De JBL Tour Pro 3 is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde en door ons geteste Tour Pro 2. Dit waren al prima oortjes met vooral goede noise cancelling en een lange accuduur, maar JBL heeft flink wat werk verzet om de oortjes op nog meer vlakken te verbeteren. Zo komt de derde generatie met een groter display op de case, fysieke aansluitingsmogelijkheden, betere actieve noise cancelling en een nog betere geluidskwaliteit.
In deze review kijken we naar de JBL Tour Pro 3 oortjes, die ten op zichten van hun voorgangers beter moeten klinken, een groter display meekrijgen én van nog betere ANC voorzien zijn.
JBL Tour Pro 3
De JBL Tour PRO 3 komt met de tweede generatie Smart Charging Case. Deze case biedt niet alleen volledige controle over de functies van de oordopjes, maar werkt ook als een draadloze audiotransmitter. Plug simpelweg een non-bluetooth-bron in de oplaadcase en je oordopjes zijn meteen en automatisch verbonden. De directe verbinding tussen de case en de oordopjes is stabieler en heeft minder vertraging dan Bluetooth, waardoor deze ideaal is voor gamen, bellen, films kijken en muziek luisteren.
De JBL Tour PRO 3 is het eerste TWS-model van JBL met volledige Auracast-functionaliteit. Zo deel je audiocontent met elk Auracast-compatibel apparaat via de Auracast-knop op het display van de Smart Charging Case. De JBL Tour PRO 3 brengt JBL Spatial 360 en Head Tracking-technologie naar elk audiosignaal. Deze functie verandert stereogeluid in een ruimtelijker geluid. Head Tracking verdiept de ervaring door geluiden te laten lijken alsof ze van buiten je hoofd komen en op een vaste plek blijven, ook wanneer je je hoofd beweegt.
De hoofdtelefoon heeft een hybride dual-driver systeem in elke oordop. De gebalanceerde armature driver moet volgens de fabrikant zorgen voor heldere hoge tonen, waardoor de 11mm dynamische driver krachtige, zuivere bas en levendige vocalen kan produceren. Een DAC (Digital-to-Analog Converter) voor elke driver reproduceert elk een specifiek deel van het frequentiebereik van 20Hz tot 40kHz.
De meeste functies van de JBL Tour PRO 3 zijn aanpasbaar, inclusief de True Adaptive Noise Cancellation 2.0-technologie. Dit systeem meet meer dan 50.000 keer per seconde en past zich aan veranderingen in de omgeving aan, terwijl het ook geluidslekkage compenseert. Met zes microfoons en een hydrodynamisch windbestendig ontwerp zorgt de Tour PRO 3 voor heldere en onvervormde stemoverdracht tijdens gesprekken. Voor een volledig gepersonaliseerd geluid biedt de Personi-fi 3.0 gehoortest een op maat gemaakt geluidsprofiel. Dit JBL-algoritme meet en past nauwkeurig het individuele gehoorprofiel aan met behulp van 12 frequentiebanden voor EQ-compensatie en 14 warble-tonen.
De JBL Tour PRO 3 is verkrijgbaar in de kleuren Black en Latte voor €299,99, wat 50 euro duurder is dan zijn voorganger.
Design en comfort
De JBL Tour Pro lijkt veel op zijn voorganger, met de twee losse oortjes die in het oor geplaatst worden en de slimme oplaadcase met display. Ook dit model is weer heel strak afgewerkt en heeft een premium look and feel. De oortjes zelf wegen nog steeds 6,1 gram per stuk en zitten comfortabel in het oor, maar ze zijn met 16mm wel iets dikker dan hun voorgangers, wat met name komt door inmiddels dubbele drivers voor een betere audioweergave. Dat heeft echter weinig invloed op het comfort.
