Review: JBL Tour One M2 hoofdtelefoon en JBL Tour Pro 2 in-ears

08 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
JBL Tour review

Begin dit jaar bracht JBL twee nieuwe hoofdtelefoons uit in de Tour-serie; de JBL Tour One M2 hoofdtelefoon en JBL Tour Pro 2 in-ears. Beide producten zijn gemaakt voor diegenen met een actieve levensstijl die op zoek zijn naar audio in hoge kwaliteit en actieve ruisonderdrukking. In deze review testen we beide modellen.

We bekijken in deze review twee verschillende hoofdtelefoons; een model dat over de oren gedragen wordt (JBL Tour One M2) en een model dat in de oren gedragen wordt (JBL Tour Pro 2). Allereerst bekijken we de specificaties en belangrijkste kenmerken per model.

JBL Tour One M2

De JBL Tour One M2 is de opvolger van de  JBL Tour One. Deze koptelefoon combineert JBL’s hybride True Adaptive ANC met JBL Pro-tuned drivers. Dit moet volgens de fabrikant zorgen voor het beste geluid. De active noise cancelling past zich automatisch en in realtime aan de omgeving aan. De batterijduur is 50 uur (30 uur met ANC aan) en met tien minuten opladen kun je vijf uur luisteren.

Kenmerken van de JBL Tour ONE M2

  • True Adaptive noise canceling met aanpasbare ANC en aanpasbaar omgevingsgeluid
  • 40 mm dynamische drivers afgestemd door JBL PRO-geluid
  • Aanpasbare geluidservaring met Personi-fi 2.0
  • Telefoongesprekken met 4-mic technologie met VoiceAware
  • JBL Spatial Sound
  • Tot 50 uur totale muziekweergave, tot 30 uur met geactiveerde ANC
  • Bluetooth 5.3, LE Audio-connectiviteit
  • Comfortabel, compact, opvouwbaar ontwerp en 278g in gewicht
  • Prijs: 299 euro

JBL Tour Pro 2

Dit zijn oordopjes met een slimme oplaadcase met daarin een display. Het bedrijf noemt het een smart oplaadcase met een 1,45-inch LED-touch-display. Hiermee kun je je muziek beheren, oordopjes aanpassen en berichten, oproepen en social media-meldingen ontvangen. En dat zonder je telefoon te hoeven aanraken. De JBL Tour Pro 2 beschikken over active noise cancelling en over zes microfoons.

Kenmerken van de JBL Tour Pro 2

  • True Adaptive noise cancelling met aanpasbare ANC en aanpasbaar omgevingsgeluid
  • 10 mm dynamische drivers aangedreven door JBL PRO-geluid
  • Aanpasbare geluidservaring met Personi-fi 2.0
  • JBL Spatial Sound
  • 40 uur totale muziekweergave – 10 uur in de oordopjes en nog eens 30 uur in de case
  • 6-mic telefoongesprekken met VoiceAware
  • Bluetooth 5.3, LE Audio-connectiviteit
  • Ovaal buisontwerp met meerdere maten oordopjes voor comfort, prestaties en afdichting
  • Waterafstotend
  • Prijs: 249 euro

Design JBL Tour One M2

De JBL Tour One M2 is een premium over-ear hoofdtelefoon, wat simpelweg betekent dat de oorkussens over de oren vallen en je compleet afgesloten wordt van de buitenwereld. De hoofdtelefoon is verkrijgbaar in een zwarte en een grijs/beige kleur, met chromen elementen en een hoogwaardige afwerking. Het geheel is tot een compact pakketje op te vouwen en kan in de meegeleverde case opgeborgen worden. JBL heeft de hoofdtelefoon voorzien van een fraai design met strakke afwerking en vooral ook een stevig aanvoelend design. Het aantal knoppen is beperkt tot drie; volume, aan/uit/bluetooth en ANC. De overige bediening vindt plaats via aanrakingen op de oorschelp.

