Review: IKEA OBEGRÄNSAD platenspeler – Plastic (not so) fantastic

23 oktober 2022 9 Minuten 1 Reacties
IKEA OBEGRÄNSAD

Begin september lanceerde de Zweedse meubelgigant IKEA in samenwerking met dj-collectief Swedish House Mafia een platenspeler. In deze review gaan we met de IKEA OBEGRÄNSAD aan de slag. De platenspeler kost 129 euro.

De IKEA OBEGRÄNSAD valt in de OBEGRÄNSAD-serie. Naast de platenspeler vind je namelijk veel meer producten binnen deze serie die IKEA met dj-collectief Swedish House Mafia heeft ontworpen. Vrijwel alles heeft te maken met muziek, vinyl of studio. Van platenrekken tot meubels en van sloffen tot deze platenspeler. De IKEA OBEGRÄNSAD-platenspeler heeft daarnaast een Nederlands tintje. Het design komt van ontwerper Friso Wiersma.

Design van de IKEA OBEGRÄNSAD

Het moet gezegd worden. Het is een platenspeler met een uniek ontwerp. De draaischijf zelf steekt ietwat uit op de vierkante behuizing. Het is een minimalistisch design en overduidelijk plastic, alhoewel de stevige (aluminium?) toonarm en de stof over de draaitafel toch zorgen voor een luxere uitstraling. Volgens IKEA maakt men gebruik van een vervangbare cartridge en naald van goede kwaliteit. Het is vaak het eerste waar op bezuinigd wordt, maar IKEA maakt gebruik van de Audio Technica AT-3600L (element en naald). Het is geen hoogvlieger, maar toch een zeer degelijke cartridge. Je platen zullen er in ieder geval niet snel van beschadigen, wat we nog wel eens zien bij de hele goedkope platenspelers.

Daarbuiten oogt het allemaal toch wat minder solide. Met name het draaiplateau is een zeer lichte plastic schijf die hooguit een paar gram weegt. De hele platenspeler is erg licht en til je gemakkelijk met twee vingers de lucht in. Het heeft wel wat weg van een dummy in de IKEA-winkels. Toch is het een volledig werkende platenspeler met ingebouwde voorversterker. Voorop vind je twee knoppen. Een aan/uit-knop en een knop om te wisselen tussen 33 en 45 toeren. Rechts in de behuizing vind je de aansluitingen voor stroom en audio. De IKEA OBEGRÄNSAD wordt geleverd met een RCA-to-Aux-kabel en een stroomkabel (exclusief stekker). Je hoeft ook niets te installeren. Je pakt de platenspeler uit de doos, sluit deze aan en spelen maar. We missen wel een stofkap bij het geheel. De zwarte kleur laat werkelijk ieder stofje op de platenspeler zien.

Luisteren met de IKEA OBEGRÄNSAD

IKEA raadt zelf aan om de IKEA OBEGRÄNSAD met de IKEA ENEBY-speaker te gebruiken. Nu hebben we deze zelf niet, maar sluiten we de IKEA OBEGRÄNSAD aan op de Denon CEOL N10 met twee Dali Spektor 2-luidsprekers in de eetkamer. Ook hebben we de Teufel Boomster geprobeerd. Via het meegeleverde kabeltje sluit je de platenspeler overal gemakkelijk op aan. De platenspeler beschikt niet over bluetooth, dus bekabeld aansluiten is echt noodzakelijk. We pakken de veelbekroonde plaat ‘Sometimes I Might Be Introvert’ van de Britse rapper, zangeres en actrice Little Simz. De plaat opent met het bombastische en filmische nummer Introvert die hier op de al aanwezige Dual-platenspeler normaal gesproken met kracht de ruimte in gestuwd wordt. Op de IKEA OBEGRÄNSAD is de geluidskwaliteit wat minder. Het klinkt vlakker en mist het echt dynamische. Het onderscheid mist vooral tussen het laag, midden en hoog, waardoor het monotoon klinkt. Toch klinkt het acceptabel in deze prijscategorie. Helaas is er wel een groot probleem.

