Review: Denon AVC-X4800H – Optierijk en toch gebruiksvriendelijk

04 maart 2023 + 10 minuten 7 Reacties
Denon AVC-X4800H
FWD award

Met de AVC-X4800H presenteert Denon een zeer volledige en krachtige AV-receiver waarmee je al een heel uitgebreide thuisbioscoop kunt bouwen. En het is niet zomaar een kleine update voor de AVC-X4700H van vorig jaar. De nieuwe receiver brengt heel wat nieuwe functies, incluis ondersteuning voor vier subs en Dirac.

De Denon AVC-X4800H kun je beschouwen als het bereikbare topmodel in de nieuwe AV-receiver line-up van het eerbiedwaardige Japanse merk. Min of meer toch, want er is natuurlijk verder nog de machtige AV-A1H als het echte vlaggenschip. Maar dat is een 15.4-receiver van 32 kg en 7.000 euro duur. Toch eerder iets voor een ander publiek, lijkt ons. Normaal zou er ook een 11-kanaals AVR-X6800H moeten zijn die (de ‘8’ in de naam is de 2023-generatie) die nog hoger gepositioneerd is dan de AV-receiver die we hier bekijken. Maar vooralsnog is er nog geen spoor van dat model. Net zoals de goedkopere AVR-X1800H is het nog missing in action. En we weten niet of het er ooit komt.

Denon AVC-X4800H product

En dus is deze 9.4 AV-receiver van 2.599 euro een bereikbare high-end optie voor wie een krachtige motor zoekt voor z’n thuisbioscoop. Kracht is immers waar het om draait bij dit Denon-model. De (veel) goedkopere AVR-X3800H biedt namelijk eveneens 9.4-kanalen en kan op papier hetzelfde. Het monoblok-versterkingsgedeelte van de AVC-X4800H is echter een stuk krachtiger en beter geschikt om dynamische pieken – explosies, geweerschoten, John Williams die los gaat met de hoorns – aan te leveren.

Wat 9.4 AV-receiver
Vermogen 9 x 125 Watt
Ingangen 7 x HDMI 2.1, 2 x optisch, 2x coaxial, 6 x cinch, phono
Uitgangen HDMI-eARC, 2 x HDMI, pre-out (11 kanalen), 4 x subout
Streaming HEOS-app, AirPlay 2, Bluetooth, DLNA
Extra's Audyssey MultEQ XT32, Dirac, smarthome-integratie
Afmetingen 43,4 x 38,9 x 16,7 cm
Gewicht 16 kg

Zilver of zwart?

Van ver lijkt de AVC-X4800H op de Denon-receivers van voorgaande jaren en zelfs op de goedkopere modellen. Qua design houden AVR-ontwerpers nu eenmaal van consistentie en functionaliteit. Als je met het toestel bezig bent, merk je wel dat het gaat om een beter afgewerkt model. De behuizing is wat solider bijvoorbeeld, met een metalen voorpaneel. Onder meer de klep net onder het scherm die de vele knoppen voor gevorderde opties verstopt is een zwaar ding. Dit toestel wordt dan ook in Japan gebouwd, in tegenstelling tot de goedkopere AV-receivers die elders in Azië van de band rollen. Zoals altijd bij Denon kun je de AVC-X4800H in een zilver- of zwartkleurige uitvoering krijgen.

Helemaal bij de tijd

We zijn nu helemaal voorbij het punt dat HDMI 2.1 op AV-receivers halfslachtig wordt geïmplementeerd, of toch bij Denon. Alle zeven HDMI-ingangen op de AVC-X4800H ondersteunen 4K120/8K60 en een breder HDR-bereik, waardoor je gerust een next-gen console kunt aansluiten. Er zijn drie HMDI-uitgangen, twee daarvan ondersteunen ook 8K-output. Op vlak van HDR-standaarden is deze Denon eveneens helemaal mee. Dolby Vision en HDR10+ zijn wat ons betreft het belangrijkste, dit toestel ondersteunt daarnaast Dynamic HDR – een standaard die misschien ooit wel eens relevant kan zijn. Legacy-video-inputs zijn er trouwens nog, en Denon is daarmee een van de weinigen die het nog biedt.