De kussens zijn groot genoeg om over het gemiddelde oor te vallen en voelen zeer comfortabel aan. De hoofdtelefoon is eenvoudig te verstellen, is met een gewicht van 278 gram vrij licht en ook de hoofdband voelt comfortabel genoeg aan om ook na langere luistertijd niet te gaan storen. Alles bij elkaar is de Tour One M2 een comfortabele hoofdtelefoon voor de langere luistersessies.

Design JBL Tour Pro 2

De Tour Pro 2 is een heel ander model, met twee losse oortjes die in het oor geplaatst worden. Echter, ook dit model staat in het teken van een premium, strakke afwerking. Twee zaken vallen direct op; het display op de voorzijde van de laadcase, of de ‘smart case’ zoals JBL het noemt, en het vederlichte ontwerp van de oortjes.

De smart case is niet licht, en zelfs wat zwaar te noemen, waar je wel rekening mee moet houden als deze in je broekzak zit tijdens bijvoorbeeld het wandelen of sporten. Het hogere gewicht komt door de ingebouwde accu maar ook het display dat op de voorzijde te vinden is. Dit display heeft een relatief hoge resolutie en een kleurenscherm waarop de belangrijkste instellingen aan te passen zijn én waarop je notificaties van je telefoon te zien krijgt. De touch-bediening werkt prima en alles op het scherm is goed leesbaar. Leuke bijkomstigheid is dat je de achtergrond (screensaver) kunt aanpassen met een eigen afbeelding. Ook handig is de weergave van de batterij, zowel van de oortjes als van de case zelf.

De oortjes zijn zeer licht, wat het draagcomfort ten goede komt. Je hebt nauwelijks in de gaten dat je de oortjes draagt en daarbij zitten ze stevig in het oor waardoor je ook zonder problemen licht kunt sporten. Ga je echt rennen of intensief sporten in de sportschool dan willen ze wel eens los komen te zitten. Voor wat intensiever sporten raden we dan ook vaak oortjes met een haakje aan. JBL levert drie verschillende tipjes mee zodat de oortjes in vrijwel elk oor passen.

Gebruik JBL Tour One M2

De basisbediening van de JBL Tour One M2 is te vinden op de oorschelpen van de hoofdtelefoon, met drie knoppen en gebaren (of tikken) op de oorschelpen. Die gebaren zijn via de JBL Headphones-app zelf in te stellen, maar in de basis kun je met een, twee of drie tikken op het oor onder meer de muziek pauzeren, het volgende of vorige nummer kiezen en een gesprek aannemen. Ook de ANC-knop is aan te passen, door Ambient Aware of TalkThru aan de knop toe te voegen.

De Headphones-app is de plek waar je de hoofdtelefoon volledig naar wens kunt instellen en personaliseren. Dat is ook de kracht van JBL: de grote hoeveelheid opties en extra’s. Je moet er even je weg in vinden en niet alle opties zijn voor iedereen interessant, maar er zit zeker wat tussen waardoor de hoofdtelefoon net wat beter bij jouw gebruik past.

Zo kun je via de app schakelen tussen ANC (actieve ruisonderdrukking), Ambient Aware (omgevingsgeluid is hoorbaar) en TalkThru (helder geluid om een gesprek te voeren). ANC is verder aan te passen voor Adaptive ANC (de hoofdtelefoon past het ANC-niveau aan door te luisteren naar de omgeving) en lekkagecompensatie (of er geluid weglekt doordat de oren niet goed afgesloten zijn). Personi-Fi is een andere interessante functie voor personalisatie, waar we verderop in de review samen met ANC wat meer bij stilstaan.

In de app zien we verder een equalizer met verschillende presets terug, maar je kunt de equalizer ook volledig naar eigen wens instellen. Spatial Sound is een feature van JBL zelf waarmee films, games en muziek wat ruimtelijker klinken. Voor muziek is het echter iets teveel van het goede; stereo klinkt stukken beter in onze optiek. De Gebaren-optie geeft je de mogelijkheid de gebaren op de oorschelp deels aan te passen en Smart Talk is een handige functie waarmee de hoofdtelefoon herkent dat je praat en snel de TalkThru-functie activeert totdat je gesprek afgelopen is. Kijk je veel films en series, dan is Smart Audio & Video interessant. De hoofdtelefoon schakelt dan automatisch tussen presets voor audio en video, wat voor video het voordeel heeft dat er nauwelijks tot geen lipsynchronisatieproblemen ontstaan.