Wat direct opvalt is het draaiplateau die continue op en neer beweegt. De plaat danst als het ware op en neer. Het plastic draaiplateau is veel te licht waardoor er veel beweging in komt. En dit resulteert aan de buitenkant van de plaat continue op overslaan. De plaat springt op en neer en de naald verliest gewoon even het contact. Oef. We schakelen over naar het nieuwe album ‘Return of the Dream Canteen’ van de Red Hot Chili Peppers die toevallig net op de testdag van de IKEA OBEGRÄNSAD werd afgeleverd. De funky basloopjes van Flea, de vaak gerapte teksten van Anthony Kiedis, de drums van opa van de band Chad Smith en de jankende gitaar van de wederom teruggekeerde John Frusciante zijn terug voor het tweede album van de Peppers van dit jaar. Het is, op een paar aardige nummers na, zeker niet het beste album van de Red Hot Chili Peppers en op de IKEA OBEGRÄNSAD wordt het ook niet veel beter. Wederom slaat de plaat continue over aan de buitenkant. We beginnen dus maar gewoon met het derde nummer, dan slaat de plaat niet meer over. Ook hier is de geluidskwaliteit acceptabel, maar geen hoogvlieger. Het gespring van de plaat is echter zo storend, dat alle lol er snel af is.

We pakken tenslotte het album ‘Multitude’ van Stromae tevoorschijn. De dansbare nummers, alhoewel het ritmisch soms zo verwarrend is dat het wellicht helemaal niet dansbaar is, komen eigenlijk als beste van de tot nu toe drie gedraaide platen over. Stevige beats en wat minder gitaren, daar lijkt de IKEA OBEGRÄNSAD zich het prettigst bij te voelen. Dat merken we ook als we ‘Show Us Your Hits’ van de puberale band Bloodhound Gang beluisteren. Het nummer The Bad Touch klinkt goed, terwijl de wat meer gitaargeoriënteerde nummers te vlak en soms zelfs schel klinken. Beide platen slaan, in tegenstelling tot de eerste twee platen, trouwens nauwelijks over. Opmerkelijk.

Te goedkoop om goed te kunnen zijn

Waarom slaat de ene plaat continue over en de andere niet? The Red Hot Chili Peppers slaat continue over, terwijl het album van de Bloodhound Gang dat veel minder doet. Waar ligt dat aan? De platen zijn schoon en recht en er zit geen stof op de naald. De keukenweegschaal geeft uitkomst. Hoe lichter de plaat, des te meer deze stuitert en overslaat. Vinyl wat zwaarder is doet dat veel minder. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het komt door het draaiplateau wat gewoon veel te licht qua gewicht is. En het vervelende is, je kunt helemaal niets afstellen. Zoals deze platenspeler is, zo dien je hem te gebruiken. Behalve een nieuwe cartridge plaatsen kun je eigenlijk helemaal niets. Zou een aandrukgewicht dan helpen om het gewobbel van de draaischijf te minimaliseren? Helaas bleek dat niet het geval.

Daarnaast hoor je duidelijk de motor bewegen tijdens het draaien van je favoriete platen. En dat is natuurlijk behoorlijk storend wanneer je niet op luid volume, maar een wat meer ingetogen plaat aan het beluisteren bent. Ben ik dan niet gewoon te kritisch? Wat kun je nu precies verwachten van een platenspeler van 129 euro? Nu ja, de prijs-kwaliteitsverhouding is eigenlijk gewoon in balans bij deze platenspeler. Voor dit geld kun je gewoon geen goede platenspeler maken. Ja, de IKEA OBEGRÄNSAD is beter dan de goedkope retro-koffermodellen platenspelers die tegenwoordig zo populair zijn. De gekozen naald zal je platen dit keer niet beschadigen, alhoewel het gewobbel van het draaiplateau en het bijbehorende stuiteren ook geen aanrader is voor de levensduur van vinyl.

