Review: Oppo UDP-203 Ultra HD Blu-ray speler

08 april 2017 + 10 minuten 20 Reacties
Oppo-UDP-203-review-5

In deze review kijken we naar de Oppo UDP 203, een premium Ultra HD Blu-ray speler met ondersteuning voor Dolby Vision en een HDMI-input.

Afgelopen jaar verschenen de eerste Ultra HD Blu-ray spelers op de markt en Panasonic liet meteen van zich horen met een topmodel; de DMP-UB900. Deze speler kreeg van ons 4,5 ster en staat tot de dag van vandaag bovenaan ons lijstje, samen met de DMP-UB704 weliswaar. Maar, Oppo heeft onlangs ook een Ultra HD Blu-ray speler op de markt gebracht. De Oppo UDP-203 belooft op papier al veel goeds en kijkend naar de reputatie van het bedrijf zou deze speler wel eens de nummer één positie van Panasonic kunnen veroveren. In deze review kijken we naar de Oppo UDP-203.

Oppo UDP-203 – specificaties

De Oppo UDP-203 is een all-round premium Ultra HD Blu-ray speler die met nagenoeg al je schijfjes om kan gaan. De speler slikt UHD Blu-ray, (3D) Blu-ray, DVD, DVD-Audio, SACD, CD en AVCHD (2D & 3D) discs.

Het apparaat ondersteunt vanzelfsprekend Ultra HD Blu-ray discs met high dynamic range (HDR) en een groot kleurbereik. Maar, op het gebied van HDR wordt niet alleen HDR10 ondersteund. Ook Dolby Vision zal begin 2017 via een firmware-update toegevoegd worden. Op het moment van schrijven is die update echter nog niet beschikbaar. Dolby Vision is de HDR-standaard van Dolby die gebruikmaakt van 12-bit kleuren en dynamische metadata. Een update die wel al is uitgerold – en Oppo rolt met regelmaat updates uit – zorgt ervoor dat HDR10 in MKV-formaat ondersteund wordt.

Advertentie

Ondersteuning voor hoge resolutie audio is vanzelfsprekend ook aanwezig. De speler ondersteunt middels een AKM 8-kanaals 32-bit DAC PCM, AIFF, ALAC, FLAC en WAV audio tot 384kHz / 32-bit, multi-channel DSD64/128 en zelfs twee-kanaals DSD256. Verder is de Oppo UDP-203 voorzien van twee hdmi-uitgangen (HDMI 1.4 voor audio en HDMI 2.0 voor video), twee usb 3.0-poorten achterop, een usb 2.0-poort voorop, 7.1-kanaals analoge uitgangen, twee digitale aansluitingen, een lan-poort, ingebouwd dual-band Wi-Fi met DLNA-ondersteuning, een aluminium frontpaneel en een metalen chassis. Opvallend is de HDMI-ingang, iets dat we niet eerder op een Ultra HD Blu-ray speler terugzagen.

De Oppo UDP-203 heeft een prijs van 849 euro meegekregen. De speler uit deze review is ons beschikbaar gesteld door de importeur, JVB Digital.

Oppo UDP-203 – features

Zoals je ziet is de Oppo UDP-203 een zeer rijk uitgeruste speler. Dit model kan nagenoeg al je schijfjes afspelen en biedt aansluitingsmogelijkheden voor je oudere en nieuwere apparatuur. Voeg daar de ondersteuning voor de nieuwste (en beste) technieken en standaarden aan toe, en op papier hebben we het meest complete model dat we tot op heden gezien hebben.

Echter, voor diegenen die op zoek zijn naar apps, multiroom en streamingdiensten is dit niet het meest interessante product. Oppo focust zich met deze speler op de beste audio- en video-ervaring, niet op smart-functies en mogelijkheden om de audio draadloos naar bijvoorbeeld een speaker of koptelefoon te krijgen. Ook YouTube en Netflix zijn niet aanwezig. Met de UDP-203 laat je dit over aan je mediaspeler, je receiver of je tv. Natuurlijk is het dankzij WiFi (of LAN) en DLNA wel mogelijk om toegang te krijgen tot je eigen NAS of pc waardoor je media richting de speler kunt streamen.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de LG OLED65E6V oled tv en de Denon AVR-X6300H av-receiver.

