Review: Denon HEOS 5 en HEOS Link

23 december 2014 + 10 minuten 2 Reacties
Denon-HEOS-5-Link-review-feature

In deze review kijken we naar de HEOS 5 speaker en HEOS Link voorversterker, twee systemen in de Denon HEOS multiroom streaming-familie.

Het afgelopen jaar is één productgroep op het gebied van home cinema flink gegroeid; die van multiroom streamingproducten. Ook de bekendere audiofabrikanten hebben speakers en audiosystemen met streamingfuncties gelanceerd, waaronder Denon. Het bedrijf bracht de HEOS-familie op de markt en in deze review kijken we naar de HEOS 5 speaker en HEOS Link.

Denon HEOS audiosysteem

Het Denon HEOS audiosysteem staat in het teken van draadloze streaming van muziek voor alle kamers in huis. Denon brengt hiervoor een drietal speakers op de markt maar komt ook met de Link en Amp, twee apparaten waarmee bestaande audiosystemen en componenten gekoppeld kunnen worden. De speakers moeten met het thuisnetwerk verbonden worden en muziek kan draadloos vanaf nagenoeg elke bron weergegeven worden.

De HEOS speakers en apparaten kunnen met het thuisnetwerk gekoppeld worden dankzij de bekende WiFi-setup en worden bediend middels de HEOS-app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Het systeem is ontworpen met een nieuwe technologie waardoor de muziek synchroon moet lopen over alle speakers en gekoppelde componenten in huis. Daarnaast heeft Denon de krachten gebundeld met Waves Audio, een ontwikkelaar van professionele audio-plugins als Digital Signal Processing (DSP). HEOS maakt gebruik van het geïntegreerde MaxxAudio van Waves, een suite voor geluidsoptimalisatie.

De audiosystemen kunnen draadloos muziek uit de cloud streamen, en met afspelen via USB en NAS kun je een muziekverzameling die is opgeslagen op een hard drive, thumb drive of NAS drive streamen. Denon heeft drie speakers op de markt gebracht; de HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7. In deze review kijken we naar het middelste model.

Denon HEOS 5

De drie draadloze multiroom-luidsprekers spelen alle muziek van diverse online muziekservices, waaronder Spotify en Deezer, maar ook van muziekbronnen in huis, smartphones, tablets, pc’s, Macs en NAS-apparaten op het thuisnetwerk. De speakers zijn uitgevoerd in het zwart met geborsteld metalen accenten.

De HEOS 5 heeft een luidsprekersysteem met vier drivers, twee tweeters, twee midden-/basluidsprekers en een passieve radiator. Alle vier de actieve drivers worden aangestuurd door een digitale klasse D-versterker. De speaker kan alle veelgebruikte formaten aan, ook audiobestanden zonder kwaliteitsverlies, zoals AAC en FLAC. De HEOS 5 heeft een adviesprijs van 399 euro.

Denon HEOS Link

De HEOS Link voegt HEOS-audiofuncties toe aan bestaande audiosystemen of versterkte luidsprekers. De Link-stereovoorversterker hoeft alleen te worden aangesloten via een analoge kabel, digitale coaxkabel of digitale glasvezelkabel om elk bestaand home cinema- of muzieksysteem om te toveren in een draadloze HEOS-audiozone. Ook kan met de Link kan je bestaande receiver, versterker of minisysteem worden bediend via de HEOS-app.

De Link is voorzien van analoge en digitale uitgangen, een 12v-triggeruitgang voor vermogensregeling van externe apparaten, een IR-uitgang, draadloos ‘n’ dual-band WiFi, een ethernet-jack, eenn USB-jack, een optische digitale ingang en een analoge 3,5 mm-ingang. De HEOS Link heeft een adviesprijs van 349 euro.

Denon HEOS 5 en Link – design

De Denon HEOS 5 is een speaker die nogal apart vormgegeven is. Het apparaat heeft een hoekig design met een zwarte stoffering voor zowel de voorzijde als achterzijde en accenten van geborsteld metaal. De speaker ziet er strak afgewerkt uit en oogt fraai. Opvallend is dat in de achterzijde een handvat verwerkt zit zodat de speaker eenvoudig verplaatst kan worden. Aan de voorzijde bevindt zich het logo van HEOS en een status-led waarmee aangegeven wordt wat de status van de verbinding is. Aan de rechterzijde zitten knoppen voor het volume en de mute-knop verwerkt. Aan de achterzijde zien we de ac-aansluiting, een reset-knop, een connect-knop, een usb-poort, een aux-ingang en een netwerk-aansluiting terug.

