Verwacht bij de NAD PP 2e geen fraai afgewerkte behuizing of veel opties. Dit is een betaalbare phonoversterker met weinig kapsones. De metalen behuizing is heel functioneel maar wel degelijk, incluis voetjes om je meubel of hifi-apparatuur niet te beschadigen. De adviesprijs is 219 euro.
De kans is groot dat de PP 2e achter je muzieksysteem terechtkomt, of toch ergens meer in de achtergrond. Te ver weg moet je hem ook niet weer stoppen, want je moet nog altijd de power-knop indrukken om het te gebruiken. Wel handig is dat de NAD zich automatisch uitschakelt als er al een tijdje geen muziek gespeeld wordt. Zo zit het niet stroom te verbruiken als jij allang weer in bed ligt.
Eenvoud is troef
De PP 2e heeft heel beperkte instellingen. De load van een cartridge kun je hier niet aanpassen. Het komt wel met een schuifschakelaar om te wisselen tussen MM en MC. Bij die laatste heeft NAD gekozen voor een ‘veilige’ impedantie van 100 ohm en capaciteit van 180 pF. Dat is relatief compatibel met veel MC-cartridges (maar zeker niet allemaal).
Je moet trouwens de phonokabel op een andere ingang aansluiten naargelang je platenspeler met een element van het ene of het andere type is uitgerust. Je zou dus in theorie twee platenspelers tegelijkertijd op de NAD kunnen hangen, zolang een MM-element en het ander een MC-cartridge gemonteerd heeft. Niet echt een realistisch scenario lijkt ons. De NAD wordt van stroom voorzien door een externe 15 V-muuradapter.
Goede keuze voor MM
Niets mis met hoe de NAD Taylor Swifts ‘Midnights’ afgespeeld op de door Ortofon gebouwde Pick-It Pro op een Magnat MT990 aanpakt. De openingsbeat van ‘Lavender Haze’ is opzwepend en vol gepresenteerd, en open genoeg dat de stem van Swift uit de mix treedt. Een popalbum zoals dit handelt de PP 2E prima af. Bij het Marantz-album heeft het John Carpenter-thema veel body, dat doet het machtig klinken. Het fijnste detail op De Biasio’s ‘Il Viaggio’ is er wat minder vergeleken met de duurdere phono-voorversterkers in de testruimte, zoals de MoFi Ultraphono en – vooral – de Primare R15.
Bij de – toegegeven high-end – MC9-cartridge op de Pro-ject X2 B klopt het plaatje niet helemaal. De tracks op het Marantz-album komen wat pover uit de hoek. Je hebt dan ook geen mogelijkheid om de impedantie en capaciteit in te stellen, en vermoedelijk zit er daar een slechtere match. De achtergrond mocht zeker wat stiller voor dit laag output-element.
Bij wijze van experiment sluiten we de NAD even aan op een Ferrum Hypsos-regelbare voeding. Dat zorgt toch wel voor een verbetering van de weergave, de NAD wordt er wat stiller van. Een betere voeding kan dus in dit geval toch wel iets opleveren. Alleen houdt het geen steek om een toestel van enkele honderden euro’s te voorzien van een voeding die een meervoud kost. Maar iets toegankelijker, als een iPower2 van iFi Audio, kan ook een upgrade bieden.
Conclusie
Voor zijn prijs kun je niet heel kritisch zijn over de NAD PP 2e. Het doet precies wat het belooft, met name als je een MM-element op je platenspeler hebt staan. Dan krijg je een goede prijs/kwaliteitverhouding. Heb je geïnvesteerd in een moving coil-cartridge, dan mag je wel wat hoger mikken qua phonoversterker.
Reacties (0)