Ook op vlak van audiostandaarden is alles aanwezig: Dolby Atmos, DTS:X, Auro3D (Auro-Matic in het bijzonder weet stereomuziek fraai te upmixen) en zelfs 360 Reality Audio (een afgeleide van MPEG-H). Al moeten we toch eens goed nadenken hoe je van muziek in dit formaat van Sony kun afspelen vanaf een HDMI-bron. Streamen kan immers niet. Om eerlijk te zijn: we zien niet meteen een manier.

Qua audioconnectiviteit is de Denon AVC-X4800H eveneens goed voorzien. We kunnen niet inbeelden dat je meer audiobronnen bezit dan je kunt aansluiten op die zeven analoge ingangen (waarvan één voor MM-platenspelers) of vier digitale inputs.

De aanwezigheid van volledige pre-outs (elf kanalen) plus twee zones én vier subwooferuitgangen geven je ook veel bewegingsruimte in de toekomst. Als je bijvoorbeeld die stereokanalen toch liever door een high-end stereoversterker wil laten afhandelen, bijvoorbeeld. In de interface kun je per kanaal aangeven of je via de pre-outs of de luidsprekeruitgangen wil werken.

Opties haarscherp gepresenteerd

Het kwam al aan bod in onze recente review van de Marantz Cinema 70s: Denon- en Marantz-receivers (die dezelfde software gebruiken) hebben eindelijk een interface geschikt voor grote 4K-schermen en projectie in hogere resoluties. Niet dat het zo een breekpunt was, maar het is wel aangenaam dat de menu’s bij deze AVC-X4800H scherper en moderner dan ooit ogen. Het helpt ook dat de nieuwe receivers schijnbaar een hardwareupdate kregen, waardoor navigeren door de vele menu’s soepel gaat. Het verschil met onze Denon AVR-X6300H is op dat vlak frappant. Het is bijna alsof we op de oudere receiver door stroop waden…

Dat de gebruikservaring nu gemoderniseerd is, is echt wel belangrijk. Bij een AV-receiver zal je vaak in de instellingen duiken, zeker in de eerste weken als je het toestel helemaal fijn zit af te regelen. Dat wil je dat ook zonder vertragingen en in passende kwaliteit doen.

Komt daarbij dat Denon al jaren de toon zet qua gebruiksvriendelijkheid. Die voorsprong blijft het behouden, met helder opgevatte menu’s waardoor je snel de juiste opties vindt. Zeker op een receiver voor gevorderde gebruikers zoals deze, wat zich dan ook vertaalt naar veel keuzes. Er is vooral gedacht aan hoe divers een thuisbioscoop kan ingevuld worden. Je kunt met negen kanalen van dit toestel heel uiteenlopende opstellingen bouwen, tot 5.4.4. Omdat er processing en pre-outs voorzien zijn voor elf kanalen, kun je mits het toevoegen van een extra stereoversterker zelfs gaan tot 7.4.4 of 5.4.6. Die flexibiliteit is er ook op het niveau van de speakers zelf. Zo kun je vooraan opteren voor hoogtekanalen op de muur en achteraan voor twee Dolby-speakers die geluid weerkaatsen van het plafond. Dat kan niet met elke AV-receiver.

Merk op dat de vier subwoofers individueel aangestuurd kunnen worden. Dat belooft als deze receiver zijn Dirac-update krijgt, hopelijk met ondersteuning voor Dirac Bass Live Management.

Maar wat op vlak van gebruiksgemak onderscheidend blijft, is de Setup Assistent waarmee je dit toestel snel kunt instellen. Bij een AV-receiver is de setup nu eenmaal wat complexer dan bij een modale stereoversterker of soundbar. De meerwaarde van zo’n assistent bij een high-end receiver zoals deze is natuurlijk iets waar je over kunt discussiëren. Je wordt namelijk echt bij de hand genomen, stap per stap. Een installateur of iemand thuis in surround zal dat te dwingend vinden. Maar leken zullen dit toch echt op prijs stellen, incluis de instructies hoe je juist kabels moet aansluiten. Het verlaagt in elk geval de drempel om met een toestel als dit aan de slag te gaan.

