Review: Canton Smart Soundbox 3 – Draadloze speaker met hifi-klank

27 mei 2023 + 10 minuten 1 Reacties
Canton Smart Soundbox 3

Een tijdje terug hebben we een Canton-soundbar uit de Smart-lijn getest. Deze familie omvat eveneens draadloze luidsprekers, met de Smart Soundbox 3 als goedkoopste en kleinste telg. In deze review testen we deze Sonos Era 100-uitdager, zowel solo als in stereo.

Op papier is de Smart Soundbox 3 een tegenhanger voor de Sonos Era 100 of gelijkaardige rivalen. Kijk maar naar z’n formaat en de scenario’s waarin deze draadloze Canton-speaker past – net hetzelfde als die nieuwe Sonos (of zijn voorganger, de Sonos One). En net als het Sonos-succesnummer is dit een compacte luidspreker met een beperkte voetafdruk. Z’n hoogte van 21 cm en smallere basis ten opzichte van de Era 100 maakt de Canton een iets slankere verschijning. De Smart Soundbox 3 is daardoor een toestel dat perfect geschikt is om muziek af te spelen in een keuken of eetkamer. Daarbij heb je aardig wat opties om je favoriete tracks af te spelen. Streamen kan onder meer via AirPlay 2, Chromecast en Spotify Connect. Momenteel is er geen eigen app met ingebouwde streamingdiensten, maar die zou er wel aankomen. De kleine Canton-speaker kost momenteel 389 euro, waarmee het wel hoger uitkomt dan sommige rivalen. Net als concurrente Bluesound zet het Duitse hifi-merk in op meer mogelijkheden en een grotere focus op wat een hifi-geluidskwaliteit moet zijn.

Wat Draadloze speaker
Streaming AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth
Extra's line-in, ethernet, multiroom via Smart-platform
Afmetingen 12 x 12 x 21 cm
Gewicht 2 kg

Deel van een groter Smart-geheel

Dankzij de flexibiliteit van het onderliggend Canton Smart-platform kun je twee Smart Soundbox 3’s tot een stereopaar combineren. Dat bekijken we ook in deze review. De stap naar ‘echte’ stereo is behoorlijk interessant als je wat aandachtiger wil kunnen luisteren, ook in een wat grotere ruimte. In dat laatste geval kun je een enkele speaker of een stereopaar nog verder uitbreiden met een subwoofer. Zo zijn er momenteel drie modellen, incluis de Smart Sub 10 die aan de muur kan gemonteerd worden. Daarnaast kun je, zoals we in de review van de Smart Soundbar 10 gen2 deden, een paar Soundbox 3-speakers inzetten om surroundgeluid naar achteraan in de kamer te brengen. Zo krijg je een omhullendere ervaring.

Zo raken we wellicht de grootste troef van het Canton-verhaal aan. Deze speakers horen bij het Smart-aanbod van de Duitsers. Die is veel uitgebreider dan bij Sonos en nagenoeg alle rivalen. Enkel het BluOS-ecosysteem (dat door verschillende audiomerken wordt gebruikt) komt in de buurt. Maar zelfs dan blijft Canton opvallend veelzijdig en is het aanbod aan Smart-speakers en andere toestellen bijzonder groot.

Strak op z’n Duits

Het design van de Smart Soundbox 3 is strakker en misschien ook wel anoniemer dan sommige rivalen. De Harman Kardon Citation-reeks bijvoorbeeld, gebruikt Kvadrat-stoffen om net een pronkstuk van de speaker te maken. Dat is hier niet het geval. Of je nu kiest voor de zwarte of witte uitvoering, door zijn gelijkzijdige balkvorm, afgeronde hoeken en rooster dat bijna heel het toestel bedekt eindig je met een apparaat dat eerder onopvallend in de kamer staat. Dat kan natuurlijk net zijn wat je zoekt. De bouwkwaliteit lijkt voortreffelijk.

Canton Smart Soundbox 3 aansluitingen

Wellicht ga je de Smart Soundbox 3 gebruiken als draadloze speaker. Een ethernetpoort is er echter ook, wat handig kan zijn in bepaalde omstandigheden. Er is ook een aux-in waarop je een bron zoals de cd-speler of draaitafel (met versterkte uitgang) kunt aansluiten. Die kun je dan zo afspelen of doorsturen naar andere Smart-speakers in het huis. De speaker kan opgehangen worden.