Een belangrijk verschil met de Tour Pro 2 is dat de derde generatie oplaadcase met een groter scherm komt. De nieuwe case is voorzien van een 1,57-inch display, waar de vorige case een 1,45-inch display had. Dat is handig in het gebruik, maar belangrijker is dat de nieuwe case ook gekoppeld kan worden aan bronnen zonder bluetooth. Dankzij de meegeleverde usb-a, usb-c- en jack-kabels kun je de case fysiek koppelen met audiosystemen die niet over bluetooth beschikken. De case stuurt het geluid dan draadloos door naar de oortjes, wat een hele fraaie nieuwe functie is. De functies zijn dan ook direct op het scherm van de oplaadcase te bedienen.
Het display heeft een hoge resolutie en een kleurenscherm waarop de belangrijkste instellingen aan te passen zijn én waarop je notificaties van je telefoon te zien krijgt. De touch-bediening werkt prima en alles op het scherm is goed leesbaar. Leuke bijkomstigheid is dat je de achtergrond (screensaver) kunt aanpassen met een eigen afbeelding. Ook handig is de weergave van de batterij, zowel van de oortjes als van de case zelf. De case zelf is overigens niet gegroeid maar is nog steeds een flinke accessoire voor in je broekzak, waar je wel rekening mee moet houden als deze in je broekzak zit tijdens bijvoorbeeld het wandelen of sporten.
De oortjes zijn ondanks het iets grotere formaat nog altijd licht, wat het draagcomfort ten goede komt. Je hebt nauwelijks in de gaten dat je de oortjes draagt en daarbij zitten ze stevig in het oor waardoor je ook zonder problemen licht kunt sporten. Ga je echt rennen of intensief sporten in de sportschool dan willen ze wel eens los komen te zitten. Voor wat intensiever sporten raden we dan ook vaak oortjes met een haakje aan. JBL levert vijf siliconentips mee voor alle formaten oren, plus een setje schuimrubberen tips die zich aan de vorm van je oor aanpassen. Die laatste zitten in mijn optiek comfortabeler maar gaan wat minder lang mee. Ook geven ze betere afsluiting van de buitenwereld en een wat warmer geluid. In de app kun je aangeven elke tips je gebruikt, waar de audioweergave op wordt aangepast.
Gebruik
Qua mogelijkheden en de app is er met de JBL Tour Pro 3 niet veel veranderd. Direct na het koppelen kun je aan de slag met een gehoorgangtest en pasvormtest met lekkagecompensatie. Aan de hand van een korte test bepalen de oortjes zelf of ze goed afsluiten en dus goed passen. Ook wordt met de gehoorgangtest je gehoorgang gescand, waar de ANC op aangepast wordt voor een optimale audioweergave. Dit zijn handige en snelle tools om de oortjes snel naar jouw oren en gehoor aan te passen.
In de app zien we vele functies en opties terug, inclusief aparte secties om de hiervoor genoemde tests handmatig nog eens uit te voeren. Extra is de optie voor ‘Vind mijn oortjes’ waarmee een hard geluid afgespeeld wordt door de oortjes. Ook zijn er instellingen voor het display van de Smart Case in de app te vinden. Deze instellingen zijn hetzelfde als op de case zelf, met onder meer de helderheid, de screensaver, notificaties van je smartphone en snelkoppelingen.
De toegevoegde waarde van dit display moet toch nog wel aangehaald worden. Het is namelijk vooral een leuke gimmick en onderscheidend element ten opzichte van de concurrentie. Volgens JBL zelf is het scherm handig voor wanneer je jouw smartphone niet bij de hand hebt, maar in een dergelijke situatie waarbij de case wel in de buurt ligt maar de smartphone niet hebben wij ons nog niet bevonden. Je smartphone is altijd wel aanwezig en de case stop je toch vaak even weg, in je binnenzak, je broekzak of je tas. Wellicht een bruikbaar scenario is wanneer je een ander apparaat als bron voor muziek of video gebruikt, bijvoorbeeld een laptop. Ook kan het soms handiger zijn het volume via de case aan te passen dan via je smartphone, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of sporten. Dat gezegd hebbende; het display ziet er goed uit, werkt perfect en is absoluut een leuke extra.
