
In de luisterruimte staat de Devialet Astra in stereoconfiguratie. Een tweetal exemplaren van de Astra in bridge mode zijn op verschillende externe locaties beluisterd. De Astra past in het huidige tijdsbeeld, is een compacte geïntegreerde versterker met een streamer en phonostage aan boord. Veel functionaliteit is beschikbaar via een app en/of de uitermate degelijke en fraaie afstandsbediening. Bij dat tijdsbeeld past ook klasse D versterking en een uitermate fraai design.
Devialet is een Franse fabrikant die vol inzet op een fraai design en geavanceerde techniek. Over smaak valt absoluut te twisten. Een voorwerp kan een hoog esthetisch niveau hebben of echt kitsch zijn. Er zijn absoluut richtlijnen voor wat verantwoord is en voor waar je beter niet mee voor de dag kunt komen. De versterkers van Devialet hebben de vorm van een dunne vierkante stoeptegel, uitgevoerd in metaal, zelfs leverbaar in een goudfinish en zonder opvallende knoppen, Las Vegas-achtige displays en schreeuwende logo’s. Zelfs de aangesloten connectoren zijn niet zichtbaar. Het is uitermate chique, discreet, minimalistisch en straalt een ingetogen luxe uit. Ook de remote control is een toonbeeld van ingetogen glamour.
Aansluitingen
Naast de vormgeving is de Astra een technologisch hoogstandje. Deze Devialet is formeel gezien een geïntegreerde stereoversterker/streamer. Er zijn analoge ingangen voor phono- en lijnsignalen via RCA en er zijn ingangen voor digitale signalen (coax en glas). De RCA-aansluitingen zijn configureerbaar. Sommigen kunnen geschakeld worden als phono-input, line input of digitaal-in. Andere RCA’s kunnen ook geschakeld worden als digitale output. Er is USB-C om eventuele computers, externe streamers en Android-devices aan te sluiten. Ook een MacBook communiceert met USB-C. In vergelijking met de Expert PRO-modellen is USB-A ingeruild voor USB-C, zijn er geen AES-EBU en trigger-aansluitingen meer maar wel extra streaming protocollen, bluetooth, een Devialet App en een betere online configurator. Contact met het netwerk kan via RJ45 en wifi. Er is een analoge lijnuitgang. Via een adapter kan daar ook een hoofdtelefoon op aangesloten worden.
Veel mogelijkheden
De Astra is een stereoversterker, maar is ook als monoblok schakelbaar. Er is dan meer vermogen per kanaal beschikbaar en dat is zinvol om pieken in de muziek onvervormd weer te kunnen geven. Met twee Astra’s is bi-amping mogelijk en kunnen hoog en laag apart aangestuurd worden. Met de ingebouwde equalizer kunnen de overgangsfrequenties ingeregeld worden. Ook voor een configuratie met subwoofers. De equalizer kan ook ingezet worden als toonregeling. RAM® staat voor Records Active Matching en is beschikbaar voor de phono-input. Terwijl een grammofoonplaat speelt kunnen de phono-parameters aangepast worden. Er zijn, naast RIAA, ook equalizercurves beschikbaar voor platen die in het pre-RIAA-tijdperk zijn geperst. Met de Astra zijn online bronnen te streamen. De beschikbare connectieprotocollen zijn Tidal Connect, Spotify Connect, Airplay II, Bluetooth, Google Cast, Roon RaaT en UPnP & Audirvana. De gebruiksaanwijzing biedt een tabel die aangeeft welke streamingdiensten via welk protocol bereikbaar zijn. SAM® is een functie waarmee de gebruikte luidspreker is te kiezen. Fundamenteel voor een goed geluid is de match tussen een versterker en luidspreker. Met SAM zorgt de Astra voor een zo optimaal mogelijke aanpassing aan de luidspreker. Er is een database aan boord met een groot aantal luidsprekers waaruit gekozen kan worden. Online is de handleiding voor de afstandsbediening en voor de betekenis van de kleurcodes van de LED’s te vinden.