Snel de radio inschakelen

Iets heel handig aan deze speakers: er zijn meer bedieningsmogelijkheden dan meestal het geval is. Via de app van je favoriete muziekdienst (met AirPlay 2 of Chromecast) selecteer je muziek op je mobiel toestel. Het instellen van de speaker verloopt overigens via Google Home. Je volgt daar het gewoonlijke en heldere stappenplan om een Chromecast-compatibele speaker in te stellen.

Canton Smart Soundbox 3 Google Home installatie

Daarnaast kun je de Smart Soundbox 3 bedienen via een optionele afstandsbediening of via de knoppen op de bovenkant. Het zijn verzonken toetsen; dat moet je even gewoon worden. Naast toetsen voor media-playback zijn er drie preset-knoppen, die je bijvoorbeeld aan een radiostation koppelt. Kom je ’s morgens beneden voor het ontbijt, dan kun je zo met een druk op de knop even het radionieuws beluisteren – best handig. Presetknoppen doorbreken misschien het strakke design van een speaker wat, het is wel fijn om niet altijd naar je smartphone te hoeven grijpen.

Met een enkele speaker

We beginnen met muziek te streamen naar een enkele Smart Soundbox 3, gecast vanaf de Qobuz-app. Zoals gezegd positioneert deze speaker zich als tegenhanger van de Sonos One. Of toch voor kort, voor Sonos dit model verving door de iets grotere Era 100. We vergeleken de Canton ook met deze twee modellen van het Amerikaanse merk. Wat meteen opvalt is dat de twee merken er een andere visie op nahouden wat betreft hun sound. Sonos is meer gecomprimeerd en zet wat meer in op bassen en bepaalde midrange-frequenties, terwijl de Canton-speaker een meer open geluid neerzet. Het beukt wat minder bij de Berlijnse techno van Moderat op ‘MORE D4TA’ misschien, maar als we luisteren naar ‘Sort of Revolution’ op ‘IIUII’ van Fink is er meer een live-ervaring bij de Canton. Je krijgt net iets meer van die kleine details binnen, zoals de vingers die over de snaren van de gitaar glijden. Het viel ons op bij ‘Habibi’ van Tamino – nu in stereopaarmodus – dat er echt wel een vrije bubbel rond de speakers werd gecreëerd. Je kunt trouwens de Canton-speakers ook via een equalizer wat extra bas cadeau doen. Via de knoppen en het scherm op de speaker zelf is dat wat omslachtig, maar je doet het maar één keer. Het is wachten op een app die dit makkelijker zal maken – daarover horen we al een tijdje geruchten.

Intern is de Smart Soundbox 3 anders opgebouwd dan een doorsnee draadloze luidspreker. Zo is er een betrekkelijk grote woofer en tweeter die vooraan wijzen, plus aan elke zijde een passieve woofer. Dat maakt deze luidsprekers zeker in staat om lage tonen te produceren, al lijkt dat niet een prioriteit voor Canton. Wel zijn ze zeker ten opzichte van de Era 100 iets directioneler. Je plaatst deze Cantons best wat verder weg en met de voorkant naar je gericht. Zo vullen ze de kamer het best, zeker in stereomodus.

De stap naar echte stereo

Zoals wel vaker bij compacte draadloze speakers kun je de geluidskwaliteit en ervaring aanzienlijk verbeteren door twee Canton-speakers te combineren tot een stereopaar. Bij Sonos doe je dat via de app, hier gaat het net iets anders. Daar steekt de wat andere aanpak van de Duitse firma weer z’n kop op. Oorspronkelijk is de Smart Soundbox 3 ontworpen om in te stellen via de fysieke knoppen of de remote. Daardoor verloopt het koppelen van een paartje Cantons net weer iets anders dan bij andere merken. Je kiest één speaker uit als ‘meester’, en door langer te drukken op de ingang-knop bereik je een menu met instellingen. Het is even wennen, want de display achter het rooster toont maar enkele letters. De handleiding erbij nemen is dus snel noodzakelijk, ook al kun je even wachten tot de functienaam volledig voorbij komt scrollen. Een stereopaar maken doe je in dit geval door op die meester-speaker aan te geven met welke andere luidspreker je een koppeling wil maken. Dat is even anders denken, want dat betekent bijvoorbeeld dat je op de linkse speaker (die je dan de MSL maakt, de Master Speaker Left) ‘FR’ moet kiezen. Front Right dus, wat de naam is van de tweede speaker. Die steek je in het stopcontact – en 30 seconden later is de koppeling automatisch gelegd. Zodra je de Canton-logica doorhebt, verloopt het dus heel vlot.

Twee is beter?

