Review: Argon Audio TT-4 Special Edition – Een heel speciale platenspeler

02 december 2023 + 10 minuten 3 Reacties
Argon Audio TT-4 Special Edition
FWD award

De wortels van Argon Audio liggen in het budgetsegment. De voorbije jaren weet het Deense merk echter steeds betere apparaten te ontwerpen. Een mooi voorbeeld daarvan is de EISA Award-winnende TT-4-draaitafel. Om het succes van die middenklasser te vieren, brengt Argon nu een exclusieve TT-4 Special Edition uit met een aantal interessante upgrades.

Argon Audio uit Denemarken heeft een enorm aanbod aan hifi-producten en -accessoires. Dat heeft allemaal te maken met z’n oorsprong als instapmerk van de Scandinavische AV-keten HiFi Klubben, die je ook in Nederland vindt. Inmiddels is het die omschrijving ontgroeid en vind je hun toestellen gewoon online en bij andere winkels in de Benelux. Bij dat groeiproces hoort bovendien een focus op producttypes die volgens Argon goed liggen bij een breder en jonger publiek: actieve speakers en platenspelers.

Argon Audio TT-4 Special Edition

Het merk wil daarbij wel betaalbaar blijven, maar tegelijkertijd zien we het merk al een tijdje hoger mikken dan voorheen. De lancering van de TT-4-draaitafel vorig jaar bevestigde die indruk. Voor 649 euro bood dit toestel een beter design, een solide bouwkwaliteit en de keuze tussen een reguliere of versterkte uitgang. Dat Argon ambitieuzer werd, bleek eveneens uit het gebruik van een zelfontwikkelde 8,8-inch toonarm uit koolstofvezel en aluminium. Vele merken kopen zoiets gewoon in bij een van de grote namen, zoals Audio-Technica, Clearaudio of Pro-Ject, Argon creëerde er zelf een om de eigen ATS-antiresonantietechnologie te integreren. Best gedurfd voor een kleiner audiobedrijf, maar het legde de Denen geen windeieren. De TT-4 deed het goed bij consumenten en werd gesmaakt door de journalisten van de EISA Awards.

Het is om dat succes te vieren dat Argon Audio nu een Special Edition van de TT-4 uitbrengt. Wat meteen opvalt is de plinth of basis die uitgevoerd is in een glanzend zwart pianolak. Een voltreffer qua looks, maar niet het enige dat deze speciale editie onderscheidt van de gewone TT-4. Deze blijft te koop voor 649 euro, terwijl de SE-editie een prijskaartje van 999 euro draagt.

Wat Platenspeler met riemaandrijving
Cartridge Ortofon 2M Bronze
Toonarm met SME-connector
Wow & flutter 0,2 procent
Extra's schakelbare phono-versterker
Afmetingen 42 x 35,5 x 14,2 cm
Gewicht 7,2 kilogram

Snel ingesteld

Argon omschrijft zijn draaitafel als ‘hassle-free’. Moeiteloos om in te stellen en te gebruiken, dus. Maar klopt dat? De platenspeler wordt in elk geval compleet aangeleverd. Alles zit in de doos, incluis gemonteerde toonarm, headshell met element en een stofkap. Kun je meteen je favoriete vinyl bovenhalen? Dat weer niet. Er is altijd wel wat assemblagewerk nodig bij een platenspeler, want een helemaal geassembleerd toestel is heel moeilijk om te verschepen. Het moeilijkste deel van het werk is wel al in de fabriek gebeurt.

Echt heel veel moet je dus niet doen om de TT-4 Special Edition speelklaar te krijgen. Het is heel vergelijkbaar met hoe Pro-Ject- of Thorens-platenspelers uit deze prijscategorie worden aangeleverd. De meegeleverde handleiding maakt het wel duidelijk: je verbindt het element door de SME-connector vast te schroeven, balanceert het contragewicht achteraan de toonarm, en leidt de rubberen band onderaan de 1,4-kg zware aluminium draaischijf over de as van de motor. Dat laatste is het taakje waarvoor de meeste handigheid vereist is, aangezien je door een uitsparing in de draaischijf de band moet manipuleren. Ten slotte stel je de antiskating-factor in. Bij deze platenspeler doe je dat via een kleine draaiknop rechts van de toonarm. De laatste stap is het aanbrengen van de meegeleverde rubberen mat. Zelf verkiezen we liever een exemplaar van kurk of leder, maar de dikkere versie bij deze SE-uitvoering blijkt ook net genoeg te dempen.

Cartridge uit de hogere klasse

Meestal kun je erop rekenen dat een platenspeler die met een cartridge wordt geleverd, voorzien is van een element dat los aangekocht 15-20 procent van de totaalprijs kost. Die verhouding is heel wat schever bij de TT-4 SE. Maar dan in de positieve zin. Argon monteert op de SE-uitvoering de Ortofon 2M Bronze, een goed MM-element dat in de winkels ligt voor 400 euro. Daarmee raken we meteen de grootste upgrade aan die de Special Edition ontving. Aansluitend is ook de bedrading in de toonarm aangepast om beter bij de Bronze-cartridge te passen, zegt Argon.