Oppo UDP-203 – design

Je zou, kijkend naar eerdere spelers van Oppo, misschien een wat fors en dominant aanwezig apparaat verwachten, maar de UDP-203 is eigenlijk een relatief slanke en simpel maar strak vormgegeven Ultra HD Blu-ray speler. Hij is iets dieper dan de Panasonic DMP-UB900 en ongeveer net zo hoog. Het apparaat is voorzien van een stevig metalen chassis (en dat voel je ook) met een frontpaneel van geborsteld aluminium, kleine en strak vormgegeven knoppen en een simpel en dimbaar display.

De zilverkleurige pootjes zorgen ervoor dat de speler stabiel staat en dat trillingen geminimaliseerd worden, en de disclade voelt solide en soepel glijdend aan. Alles bij elkaar biedt de speler een hoogstaande bouwkwaliteit. Geen toeters en bellen maar puur een strak ogend apparaat voor in je home cinema-opstelling.

Oppo UDP-203 – gebruiksgemak

Op het gebied van gebruiksgemak kijken we eerst naar de meegeleverde afstandsbediening. Deze is nogal groot en wat ouderwets ogend maar doet wat hij moet doen. Alle belangrijke knoppen zijn aanwezig, maar door de grote hoeveelheid kan de accessoire wat lastig te gebruiken overkomen. De knoppen hebben daarbij een flinke travel, wat aan de ene kant fijn is maar aan de andere kant je dat ietwat ouderwetse gevoel weer geeft. Een groot pluspunt is de verlichting voor de toetsen die geactiveerd wordt wanneer je de afstandsbediening oppakt. De speler reageert snel op signalen van de remote, zelfs uit wat minder logische hoeken, en door het formaat zul je de remote niet snel kwijtraken.

De speler komt ook met een on-screen display waarmee je vanzelfsprekend toegang tot de instellingen en belangrijkste functies krijgt. De interface is zeer eenvoudig en strak vormgegeven, ook weer zonder toeters (opvallende iconen) en bellen (animaties). Je hebt vanuit het hoofdmenu direct toegang tot de ingevoerde schijf, aangesloten usb-media, gekoppelde servers, de instellingen van de speler en ingestelde favorieten. De interface is makkelijk te navigeren en ook het bladeren/zoeken door onder meer je usb-media en NAS gaat lekker rap.

Het voordeel van het gemis van slimme functies en apps is dat de speler er een stuk sneller door wordt. Dit merk je niet alleen wanneer je door menu’s bladert of door media zoekt, maar ook wanneer je een disc laadt. Gemiddeld genomen kun je binnen 30 seconden na het invoeren van een disc aan de slag met de film. Daarbij is de speler, zeker in vergelijking met de Panasonic DMP-UB900, vrij stil. Geen opvallende zoemende ventilatoren in dit geval.

Advertentie

En dan is er nog die extra HDMI-input. Je kunt hier op aansluiten wat je wilt, bijvoorbeeld een mediaspeler of een Chromecast. Dit is met name handig wanneer je receiver of tv niet over voldoende HDMI-ingangen beschikt. Op dit moment beschikt deze HDMI-input echter niet over HDR-ondersteuning, wat toch wel jammer is aangezien apps als Netflix en YouTube ook content in HDR bieden.

Daarbij moet gezegd worden dat we tijdens de testperiode twee keer last hebben gehad van een hapering. Tijdens een film wist de speler het even niet meer en werd het beeld bevroren. Na een seconde of 10 ging de film weer verder. Ook tijdens het skippen van scenes kwam dit eenmaal voor. Het lijkt een bug te zijn die middels een firmware-update opgelost kan worden.

