Review: Bowers & Wilkins Zeppelin – Nieuw, en meteen iconisch

20 november 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Zeppelin

Wat kwam er eerst bij deze luxueuze Sonos-concurrent: de naam of de vorm? We zullen het wellicht nooit echt weten, maar feit is dat ‘Zeppelin’ inmiddels bijna een synoniem is geworden voor Bowers & Wilkins zelve. Je zou trouwens hetzelfde kunnen stellen over ‘Nautilus’, die andere blikvanger van de Britten. De naambekendheid van deze reeks draadloze speakers berust echter niet enkel op het iconische design, maar ook op de geluidskwaliteit. Klopt dat ook voor het nieuwste model?

De Bowers & Wilkins Zeppelin die we hier bekijken is gloednieuw. Het is wel niet de eerste luidspreker die zo heet. De allereerste Zeppelin dateert inmiddels van 2006, later volgden nog updates die inpikten op de nieuwste streamingtrends. Zo evolueerde het van een speaker die zijn muziek haalde uit een iPhone of iPod die op een dock stond naar een toestel dat je via AirPlay bediende.

En dat is precies waar de Britse fabrikant opnieuw voor kiest. De Zeppelin anno 2021 zet volledig in op streaming, en houdt daarbij rekening met het feit dat niet iedereen op dezelfde manier muziek streamt. AirPlay blijft van de partij, maar je krijgt nu ook meer opties. Met zijn prijskaartje van 769 euro is de Bowers & Wilkins Zeppelin een duurdere uitdager voor de beste speakers van Sonos en Bluesound. Wel blijft het een standalone product, al zijn er indicaties dat de Zeppelin later formeel deel zal worden van de grotere Formation-familie van draadloze streamingproducten.

Wat Draadloze speaker
Vermogen 240 Watt
Streaming Bluetooth (SBC, AAC, aptX Adaptive), AirPlay 2, Spotify Connect, Music-app (Deezer, Qobuz, Soundcloud, Tidal, TuneIn)
Afmetingen 21 x 65 x 19,4 cm
Gewicht 6,5 kg

Design, nog meer afgeslankt

Qua design is de nieuwe Zeppelin onmiddellijk herkenbaar als het nageslacht van de eerste iconische Bowers & Wilkins-speaker die deze naam droeg. Niet zo gek is dat, gegeven dat de naam rechtstreeks samenhangt met de kenmerkende vorm. Je gaat een succesvolle formule niet veranderen, toch? Met zijn zwarte luidsprekerdoek en platgedrukte voetbalvorm denk je inderdaad meteen aan de luchtschepen die het luchtruim boven Londen tijdens WO1 onveilig maakte.

De Zeppelin oogt anders dan een doorsnee draadloze luidspreker, en dat vormt vast een significant deel van z’n appeal. Ook in zijn laatste editie is de afwerking uitstekend en werd er gekozen voor materialen die het luxegevoel aanwakkeren. Dit toestel is toch wat duurder is dan concurrenten als de Sonos Five of Harman Kardons Citation 500, maar compenseert dat wel met originaliteit en een premiumafwerking. De Zeppelin is trouwens beschikbaar in het bijna-zwart (Midnight Grey) of een lichter grijs (Pearl Grey).

Als we vergelijken met de eerdere Zeppelins, dan valt op dat de nieuwste telg een stukje strakker en soberder is geworden. Van een dock is er al heel lang geen sprake meer; ook de vorige Zeppelin zette volledig in op streaming en kwam zonder een beugel voor een iPhone of – weet je nog? – een iPod. De nieuwe Zeppelin beschikt wel over een fraaiere metalen voet die het toestel enkele centimeters boven de grond laat zweven. In een huiskamer waar de kamerverlichting gedimd ingesteld staat op de stand ‘romantische sfeer’, lijkt de speaker echt wel in de lucht te hangen. Het is te zeggen: als je de verlichting onderaan het toestel via de app uitschakelt. Standaard staat deze aan, wat ook wel iets heeft. Je kunt in elk geval naar eigen smaak de lichtsterkte instellen of er dus gewoon komaf mee maken.

Het design is zo gefocust dat je eigenlijk niet veel meer kunt vertellen over hoe de Zeppelin zich presenteert. Ja, op de achterzijde vind je enkele touchknoppen die je waarschijnlijk zelden zal gebruiken. Aansluitingen? Nope, die zijn er verder niet. Bowers & Wilkins heeft dit toestel gemaakt voor lui die hun muziek bij een streamingdienst halen – en dat is tegenwoordig het merendeel van de muziekliefhebbers.

