Met de Forte-speakers wil Argon een alternatief bieden voor Sonos-speakers dat niet per se veel meer moet kosten. Het Deense merk zet daarbij in op ‘echte’ stereo en de mogelijkheid om tv-geluid af te spelen. Een toegewijde ingang voor een platenspelers moet de kers op de taart zijn.
In deze review bekijken we een paar nieuwe luidsprekers uit de Forte-lijn. Die bestond al even, maar wordt nu vernieuwd met een tweede generatie. De Forte-toestellen horen bij de bestsellers van Argon Audio, naast hun draaitafels. Die naam ken je misschien als huisleverancier van de Scandinavische AV-winkelketen HiFi Klubben, die ook in Nederland actief is. De producten van Argon zijn echter ook elders beschikbaar.
De Forte A5 MKII bestaat uit een paar losse boekenplankspeakers. Het zijn compacte toestellen, beschikbaar in verschillende kleuruitvoeringen. Ondanks een bescheiden prijs van 699 euro zijn deze speakers uitgerust met heel wat zaken, zoals Bluetooth-streaming, een ingang voor een platenspeler en HDMI-ARC. Daarmee is de A5 MKII een intrigerend alternatief voor een soundbar als manier om je tv-geluid te verbeteren. Zo positioneert Argon deze speakerset ook, daarbij er op wijzend dat twee aparte speakers zowel bij muziek als bij films een veel betere geluidsbeeld zullen neerzetten dan een enkele draadloze luidspreker of soundbar.
De Forte A5 MKII kun je daarom ook zien als alternatief voor speakers van Sonos, al moet de aspirant-koper toch goed nadenken over wat hij juist zoekt. De Argon-toestellen hebben hun sterke punten die bij Sonos ontbreken. Ze bieden echter qua streaming enkel Bluetooth. Je kunt dus niet makkelijk meerdere Argon-speakers samenvoegen in één zone bijvoorbeeld, en er is geen gebruiksvriendelijke app waarin je alle streamingdiensten vindt. We zijn wel verbaasd dat de Argons bij het Bluetooth-streamen de aptX-codec ondersteunen, iets dat niet zo expliciet wordt uitgespeeld. Ook de nog betere aptX HD-variant herkennen de Denen.
Wakkere lezers zullen gemerkt hebben dat het hier Mark II-versies betreft. Deze nieuwe uitvoeringen zijn net verschenen en voegen onder meer die HDMI-ARC-poort toe en Bluetooth 5.0.
Wat
Actieve speakers
Vermogen
80 Watt
Ingangen
analoge cinch, phono-in, HDMI-ARC, optisch
Streaming
Bluetooth (SBC, AAC, aptX, aptX HD)
Afmetingen
16,5 x 23 x 27
Gewicht
4,1 kilogram
Eigen stijl
In het budget- en lager middenklassersegment zien we tegenwoordig steeds vaker luidsprekers opduiken die heel netjes zijn afgewerkt. Denk maar aan de producten zoals de R-reeks van Polk of de luidsprekers van Q Acoustics. Diezelfde vibe hangt rond de Forte A5 MKII. De best zware behuizingen ziet er allesbehalve goedkoop uit. Mooi is de naadloze afwerking bij de zwarte uitvoering die we ontvingen, zonder een schroef in zicht. Rond de tweeter en de woofer is een grote metalen ring in koperkleur gemonteerd. Apart en je moet ervan houden, maar het heeft wel iets luxueus. De witte uitvoering lijkt wat subtieler te zijn, met zilverkleurige ringen die minder opvallen ten opzichte van de hoofdkleur. Er is nog een derde kleuroptie, notenhout, dat weer een stuk extraverter overkomt. De ringen rond de drivers zijn hier goudkleurig – flashy. Mocht je die iets extremere kleurcontrasten niets vinden, dan plaats je best de meegeleverde roosters. Bij de zwarte versie kregen we roosters in een donkergrijs Scandi-stofje met iets lichtere accenten die magnetisch bevestigd zijn.
De speakers pronken onderaan met kleine voetjes, waardoor ze meteen een plek kunnen krijgen op een dressoir of een tv-meubel. Voor onze test plaatsten wij ze op kleine mini-stands van IsoAcoustics. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor studiogebruik, maar zijn een interessante optie als je een lage sofa hebt en klassieke stands te hoog zijn ten opzichte van je zitpositie.