Oppo UDP-203 – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van deze review is natuurlijk de beeldkwaliteit. De Oppo UDP-203 heeft alles in huis om de DMP-UB900 te evenaren, of zelfs te overtreffen, maar doet hij dat ook? Je krijgt met deze speler in elk geval een apparaat in huis waar je als ‘tweaker’ blij van wordt. Oppo maakt het mogelijk om nagenoeg alles zelf aan te passen, te finetunen en aan of uit te zetten. Er zit zelfs een HDR off/on-knop op de afstandsbediening en je kunt de richtlijn voor luminantie aangeven. Maar, het mooie is dat je zonder een instelling aan te passen al voorzien wordt van een nagenoeg perfect beeld. Je hoeft er dus niet mee te spelen.

Om maar met de deur in huis te vallen; de Oppo UDP-203 gaat net dat stapje verder dan de Panasonic DMP-UB900, op bijna elk vlak. Ja, we waren al onder de indruk van de speler van Panasonic maar het kan dus blijkbaar nog net iets beter. Voor deze review hebben we diverse films op 4K Ultra HD Blu-ray bekeken, waaronder The Revenant, Life of Pi, Everest The Martian en the 5th Wave. Eigenlijk was de conclusie bij alledrie de films hetzelfde; de UDP-203 presteert met name beter als we kijken naar de scherpte, motion, subtiele details en soepele overgangen tussen kleurtinten.

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken, zoals de rijke textuur met natuurlijke huidtinten en schaduwen van het vermoeide en afgematte gezicht van Leonardo di Caprio, de snel veranderende schaduwen in de bossen die vol subtiele details zitten, de vacht van de tijger waarvan de haren haarscherp en individueel te onderscheiden zijn en de rijke kleuren in de tal van indrukwekkende scenes van Life of Pi. Dit zijn allemaal voorbeelden van iets meer souplesse, met strakke lijnen en subtiele details die net dat beetje meer leven en diepte aan het beeld toevoegen. Zelfs wanneer de actie om de hoek komt kijken, bijvoorbeeld bij The 5th Wave, houdt de speler zich zeer goed staande. Details blijven behouden, er gaat nauwelijks scherpte verloren en het is en blijft gewoon een strak en dynamisch plaatje. Het valt zelfs op dat snelle pan-bewegingen beter opgevangen worden; strakker en vloeiender.

Ook de kleurweergave is van extreem hoog niveau. Met name bij Life of Pi, waar felle en opvallende kleuren centraal staan, wordt nooit iets overdreven of te fel aangezet. Het is juist indrukwekkend goed gebalanceerd, met nog altijd kleuren die van het scherm spatten en vloeiende overgangen tussen verschillende tinten. Dit was met name goed zichtbaar in de horizon, bij de ondergaande zon en het strakblauwe water. Ook bij The Martian wordt het oranje oppervlak van Mars nooit overdreven neergezet, juist natuurlijk en realistisch. De speler lijkt geen enkele moeite te hebben met een plaatje vol dynamiek, een groot kleurpallet en veel subtiele details. Dit zorgt voor een realistischere weergave, waar je eigenlijk zelf bijna in wilt stappen.

En dan hebben we het nog niet eens over HDR gehad. De Dolby Vision-update is nog niet binnen, dus we hebben Life of Pi en Everest in HDR10 gekeken. Dat zijn toch wel de twee films die met HDR op ons de beste indruk hebben achtergelaten. Ook hier kan meteen gezegd worden; de HDR-weergave is indrukwekkend. Zo zien we bij Everest bijvoorbeeld een fel oranje ondergaande zon op de achtergrond, waarin subtiele contouren van de bergen aan de horizon nog te zien zijn. En dat terwijl de donkere delen van de voorgrond een combinatie van diep zwart en gedetailleerde schaduwen zijn. Ook bij Life of Pi zien we een heldere maan stralen over een blauwzwarte zee, waarbij de maan natuurlijk helder de kamer in schijnt terwijl we de subtiele donkere details in de zee terug blijven zien. De heldere delen ogen net iets strakker en intenser dan bij de DMP-UB900, terwijl diep zwart nog net wat dieper lijkt en subtiele details in schaduwen iets beter zichtbaar zijn.