SilentNow is een functie waarmee je een stille bubbel (zonder geluid) kunt creëren wanneer je wat rust zoekt en Siri of Alexa kunnen geactiveerd worden als je ook spraakbediening wilt gebruiken. Tot slot kun je de hoofdtelefoon automatisch laten uitschakelen na een bepaalde periode en met VoiceAware kun je instellen hoe luid je je eigen stem hoort tijdens gesprekken. Ik heb nog niet eens alle opties en functies besproken, maar zoals je kunt lezen zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om de hoofdtelefoon en het gebruik ervan volledig naar eigen wens af te stellen.

Gebruik JBL Tour Pro 2

De JBL Tour Pro 2 is een ander product, maar in de Headphones-app zijn wel veel van dezelfde functies als die voor de Tour One M2 te vinden. Toch vindt er direct na het koppelen wat meer automatisch plaats, waaronder een gehoorgangtest en pasvormtest met lekkagecompensatie. Aan de hand van een korte test bepalen de oortjes zelf of ze goed afsluiten en dus goed passen. Ook wordt met de gehoorgangtest je gehoorgang gescand, waar de ANC op aangepast wordt voor een optimale audioweergave. Dit zijn handige en snelle tools om de oortjes snel naar jouw oren en gehoor aan te passen.

In de app zien we dus grotendeels dezelfde functies en opties terug, inclusief aparte secties om de hiervoor genoemde tests handmatig nog eens uit te voeren. Extra is de optie voor ‘Vind mijn oortjes’ waarmee een hard geluid afgespeeld wordt door de oortjes. Ook zijn er instellingen voor het display van de Smart Case in de app te vinden. Deze instellingen zijn hetzelfde als op de case zelf, met onder meer de helderheid, de screensaver, notificaties van je smartphone en snelkoppelingen. De toegevoegde waarde van dit display moet toch nog wel aangehaald worden. Het is namelijk vooral een leuke gimmick en onderscheidend element ten opzichte van de concurrentie. Volgens JBL zelf is het scherm handig voor wanneer je jouw smartphone niet bij de hand hebt, maar in een dergelijke situatie waarbij de case wel in de buurt ligt maar de smartphone niet hebben wij ons nog niet bevonden. Je smartphone is altijd wel aanwezig en de case stop je toch vaak even weg, in je binnenzak, je broekzak of je tas. Wellicht een bruikbaar scenario is wanneer je een ander apparaat als bron voor muziek of video gebruikt, bijvoorbeeld een laptop. Ook kan het soms handiger zijn het volume via de case aan te passen dan via je smartphone, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of sporten. Dat gezegd hebbende; het display ziet er goed uit, werkt perfect en is absoluut een leuke extra.

Afgezien van het volume zijn de opties ANC, Ambient Aware en TalkThru wel via gebaren (tikken) op de oortjes te selecteren. Ook kan hiermee een gesprek aangenomen worden of spraakbediening gestart worden. Bovendien kun je muziek pauzeren en het vorige of volgende nummer kiezen. Dat tikken op een klein oortje is echter wat lastiger dan op een grote oorschelp en kan er soms voor zorgen dat je het oortje los tikt waardoor het oor minder goed afgesloten wordt. Ook kun je sneller mis tikken. In deze situaties is de Smart Case ook handiger aangezien daar dezelfde instellingen te vinden zijn, zo ook in de app op je smartphone. Het gebruik van de zogenaamde Gebaren is dus even wennen en niet in elke situatie handig.