Het is best een significante verbetering, want de Bronze-cartridge is heel wat muzikaler en verfijnder dan het donkere, basrijkere 2M Red-element dat je op de reguliere TT-4 terugvindt.

Handig voor wie later wel eens met elementen wil experimenteren: de toonarm is uitgerust met een standaard SME-aansluiting. Even de headshell met cartridge vervangen door een ander exemplaar met een net ander element doe je dus vrij snel. Met wat geluk moet je enkel de contra- en antiskating-gewichten beperkt aanpassen. Tip: schaf jezelf een klein gespecialiseerd vinylweegschaal aan, dan zijn dergelijke correcties heel snel geregeld. Ook bij het instellen van het contragewicht werkt zo’n weegschaal vlotter.

Smaakvolle uitvoering

Qua constructie is de TT-4 Special Edition niet mijlenver verwijderd van de standaarduitvoering. Minimalisme overheerst, met een strak getekende basis die behoorlijk zwaar is uitgevoerd. De stap naar hoogglanszwart geeft wel extra cachet aan de platenspeler. Of het Special Edition-handschrift hetzelfde effect heeft zal van je eigen smaak afhangen. Los van dat tierlantijntje kun je wel stellen dat de TT-4 Special Edition wél overkomt als een goed gebouwd toestel van duizend euro.

Veel knoppen moet je bij deze speler niet verwacht. Het in/uitschakelen van de draaitafel en het selecteren van het toerental doe je met dezelfde draaiknop bovenaan het toestel. Helemaal achteraan is er nog een schakelaar, net naast de cinch-uitgang. Hiermee schakel je de ingebouwde phono-voorversterker in of uit, naargelang de mogelijkheden van je versterker.

Deze optie maakt de TT-4 Special Edition breder inzetbaar. Met de phono-voorversterking ingeschakeld, kun je de platenspeler aansluiten op elk apparaat met een klassieke aux-ingang. Een paar actieve speakers, een soundbar of een Sonos-speaker, we zeggen maar iets. Het hoeft niet altijd een traditioneel hifi-systeem te zijn.

De platenspeler rust op vier dikke rubberen voetjes. Die absorberen trillingen van de omgeving goed op, merkten we tijdens het testen. Helaas zijn ze niet in de hoogte verstelbaar, een euvel die je wel vaker bij platenspelers uit de budget- en middenklassen tegenkomt. Aangezien een draaitafel waterpas op een tafel zetten veel doet voor de weergave is dat wel spijtig, maar je kunt eventuele problemen op dit vlak wel op een andere manier aanpakken.

Vloeiende detail

Tien jaar na de oorspronkelijke release heeft ‘Random Access Memories’ van Daft Punk weinig van zijn aantrekkelijkheid verloren. Het is wel een album dat, net zoals pakweg ‘OK Computer’ van Radiohead, zo veel gedraaid werd dat het wel even wat tijd op de reservebank verdiende. De heruitgave op vinyl die enkele maanden geleden verscheen, was echter een goede aanleiding om de plaat (figuurlijk) af te stoffen en op de TT-4 SE te leggen. We spelen het af via een paar Canton Reference 7’s verbonden met een Marantz Stereo 70s, een compacte stereoversterker met veel HDMI-ingangen, streaming en een phono-versterker ingebouwd. De phono-versterker van de TT-4 SE hoeven we dus nu niet te gebruiken. Al blijft het wel altijd de moeite om bij een versterker zoals deze de phono-ingang te vergelijken met een gewone lijningang met de voorversterker op de TT-4 ingeschakeld. Zo kom je er snel achter welke van de twee opties – de phono-voorversterker op de versterker of die op de draaitafel – de beste kwaliteit biedt.

Terwijl bekende tracks als ‘Give Life Back to Music’ and ‘Giorgio by Morodor’ het revue passeren, maakt de TT-4 SE indruk met een inzichtrijke weergave die heel compleet overkomt. Paul Williams’ stem op ‘Touch’ en de vocodervokalen op ‘Beyond’ worden zo heel weelderig neergezet, wat meteen ons meer aanzet om ze opnieuw te beluisteren. Bij dat laatste nummer heb je ook een tweede zanglijn door het Daft Punk-duo die over het geheel vloeit, discreet en los boven de speakers. De openheid en ruimtegevoel die we nu ervaren is te danken aan de 2M Bronze en het geslaagde samenspel met de rest van de speler. Dit is wat je krijgt met een betere cartridge, denken we dan.

Het Bronze-element legt wel wat meer de nadruk op het geheel en hoogdetail, wat de diepe basdreunen bij ‘Motherboard’ iets minder sterk uit de verf laat komen. Dat vinden we niet zo erg, want de informatie is er wel en ritmisch zit de TT-4 SE helemaal op het juiste spoor. De complexe drumlijn bijvoorbeeld, heeft impact en vaart, wat je helemaal meesleurt tijdens het beluisteren. Argon specificeert een wow & flutter van 0,2 procent, wat niet veel is. Bij het beluisteren van deze technotracks valt niet te merken dat hiervan wordt afgeweken.