Inzetten op streaming

Dat terugsnoeien van het Zeppelin-concept tot de essentie heeft ook een invloed op de bediening. Vroeger kreeg je bij deze speaker nog een fysieke remote, maar dat is niet langer het geval. Of je kiest om te werken via de Bowers & Wilkins Music-app of gebruik te maken van streamingopties AirPlay 2 of Bluetooth, het toestel waarop je muziek selecteert is wellicht je smartphone of tablet. Ook als je Spotify-abonnee bent, bedien je de Zeppelin gewoon vanuit de app van de streamingdienst. Een aux-ingang was misschien wel leuk geweest, bijvoorbeeld om een draaitafel aan te sluiten.

De Music-app van Bowers & Wilkins haal je sowieso boven om een verbinding te maken met het WiFi-netwerk. Dat gaat behoorlijk vlot, toch in ons geval. Onze Samsung Galaxy S21 Ultra detecteerde (via Bluetooth) automatisch dat het toestel klaar stond om in te stellen, iets dat je ook met het blote oog kunt merken. De led achter de start/pauze-toets verspreidt dan pulserend amberkleurig licht. In een paar stappen regel je de configuratie, onder meer door het wachtwoord van je WiFi-netwerk in te vullen en de login-gegevens van streamingdiensten. De bekendere opties die je hebt zijn TuneIn (internetradio en podcasts), Deezer, Soundcloud, Tidal en Qobuz. Veel meer is er momenteel niet, maar een aanrader is wel om NTS aan te klikken. Of toch als je houdt van urban genres, want die kun je dan gratis via enkele radiostations beluisteren.

Het klopt wel dat tegenwoordig relatief weinig mensen nog eigen muziekbestanden beluisteren. Streaming is echt wel king, blijkt uit cijfers van de muziekindustrie. Toch vonden we het verrassend dat in de Music-app geen mogelijkheid is om eigen bestanden over het netwerk af te spelen. Het kan natuurlijk via een app en AirPlay 2 (of Bluetooth, maar dat zullen de puristen met collecties vol FLAC’s niet leuk vinden). De Zeppelin is trouwens niet DLNA-compatibel, dus een app als BubbleUPnP kun je niet gebruiken als omweg.

(Niet) Formation

Deze app zal eigenaars van Formation-producten bekend voorkomen. Je gebruikt het inderdaad ook om de toestellen uit deze multiroom-familie van Bowers & Wilkins te bedienen. Toch is de Zeppelin niet officieel deel van de Formation-familie. Het mist een aantal mogelijkheden en je kunt het ook niet zomaar samenvoegen met een Formation-apparaat in één zone. We verstaan wel dat deze mogelijkheid er zit aan te komen.

Bowers app

Toen we de speaker op test hadden, was er wel al via AirPlay 2 de optie om de Zeppelin samen te laten spelen met andere AirPlay 2-apparaten, zoals – pakweg – speakers uit de Denon Home-familie of een Marantz AV-receiver. Om maar twee aan te halen die tegenwoordig zichzelf zustermerken van Bowers & Wilkins mogen noemen.

Grootser dan de rest

Regelmatig arriveren in de testruimte producten die waanzinnige veel opties en functies bezitten. Dat is heel fijn omdat die toestellen passen in heel veel en soms onverwachte scenario’s. Veelzijdig en geeky, het gaat vaak hand in hand. Tegelijkertijd is het ook heel verfrissend om een apparaat te testen dat één ding wil en kan doen. Heel de ‘druk op de knop en speel muziek’-ervaring is iets dat kopers van draadloze speakers zoeken, lijkt ons, en dat is precies wat we ervaren met de Zeppelin.

Als deze speaker op een vlak écht een voorsprong neemt op zijn rivalen, dan is het wel qua het neerzetten van een stereobeeld. Andere draadloze speakers beloven allemaal wel stereo, maar doen dat vanuit speakeropstellingen waar alles behoorlijk dicht bij elkaar geplaatst is. Dat is hier anders. De vorm van de Zeppelin en hoe de individuele speakertjes (drivers) zijn gemonteerd, betekent dat je hier veel meer een ‘brede’ luisterervaring hebt. Bij tracks waar de producer echt de muzikanten een bepaalde positie op een podium heeft gegeven, ervaar je dat ook veel meer. Het is niet helemaal op het niveau van twee losse speakers die juist opgesteld staan, maar veel beter dan menige één-doos-toestellen die eigenlijk een soort mono leveren.