ANC en Personi-Fi

De features Active Noice Cancelling (ANC), Ambient Aware, TalkThru en Personi-Fi pakken we voor beide producten samen. Dit omdat de basis hiervoor exact hetzelfde is, maar de werking door het verschil in afsluiting van de oren wel kan verschillen. Kijkend naar de actieve ruisonderdrukking en de jarenlange ervaring van JBL op dit vlak kunnen we niet anders dan concluderen dat beide hoofdtelefoons boven gemiddeld goed presteren. Als luisteraar wordt je vrijwel compleet afgesloten van de buitenwereld en storende omgevingsgeluiden worden nagenoeg perfect weggefilterd. De over-ear variant doet het op dit vlak iets beter, wat natuurlijk te verklaren is door de betere afdichting van de oren. Maar beide toestellen zijn perfect te gebruiken voor jouw eigen rustige bubbel in de drukke stad, het vliegtuig of in de trein. De Adaptive-functie van ANC is ook ideaal want hiermee hoef je niet steeds in niveau voor ANC te schakelen. Beide hoofdtelefoons passen zelf het niveau van ANC aan door te luisteren naar de omgeving. Soms duurt dit een paar seconden, bijvoorbeeld wanneer je uit een rustige trein op het drukke perron stapt, maar de hoofdtelefoons passen zich hier moeiteloos op aan. Hetzelfde geldt voor de lekkagecompensatie, waarmee automatisch gecontroleerd wordt of er geluid ‘weglekt’ door een mindere aansluiting op de gehoorgang (Pro 2) of mindere aansluiting van het oorkussen (One M2). Zonder exact te kunnen controleren wanneer dit gebeurt ervaren we juist een stabiele en continue audiokwaliteit, ook wanneer een oortje even wat minder goed in het oor zit.

Ambient Aware is een fijne optie wanneer je bijvoorbeeld wandelt en de omgeving in de gaten wilt kunnen houden, of wanneer je op de fiets door het verkeer rijdt. Omgevingsgeluiden worden duidelijk genoeg doorgelaten waardoor je zowel van muziek kunt genieten als de omgeving meekrijgt. TalkThru is een handige functie voor die momenten dat je even een kort gesprek wilt voeren. Dit kan door de functie handmatig te activeren of door de hoofdtelefoon automatisch te laten herkennen wanneer je praat.

Dan is er nog de interessante functie genaamd Personi-Fi. Volgens JBL wordt hiermee de audioweergave (equalizer) aangepast aan je gehoorgang en gehoor. Dit doet het systeem door je vragen te stellen over je geslacht, leeftijd en luisterervaring, waarmee een basisprofiel wordt opgesteld. Daarna worden er voor elk oor negen tonen (van laag naar hoog) afgespeeld en dien je in de app een knop los te laten zodra je de toon niet meer hoort. Nu zal dit nogal per persoon verschillen, maar in mijn geval was de toon altijd hoorbaar. Het niet loslaten van de knop liet de toon echter opnieuw afspelen waardoor ik moest gokken wanneer de toon opnieuw zou starten, zodat ik precies het moment zou vinden waarop de toon het minst hoorbaar was. Dat was erg lastig en bovendien niet echt het doel van deze test. Geen enkele toon was niet meer te horen en dus was het onduidelijk of er aanpassingen aan de equalizer gedaan moesten worden. Toch gaf het systeem een resultaat met een paar (kleine) aanpassingen en die aanpassingen kun je na de test direct vergelijken met de audioweergave van voor de test. De resultaten waren elke keer anders aangezien ik soms net te laat was met loslaten (dus dacht de software dat ik een hard geluid niet hoorde). Na een paar pogingen kwam er een redelijk resultaat uit en na de test klonk het geluid iets voller en bombastischer. In mijn optiek niet per se beter, al is dat een kwestie van smaak. Toch blijft het ook na de test onduidelijk hoe er nu toch aanpassingen gedaan zijn terwijl geen enkele toon onhoorbaar was. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen Personi-Fi volledig uit te schakelen.