Het is vooral de combinatie van de elementen (Ultra HD, HDR en een groter kleurbereik) die het beeld tot leven brengt, meer tot leven brengt dan een HD Blu-ray-bron. Pas wanneer je een scherm hebt dat alles ondersteunt krijg je een plaatje dat vooral dynamischer, levendiger en natuurlijker is. Het verloop van kleuren is strakker, kleuren komen veel intenser en natuurlijker over, subtiele details komen net wat meer naar voren en het grotere dynamische bereik zorgt voor een beeld dat van je scherm spat. De UDP-203 voegt al deze standaarden samen met uitstekende technieken om zo een haarfijn, overtuigend en vooral natuurlijk en indrukwekkend plaatje weer te geven.

Maar, niet iedereen heeft al een grote collectie Ultra HD Blu-ray discs en daarom moet een topmodel als dit natuurlijk ook goed om kunnen gaan met HD Blu-ray discs. Het mag geen verrassing zijn dat de UDP-203 hier ook zijn beste beentje voorzet en eigenlijk nauwelijks moeite heeft met lagere resoluties. Ja, het grotere kleurbereik ontbreekt in de basis, net als HDR en de Ultra HD-resolutie, maar toch weet het apparaat er een scherp, levendig en overtuigend plaatje van te maken. Je kunt ervoor kiezen SDR om te zetten naar HDR maar dat is en blijft in onze optiek toch iets onnatuurlijks en kan zelden foutloos. Deze speler houdt niet van overdrijven en zal er dan ook niks bij verzinnen dat er niet is, en dat komt het beeld ten goede. Het verschil met de DMP-UB900 is bij het upscalen van content vrij klein, of eigenlijk niet zichtbaar. Beide spelers weten met een minimale hoeveelheid ruis en artefacts een redelijk schoon en strak plaatje te tonen, wat vanzelfsprekend ook details strakker en scherper laat ogen. De kleurbalans blijft op hoog niveau en ook de motion handling verloopt relatief vloeiend.

Dolby Vision

Sinds de lancering van de UDP-203 wordt er al met name gesproken over de ondersteuning voor Dolby Vision. Dit HDR-formaat is ontwikkeld door Dolby en ondersteunt 12-bits kleuren waar HDR10 10-bits kleuren worden ondersteunt. Daarbij komt Dolby Vision met dynamische metadata waardoor per scene de beeldkwaliteit geoptimaliseerd wordt. Bij HDR10 is er momenteel één HDR-instelling voor de hele film. De officiële update waarmee Dolby Vision toegevoegd wordt laat nog even op zich wachten. Dat is op zich geen ramp want er zijn nog nauwelijks tot geen Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision te koop. Via de HDMI-input is het helaas niet mogelijk om HDR-content af te spelen.

Oppo UDP-203 – audiokwaliteit

Op het gebied van audiokwaliteit valt er minder verschil te zien tussen de UDP-203 en DMP-UB900. Bij muziek geven we de Panasonic zelfs nog de voorkeur. Bij het kijken naar films en het beluisteren van de audiotrack (in ons geval Dolby Atmos) presteren beide spelers hetzelfde. Surround-effecten worden nauwkeurig in de ruimte geplaatst waardoor je je in de actie waant en het geluidsbeeld is voldoende breed met veel overtuigende details. Dialogen komen helder en doordringend over, vol van emotie, en de soundtrack wordt met overtuigende dynamiek en souplesse weergegeven. De speler levert een rijke audioweergave met voldoende power.

Advertentie

Als we naar muziek luisteren (The Beatles in hoge resolutie) dan geven we de voorkeur aan het geluid dat de speler van Panasonic voortbrengt. Hoewel minimaal is het toch te horen dat de DMP-UB900 iets dynamischer, rijker en vrijer klinkt. De muziek komt net wat meer tot leven. Dat neemt niet weg dat de UDP-203 een breed en levendig geluidsveld weet voort te brengen, met rijke details en een natuurlijke klank. Het is dus zeker één van de betere spelers wat audioweergave betreft. Ook moet wel gezegd worden dat de UDP-203 ondersteuning voor SACD’s en DVD-Audio biedt, de DMP-UB900 niet.