De sonische upgrade die een paartje Smart Soundbox 3’s biedt is absoluut de moeite waard. De eigenschappen die we al aanhaalden over een enkel toestel worden hier nog verder ondersteund én de soundstage is opeens heel wat gelaagder. Nogal wiedes, want stereo door twee speakers laten afspelen is altijd beter omdat je de informatie in de opname echt kunt weergeven. Bij dat album van Alison Goldfrapp bijvoorbeeld, hing de zweverige sfeer bij ‘The Beat Divine’ veel dikker in de kamer. Je krijgt opeens disco-synths die merkbaar rondzweven en bewegen, wat heel wat fascinerender is dan via één speaker.

Op het einde van de dag blijven het wel kleine draadloze speakers. Even open en driedimensionaal als een paar grote Canton-vloerstaanders gaan deze juniors nooit klinken. De basextensie loopt ook maar zover door – al kun je daar ook wel iets aan doen door een van de zeer degelijke Smart-subwoofers van de Duitsers toe te voegen. Natuurlijk zijn dit opmerkingen die je bij nagenoeg alle draadloze luidsprekers kunt maken, of ze nu van Harman Kardon, Canton of Sonos komen. Maar het stukje verfijning en neus voor detail maken de Smart Soundbox 3 wel een weergever die in zijn categorie iets bijzonders te bieden heeft. Een andere tuning om te beginnen, die toch iets meer audiofiel en meer de nadruk op detail legt. Je krijgt dus meer ervaring die richting hifi gaat. Ze spelen alle muziek wel goed, maar door die focus gaan ze voor een draadloze speaker bijzonder goed om met ‘lastige genres’, zoals klassiek en wereldmuziek.

Over dat laatste genre gesproken, we luisterden met het stereopaartje naar ‘Voice of the Moon’, een knappe samenwerking tussen Anoushka Shankar, de Metropole Orkest, Jules Buckley en Manu Delago. Van een sitar hou je of hou je net écht niet, in dit geval krijg je van dochter Shankar wel een virtuoos spel te horen. De rijke Indische stemming wordt door het tweetal van Canton goed overgebracht, waarbij het soms zeer snelle sitargetokkel correct wordt overgebracht. Het is een geslaagde performance.

Conclusie

De Smart Soundbox 3 presteerde goed als rear-speakers bij een Canton Smart-soundbar. Ook als losse speaker overtuigt deze kleine draadloze luidspreker met een klank die fris en authentiek overkomt. Canton prijst zijn speakers wel iets hoger dan de meeste rivalen. Ter compensatie krijg je enkele extra features en een strakker design. Een potentiële troef voor wie de stap naar een hoogwaardig muzieksysteem wil zetten is het Smart-platform. Want hiermee kun je ook zeer high-end speakers toevoegen aan je multiroomverhaal.

Maar ook als losse speaker heeft de Canton genoeg te bieden. Het gecomprimeerde van vele draadloze speakers heb je hier minder bijvoorbeeld, wat meer ruimte creëert voor een open en grootsere weergave. Als een stereopaar presteren twee Smartbox 3-speakers uitstekend en krijg je (voor speakers zoals dit) een indrukwekkende stereo-ervaring.

8.5
Canton Smart Soundbox 3 stereo

Beoordeling
Canton Smart Soundbox 3

Pluspunten
  • Gedetailleerde en gebalanceerde weergave
  • Bredere uitstraling
  • Stereopaar levert een meeslepender luisterervaring op
  • Veel streamingopties
  • Deel van het Canton Smart-platform
Minpunten
  • Wat hogere prijs (wat een stereopaar ook duurder maakt)
  • Wachten op eigen app

Beoordeling Canton Smart Soundbox 3

De Smart Soundbox 3 presteerde goed als rear-speakers bij een Canton Smart-soundbar. Ook als losse speaker overtuigt deze kleine draadloze luidspreker met een klank die fris en authentiek overkomt. Canton prijst zijn speakers wel iets hoger dan de meeste rivalen. Ter compensatie krijg je enkele extra features en een strakker design. Een potentiële troef voor wie de stap naar een hoogwaardig muzieksysteem wil zetten is het Smart-platform. Want hiermee kun je ook zeer high-end speakers toevoegen aan je multiroomverhaal.

Maar ook als losse speaker heeft de Canton genoeg te bieden. Het gecomprimeerde van vele draadloze speakers heb je hier minder bijvoorbeeld, wat meer ruimte creëert voor een open en grootsere weergave. Als een stereopaar presteren twee Smartbox 3-speakers uitstekend en krijg je (voor speakers zoals dit) een indrukwekkende stereo-ervaring.

Prijsvergelijker Canton Smart Soundbox 3

Reacties (1)