Die meer open en luchtige presentatie is toch wel belangrijk om meer ontspannen te kunnen luisteren. We krijgen de indruk dat je iets meer gelaagd en natuurlijk opgediend krijgt dan wat je meestal uit draadloze speakers van deze categorie hoort komen. Wellicht hangt dat samen met de plaatsing van de tweeters en de 90-mm midrange-drivers aan de twee uiteinden van de Zeppelin-behuizing. Ver uit elkaar dus, goed voor de beeldvorming.

Neem een jazzklassieker als ‘Take Five’ van The Dave Brubeck Quartet, een nummer dat zelfs mensen die het Siberisch koud krijgen van deze genre meteen zullen herkennen. We spelen het af, streamend vanaf Qobuz, en lopen door de kamer. Fraai is hoe dat doorlopend zacht getik op de cymbalen fris en onderscheidend in de kamer rondzweeft. De steeds herhalende piano nestelt zich in de achtergrond maar wordt niet weggedrukt, net als de understated percussie. De melodieuze saxofoon van Paul Desmond heeft de nodige definitie, ook als we zijdelings van de Bowers & Wilkins zitten. Het lounge-gevoel is hier prima. De Zeppelin toont hier uitstekend geschikt te zijn voor het leveren van een soundtrack in de achtergrond bij een visite van vrienden, met voldoende frisheid en openheid dat je ook af en toe kunt ‘inzoomen’ op een nummer. Een mooie keuze ook als je iets zoekt voor een boetiekwinkel, lijkt ons.

In een grotere ruimte zouden we wel aanraden om bij bepaalde muziek het bass-niveau een tikje te verhogen. Dat kan via de app. We deden dat bijvoorbeeld toen we nog eens ‘Cat People’ opzochten van David Bowie – toen volop in zijn New Romantic-fase. Vocals en gitaren klonken meteen prima, maar er was nog iets meer nodig aan de onderkant, iets dat we ook vonden toen we enkele technotracks uit ‘Mirapolis’ van het Franse Rone selecteerden. Uiteraard kun je niet een ultieme basextensie verwachten van een speaker zoals deze (en speelt de grootte van de kamer een rol). We zijn tevreden, want hoe het toestel presteert in het laag is verre van ondermaats. Je moet gewoon naar eigen smaak misschien wat bijregelen. En positief is dat het toevoegen van wat extra bas niet meteen een vet geluid opleverde met een verstoorde tonaliteit. De Zeppelin blijft ook dan heel trouw aan de Bowers & Wilkins-sound, met een merkbare ‘lift’ of tikje hoger in treble die net zorgt dat je dat ruimtelijk detailgevoel krijgt.

Een andere sterkte van de Zeppelin is dat de speaker trouw blijft aan zijn sound, ongeacht het volume. Zelfs bij rauw gitaargeweld van een band als Mastodon is er nog een hoge mate van controle als je hogere decibelregionen opzoekt. De dynamische equalizing door de DSP in deze speaker pakt het goed aan.

Conclusie

De Zeppelin is een frisse update voor wat nog altijd een iconische draadloze speaker is. Je valt er misschien voor omdat het een aparte vorm combineert met een authentieke luxeafwerking, maar het scoort ook op sonisch vlak. Het is een van de weinige draadloze speakers die uit één doos toch een overtuigend bijna-stereogeluid kan neerzetten. Het klinkt goed en blijft heel coherent bij dynamische nummers die je luid afspeelt. Je kunt natuurlijk het prijskaartje niet negeren, maar de Zeppelin is ongetwijfeld een van de best klinkende draadloze speakers die in de winkels ligt.

9.0
Bowers & Wilkins Zeppelin

Beoordeling
Bowers & Wilkins Zeppelin

Pluspunten
  • Kamerbrede uitstraling en verfijnd qua detail
  • Blikvanger
  • Veel streamingopties
  • Krachtig en coherent
Minpunten
  • Exclusief gericht op streaming
  • Multiroomverhaal is nog in wording

Beoordeling Bowers & Wilkins Zeppelin

De Zeppelin is een frisse update voor wat nog altijd een iconische draadloze speaker is. Je valt er misschien voor omdat het een aparte vorm combineert met een authentieke luxeafwerking, maar het scoort ook op sonisch vlak. Het is een van de weinige draadloze speakers die uit één doos toch een overtuigend bijna-stereogeluid kan neerzetten. Het klinkt goed en blijft heel coherent bij dynamische nummers die je luid afspeelt. Je kunt natuurlijk het prijskaartje niet negeren, maar de Zeppelin is ongetwijfeld een van de best klinkende draadloze speakers die in de winkels ligt.

 

Prijsvergelijker Bowers & Wilkins Zeppelin

Reacties (0)