In de app zien we verder een equalizer met een aantal presets terug, waaronder Studio, Jazz, Extreme Bass en Club. Natuurlijk kun je zelf ook met de equalizer aan de slag zodat alles naar eigen wens afgesteld staat. Nieuw is de optie voor Spatial Sound, wat simpelweg een ruimtelijkere weergave van muziek is. Dit kun je uitzetten, aanzetten of combineren met headtracking. In dat laatste geval draait de weergave mee met bewegingen van je hoofd, wat bij normale stereomuziek toch wat vreemd is. We zouden dit met name activeren bij bijvoorbeeld een live concert, een film of een game. De functie werkt echter heel behoorlijk. Bewegingen van je hoofd worden nauwkeurig gevolgd waardoor de weergave heel goed op één punt blijft staan.
Afgezien van het volume zijn de opties ANC, Ambient Aware en TalkThru wel via gebaren (tikken) op de oortjes te selecteren. Ook kan hiermee een gesprek aangenomen worden of spraakbediening gestart worden. Bovendien kun je muziek pauzeren en het vorige of volgende nummer kiezen. In de app is het mogelijk de functies bij elke tik aan te passen naar een functie naar keuze. Dat tikken op een klein oortje is echter wat lastiger dan op een grote oorschelp en kan er soms voor zorgen dat je het oortje los tikt waardoor het oor minder goed afgesloten wordt. Ook kun je sneller mis tikken. In deze situaties is de Smart Case ook handiger aangezien daar dezelfde instellingen te vinden zijn, zo ook in de app op je smartphone. Het gebruik van de zogenaamde Gebaren is dus even wennen en niet in elke situatie handig.
ANC en Personi-Fi
Een aantal belangrijke functies van de JBL Tour Pro 3 zijn Active Noice Cancelling (ANC), Ambient Aware, TalkThru en Personi-Fi.
Als we beginnen met Active Noice Cancelling (ANC) dan kunnen we niets anders dan zeer enthousiast zijn. JBL laat met de nieuwste generatie ruisonderdrukking zien bij de betere merken te horen. Als luisteraar wordt je vrijwel compleet afgesloten van de buitenwereld en storende omgevingsgeluiden worden nagenoeg perfect weggefilterd. Deze oortjes zijn perfect te gebruiken voor jouw eigen rustige bubbel in de drukke stad, het vliegtuig of in de trein. De Adaptive-functie van ANC is ook ideaal want hiermee hoef je niet steeds in niveau voor ANC te schakelen. De hoofdtelefoon past zelf het niveau van ANC aan door te luisteren naar de omgeving. Soms duurt dit een paar seconden, bijvoorbeeld wanneer je uit een rustige trein op het drukke perron stapt, maar de hoofdtelefoons passen zich hier moeiteloos op aan. Hetzelfde geldt voor de lekkagecompensatie, waarmee automatisch gecontroleerd wordt of er geluid ‘weglekt’ door een mindere aansluiting op de gehoorgang. Zonder exact te kunnen controleren wanneer dit gebeurt ervaren we juist een stabiele en continue audiokwaliteit, ook wanneer een oortje even wat minder goed in het oor zit.
Ambient Aware is een handige optie wanneer je bijvoorbeeld wandelt in de stad of op de fiets zit en toch wat mee wilt krijgen van de omgeving, met name voor je eigen veiligheid. Deze optie laat omgevingsgeluid deels door terwijl je naar de muziek luistert, wat een comfortabele ervaring is. Met Talk-Thru kun je simpelweg even snel een gesprek voeren. De muziek verdwijnt automatisch zodra je begint met praten of kan handmatig ingeschakeld worden.
Met Personi-Fi wordt de audioweergave (equalizer) aangepast aan je gehoorgang en gehoor. Dit doet het systeem door je vragen te stellen over je geslacht, leeftijd en luisterervaring, waarmee een basisprofiel wordt opgesteld. Daarna worden er voor elk oor negen tonen (van laag naar hoog) afgespeeld en dien je in de app een knop los te laten zodra je de toon niet meer hoort. Over de functie waren we in onze review van de Tour Pro 2 niet geheel tevreden, met name omdat de testtonen altijd hoorbaar waren en het effect dus niet merkbaar was. Met de Tour Pro 3 werkt dit een stuk beter en krijgen we ook een geloofwaardige uitslag waarbij met name de hele hoge tonen niet meer goed hoorbaar zijn en dus versterkt moeten worden. Ook na een nieuwe test kwam er een vergelijkbaar resultaat uit, plus het actief laten van de analyse geeft deze keer een (licht) merkbare verbetering in de audioweergave.
