
Na recent de nieuwe Bluesound Nano en Node N132 beoordeeld te hebben is het nu de beurt aan de Node Icon. Met deze nieuwe Icon maakt Bluesound een stap richting serieuze muziekliefhebbers met een mooie audio set. Niet dat er iets mis is met de weergavekwaliteit van de Node N132 maar volgens Bluesound is de Icon technisch nog hoogwaardiger. Naast de nog betere kwaliteit wijkt ook het uiterlijk af. Een fraaie stevige metalen behuizing en kleurendisplay op het front geven de Icon de benodigde look en feel die gezien mag worden. Qua aansluitingen is er ook het één en ander toegevoegd ten opzichte van zijn goedkopere broers, of zijn het zussen?
Met een formaat van 220 x 84 x 193 mm is de Icon bescheiden van formaat en wijkt hiermee af van de, voor audioapparatuur, gebruikelijke 420 mm breedte. De verhoudingen zijn echter goed gekozen en geven deze Bluesound een krachtige uitstraling. Zoals gezegd voor de Icon een behuizing van zwart geanodiseerd aluminium in plaats van kunststof wat extra cachet en een betere geluidskwaliteit oplevert. Bij het uitpakken valt ook het gewicht in positieve zin op, het kleine kastje weegt maar liefst ruim twee kilo. Aan de voorzijde is deze Node Icon, als enige in de reeks, voorzien van een 5” non Touch fullcolour HD-scherm. Via de Bluesound app is het mogelijk de informatie die weergegeven wordt naar believen aan te passen of volledig uit te schakelen. De bovenzijde is licht afgeschuind en bevat 5 LED aanraaktoetsen en een volumeregelaar. Aan beide zijkanten van de Icon is een 6,3 mm hoofdtelefoonaansluiting te vinden. Geen gadget maar een serieuze optie door de THX-AAA versterkertechnologie. Eventueel kunnen beide aansluitingen gelijktijdig gebruikt worden maar de beste prestaties worden geleverd bij gebruik met één hoofdtelefoon. Door de plaatsing aan de zijkant blijft het front superstrak en opgeruimd, maar zijn de aansluitingen toch uitstekend bereikbaar. De overige aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde. Meest opvallend in deze prijsklasse is de aanwezigheid van gebalanceerde (XLR) uitgangen naast de gebruikelijke RCA-aansluitingen. Naast analoog beschikt de Node Icon over een optische en coaxiale uitgang. Een USB-uitgang ontbreekt niet net als een subwoofer uitgang. Verder een optische en coaxiale digitale ingang, HDMI eArc, USB- C en uiteraard een Ethernet/LAN aansluiting.
Om de door Bluesound beloofde hoge prestaties waar te maken beschikt deze Node Icon over een dual mono DAC-ontwerp. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van twee ESS Sabre ES9039Q2M DAC’s, dezelfde als in de Node N132 wordt gebruikt maar dan dubbel uitgevoerd. Om de prestaties te optimaliseren maakt Bluesound gebruik van de QRONO d2a technologie van MQA Labs, welke sinds 2023 onderdeel van moederbedrijf Lenbrook Corp. Deze techniek corrigeert timingfouten tijdens de omzetting van digitaal naar analoog. Interessant is de mogelijkheid gebruik te maken van Dirac Live roomcorrectie software. Hiervoor dient wel een licentie aangekocht te worden en is een meetmicrofoon noodzakelijk om de ruimte in te meten. Bluesound biedt de licentie aan tegen een gereduceerd tarief en de meetmicrofoon kan als accessoire aangekocht worden. De correctie vindt plaats voor de omzetting van een digitaal naar analoog signaal wat ervoor zorgt dat je er niet alleen profijt van hebt als je gebruik maakt van de interne DAC maar ook aangesloten op een externe DAC. Met één restrictie dat de USB-uitgang Dirac Live niet ondersteunt. Natuurlijk is deze Bluesound Node Icon ROON ready en worden vele streamingdiensten ondersteund en is er voorzien in internetradio. Bluetooth 5.2 aptX Adaptive kan zowel een signaal ontvangen als verzenden. Alle beschikbare functies zijn te bedienen vanuit de onvolprezen en betrouwbare BluOS app.