Techniek
ADH® is de naam van de in de Devialet-versterkers gebruikte techniek. De Astra is geen digitale versterker, maar een analoog schakelend type. Aan de ingang van de Devialet Astra is een DAC. Een digitaal inkomend signaal wordt daarmee omgezet in analoog. Een analoog inkomend signaal gaat gewoon om de DAC heen. Deze signalen komen dan terecht in een analoge klasse A stage die alleen de spanning versterkt. Je hebt dan alle voordelen van een klasse A versterker. Dus hele lage vervorming, er zijn geen condensatoren in de schakeling, er hoeft niets opgewarmd te worden, er is geen thermische vervorming, er is een enorme bandbreedte en geen fase-vervorming in het audiobereik. Volgens Devialet is er dan een optimale weergave van transiënten en een enorm dynamisch bereik. In de praktijk blijkt dat de Devialet Astra toch op bedrijfstemperatuur wil komen en levert dan een veel betere geluidskwaliteit dan tijdens de koude start. Een reden dat converters, streamers en allerlei functies die klokgestuurd zijn een tijdje nodig hebben om de maximale geluidskwaliteit te halen, heeft te maken met het stabiliseren van de klok.
Hoe werkt de modulatie?
Na de klasse A trap gaat het analoge signaal naar een modulator. Daar wordt het signaal omgezet in een signaal dat de output stage aanstuurt. Die schakelende transistoren leveren dus de stroom voor de luidspreker. Bekende modulatietechnieken zijn PWM, PDM en delta-sigma. Het is niet bekend op welke manier de Devialet-versterker het analoge signaal omzet teneinde de eindtrap aan te sturen. In deze ‘hybrid’, zoals Devialet de versterker noemt, zit de zogenaamde Magic Wire. Dat betekent dat de afstand tussen de uitgang van de DAC en de luidsprekeruitgangen maar 5 cm is. Dat heeft een positief geluidsmatig effect. De hybride versterker heeft een zeer lage ruisvloer, een extreem lage thermische vervorming en er is sprake van een perfecte impedantiematch met de luidsprekers.
Listening Matters
De Devialet Astra is aanwezig in de studio van uw auteur en stuurde daar diverse sets luidsprekers aan. Een tweetal exemplaren in bridged mode zijn beluisterd bij Listening Matters in Hilversum, een van de Devialet dealers in ons land. Een gastvrije omgeving waar de klant veel verschillende systemen kan beluisteren en goed advies kan krijgen. De Devialet Astra werd hier beluisterd in bridged configuratie met de Vivid Audio Giya G3 luidsprekerset.
Het geluid
De realiteit in de hifi-business is dat veel consumenten op zoek zijn naar een eigen geluidsbeeld. Dat is prima, maar als je verder wilt komen is het goed om dat eens los te laten en kennis te maken met systemen die op allerlei aspecten hoger scoren. Uit je comfortzone en het groeipad op naar een betere weergavekwaliteit. Auditieve ontwikkeling is kennelijk erg moeilijk en vergt veel inzet en motivatie. Dat is merkwaardig. Ons gehoor is volledig gewend aan natuurlijk geluid. Waarom is het zo lastig om dat in geluidssystemen te herkennen? Net zoals vrijwel elk hifi-component heeft ook de Astra herkenbare eigenschappen. Deze versterker zet een enorm ruimtelijk beeld neer, dat diep achter de luidsprekers is gepositioneerd. Het geluid is zeer goed gefocusseerd, detailrijk en straalt rust uit. De weergave is neutraal, erg zuiver, dynamisch, erg snel en met een krachtig en goed gedefinieerd laag. De Astra klinkt niet te helder. Verschillende klasse D-versterkers hebben echt een te helder geluid. In combinatie met specifieke luidsprekers is er met deze Devialet een realistische weergave mogelijk.
Mixen en matchen
We weten allemaal dat je met een combinatie van de versterker en de luidsprekers kunt sturen naar een bepaald geluidsbeeld. Dat kan binnen de bandbreedte die zulke componenten bieden. Een luidspreker die van nature kil en onbetrokken klinkt, kun je met de juiste versterker een beetje bijsturen in de gewenste richting, maar zal nooit een rijke en aantrekkelijke klank presenteren. Een set die je nieuw uit de doos trekt en neersmijt moet meteen performen. Meteen het gewenste geluid neerzetten. Binnen het 5%-gebied kun je dan misschien nog een beetje bijsturen met kabels en allerlei andere accessoires, maar dat is zeer beperkt. Dus gewoon niet doen, de spullen terugsturen en iets heel anders proberen. Uw auteur heeft precies 30 minuten geduld met een systeem, even los van dat sommige luidsprekers, converters en phono cartridges wat tijd nodig hebben om de optimale prestatie te bereiken. De kick moet in ieder geval aanwezig zijn. Het gevoel dat er iets bijzonders gebeurt. Als dat zo is, als die 80%- score aanwezig is, dan is er een basis om te gaan finetunen. Vooruitlopend op de bevindingen kan opgemerkt worden dat de Astra meteen een uitstekende indruk maakte. Dus ruimte om er werk van te maken en een systeem te bouwen dat voortreffelijke prestaties neer kan zetten.
