Review: ArtSound Brainwave03 en Brainwave07 – betaalbare koptelefoons met ANC

22 januari 2022 + 10 minuten 0 Reacties
ArtSound Brainwave03 en Brainwave 07

In deze review gaan we aan de slag met de ArtSound Brainwave 03 draadloze earbuds en de over-ear koptelefoon Brainwave07.

In december lanceerde het Belgische merk ArtSound in totaal vier nieuwe modellen draadloze oordopjes en koptelefoons met bluetooth 5.0. Het merk ken je waarschijnlijk van de inbouw- en opbouwluidsprekers, maar komt nu voor het eerst ook met bluetooth oordopjes en koptelefoons. Is het een geslaagde move geweest? Samen met de vier deelnemers aan ons Testpanel gaan we de Artsound Brainwave03 (earbuds) en de Brainwave07 (over-ear koptelefoon) uitgebreid testen. Vandaag is onze review aan de beurt. Volgende week lees je het oordeel van ons testpanel.

ArtSound is opgericht in België in 1995 en wil de naam eer aan doen. Het bedrijf heeft als doel: “De kunst van het geluid” en wil audio-oplossingen brengen met aandacht voor kwaliteit en betaalbaarheid. De Artsound Brainwave03 kost 79 euro, terwijl de ArtSound Brainwave07 over de toonbank gaat voor 99 euro. Dat zijn inderdaad prima prijzen, maar hoe zit het met de kwaliteit van deze draadloze bluetooth earbuds en de koptelefoon?

Design en draagcomfort

Art in de naam van ArtSound is niet zomaar gekozen natuurlijk. Dat zien we direct als we kijken naar de draadloze oordopjes met de naam Brainwave03. Deze earbuds komen met een unieke oplaadcase die wat groter is dan je gewend bent. Je schuift de deksel naar achteren en daar komen beide draadloze oordopjes tevoorschijn. De Brainwave03 zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, groen en de aan ons geleverde witte versie. Ze zijn daarnaast spatwaterdicht, en dat is altijd een pluspunt. De Brainwave03 hebben een stroef laagje aan de buitenkant, maar voelen toch wat plastic aan. Beide oordoppen zijn voorzien van een touchknop aan de zijkant, bovenaan het steeltje. Het design is verder niet veel mis mee, maar de oplaadcase oogt door het schuifdeksel wel vrij fragiel. Voorzichtig schuiven dus, anders heb je het idee het deksel er zo af te trekken. Meegeleverd zijn een usc-c-kabel voor het opladen en kleinere en grotere siliconenoortjes, zodat deze earbuds altijd in je oren zullen passen.

De over-ear ArtSound Brainwave07 is qua uiterlijk iets minder spectaculair. De zwarte koptelefoon is voorzien van een vouwbaar design en beschikt over in totaal vier knoppen. Het zwarte plastic van de koptelefoon is voorzien van een stroef, beetje rubberen, laagje wat fijn aanvoelt en aan de buitenkant van de oorschelpen vinden we het logo van ArtSound. De hoofdband is zacht aan de binnenkant en de oorkussens zijn een genot om te dragen. De Brainwave07 is extreem comfortabel, ook door het lage gewicht en is tevens spatwaterdicht. De oorschelpen zijn zeer flexibel en de hoofdband is verstelbaar voor ieder type hoofd. Jammer is wel dat er geen transportcase wordt meegeleverd. Wel heb je de beschikking over een usb-c-kabel voor het opladen en een 3,5mm jack kabel.

Wat zowel de Brainwave03 als de Brainwave07 dus uitstekend in orde hebben is het draagcomfort. De Brainwave03 zitten als gegoten in de oren. Je kunt er mee hardlopen en fitnessen zonder dat ze uit je oren vallen en ze blijven comfortabel zitten. De ArtSound Brainwave07 daarentegen is ontzettend licht en de oorkussens zijn zeer zacht. Ook na urenlang muziek luisteren blijven ze comfortabel zitten.

Bediening en batterij

Naast het draagcomfort is ook de bediening geslaagd te noemen. Het is op dit moment erg hip om te swipen over je draadloze oordopjes of je over-ear hoofdtelefoon om te pauzeren, het volume te wijzigen of een ander nummer te kiezen. Het werkt vaak niet goed of je swiped net een beetje teveel omlaag in plaats van opzij en je krijgt niet het gewenste resultaat. Vaak pak je dan maar gewoon de smartphone erbij voor de bediening en dat is toch niet altijd even ideaal. ArtSound kiest daarom voor ouderwetse knoppen en dat werkt toch nog altijd beter dan dat geveeg over de steeltjes of oorschelpen. ArtSound doet de knoppen echter wel op twee verschillende manieren.