De HEOS Link is een stuk compacter en ook wat minder aantrekkelijk vormgegeven maar staat waarschijnlijk toch niet zo in het zicht. De voorzijde is compleet zwart en de rest van de behuizing heeft een zilverkleurige afwerking meegekregen. Aan de zijkant van het apparaat zijn knoppen voor het volume geplaatst en aan de achterzijde zien we een groot aantal aansluitingen terug, waaronder optisch, usb en analoog voor ingangen, en optisch, coaxiaal en analoog voor uitgangen. Ook zien we hier pre-out en subwoofer-out aansluitingen, een netwerk-poort en een aux-ingang terug.

Denon HEOS 5 en Link – installatie

De installatie van de HEOS 5 en HEOS Link moet, als we de summiere handleiding van de fabrikant mogen geloven, een fluitje van een cent zijn. Bij de HEOS 5 was dit inderdaad het geval. Je hebt twee mogelijkheden; draadloos via WiFi of bedraad middels een ethernetkabel. Als je voor de eerste optie kiest moet je je smartphone middels een meegeleverde jack-kabel koppelen met de speaker en vervolgens een klein aantal stappen in de HEOS-app (downloaden uit de Play Store of App Store) doorlopen. Zonder problemen maakt de speaker verbinding met het netwerk waarmee ook je smartphone gekoppeld is. Je moet eenmalig het wachtwoord invoeren en vervolgens blijft de verbinding in stand.

Bij de HEOS Link wilde deze optie echter niet lukken, om welke reden dan ook. Het status-ledje bleef knipperen en dus was de enige mogelijkheid het aansluiten van een ethernetkabel. Eenmaal gekoppeld was de Link direct in de HEOS-app te vinden en daar kun je vervolgens in de instellingen alsnog een draadloos netwerk voor de Link aangeven. Vervolgens werd het apparaat alsnog met het draadloze netwerk gekoppeld. Een kleine omweg dus maar alles werkte direct naar behoren. De Link hebben we overigens gekoppeld met een Marantz versterker (en aangesloten B&W speakerset) middels een optische kabel.

Denon HEOS 5 en Link – gebruik

Het gaat natuurlijk om het afspelen van muziek, liefst in meerdere ruimten. Wanneer zowel de speaker als de Link in de app gezien wordt kun je ze een eigen naam geven, bijvoorbeeld ‘slaapkamer’ en ‘woonkamer’. Vervolgens kun je binnen de app het ene HEOS-apparaat in het andere slepen waarna ze gegroepeerd worden. Dit betekent dat de audio die afgespeeld wordt op alle gegroepeerde apparaten wordt weergegeven. In ons geval dus de home cinema-set met Marantz versterker en de losse HEOS 5 speaker. Loskoppelen gaat net zo eenvoudig waardoor je bijvoorbeeld alleen in de slaapkamer muziek kunt luisteren. In de app naar keuze, bijvoorbeeld de Spotify-app, kun je de gewenste HEOS-speaker selecteren maar let dat wanneer ze gegroepeerd zijn ze ook als gegroepeerd getoond worden in je muziek-app.

Op zowel de HEOS 5 als de Link kunnen externe bronnen aangesloten worden. De HEOS 5 biedt de mogelijkheid een usb-schijf of -stick aan te sluiten, net als een mediaspeler die met een jack-kabel gekoppeld wordt. De Link biedt daarnaast nog de mogelijkheid om een apparaat middels een lijn-input of optische-aansluiting te koppelen. Je kunt er in principe dus ook je tv op aansluiten om de audio over je HEOS-systeem weer te geven. Qua uitgangen zijn er, zoals hierboven al omschreven, ook voldoende mogelijkheden om een home cinema-set of receiver naar keuze te kunnen verbinden. Opvallend is echter nog de IR-uit en een trigger-link om receivers te bedienen.

Wat overigens wel jammer is en we toch uit willen lichten is dat er geen directe mogelijkheid (bijvoorbeeld een app) is om muziek vanaf je Mac of Windows pc weer te geven. Alles moet via de smartphone of tablet, iets dat we kunnen begrijpen maar toch is het soms wat makkelijker om direct van achter je computer of laptop je muziek te bedienen.

Denon HEOS 5 en Link – app

De HEOS-app, welke gratis te downloaden is voor Android- en iOS-gebruikers, hebben we al een paar keer genoemd maar is dus het centrale punt voor je HEOS-systeem. De app biedt drie tabbladen waarmee je toegang krijgt tot de ruimtes (gekoppelde HEOS-apparaten), je muziek en de huidige weergave. In de tab voor de ruimtes kun je apparaten/speakers groeperen of loskoppelen, in de tab muziek kun je de bron selecteren (streamingdiensten, lokale muziek via DLNA of muziek op je mobiele apparaat) en in de tab ‘huidige’ kun je de huidige weergave bedienen, bijvoorbeeld qua volume en play/pauze. Rechtsboven in de tab ‘Muziek’ bevindt zich nog een icoontje voor de instellingen. Hier kun je onder meer een nieuw HEOS-apparaat toevoegen, je gekoppelde apparaten beheren (ook middels een equalizer), een HEOS-account aanmaken (niet vereist voor goed functioneren), en laten controleren op updates voor de HEOS-apparaten.