Oppo UDP-203 – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we tot de conclusie komen dat de Oppo UDP-203 op dit moment de beste Ultra HD Blu-ray speler is, in ieder geval qua mogelijkheden en beeldkwaliteit. De speler is niet perfect want de afstandsbediening voelt wat ouderwets aan, er zijn geen streaming-apps of -technieken aan boord (voor de puristen wellicht een pluspunt) en de HDMI-input ondersteunt geen HDR, maar het belangrijkste is nog altijd de uitmuntende beeldkwaliteit. Gecombineerd met de uitstekende bouwkwaliteit, alle benodigde aansluitingen, de brede ondersteuning van bestanden en discs, en de goede audioweergave maakt het een premium allrounder. O, en Dolby Vision wordt daar binnenkort ook nog eens aan toegevoegd. De prijs telt echter ook mee en met 849 euro is de UDP-203 verre van goedkoop. Het is op het moment van schrijven ook de duurste Ultra HD Blu-ray speler die je kunt kopen. De echte home cinema-enthousiastelingen kunnen er echter niet omheen; wil je de beste beeldkwaliteit op je high-end tv, dan is de UDP203 de beste keuze. Als je ook nog het beste van het beste op het gebied van audio wilt dan is het misschien verstandig te wachten op de UDP-205.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beste beeldkwaliteit tot nu toe
  • Dolby Vision-ondersteuning komt eraan
  • Allround speler voor al je media

Minpunten
  • Ouderwets ogende en grote afstandsbediening

  • Geen smart-functies of apps
  • Duurste speler van dit moment


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (12)

sir oled

sir oled
08 april 2017 om 10:41

Beste,

Met grote interesse de review gelezen. Toch wil ik een paar kanttekeningen plaatsen.
De oppo 203 is met zijn 850 euro toch zo wat 250 euro en zelfs 350 a 400 euro duurder dan zijn voornaamste concurrenten de pan ub 900 en 700.
Is die meerprijs te rechtvaardigen ? Naar mijn opinie niet want na het door spartelen van talloze internationale forums van bij zijn release datum net voor kerstmis vorig jaar zijn er tot nu toe nog altijd problemen met de speler.

Het freesen van het beeld tijdens het afspelen van uhd films gebeurt frequent en bij iedere nieuwe release is het net als bij Russische roulette je hebt prijs of net niet !
Vooral bij het wisselen van de lagen op de uhd disk heeft de speler het nogal lastig. Bij uhd disks met 100 gb aan boord is het bijna altijd prijs.
De weergave van atmos en of dts-x soundtracks verloopt ook niet altijd feilloos met regelmatig audio drop outs miniskuul weliswaar maar ze zijn aanwezig.
Weergave van 3D heeft ook problemen last van stuttering dus haperende beelden al zou dat volgens de laatste beta firmware update opgelost zijn.

De hdmi ingang is een 2.0 hdmi ingang die volgens oppo samen met de dolby vision een firmware upgrade zou krijgen naar 2.0a. Echter hier is ook een probleem met audio-synchronisatie, bv bij het aansluiten van nvidia shield en afspelen van content loopt het niet altijd gelijk.

Er is dus nog werk aan de winkel voor Oppo waar voor de Panasonic die overigens feilloos werkt wat je hem ook laat afspelen.
Voor een speler met high end prijs zijn er veel te veel kleine foutjes in geslopen die dat niet rechtvaardigen . Het is constant patchen en firmware (beta’s) uitbrengen om toch maar nieuwe content te kunnen afspelen en fouten rechttrekken.
Begrijp me niet verkeerd ik was een oppo fan vanaf bij de release maar de Panasonic zijn op dit moment veel betrouwbaarder producten die hun prijs alleen maar rechtvaardigen.
Voor de Oppo is het afwachten : wat zal Vision geven van problemen ?

Of hoe een high end merk in de val trapte door een geforceerd massaproduct uit te brengen.
Zelf zou ik de speler momenteel een 8 geven want mooie plaatjes met haperingen zijn net als een Ferrari met slechts 1 versnelling.