De Brainwave03 heeft touchknoppen op zowel het linker- als rechtersteeltje waar je in principe alles mee kunt doen door deze ingedrukt te houden, te dubbelklikken, eventjes aan te raken etc. Het werkt allemaal redelijk goed, maar je grijpt er wel eens naast als je zelf in beweging bent. Echte fysieke knoppen werken daarom beter dan deze touchknoppen. Over de functie zelf geen klachten, je moet even doorhebben welke dubbelklik of tik voor welke functie is, maar dit gaat op den duur vanzelf. We hebben wel een grote ergernis gevonden overigens. De ArtSound Brainwave03 gaan niet automatisch uit wanneer je ze in de oplaadcase stopt. Ze blijven verbonden met je smartphone en je moet in je bluetoothmenu de verbinding verbreken. Na verloop van tijd gaan ze vanzelf wel uit, maar als je na een kwartier een filmpje kijkt op je smartphone komt het geluid nog ver weg uit de oplaadcase. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Brainwave

De Brainwave07 beschikt wel over vier fysieke knoppen en dat bevalt helemaal prima. Je hebt een knop voor ANC (linker oorschelp), volume omhoog en omlaag (ingedrukt houden voor previous/next) en de aan/uit-knop (rechter oorschelp). Het werkt vlot en soepel en na wat gewenning reik je er gemakkelijk naar. Daar is echt helemaal niets op aan te merken. De batterij van de Brainwave07 gaat volgens de specificaties 35 uur mee. We hebben deze over-ear koptelefoon voor het eerste gebruik helemaal opgeladen en inmiddels vele uren gebruikt tijdens het gamen, het luisteren van muziek en als extra boost tijdens het sporten. De batterij houdt zich prima staande en die 35 uur lijkt wel te kloppen. De batterijduur van de Brainwave07 is dan ook uitstekend te noemen. De Brainwave03 earbuds tenslotte gaan vier uur mee. Samen met de oplaadcase kom je zo op twaalf uur muziek luisteren. Die vier uur luisteren is gebruikelijk in deze prijscategorie. De twaalf uur samen met de oplaadcase is aan de magere kant.

Zowel de earbuds als de koptelefoon zijn voorzien van microfoons. Je kunt er dus gewoon mee bellen. Via een druk op de knop neem je op en het gesprek dat volgt is in beide gevallen zeer helder te volgen. Ook de ontvanger kan meer dan tevreden zijn over het geluid.

Active noise cancelling

Redelijk uniek in deze prijscategorie is de ANC, oftewel active noise cancelling. Geluiden van buiten worden weggefilterd, zodat jij ongestoord van muziek kunt genieten. Ook als je in een drukke trein of op kantoor zit, dat is tenminste het idee erachter. Zowel de Brainwave03 als de Brainwave07 beschikken over active noise cancelling. Wat kan je daar nu van verwachten in deze prijscategorie?

Toch nog meer dan je misschien zou denken, al moet je er geen wonderen van verwachten. Het hangt met name af van de situatie waarin je ze gebruikt. Een mooie manier om ANC te testen is door een gesprek te voeren en de ANC afwisselend aan en uit te zetten. Je hoort wel verschil op de Brainwave03, maar niet erg veel. Op een druk kantoor zal jij je collega’s gewoon blijven horen. Voor achtergrondgeluid in een rijdende trein of bus is het beter geschikt. Dat wordt veel effectiever weggefilterd. Je kan het ook goed testen door voor een radio te gaan zitten op normaal volume en de ANC afwisselend aan en uit te zetten. Overigens werkt de ANC veel beter op de Brainwave07 over-ear koptelefoon dan op de Brainwave 03 draadloze oordoppen. De Brainwave03 heeft namelijk ook een functie om geluid van buiten juist door te laten in plaats van weg te filteren (transparantiemodus), maar je hoort hier eigenlijk geen verschil met de ANC helemaal uit. De ANC op de Brainwave07 filtert net wat meer achtergrondgeluid weg, maar ook hier moeten het niet teveel decibellen zijn, want anders zul je het gewoon horen. De ANC op de Brainwave07 werkt overigens onafhankelijk van het muziek luisteren. Wil je stilte, maar geen muziek? Druk op de ANC-knop en het werkt. Je hoeft de aan/uit-knop van de koptelefoon dan helemaal niet te gebruiken en dat is best een handige extra als je in stilte wilt werken.