Overigens is er nog één onderdeel dat we voor beide toestellen willen belichten: bellen met je headphones. Dat is met beide toestellen zeer eenvoudig en van hoge kwaliteit. Dankzij de (meerdere) ingebouwde microfoons ben je perfect verstaanbaar en zijn gesprekken naadloos en helder te voeren.

Audiokwaliteit JBL Tour One M2

De JBL Tour One M2 komt met twee 40mm drivers die een aardig volume kunnen produceren, en naar mate het volume omhoog gaat komt ook de muziek meer tot leven. De hoofdtelefoon biedt een vrij beperkte soundstage maar zorgt wel voor een dynamische weergave met een goede balans. Natuurlijk is het grotendeels afhankelijk van de presets en instellingen die je kiest. Voor deze test hebben we vrijwel alle features die de audiokwaliteit beïnvloeden dan ook uitgeschakeld.

De audioweergave is relatief gesloten, maar dat is ook meteen het enige kleine minpunt van deze headphones. Je kunt de vocalen iets verder naar voren trekken met de Spatial Sound-optie maar tegelijkertijd verlies je hiermee wat detail. De overall meest levendige weergave bereik je met dit soort opties uitgeschakeld en een equalizer-preset naar keuze.

De weergave van de lage tonen heeft JBL goed onder de knie. Deze worden met voldoende punch en kracht weergegeven, zonder te overheersen of overdrijven. De vocalen en andere middentonen zijn goed gebalanceerd, helder en transparant, en voorzien van aardig wat energie en veel detail. Ook met de hoge tonen houdt de Tour One M2 perfect de controle waardoor ze sprankelend en nooit te hard of scherp weergegeven worden. Het totaalplaatje is goed gebalanceerd, dynamisch, gecontroleerd en transparant. Het enige dat we gezien het prijssegment van deze hoofdtelefoon een beetje missen is de bredere en diepere soundstage waardoor het geheel nog meer tot leven komt.

Audiokwaliteit JBL Tour Pro 2

De JBL Tour Pro 2 is een comfortabele hoofdtelefoon om te dragen en zeker ook om naar te luisteren. De audioweergave is warm, transparant en goed in balans. Toch merk ik hier dezelfde beperking als bij de Tour One M2; het gebrek aan ruimte. De soundstage is niet heel breed of diep en blijft vooral in het midden hangen. Dit zorgt ervoor dat net dat beetje extra leven en dynamiek in de weergave ontbreekt.

Toch weet deze headphone met de beperkte ruimte goed om te gaan. Instrumenten vinden hun plek en zijn duidelijk te onderscheiden, vocalen komen transparant en helder over en overall zit er voldoende detail in de weergave. De lage tonen missen dat beetje punch maar zijn overtuigend strak en overheersen nooit. Hoge tonen zijn gedetailleerd en helder, zonder schel of hard over te komen. In de vocalen missen we wat souplesse en emotie, iets dat de M2 meer had.

De Tour Pro 2 blijft over het algemeen ietwat vlak, zeker als we de oortjes tegenover de concurrentie in dezelfde prijsklasse zetten. Nooit wordt de luistersessie vervelend of saai, want de balans is er en op alle vlakken scoren de oortjes een voldoende, maar op geen van deze vlakken weet de Tour Pro 2 echt indruk te maken en zich bij de toppers onder de oortjes te plaatsen.

Conclusie

JBL moet het met de Tour One M2 en Tour Pro 2 headphones vooral hebben van de uitgebreide lijst aan features en extra’s, de uitstekende ruisonderdrukking, de zeer lange accuduur en het premium en lichtgewicht design. Op deze vlakken laat het bedrijf zien al jaren bij de betere spelers te horen. En de Tour Pro 2 voegt daar zelfs een innovatieve Smart Case met display aan toe, al valt het daadwerkelijke nut daarvan te betwisten. Het gaat echter om de onderscheidende factor en er zijn allicht kopers die zich door deze extra’s laten verleiden.