De fraaie beeldvorming en de grootsheid waarmee de TT-4 SE pronkte bij Daft Punk, maakt ons nieuwsgierig naar z’n prestaties met een groot orkestraal werk. Zo hebben we er wel wat liggen; een van de mooiste is een heruitgave van Decca van Strauss-werken met de Wiener Philharmoniker gedirigeerd door Von Karajan gemaakt voor, euh, een andere draaitafelfabrikant die z’n hoofdzetel niet ongelooflijk ver van Wenen heeft. Het begint naar Strauss-normen nog rustig met ‘Don Juan, Op.20’, waarbij we na wat heen en weer vergelijken toch opteren voor de phono-versterker in de TT-4 SE boven die van de Marantz. In die configuratie oogsten we net meer detail uit deze oude opname, wat het klokkenspel en de fluiten die regelmatig terugkeren in dit werk meer aandacht geeft. De 2M Bronze-cartridge rolt de hoogste frequenties wel wat af, waardoor onder meer de hoorns net niet schel overkomen. De TT-4 SE bewandelt zo een pad tussen een meer audiofielere weergave en een universelere sound, wat best slim is. ‘Midnights’ van Taylor Swift doet ‘em even goed als de ‘re:member’ van Ólufar Arnalds, met telkens een geluidskwaliteit die hoorbaar een stapje hoger staat dan goedkopere draaitafels of zelfs de gewone TT-4.

Conclusie

Als je kijkt naar het prijskaartje van net geen duizend euro en de geboden features, dan zie je een platenspeler op een hoger niveau dan wat we van Argon Audio gewoon zijn. Het Deense bedrijf begon misschien als budgetmerk, inmiddels heeft het duidelijk grotere ambities. Dat maakt de TT-4 Special Edition een echte mijlpaal voor het merk.

Voor de doorsnee muziekliefhebber is dat uiteraard niet zo heel relevant. Wel belangrijk is dat de TT-4 Special Edition heel wat biedt voor z’n (hogere) prijs. De oorspronkelijke TT-4 is een prima platenspeler die een solide fundering levert voor deze speciale editie. De tweaks die nu zijn toegevoegd voegen verfijning toe, waardoor de Argon-platenspeler zijn mannetje kan staan vergeleken met andere draaitafels. Toegegeven, de grote kwaliteitsprong komt van het 2M Bronze-element. Die levert een vloeiende, frisse detailweergave op zonder analytisch te worden. Als je komt van een goedkopere draaitafel zal je verbaasd zijn hoe ruimtelijk en groots je vinyl kan klinken. Dat maakt de TT-4 Special Edition een platenspeler die, ondanks het hogere prijskaartje en minder bekende naam, toch een echte aanrader is voor vinylista’s die snakken naar meer.

8.5
Argon Audio TT-4 Special Edition
FWD award

Beoordeling
Argon Audio TT-4 Special Edition

Pluspunten
  • Keuze tussen line-out of (degelijke) versterkte uitgang
  • Uitstekende cartridge
  • Zuivere, zacht afgerond detail
  • Haalt alles uit je vinyl
  • Zware, trillingsvrije basis
Minpunten
  • Slechts één kleuroptie
  • Geen verstelbare voeten

Beoordeling Argon Audio TT-4 Special Edition

Als je kijkt naar het prijskaartje van net geen duizend euro en de geboden features, dan zie je een platenspeler op een hoger niveau dan wat we van Argon Audio gewoon zijn. Het Deense bedrijf begon misschien als budgetmerk, inmiddels heeft het duidelijk grotere ambities. Dat maakt de TT-4 Special Edition een echte mijlpaal voor het merk.

Voor de doorsnee muziekliefhebber is dat uiteraard niet zo heel relevant. Wel belangrijk is dat de TT-4 Special Edition heel wat biedt voor z’n (hogere) prijs. De oorspronkelijke TT-4 is een prima platenspeler die een solide fundering levert voor deze speciale editie. De tweaks die nu zijn toegevoegd voegen verfijning toe, waardoor de Argon-platenspeler zijn mannetje kan staan vergeleken met andere draaitafels. Toegegeven, de grote kwaliteitsprong komt van het 2M Bronze-element. Die levert een vloeiende, frisse detailweergave op zonder analytisch te worden. Als je komt van een goedkopere draaitafel zal je verbaasd zijn hoe ruimtelijk en groots je vinyl kan klinken. Dat maakt de TT-4 Special Edition een platenspeler die, ondanks het hogere prijskaartje en minder bekende naam, toch een echte aanrader is voor vinylista’s die snakken naar meer.

Prijsvergelijker Argon Audio TT-4 Special Edition

Reacties (3)