Het effect is dus wat wisselend, want de ANC werkt in de ene situatie beter dan in de andere en werkt beter op de koptelefoon dan op de earbuds. Het kan zich zeker niet meten met de active noise cancelling van toppers als de Sony WF-1000XM4. Toch moeten we complimenten geven aan ArtSound dat het active noise cancelling in dergelijke betaalbare producten heeft weten te implementeren.

Geluidskwaliteit

Waar het natuurlijk om draait bij draadloze oordopjes en over-ear koptelefoons is de muziekkwaliteit. Alles staat of valt met de muziekprestaties. De Brainwave03 kost 79 euro en toevallig hebben we ook nog twee andere merken draadloze oordopjes in huis van 79 euro, namelijk de Oppo Enco Air earbuds en de TCL MoveAudio S200. Tijd voor een vergelijkende test. Drie gelijkwaardige oordoppen qua prijs en toch horen we drie keer een duidelijk verschillend geluid, het is best indrukwekkend te noemen. En dan valt ook op dat de ArtSound Brainwave03 hier echt de vreemde eend in de bijt is. Dat valt niet zo op met elektronische muziek, dat weet het nog vrij aardig weer te geven, maar wel met pop/rock waarbij drums een rol spelen. ArtSound sprak over een uitgekiende EQ-functie met uitgekiende hoge en lage tonen. Ik denk bij een EQ-functie aan een aanpasbare equalizer, desnoods via een app, maar dat blijkt niet het geval. De hoge en lage tonen zijn zeker uitgekiend, maar niet ten positieve. De balans is zoek. Dat valt dus met name op bij de drums, waarbij het lijkt alsof iedere grote rockband ineens in een garagebox speelt en jij met je oren tegen het drumstel gedrukt zit. Het probeert groots en vol te klinken, maar resulteert in dof geluid. Des te groter en voller de sound hoort te klinken, hoe meer het opvalt. Het nummer Diamonds van The Boxer Rebellion opent met de kenmerkende drums en bereikt het eerste hoogtepunt na ongeveer een minuut, maar de Brainwave03 heeft er veel moeite mee om de grote sound weer te geven. De drums zijn dof en zodra de grootse sound hoort te klinken wordt het één grote brei. De Oppo- en TCL-oordoppen weten dit beter weer te geven, ook al hoef je daar ook zeker geen wonderen te verwachten. Het veel kleiner gespeelde Always like this van Bombay Bicycle Club komt dan ineens weer veel beter tot z’n recht op de Brainwave03, ook in vergelijking met de eerder genoemde Oppo- en TCL-oordopjes. Ook een Around the world van Daft Punk komt goed tot z’n recht, maar kies je voor de grootse stadionrock van de Foo Fighters dan zit je toch weer even achter je oren te krabben.

Voor het grootste deel is de tuning van ArtSound het probleem. De basis is niet goed, maar op momenten dat de balans niet zoek is kun je de kwaliteit van de Brainwave03 zeker horen en weet het vergelijkbare oordopjes in deze prijscategorie zelfs weg te blazen. Het is alleen jammer dat ze zo ontzettend inconsistent zijn, want je vliegt continue van het ene uiterste naar het andere uiterste. Het hangt dus heel erg van het genre af of de Brainwave03 er goed mee overweg kan. Een app met equalizer-functie zoals bijvoorbeeld Sony, maar ook Teufel heeft, zou geen overbodige luxe zijn. Dan kun je de tuning zelf aanpassen, maar die app is er op dit moment niet. Je kunt de equalizer gebruiken in bijvoorbeeld Spotify, maar dat leverde gemengde resultaten op. Een third-party equalizer-app kan ook een oplossing zijn.