Eigen aanpak
Langs de voorkant lijken de Forte A5 MKII-speakers klassieke luidsprekers. Het zijn echter actieve modellen, met alle aansluitingen en de versterking ingebouwd. Je hebt dus verder geen apparatuur nodig om er geluid uit te krijgen. Dat trekt toch wel veel muziekliefhebbers aan, wat verklaart waarom er recent zowel gelijkaardige alles-in-één producten verschenen. Denk dan aan de EQUI-lijn van DALI, Dynaudio’s Focus-speakers of de LS50 Wireless II van KEF. De rode draad bij al die producten is dat ze hifi-speakers actief maken en ze als stereopaar aanbieden. Twee losse speakers zijn namelijk veel beter geschikt om muziek in stereo weer te geven. Vanuit één toestel, zelfs met aparte speakers of drivers voor links en rechts, is het heel moeilijk om echt een soundstage te creëren en de ervaring te geven van een artiest op een podium. Of geluidseffecten in een film links en rechts van het scherm positioneren, ook dat is moeilijk.
De Forte A5 MKII wijken wel af van rivalen van KEF en co door een eenvoudiger concept te bieden. Wat zich op zijn beurt vertaalt in een zachter prijskaartje, daar je voor veel rivalen meerdere duizenden euro’s moet neertellen. Wat betekent eenvoudig nu? Zo is er geen draadloze verbinding tussen de twee Forte-speakers, maar leg je een kabel tussen het tweetal. Deze is meegeleverd en bezit een lengte van ongeveer vijf meter. De bediening gebeurt bovendien volledig via de afstandsbediening. Er is geen app voor je telefoon en geen display of knoppen op de speakers zelf.
Links is de meester
Een van de twee Forte A5 MKII’s is de meester. Hier steek je de stroomkabel in en vind je alle aansluitingen. Het zijn er wel wat: een analoge aux-ingang (bijvoorbeeld voor een cd-speler), een phono-ingang (voor een draaitafel), een optische ingang en een HDMI-ARC. Daarnaast is er een sub-out om een subwoofer te verbinden en een USB-poort die geen muzikale functie bezit. Het is gewoon een extraatje waarlangs je een smartphone of tablet kunt opladen.
Wellicht het grootse nadeel aan deze aanpak is dat de meesterspeaker altijd links moet staan. Wanneer het stopcontact of je platenspeler toevallig links van je tv-meubel staan, moet je dus op zoek gaan naar langere kabels. Wat met name bij draaitafels wel eens lastig kan worden, omdat die verbindingskabel best niet heel lang wordt. Kortom, het was toch wel handig geweest als je zelf kon beslissen of de meester-speaker links of rechts staat. Wat als je die meesterspeaker toch rechts plaatst? Bij muziek zal het wellicht niet zo’n probleem zijn, bij het kijken naar tv valt het toch wel tegen dat geluidseffecten links aan de rechterzijde van het scherm afspelen (en omgekeerd).
De phono-ingang is zonder twijfel een positieve toevoeging. De meeste actieve speakers of Sonos-achtigen hebben hoogstens een aux-ingang. Wens je een platenspeler op die toestellen aan te sluiten, moet je dus een draaitafel met ingebouwde phono-versterker kiezen. Of tussen de platenspeler en speaker een bijkomend versterkertje plaatsen. Dat hoeft hier allemaal niet, je kunt elke platenspeler gewoon rechtstreeks verbinden. Zolang het beschikt over een MM-cartridge tenminste, wat bijna altijd het geval is bij een speler van minder dan 1.000 euro.
Een brede soundstage
We sluiten de Argon-speakers aan op onze LG OLED55C9 in de woonkamer, en verbinden dan maar ook de Pro-ject The Classic-draaitafel die normaal aan het muzieksysteem hangt. De Forte A5 MKII’s blijken meteen goed om te springen met HDMI-CEC-commando’s. Zodra we de tv inschakelen, springen de speakers aan en is de HDMI-ingang geselecteerd. Dat is precies hoe je het wil; geen kreten van “waarom is er geen geluid!?” en geen gezinsleden die op zoek moeten gaan naar het kastje van de speakers om de juiste ingang te kiezen. Volume regelen kan gewoon met de televisieremote.