Nu ook webinterface

Net zoals de meeste andere Denon AV-receivers, kun je de AVC-X4800H op verschillende manieren bedienen. Wat ons meteen opvalt is dat de meegeleverde afstandsbediening slanker en minder massief is dan voorheen. Het blijft wel een typische remote van een AVR, met heel veel toetsen, maar de kans dat je argeloos op de verkeerde knop drukt is nu wat kleiner geworden. We zien ook een HDMI-knop waarmee je snel kunt schakelen tussen de drie HDMI-uitgangen. Handig als je bijvoorbeeld een tweede tv in de keuken gebruikt of een tv combineert met een projector die enkel wordt bovengehaald op filmavonden.

Zelf verkiezen we Denon-receivers te bedienen met de Denon AVR-app op een tablet (Android of iOS). Op functioneel vlak doet het precies wat je zou willen. Het is zowel een snelle vervanger voor de remote én geeft toegang tot heel wat instellingen. Niet allemaal echter, maar omdat de nieuwe generatie Denons een webinterface hebben die je vanuit de app snel kunt bereiken is dat geen struikelblok. Je kunt zo diepere instellingen aanpassen zonder de content op het scherm weg te drukken.

Audyssey of Dirac?

Een AV-receiver regelt je best af met de ingebouwde kamerkalibratiesoftware. Denon kiest al jaren voor de Audyssey-software, hier in de meer uitgebreide MultEQ XT32-variant. De benodigde meetmicrofoon vind je in de doos, samen met een vernuftig kartonnen statief. Handig (al gebruiken we zelf liever een fotostatief) omdat je dan de microfoon op de juiste (oor)hoogte kunt positioneren. Dat is een echte must voor een goede kalibratie.

Volg je de Setup Assistant of start je de meting later op, dan zal je door de meetprocedure geleid worden. Je kunt ook 20 euro investeren in de MultEQ Editor-app van Audyssey, zodat je na de metingen ook handmatig curves kunt aanpassen. Het is een aanrader als je wat dieper in de materie wil duiken. Het voordeel is bovendien dat je de meting kunt bewaren om achteraf meermaals aan te passen. Dat is nu nog nuttiger omdat je twee slots krijgt voor speakeropstellingen.

Vanaf dit jaar – en dus ook bij de AVC-X4800H – biedt Denon je niet één maar twee kalibratieopties. Naast Audyssey dat het merk al jaren aanbiedt, komt er binnenkort een alternatief in de vorm van Dirac. De firmware-update die daarvoor nodig is zou deze maand verschijnen.

De gesofistikeerde Dirac-software wordt gezien als de beste akoestische oplossing beschikbaar, maar vereist wel wat meer kennis en moeite om in te stellen. En in dit geval: ook wat extra investeringen. Je zal namelijk om Dirac te gebruiken nog een andere meetmicrofoon moeten aanschaffen (wij raden de UMIK-1 aan) en de Dirac-software zelf. Je bent zo toch snel 200 euro extra kwijt, een investering die we eerder zien gebeuren door professionals en mensen die wat verder staan in hun thuisbioscoopavontuur.

HEOS als platform

Ergens is het wel bijzonder dat er nog een aparte app is voor streaming. Al zorgt dat er wel voor dat gezinsleden die muziek willen afspelen niet per ongeluk verloren lopen in complexe instellingen. Die opdeling qua apps komt omdat Denon (en Marantz) een apart streamingplatform gebruikt, HEOS. Eertijds was dit bedoeld als een rivaal voor Sonos, inmiddels is HEOS meer geëvolueerd naar een breder platform die hoofdzakelijk in audioapparaten opduikt. Alhoewel, met de draadloze Denon Home-luidsprekers heeft het Japanse merk eigenlijk ook wel alternatieven voor de speakers van Sonos. Het komt er wel op neer dat je met HEOS een meer gevarieerd multiroomsysteem kunt bouwen. Een AVC-X4800H in de woonkamer bijvoorbeeld, en een Marantz-minisysteem in de slaapkamer en een paar Denon Home-speakers in de keuken, het is maar een voorbeeld van hoe je flexibel bent. Een voordeel daarbij is dat je aangesloten bronnen makkelijk kunt doorsturen naar andere HEOS-apparaten. Een platenspeler die op de Denon-receiver hangt kun je ook laten horen in de keuken, pakweg.