Beide hoofdtelefoons zijn zeer eenvoudig in het gebruik, comfortabel om te dragen en fijn om naar te luisteren. Toch behoren ze niet tot de toppers in hun prijssegment. Moet je kiezen tussen deze twee modellen en ga je voor de beste audiokwaliteit, dan is de Tour One M2 de betere keuze. Vanzelfsprekend lever je dan ook in op het compacte formaat en de Smart Case met display. De weergave van de Tour One M2 is goed gebalanceerd, dynamisch, gecontroleerd en transparant. Het enige dat we missen is een bredere en diepere soundstage. De Tour Pro 2 zijn prima oortjes die je niet snel zullen vervelen en die voor comfortabele, lange luistersessies kunnen zorgen. Maar, puur kijkend naar de audiokwaliteit kun je voor 300 euro vandaag de dag meer krijgen. Aan de andere kant mis je dan wel de Smart Case en een aantal van JBL’s handige features.

Alles bij elkaar genomen doe je met zowel de Tour One M2 als Tour Pro 2 absoluut geen miskoop. Het zijn beiden hoofdtelefoons met een gedegen basiskwaliteit, een eigen doelgroep en een eigen onderscheidende factor. Of één van deze hoofdtelefoons voor jou de juiste keuze is hangt af van aan welk onderdeel je de meeste waarde hecht.

7.5
JBL Tour review

Beoordeling
JBL Tour One M2 en JBL Tour Pro 2

Pluspunten
  • JBL Tour One M2
  • Comfortabel en licht
  • Veel extra's en goede app
  • Goede ruisonderdrukking
  • Lange accuduur
  • JBL Tour Pro 2
  • Comfortabel en licht
  • Veel extra's en goede app
  • Goede ruisonderdrukking
  • Lange accuduur
  • Smart Case is leuke extra
Minpunten
  • JBL Tour One M2
  • Personi-Fi is niet overtuigend
  • Soundstage is vrij beperkt
  • JBL Tour Pro 2
  • Personi-Fi is niet overtuigend
  • Audioweergave is ietwat vlak

Beoordeling JBL Tour One M2 en JBL Tour Pro 2

JBL moet het met de Tour One M2 en Tour Pro 2 headphones vooral hebben van de uitgebreide lijst aan features en extra's, de uitstekende ruisonderdrukking, de zeer lange accuduur en het premium en lichtgewicht design. Op deze vlakken laat het bedrijf zien al jaren bij de betere spelers te horen. En de Tour Pro 2 voegt daar zelfs een innovatieve Smart Case met display aan toe, al valt het daadwerkelijke nut daarvan te betwisten. Het gaat echter om de onderscheidende factor en er zijn allicht kopers die zich door deze extra's laten verleiden.

Beide hoofdtelefoons zijn zeer eenvoudig in het gebruik, comfortabel om te dragen en fijn om naar te luisteren. Toch behoren ze niet tot de toppers in hun prijssegment. Moet je kiezen tussen deze twee modellen en ga je voor de beste audiokwaliteit, dan is de Tour One M2 de betere keuze. Vanzelfsprekend lever je dan ook in op het compacte formaat en de Smart Case met display. De weergave van de Tour One M2 is goed gebalanceerd, dynamisch, gecontroleerd en transparant. Het enige dat we missen is een bredere en diepere soundstage. De Tour Pro 2 zijn prima oortjes die je niet snel zullen vervelen en die voor comfortabele, lange luistersessies kunnen zorgen. Maar, puur kijkend naar de audiokwaliteit kun je voor 300 euro vandaag de dag meer krijgen. Aan de andere kant mis je dan wel de Smart Case en een aantal van JBL's handige features.

Alles bij elkaar genomen doe je met zowel de Tour One M2 als Tour Pro 2 absoluut geen miskoop. Het zijn beiden hoofdtelefoons met een gedegen basiskwaliteit, een eigen doelgroep en een eigen onderscheidende factor. Of één van deze hoofdtelefoons voor jou de juiste keuze is hangt af van aan welk onderdeel je de meeste waarde hecht.

Prijsvergelijker JBL Tour One M2 en JBL Tour Pro 2

Reacties (0)