Je raadt het inmiddels al. De OBEGRÄNSAD-platenspeler is geen aanrader. Toch is het de moeite waard om de OBEGRÄNSAD-collectie wel even te gaan bekijken bij IKEA. Je vindt hier namelijk allerlei andere studio-producten. Van handige platenrekken voor 7,99 euro tot warme vloerkleden. Ook het kastje en de lampen zijn de moeite waard om even te bekijken. Ik zou de platenspeler alleen wel laten liggen. Het is een goede poging van IKEA om voor een betaalbare prijs mensen richting vinyl te trekken, maar hier zul je weinig plezier aan beleven. Dat is wel jammer, want IKEA was de laatste tijd zo goed bezig met de samenwerking met Sonos voor de SYMFONISK-serie en de betaalbare bluetoothspeaker VAPPEBY voor buiten. Ook de STARKVIND-luchtreiniger en de slimme rolgordijnen zijn goede producten. Dit keer slaat de Zweedse meubelgigant de plank helaas mis.

Conclusie

IKEA doet wel een aantal dingen goed met de OBEGRÄNSAD. Zo heeft dit model een onderscheidend design, een degelijke cartridge en werkt de platenspeler gebruiksvriendelijk. Je kan het eigenlijk niet fout doen met slechts twee knoppen en zelfs de geluidskwaliteit is nog best acceptabel. Beter dan je zou verwachten voor 129 euro. Toch kan je voor dit bedrag geen goede platenspeler maken. Het is teveel plastic, wat met name bij de draaischijf echt storend is. Je platen stuiteren op en neer en met name de platen die wat lichter van gewicht zijn slaan continue over. Was de draaischijf van een iets betere (en stevigere) kwaliteit? Dan scoorde deze platenspeler echt een voldoende. In deze staat kun je echter veel platen gewoonweg niet afspelen en een platenspeler die je maar voor de helft van je platen kunt gebruiken is natuurlijk helemaal niks. Jammer is ook dat je verder niets kunt instellen of afstellen.

IKEA mikt echt op de beginnende vinylliefhebber met de IKEA OBEGRÄNSAD. Ben je echter op zoek naar een platenspeler omdat je wil ontdekken of vinyl ook iets voor jou is? Geef liever iets meer geld uit voor een degelijk model. Is dat geen optie? Kijk dan eens naar tweedehands. Voor een fractie van de prijs koop je een goede tweedehands platenspeler van een gerenommeerd merk. Dat is niet alleen beter voor je platen, ook de geluidskwaliteit is stukken beter.

5.0
IKEA OBEGRANSAD platenspeler-2

Beoordeling
IKEA OBEGRÄNSAD

Pluspunten
  • Onderscheidend design
  • Makkelijk in gebruik
  • Degelijke cartridge
  • Geluidskwaliteit is nog best acceptabel voor de prijs
Minpunten
  • Veel teveel plastic
  • Draaischijf is veel te licht
  • Platen stuiteren op en neer
  • Lichte platen slaan continue over

Beoordeling IKEA OBEGRÄNSAD

IKEA doet wel een aantal dingen goed met de OBEGRÄNSAD. Zo heeft dit model een onderscheidend design, een degelijke cartridge en werkt de platenspeler gebruiksvriendelijk. Je kan het eigenlijk niet fout doen met slechts twee knoppen en zelfs de geluidskwaliteit is nog best acceptabel. Beter dan je zou verwachten voor 129 euro. Toch kan je voor dit bedrag geen goede platenspeler maken. Het is teveel plastic, wat met name bij de draaischijf echt storend is. Je platen stuiteren op en neer en met name de platen die wat lichter van gewicht zijn slaan continue over. Was de draaischijf van een iets betere (en stevigere) kwaliteit? Dan scoorde deze platenspeler echt een voldoende. In deze staat kun je echter veel platen gewoonweg niet afspelen en een platenspeler die je maar voor de helft van je platen kunt gebruiken is natuurlijk helemaal niks. Jammer is ook dat je verder niets kunt instellen of afstellen.

IKEA mikt echt op de beginnende vinylliefhebber met de IKEA OBEGRÄNSAD. Ben je echter op zoek naar een platenspeler omdat je wil ontdekken of vinyl ook iets voor jou is? Geef liever iets meer geld uit voor een degelijk model. Is dat geen optie? Kijk dan eens naar tweedehands. Voor een fractie van de prijs koop je een goede tweedehands platenspeler van een gerenommeerd merk. Dat is niet alleen beter voor je platen, ook de geluidskwaliteit is stukken beter.

Reacties (1)