Accu
Ook over de accuduur van de JBL Tour Pro 3 kunnen we niets anders dan heel enthousiast zijn. Zonder ANC halen we er met gemak een uur of 12-13 uit, en met ANC ingeschakeld komen we tot een uur of 8-9. Echter, neem je de laadcase mee dan kun je de oortjes zeker driemaal opladen voordat je echt op zoek moet naar een stopcontact of computer.
Audiokwaliteit
Volgens JBL is de geluidskwaliteit van de Tour Pro 3 flink verbeterd ten opzichte van vorige generatie, met name door het gebruik van twee drivers in plaats van één. En gelukkig is dat iets wat meteen opvalt. Ook de derde generatie klinkt nog steeds heel warm, transparant en met de juiste balans, daar waar de vorige generatie moeite had met een brede soundstage is dat met de Tour Pro 3 opgelost.
De nieuwe oortjes leveren een veel dynamischer, breder en dieper geluidsveld waardoor er veel meer leven in de weergave komt. Details zijn goed hoorbaar, plaatsing in de ruimte is perfect, vocalen komen helder en warm over, lage tonen hebben voldoende punch en hoge tonen komen sprankelend naar voren. Eigenlijk is er helemaal niets te klagen over de audioweergave, zowel met ruimtelijke audio ingeschakeld als met ruimtelijke audio uitgeschakeld, wat toch een kwestie van smaak is.
Conclusie
De JBL Tour Pro 2 kreeg al een dikke voldoende, maar de Tour Pro 3 weet daar ruim overheen te gaan. De punten waarop de tweede generatie nog niet geweldig scoorde zijn aangepakt, waaronder de geluidskwaliteit, Personi-Fi en de meerwaarde van de oplaadcase. Kortom, een echte verbetering en de upgrade waard.
De Tour Pro 3 biedt een hele goede geluidskwaliteit, komt met één van de betere active noise cancelling-technieken op de markt, biedt een veelzijdige en handige oplaadcase waar ook niet-bluetooth-apparaten mee gekoppeld kunnen worden, heeft een lange accuduur en biedt tal van mogelijkheden in de app om het gebruik en de audioweergave naar eigen wens aan te passen. Hij is 50 euro duurder dan zijn voorganger, maar kijkend naar alle verbeteringen is de Tour Pro 3 zijn prijs zeker waard.
Beoordeling
JBL Tour Pro 3
- Comfortabel en licht
- Veel extra's en goede app
- Zeer goede ruisonderdrukking
- Lange accuduur
- Smart Case met fysieke aansluitingen
- Goede audiokwaliteit
- 50 euro duurder
- Case is aan de grote kant
Beoordeling JBL Tour Pro 3
De JBL Tour Pro 2 kreeg al een dikke voldoende, maar de Tour Pro 3 weet daar ruim overheen te gaan. De punten waarop de tweede generatie nog niet geweldig scoorde zijn aangepakt, waaronder de geluidskwaliteit, Personi-Fi en de meerwaarde van de oplaadcase. Kortom, een echte verbetering en de upgrade waard.
De Tour Pro 3 biedt een hele goede geluidskwaliteit, komt met één van de betere active noise cancelling-technieken op de markt, biedt een veelzijdige en handige oplaadcase waar ook niet-bluetooth-apparaten mee gekoppeld kunnen worden, heeft een lange accuduur en biedt tal van mogelijkheden in de app om het gebruik en de audioweergave naar eigen wens aan te passen. Hij is 50 euro duurder dan zijn voorganger, maar kijkend naar alle verbeteringen is de Tour Pro 3 zijn prijs zeker waard.
Reacties (0)