsmogelijkheden
  •  Soundbar én subwoofer in één apparaat
Minpunten
  • Bas is standaard te overheersend
  • Omslachtig menu
  • Bluetooth 4.2

Beoordeling Panasonic SC-HTB400

De Panasonic SC-HTB400 is zeker geen slechte soundbar. Ondanks de overheersende bas bij de standaardinstellingen kun je als gebruiker vrij ver de diepte in duiken om het geluid helemaal naar wens af te stellen. Dat is ongetwijfeld leuk voor de liefhebber, maar een normale gebruiker wil gewoon out-of-the-box een goed klinkende soundbar. De Panasonic SC-HTB400 is een prima aankoop, maar in deze prijscategorie zijn er net even betere opties beschikbaar.

Prijsvergelijker Panasonic SC-HTB400

Reacties (0)