Aansluiten
Gezien het feit dat mijn Devialet 220 Expert Pro analoge signalen omzet naar digitaal heeft het weinig zin de Icon op deze manier aan te sluiten. Gelukkig heb ik ten tijde van de recensie de beschikking over de nieuwe Teufel Kombo 62 cd-receiver. Deze laatste heeft zowel analoge als digitale aansluitingen zodat de interne DAC van de Bluesound Icon beoordeelt kan worden. Voor de digitale verbinding met de Devialet maak ik gebruik van een Atlas Cables Mavros coaxiale kabel. De verbinding met mijn thuisnetwerk loopt via een Atlas Cables Equator ethernetkabel. Een audiofiele Bonn N8 Silent Angel met Forrester voeding is het kloppend hart van het streaming deel van de audio set. Uiteraard is Wifi ook een optie maar om zeker te zijn dat de maximale weergavekwaliteit gehaald wordt vertrouw ik op de bedraade aansluitmogelijkheid. Verdere bekabeling van de referentie set is van Atlas Cables, waaronder de onlangs gerecenseerde Mavros Transpose Grun luidsprekerkabels en vertrouwde EOS Superior netsnoeren. Luidsprekers zijn van Audiovector, type R3 Arreté. De analoge verbinding met de Teufel Kombo 62 is via een set Inakustik Rhodos Silver interlinks. Deze cd-receiver sluit ik met Supra Classic luidsprekerkabels aan op een betaalbare set Audiovector QR1 speakers. Met een verkoopprijs van 1.099 euro is de Bluesound Icon het goedkoopste component in de referentieset en de duurste in de tijdelijke setup. Genoeg uitdaging dus voor deze Icon.
Dagelijkse praktijk
Aangezien de Teufel Kombo 62 pas halverwege de recensieperiode arriveerde start ik met het gebruik in de dagelijks gebruikte set. De Node Icon past keurig naast mijn Bluesound Vault2 in het Quadraspire audiorack. Zodra aangesloten verschijnt de Node Icon in het menu van de BluOs app en kunnen de benodigde instellingen gedaan worden en persoonlijke voorkeuren toegepast. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de weergave van een analoge klok in het scherm als de speler op stand-by staat. Niet het allerbelangrijkste natuurlijk maar het geeft wel een goed gevoel. Het is mogelijk allerhande audio-instellingen te doen, deels afhankelijk van de andere componenten in uw installatie en de manier waarop de Bluesound Node Icon is aangesloten. Normaal fungeert de eerdergenoemde Vault2 als digitale bron voor zowel streaming als het afspelen van, op de interne harddisk opgeslagen, muziekbestanden. In combinatie met de Node Icon verwordt de Vault2 tot een soort NAS. Waar de Vault2 een combinatie van taken moet kunnen verwerken, hoeft de Icon alleen maar muziek door te geven naar de versterker. Het ontbreken van een harddisk en cd-loopwerk zou in theorie al moeten leiden tot een betere weergave. Tel daarbij de audiofiele opbouw en betere componenten en alle ingrediënten zijn aanwezig om optimaal te presteren. Na een korte inspeelperiode is het tijd om aan de slag te gaan. Gelijk maar een uitdagende track, My Body Is A Cage van Peter Gabriel’s album Scratch My Back. Eerste opvallende verschil is de toename in autoriteit in de weergave, het staat als een huis, tweede is de toename in dynamiek. Het orkestrale deel gaat van zachtjes naar een knallende opbouw. Het gemak waarmee dit gebeurd is duidelijk beter dan met de Vault2. Na een moment van stilte knalt de stem van Peter plotseling vanuit het niets uit de speakers. Bijzonder gemakkelijk en zonder stress weet de Icon dit weer te geven. De detaillering, vooral in het hoog, is een streepje beter en in het middengebied is meer nuance en kleur te horen. De laagweergave is steviger en kent meer doortekening. De eerste punten zijn gescoord door deze nieuwe Node Icon.
Switchen
The Closest Thing To Crazy van Katie Melua is een track waarbij emotie en een breekbare stem de boventoon voeren. De recent aan mijn set toegevoegde Atlas Cables Mavros Transpose Grun luidsprekerkabels wisten deze twee elementen al naar een veel hoger plan te tillen. Met de Icon gaat het nog weer een stapje verder vooruit. Katie’s stem krijgt nog wat meer gelaagdheid en zorgt daarmee voor een grotere dosis emotionele lading. De snaren van de akoestische gitaar zijn duidelijker te volgen en de viool klinkt prachtig. Stemweergave is sowieso een onderdeel waar de Icon een positieve bijdrage levert. Luisterend naar You’ll Never Find Another Love Like Mine in een live uitvoering van Michael Bublé en Laura Pausini hebben de stemmen nog meer karakter en kleur, kleine stembuigingen zijn nog duidelijker. Dit maakt de muziek spannender en nog onderhoudender. Je ziet het flirten van Michael naar Laura bijna voor je.