Mvg

Inloggen


08 april 2017 om 11:51

Beste,

Ik heb die zaken ook gelezen maar afgezien van de hdmi-input niks ervaren. Oppo heeft sinds december meerdere updates uitgerold en ik denk dat daarmee dus al een hoop verbeterd is.
Ikzelf heb echt de ervaring zoals hierboven beschreven en inderdaad, bij één film wat haperingen ervaren.

Inloggen
Hans

Hans
08 april 2017 om 19:15

Mooi apparaat. Maar wel vreemd dat hij in de VS “slechts” 549 dollar kost en hier in Nederland 849 euro. Dat betekent vooral dat de verkopers de prijs onnodig hoog houden onder het mom van de echte liefhebber koopt hem toch wel.

Inloggen
Niek Luinge

Niek Luinge
09 april 2017 om 07:17

Zeker een mooi apparaat! Ik heb hem zelf ook, sinds release. Ik ben zeer tevreden over de beeldkwaliteit, de snelheid, lekker simpele interface, maar ik heb wel problemen gehad met freezing, bij flink navigeren door een externe harde schijf via usb, gebeurde regelmatig. Ik heb Oppo deze klacht voorgelegd en ik kreeg te horen dat ik na elke update een factory reset moet doen. Daarna ging het wel goed.

Inloggen
Alex

Alex
09 april 2017 om 10:38

Wat ik altijd bij een review mis, is er mogelijkheid om de ondertiteling naar beneden te verplaatsen?
Al heb je nog zo’n mooi beeld en de ondertiteling staat dan midden in het beeld is voor mij al een afknapper.

Inloggen
Peter

Peter
09 april 2017 om 18:14

Bijna 500euro meer dan dat ik voor mijn Panasonic 704 betaald heb
En ik ben best een zeurpiet maar de Panasonic is een erg goed ding zoals hier ook wordt beschreven en voor dit prijsverschil kan ik nog een Panasonic op de slaapkamer zetten en heb ik nog wat geld over voor een paar leuke films

Inloggen
Niek Luinge

Niek Luinge
10 april 2017 om 14:42

Bij de Oppo is de ondertiteling te verplaatsen. Maar je kunt ook nog het tekstformaat en de kleur aanpassen! Wel heel fijn dat dat kan 🙂

Inloggen
Frans

Frans
10 april 2017 om 16:43

hallo,

misschien is het wel beter om nog wat te wachten op de upd-205(klankkwaliteit beter dan de panasonic ?), of op de cambridge audio ? heeft iemand hier wat goede raad ?
mvg,

frans callebaut

Inloggen
Fabian

Fabian
10 april 2017 om 19:23

Als het om beeldkwaliteit gaat zal de Cambridge niets onder doen voor de 203 zelfde chipset? Voor muziekweergave steekt Cambridge wat mij betreft er ver bovenuit. Mijn advies zelf gaan luisteren!

Inloggen
Frans

Frans
10 april 2017 om 23:20

hallo fabian,
ik denk dat er een klein misverstand is, ik heb het hier niet over de 203 maar over de 205. zou die als het om beeldkwaliteit en geluidskwaliteit gaat beter zijn dan de cambridge ?
mvg,
frans callebaut

Inloggen
Fabian

Fabian
10 april 2017 om 19:15

Geef mij maar lekker zo’n ouderwetse afstandsbediening, dat werkt véél beter dan die ‘2e smart’ ab die bij mijn Samsung TV geleverd werd. Dus geen minpunt in mijn geval. Geen Smart apps? Wat mij betreft een pluspunt op een enkele app na Spotify, Plex, Netflix, Amazon Prime, Youtube, NPO gemist etc. is het toch dramatisch gesteld met die apps.

Als je een ‘smart’ ervaring wilt Raad ik iedereen een Nvidia Shield TV of voor de knutselaars een (budget vriendelijke) Raspberry Pi of dergelijke aan.

Inloggen
Peter vb

Peter vb
03 februari 2018 om 21:19

Beste Martijn. Bijde review’s gelezen, deze hier en nu ook op hifi.Nl. Ik weet dat die jongens van hifi.NL geen koekenbakkers zijn en ook echt verstand van zaken hebben. Ben oprecht benieuwd naar jou mening omtrent de review over het digitale luister gedeelte van deze speler. Daar word zoals je kan lezen uitgebreid op ingegaan. Ze verwijzen dat als je wilt hoe de beeldverwerking is naar jou toe omdat jij daar meer verstand van hebt. Je mag mij ook via mijn mail reageren. Dit is puur omdat ik het niet begrijp.
Met echt alle respect.