In de HEOS-app vind je alles rond streaming: een beperkt aantal streamingdiensten (Amazon, Deezer, Tidal en Soundcloud), de mogelijkheid om eigen muziekbestanden af te spelen over het netwerk of vanaf USB en internetradio. Een sterk punt van het HEOS-platform is de goede ondersteuning van hires-bestanden. Niet elk obscuur formaat speelt af, maar DSD bijvoorbeeld wel. Qua presentatie is de HEOS-app wel heel sober, zeker als je het vergelijkt met de rijke muziekinterfaces die software als Roon of Volumio tegenwoordig bieden.

Op vlak van streaming zijn er trouwens nog voldoende opties: AirPlay 2, Spotify Connect en Bluetooth (incluis de handige mogelijkheid om een Bluetooth-hoofdtelefoon aan te sluiten). Kortom, hoewel HEOS niet zoveel diensten ondersteunt, kun je via deze andere opties wel een manier vinden om jouw favoriete dienst af te spelen.

Ook voor gaming

Zoals gebruikelijk plaatsen we de Denon-receiver in de AV-rack, om hem te verbinden met de vaste 5.1.4-opstelling met DALI Rubicon-speakers en Alteco-modellen voor de hoogtekanalen. We houden het voor deze test op één subwoofer, een ELAC Sub 2050. De mogelijkheid om tot vier subs te integreren gaan we in deze tests dus even overslaan, maar als we aan de slag gaan met de AVC-A1H zullen we hier dieper in duiken. Aan bronzijde gebruiken we een Oppo UDP-203, een Apple TV 4K en – nieuwe aanwinst – een PlayStation 5.

Aangezien we wel heel lang hebben moeten wachten op die PS5, beginnen we daarmee. Helaas is de Sony KD-65AF9 in de testruimte niet uitgerust met HDMI 2.1; het is geweldige tv, maar 4K/120 kunnen we hier dus niet op testen.

Games als Call of Duty: Black Ops Cold War zijn sowieso altijd filmisch opgevat; de begingeneriek, met ‘Spirit in the Sky’ en Ronald Reagan die een speech afsteekt, komt in elk geval sterk binnen. Met de Dolby Surround game-audiomodus ingeschakeld, worden we wel heel overtuigend omhuld door de muziek terwijl we onze marsorders van de president ontvangen. Qua scene-setting is dit echt prima. Een verschil tussen games en films is dat bij een game het surroundbeeld heel bewegelijk is, bij een film zijn geluidseffecten verankerd aan het scherm. We zoeken bij een AV-receiver en speakeropstelling dus vooral dat vermogen om geluidseffecten snel te verplaatsen (bijvoorbeeld als je spelpersonage omdraait) en ook dynamische effecten door alle kanalen goed te brengen.

De Denon slaagt hier zeer goed in, en we noteren bovendien dat de sub perfect geïntegreerd is (we hebben wel ook de ingebouwde correctie van ELAC gebruikt). Dat zorgt ervoor dat explosies krachtig maar ook goed omlijnd zijn. Belangrijkste audiodetails verdwijnen niet in de actie – super. Qua positionering van geluidseffecten doet de Denon eveneens zeer goed zijn werk, waardoor we op basis van wat we horen vlot kunnen reageren op de actie. Aanwijzingen van je teamleden (“Get fucking moving!”) terwijl je in de traphal van een Amsterdamse pand jaagt op Iranese terroristen komen langs achter, het is inderdaad net alsof ze je rugdekking geven. Als er even later vanaf een hoger gelegen dak een paar schutters het team onder vuur nemen, hebben we meteen de indruk dat schoten van iets boven de tv komen. Niet slecht, want dit is geupmixte content, niet native Atmos.

Het wordt nog allemaal vrij hectisch tijdens de achtervolging via de daken, maar de Denon-receiver weet ook aan hogere volumes probleemloos de teugels in handen te houden. Kortom, hoewel de AVC-X4800H niet inzet op verfijnd detail – de speakers spelen hier ook een rol natuurlijk – reageert de receiver wel vinnig en correct op de dynamische geluidsscène. Het is een immens upgrade ten opzichte van zelfs de beste soundbar.