Tijdens een bezoek van wat kritische luistervrienden switchen we wat heen en weer tussen mijn Vault2 en de nieuwe Node Icon met verschillende muziekstukken, waaronder wat klassieke werken. Niet helemaal mijn ding maar we zijn het er unaniem over eens dat de Icon er nog meer gevoel en realisme in weet te leggen. Instrumenten krijgen nog meer nuance en een breder klankkleur pallet. Het is duidelijk dat zelfs digitaal aangesloten de Node Icon de oudere Vault2 klankmatig voorbijstreeft.
Analoog aangesloten op een Teufel Kombo 62 cd-receiver kan ik internetradio en cd versus streaming beluisteren. Natuurlijk is het zo dat de Kombo 62 ongeveer de helft kost van de Bluesound Node Icon dus is de vergelijking relatief. Luisterend naar een geremasterde cd van Marc Cohn’s titelloze album versus de op de Vault2 geripte versie laat toch wel wat verschillen horen. Vooropgesteld dat de Teufel Kombo 62 zich verrassend goed van zijn taak kwijt weet de Node Icon nog wat toe te voegen aan de weergave. Het koortje in Walking In Memphis staat iets verder achter in het stereobeeld en de verschillende stemmen wat beter te volgen. Ook is de laagweergave wat voller en krachtiger. Dit komt nog beter naar voren in Ghost Train, deze track wordt gedragen door een stevig basfundament en grote percussie-instrumenten. De Bluesound voegt net wat meer kracht toe. Dezelfde verschillen zijn hoorbaar bij het vergelijken van internetradio.
Onder de streep
Met deze Node Icon zet Bluesound in alle opzichte een stap voorwaarts. De afwerking, uitstraling en de toevoeging van een display zorgen voor een wezenlijk onderscheid met de rest van de Node familie. Klankmatig is deze Icon beter dan de eerder beluisterde N132 en, mede door de uitgebreide aansluitmogelijkheden, nog meer geschikt voor veeleisende luisteraars. Zowel digitaal als analoog aangesloten staat de Icon zijn mannetje. Het BluOs platform is ongeëvenaard en Dirac Live een zeer interessante optie om problemen in uw luisterruimte te finetunen. Met deze Node Icon zet Bluesound de concurrentie in deze prijsklasse, en daarboven, op scherp! Als dit geen Award Winner wordt dan weet ik het niet.
Tech specs
• Wat: Streamer met DAC
• Streaming: BluOS-app, AirPlay 2, Bluetooth, Roon Ready, Spotify Connect, Tidal Connect
• Ingangen: HDMI-eARC, optisch, cinch, USB (opslag)
• Uitgangen: cinch, XLR, sub-uit, 2 x hoofdtelefoonuitgang, USB (DAC-modus), optisch, coaxiaal
• Extra’s: Dirac-klaar, multiroom
• Afmetingen: 22 x 8,4 x 19,3 cm
• Gewicht: 2,23 kg


Beoordeling
Bluesound Node Icon
- • Prijs-kwaliteit • BluOs platform • Dirac Live optie • Geluidskwaliteit
- • Geen gezien de verkoopprijs
Beoordeling Bluesound Node Icon
Met deze Node Icon zet Bluesound in alle opzichte een stap voorwaarts. De afwerking, uitstraling en de toevoeging van een display zorgen voor een wezenlijk onderscheid met de rest van de Node familie. Klankmatig is deze Icon beter dan de eerder beluisterde N132 en, mede door de uitgebreide aansluitmogelijkheden, nog meer geschikt voor veeleisende luisteraars. Zowel digitaal als analoog aangesloten staat de Icon zijn mannetje. Het BluOs platform is ongeëvenaard en Dirac Live een zeer interessante optie om problemen in uw luisterruimte te finetunen. Met deze Node Icon zet Bluesound de concurrentie in deze prijsklasse, en daarboven, op scherp! Als dit geen Award Winner wordt dan weet ik het niet.
Reacties (1)