Inloggen


03 februari 2018 om 21:35

Ha Peter, klopt. Dat zijn zeker geen koekenbakkers. 🙂
Ik ben daar ook hoofdredacteur (de sites vallen beiden onder FWD) dus ik ga dit ook intern eens goed bespreken. Het is goed om dit onderwerp even binnen de redactie te bediscussiëren.
Hopelijk heb ik maandag een reactie voor je.

Inloggen


05 februari 2018 om 11:35

Ha Peter,
Heb even goed gecheckt met de auteur, want het is en blijft technisch gezien altijd een lastig verhaal. Hoewel de fabrikant niet prijsgeeft wat er precies qua processing allemaal gebeurt zit het verschil hem bij dit product in ieder geval in het verwerken en omzetten van DSD-streams. Middels DSP en filters worden specifieke aanpassingen gedaan om de audioweergave hiervan te beïnvloeden, wat door de auteur als een betere audioweergave ervaren wordt. Dergelijke processing komt niet voor in reguliere producten (als je al een superniche-product moet kopen om een niche-speler aan te passen..) want bij die producten gaat het puur bitstream van punt A (speler) naar punt B (receiver). De uitzondering is als je audio laat omzetten naar PCM; dan zouden er kleine verschillen kunnen ontstaan tussen de speler van merk A en die van merk B, maar dit is lastig precies de vinger op te leggen. Mogelijk worden hier standaard algoritmes voor gebruikt (vanuit Dolby en DTS) waardoor er weinig verschil gemaakt kan worden. Dat is iets om een keer dieper op in te duiken. Kortom, je ziet het, het is lastiger dan het lijkt. 🙂

Inloggen
Peter vb

Peter vb
05 februari 2018 om 17:40

Ja Martijn, ik zie het.
Blijft een lastige materie waar nog wel wat over gediscussieerd kan worden. Maar dank voor de uitleg.

Inloggen


05 februari 2018 om 18:30

Hier nog eentje van HDMI.org;
Q. What is the difference between decoding Dolby TrueHD/DTS-HD in the player (i.e. sending over HDMI as decoded PCM) vs. decoding in the A/V receiver (i.e. sending over HDMI as encoded Dolby TrueHD/DTS-HD bitstream)?
There is no inherent difference in quality between Dolby TrueHD/DTS-HD being sent over HDMI as decoded PCM vs. encoded bit stream. All Dolby TrueHD/DTS-HD decoders (whether in the player or the A/V receiver) must be certified to meet stringent quality requirements. However, consumers should make sure that their receivers support the number of incoming PCM channels delivered by their source device (e.g. DVD).

Dus in bitstream en PCM van in ieder geval een Dolby/DTS signaal kan geen verschil zitten.

Inloggen
Frans Callebaut

Frans Callebaut
05 februari 2018 om 14:21

hallo martijn,
bestaat zo een update ook voor de udp-205 ?
mvg,

frans callebaut

Inloggen


05 februari 2018 om 14:34

Het Vanity-board bedoel je? Volgens mij is die alleen voor de 203 aangezien de 205 al een specifiek audiosysteem aan boord heeft.

Inloggen
Frans Callebaut

Frans Callebaut
05 februari 2018 om 14:53

hallo martijn,
is het dan niet beter om van de eerste keer een udp-205 te kopen in plaats van een udp-203 en daar een Vanity-board aan toe te voegen ?
mvg,

frans callebaut

Inloggen
Frans Callebaut

Frans Callebaut
30 september 2018 om 16:43

hallo,
heeft iemand al op de volgende site gekeken ? audiocomav.co.uk daar staan gemodificeerde oppo’s. udp-205 voor 3800 britse ponden en udp-203 voor 1700 britse ponden. wat denken jullie hier over ?

mvg,

frans callebaut

Inloggen