Gelukkig is er beter nieuws te melden over de over-ear koptelefoon. Veel beter zelfs, want daar is namelijk helemaal niet zoveel mis mee. De Brainwave07 weet een veel grotere soundstage neer te zetten dan de Brainwave03. Dat is natuurlijk ook niet vreemd als je een over-ear koptelefoon met 2 x 40 mm drivers met de veel kleinere draadloze oordoppen met 2 x 10 mm drivers gaat vergelijken, maar het verschil is overduidelijk. Toch is er ook hier iets vreemds aan de hand en dat is de ANC. Druk je de knop voor ANC in, dan is het geluid vrij vlak en is de bas behoorlijk teruggeschroefd. Druk je ANC uit, dan krijg je ineens een veel grootser en ruimtelijker geluid, dat ook met veel meer bas en warmte tot je oren komt. Het is heel apart dat de ANC op deze koptelefoon zoveel verschil maakt op het geluid. Zulke grote verschillen zijn we bij andere koptelefoons nog nooit eerder tegengekomen. Heb je ANC nodig? Druk hem dan aan, maar is het niet nodig? Laat de ANC dan maar gewoon lekker uit. Je muziek klinkt dan veel beter. Voor deze prijscategorie mogen we zeker niet klagen over de geluidskwaliteit. Sterker nog, wie goed zoekt kan de Brainwave07 inmiddels voor rond de 75 euro aanschaffen. En voor dat bedrag zul je absoluut niet teleurgesteld worden en is deze koptelefoon één van de beste modellen die je voor dat bedrag kan kopen. De Brainwave07 kan je ook gemakkelijk met de meegeleverde kabel aansluiten op de controller van je spelcomputer (of natuurlijk bedraad muziek luisteren). Ook daarvoor is de Brainwave07 uitermate geschikt, mede door het hoge draagcomfort waardoor je urenlang zonder hoofdpijn kunt gamen.

Conclusie

ArtSound heeft veel goed gedaan met de eerste stappen in de wereld van de earbuds en koptelefoons. Toch zit er een groot verschil tussen de Brainwave03 en de Brainwave07 en dan vooral op het gebied van de geluidskwaliteit. Over de Brainwave07 kunnen we kort zijn, dat is een uitstekende koptelefoon voor de prijs van 99 euro met een zeer hoog draagcomfort, handige bediening via knoppen en een prima geluid mits je ANC niet gebruikt. Iets minder tevreden zijn we met de Brainwave03. Ondanks de unieke oplaadcase, redelijk goede touchbediening, ANC en het hoge draagcomfort gaat het in de basis mis. Goed geluid zit er wel in, maar is door de tuning van ArtSound helemaal uit balans bij sommige muziekgenres. De ArtSound Brainwave07 over-ear koptelefoon kun je zonder nadenken aanschaffen en levert een uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs. Heb je liever earbuds? Dan kun je beter bij andere merken gaan kijken. We geven de over-ear Brainwave07 een 9,0 en de Brainwave03 een 6.0, dat brengt het totaalcijfer op een 7,5.

7.5
Artsound BRAINWAVE 07

Beoordeling
ArtSound Brainwave03 en Brainwave07

Pluspunten
  • Zeer comfortabel
  • Active noise cancelling in deze prijsklasse
  • Geen geswipe, maar handige knopbediening
  • Brainwave07 uitstekende batterijduur
  • Brainwave07 heeft fantastisch geluid in deze prijscategorie
Minpunten
  • Brainwave07: ANC van invloed op geluidskwaliteit
  • Brainwave03: ANC stelt weinig voor
  • Brainwave03: schiet bij aantal muziekgenres echt tekort door tuning

Beoordeling ArtSound Brainwave03 en Brainwave07

ArtSound heeft veel goed gedaan met de eerste stappen in de wereld van de earbuds en koptelefoons. Toch zit er een groot verschil tussen de Brainwave03 en de Brainwave07 en dan vooral op het gebied van de geluidskwaliteit. Over de Brainwave07 kunnen we kort zijn, dat is een uitstekende koptelefoon voor de prijs van 99 euro met een zeer hoog draagcomfort, handige bediening via knoppen en een prima geluid mits je ANC niet gebruikt. Iets minder tevreden zijn we met de Brainwave03. Ondanks de unieke oplaadcase, redelijk goede touchbediening, ANC en het hoge draagcomfort gaat het in de basis mis. Goed geluid zit er wel in, maar is door de tuning van ArtSound helemaal uit balans bij sommige muziekgenres. De ArtSound Brainwave07 over-ear koptelefoon kun je zonder nadenken aanschaffen en levert een uitstekende kwaliteit voor een betaalbare prijs. Heb je liever earbuds? Dan kun je beter bij andere merken gaan kijken. We geven de over-ear Brainwave07 een 9,0 en de Brainwave03 een 6.0, dat brengt het totaalcijfer op een 7,5.

Reacties (0)