Luidsprekerafhankelijk
Met de luidsprekers waar de Astra op aangesloten werd, is elke keer het basiskarakter van deze Devialet herkenbaar. Dat staat voor een behoorlijk realistisch geluid, maar iets vriendelijker dan van de Expert Pro-voorgangers. De studiomonitoren bieden een zeer realistisch beeld, maar ook met een stukje harmonische rijkdom. YG-Acoustics biedt realisme, een enorme ruimte, superdetaillering, dynamiek en een neutraal klankbeeld. De Vivids zijn luidsprekers die in staat zijn om de klank uit de opname overtuigend te presenteren, inclusief alle basiseigenschappen van de Astra. Dat betekent dat de consument, door de keuze van luidsprekers en binnen de basiseigenschappen van de Astra, redelijk kan sturen naar een gewenst geluidsbeeld.
Streaming
Consumenten gebruiken tegenwoordig ook streaming als bron. Wie dat als enige bron inzet heeft naast de Astra en een setje luidsprekers niets meer nodig. Je hebt ook geen tientallen meters plankruimte nodig voor platen en cd’s. De Astra is ook een streamer en derhalve is er geluisterd naar Spotify. Deze site (als voorbeeld) biedt een verrassende kwaliteit, maar die is logischerwijze niet vergelijkbaar met wat een plaat of cd presteert. Met de Astra zijn ook streamingsites bereikbaar die een hogere geluidskwaliteit bieden. De Astra heeft een dusdanige kwaliteit dat de verschillen tussen streaming en het afspelen van cd’s en grammofoonplaten wel duidelijk waarneembaar zijn.
Epiloog
Waarom zou de consument een Astra willen kopen? Je moet dan kijken naar de zogenaamde USP’s (unique selling points) van een product. Voor de consument biedt de Astra een hele reeks aan USP’s die als combinatie binnen een enkel apparaat niet zo snel elders in de markt te vinden is. De Devialet Astra is daarmee de one stop shop naar alle mogelijkheden die de moderne consument wenst. Er staat maar, los van twee luidsprekers, een enkel hifi-apparaat in de kamer. Deze komt met bescheiden afmetingen en een fraai design. Voor wie wil streamen is er niets anders nodig. Als dat moet kunnen allerlei andere digitale en analoge bronnen op de Astra aangesloten worden. Denk aan een platenspeler, want de Astra heeft een ingebouwde phonostage die volledig configureerbaar is. Wie modern is en met de tijd meegaat heeft een platenspeler en cd-speler in huis. Die zijn simpel aan te sluiten op de Astra. Bediening kan via een afstandsbediening, een app en er is een configurator voor een computer. Een minimale configuratie bestaat uit een Astra, netsnoer, luidsprekerkabels en een internetkabel. Je hebt dan veel minder snel een kabelchaos dan met traditionele hifi-configuraties. Daar is minder investering nodig en je hebt minder problemen met het vinden van geschikte kabels. Omdat de Astra zich aanpast aan de luidspreker is de keuze daarvan eenvoudiger. De Astra vormt een match met veel luidsprekers die je als consument zou willen hebben. Voor wie opties zoekt als equalizing, bi-amping, het inzetten van subwoofers en bridge mode heeft de Astra alle faciliteiten aan boord. Daarbij opgeteld komt de uitstekende geluidskwaliteit. Je hoeft dus geen ‘astraloog’ te zijn om te begrijpen dat Devialet met de Astra een unieke propositie in de markt zet. Als consument krijg je vrijwel alles om op een hoog en gebruiksvriendelijk niveau naar muziek te gaan luisteren.
Fotografie: Ruud Jonker & Devialet
D&D Audio, www.dendaudio.nl
Reacties (0)