De app is overzichtelijk en fraai vormgegeven, en werkt ook nog eens vrij soepel. Wanneer je vooral gebruik maakt van muziekstreamingdiensten als Spotify en Deezer, of zo nu en dan muziek afspeelt vanaf je mobiele apparaat dan zul je geen problemen tegenkomen. De navigatie verloopt vloeiend, apparaten worden direct herkend en muziek wordt nagenoeg direct afgespeeld. Echter, de mediaspeler voor muziek via DLNA (upnp) is niet optimaal. Het zoeken naar bestanden op een computer of NAS is niet mogelijk, het laden verloopt wat traag en het overzicht hier is ver te zoeken, zeker wanneer je veel bestanden hebt.

Je hebt wanneer je muziek streamt via Spotify de mogelijkheid om muziek te bedienen in de app van de dienst of in de ‘huidige’ tab van de HEOS-app. De mogelijkheden voor de bediening in de HEOS-app zijn niet uitgebreid. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om van playlist te wisselen, hiervoor moet je in de Spotify-app zijn. Wel kun je een nummer skippen en het volume aanpassen. Overigens hoeft dankzij Spotify Connect-ondersteuning de HEOS-app dus helemaal niet actief of geïnstalleerd (als een vriend langskomt) te zijn om via Spotify de HEOS-speakers te selecteren en muziek weer te geven. Dit is vanzelfsprekend wel het geval wanneer je muziek vanaf je mobiele apparaat of externe computer (of usb-opslagmedium) wilt weergeven. Naast Spotify en Deezer worden overigens ook Napster en TuneIN binnen HEOS ondersteund.

Denon HEOS 5 en Link – audiokwaliteit

Met het gebruiksgemak, het design en de mogelijkheden van de HEOS-producten zit het dus wel goed, maar het belangrijkste is natuurlijk de audiokwaliteit. Denon staat bekend als een merk dat veel aandacht besteedt aan een optimale audioweergave en ook de HEOS-speakers moeten aan de hoge eisen voldoen.

De HEOS 5 hebben we gebruikt in zowel de werkkamer als de slaapkamer en de HEOS Link hebben we gekoppeld aan een home cinema-installatie met Marantz receiver en B&W CM-serie speakers. Beide apparaten hebben ons gelukkig positief weten te verrassen en dat mag eigenlijk ook wel als we naar de prijskaartjes kijken.

De HEOS 5 is een prima stand-alone speaker voor een kleine tot gemiddeld grote kamer, met voldoende kracht in de lage tonen, een heldere weergave van midden en hoge tonen, en een overall dynamische weergave. In eerste instantie bracht de speaker net wat teveel (overheersend) laag maar met een simpele aanpassing in de equalizer was dit recht te trekken.

De HEOS Link is een zeer handig apparaat om je bestaande HiFi- of home cinema-systeem ook in je multiroom-opstelling te integreren. We hebben het apparaatje middels een optische kabel met de Marantz receiver verbonden en kregen een helder, dynamisch en vooral vol en krachtig geluid voorgeschoteld. Het mooie is dat de Link en HEOS 5 ook prima samenwerken waardoor er geen enkele sprake is van vertraging. De apparaten lopen perfect synchroon.

Denon HEOS 5 en Link – conclusie

Alles bij elkaar genomen moeten we de HEOS 5 en HEOS Link als ideale componenten voor een multiroom audiosysteem bestempelen. Perfect zijn ze niet maar daar waar het om gaat worden hoge ogen gegooid. De HEOS 5 is een ideale speaker voor de slaap- of werkkamer, met een fraai design en een indrukwekkende audiokwaliteit. De HEOS Link zorgt ervoor dat ook je bestaande installatie met al je muziek verbonden kan worden, en mooier nog, je muziek samen met de HEOS-speakers kunt afspelen. De installatie is een fluitje van een cent, de applicatie is gebruiksvriendelijk en mooi vormgegeven, en muziek kan vanaf nagenoeg elke gewenste bron worden weergegeven. Met een totaalprijs van zo’n 750 euro is dit setje niet goedkoop maar voor kwaliteit moet nu eenmaal betaald worden. Daarbij heeft hét merk op multiroom-gebied, Sonos, er een geduchte concurrent bij.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede geluidskwaliteit
  • Eenvoudig te installeren en gebruiken
  • Brede ondersteuning voor bronnen

Minpunten
  • Mediaspeler voor upnp laat te wensen over

  • Geen afspeelmogelijkheid voor Mac of pc
  • Niet goedkoop

Reacties (2)