Machtig en omhullend

We zijn heel benieuwd hoe de Denons uiteindelijk gaan presteren met Dirac. Maar eerlijk gezegd: de Audyssey-meting die we nu hebben uitgevoerd levert al een geslaagd resultaat op. Integratie vooraan de kamer en met de hoogtekanalen is heel goed, merken we als we een aflevering meepikken van het tweede seizoen van ‘Carnival Row’ (Amazon Video, Dolby Atmos). De surroundkanalen achteraan zijn wel een tikje te dominant; handig is dat je vrij makkelijk via de remote of de Denon-app de levels van individuele kanalen kunt bijregelen.

De laatste jaren zijn er wel meer reeksen en films geweest die diep in de ruwe leefwereld van de Vikings doken. ‘The Northman’ (Dolby Atmos) is een recentere uitstap, eentje die minder focust op de strooptochten in West-Europa maar de vertrouwde ‘rechtvaardige blonde koning wordt omgebracht door sluwe zwartharige broer, voor de ogen van z’n tengere zoon die jaren later transformeert in een gespierde wreker’-kaart trekt. Een prijs voor originaliteit zal het niet winnen, maar de soundproductie is wel behoorlijk goed. Onder meer bij het dromerige overgangsritueel van prins Amleth, waar de sfeer van gedrogeerde onthechting effectief wordt overgebracht. Even later – spoiler alert – vliegen pijlen uit het bos, geluidseffecten die door de Denon helder en correct gepositioneerd worden gebracht. Denon legt naar ons gevoel wel meer de klemtoon op de totale surroundbeleving en dynamiek, en iets minder op microdetail. Maar dat is bij gaming en films geen slechte keuze, merken we eveneens bij ’47 Ronins’ (Apple Movies, Dolby Atmos). De strijd tussen John Wick – sorry, Keanu Reeves – en de draak krijgt een hoog spektakelgehalte via de Denon. De muziek wordt misschien wat té neergezet ten opzichte van de geluidseffecten, wat vooral het centerkanaal benadeelde. Handig is dan dat we snel via de Optie-knop de goed werkende Spraakverbetering-functie konden inschakelen. Wat maar aangeeft dat vele functies aanbieden in het geval van Denon niet betekent dat je tijdens een filmavond tijd verliest om snel de weergave fijn af te regelen.

Conclusie

De Denon AVC-X4800H is een AV-receiver uit de hogere middenklasser die toch veel van een vlaggenschip biedt. Je kunt er een grotere surroundopstelling mee bouwen, terwijl de interface uitblinkt in gebruiksvriendelijk en flexibiliteit. Die twee zaken gaan zelden hand in hand, maar dat evenwicht heeft Denon goed onder de knie. Ook als het gaat om kracht en dynamisch vermogen is de AVC-X4800H goed voorzien. Dat maakt hem moeiteloos geschikt als motor voor grotere thuisbioscopen waar actiefilms regelmatig aan bod komen. Functies als ondersteuning voor vier subwoofers, de webinterface en Dirac maken het plaatje compleet, ook voor zeer veeleisende gebruikers.

9.0
High–Denon_AVC_X4800H_Silver_E2_StudioF
FWD award

Beoordeling
Denon AVC-X4800H

Pluspunten
  • Geeft dynamische geluidseffecten perfect weer
  • Heel flexibel qua opstellingen en configuraties
  • Geschikt voor grotere thuisbioscopen
  • Interface
  • Pre-outs op 11.4 kanalen
  • Brede ondersteuning codecs
Minpunten
  • Dirac vereist nog zeker investering
  • HEOS-app mag qua beleving opfrisbeurt krijgen
  • Prijskloof ten opzichte van het lagere model

Beoordeling Denon AVC-X4800H

De Denon AVC-X4800H is een AV-receiver uit de hogere middenklasser die toch veel van een vlaggenschip biedt. Je kunt er een grotere surroundopstelling mee bouwen, terwijl de interface uitblinkt in gebruiksvriendelijk en flexibiliteit. Die twee zaken gaan zelden hand in hand, maar dat evenwicht heeft Denon goed onder de knie. Ook als het gaat om kracht en dynamisch vermogen is de AVC-X4800H goed voorzien. Dat maakt hem moeiteloos geschikt als motor voor grotere thuisbioscopen waar actiefilms regelmatig aan bod komen. Functies als ondersteuning voor vier subwoofers, de webinterface en Dirac maken het plaatje compleet, ook voor zeer veeleisende gebruikers.

Prijsvergelijker Denon AVC-X4800H

Reacties (7)