Dankzij een bredere uitstraling van deze speakers krijgen we een coherent geluidsbeeld opgediend bij het bekijken van een paar afleveringen van ‘Derry Girls’. De geestige dialogen lijken uit het scherm te komen. Wat wel knap is, gegeven dat de Forte A5 MKII’s vanwege een breed tv-meubel in onze woonkamer asymmetrisch rond de tv zijn geplaatst. Verstaanbaarheid is uitstekend, en de eighties-hits die de soundtrack opmaken worden krachtig afgespeeld. Niet slecht, en zeker de muzikale prestaties zijn inderdaad beter dan een doorsnee soundbar uit de middenklasse. Wat zo’n soundbar wél meestal bezit is een subwoofer. Niet een heel accurate sub over het algemeen, maar toch een die bij actiefilms voor iets extra kan zorgen. Kunnen de kleine Argons daar tegenop? Niet helemaal, maar dat is niet zo verbazend. Qua bassen kun je maar zoveel uit een kleine luidsprekerkast krijgen. Niettemin weten de Forte’s wel sterker uit de hoek te komen dan je zou verwachten – een voordeel van ingebouwde versterking die afgestemd is op de gebruikte luidsprekers. Daarom is er bij het beluisteren van muziek niet een gevoel dat bassen ontbreken, tenzij je echt kiest voor iets als diepe techno of klassieke tracks met orgels. Bij actiescènes, zoals het gevecht tussen Wonderwoman en de god Mars tegen het einde van de eerste DC-film met de Amazone-koningin, blijft de impact van grote explosies en goddelijke vuistslagen daarom eerder beperkt. Als je echt dol bent op een spectaculaire ervaring, moet je op z’n minst overwegen om de twee Argons aan te vullen met een subwoofer. Die optie is er, dankzij de sub-out.
Maar los van die bedenking zetten de A5 MKII’s uitstekende muzikale prestaties neer, wat ook bij veel films een plus is. De keuze voor een lichtwarme presentatie met een fraai laag midden laat de meeste muziek prima klinken als we streamen via Bluetooth.
En als je een platenspeler aansluit? Ruis of andere vervorming bespeuren we niet echt, iets dat je bij de goedkoopste phono-voorversterkers wel eens kunt merken tussen tracks door. Na het beluisteren van een aantal vinylalbums, zouden we concluderen dat de phono-ingang op competente wijze zijn werk doet – en zelfs ‘goed’ als je rekening houdt met het producttype en z’n prijspunt. Naar ons gevoel mocht het iets minder dun klinken en gefocust zijn op een heldere weergave, al kan daar het huwelijk met de Ortofon-cartridge op de Pro-ject een rol spelen. Wat trouwens wel mooi was geweest: een autosense-functie op de phono-ingang, zodat de speakers aanspringen als je de naald op een plaat laat neerkomen. Op de powerknop moet je dus zelf drukken.
Conclusie
De Forte A5 MKII is niet perfect: je moet de meesterspeaker links plaatsen en de phono-ingang moet net iets beter. Maar toch durven we deze speakers echte aanraders noemen, want het lijstje aan de pluszijde is toch wel heel lang. Bovendien biedt Argon veel interessante functies aan een redelijke prijs. Er zijn niet veel actieve speakers die én goed klinken én voor tv-geluid kunnen dienen én helemaal klaar zijn voor een platenspeler. De degelijke afwerking en compacte bouw zijn ook het vermelden waard, net als de Bluetooth-streaming die hier bovengemiddeld goed is geïmplementeerd. En ja, dat je echt stereogeluid te horen krijgt is echt wel een groot pluspunt.
8.5
Beoordeling Argon Audio Forte A5 MKII
Pluspunten
Bluetooth met aptX-ondersteuning
Ingebouwde phono-versterker
HDMI-ARC
Volle en lichtwarme presentatie
Veel voor een redelijke prijs
Minpunten
Geen WiFi-streaming
Master-speaker moet altijd links staan
Beoordeling Argon Audio Forte A5 MKII
De Forte A5 MKII is niet perfect: je moet de meesterspeaker links plaatsen en de phono-ingang moet net iets beter. Maar toch durven we deze speakers echte aanraders noemen, want het lijstje aan de pluszijde is toch wel heel lang. Bovendien biedt Argon veel interessante functies aan een redelijke prijs. Er zijn niet veel actieve speakers die én goed klinken én voor tv-geluid kunnen dienen én helemaal klaar zijn voor een platenspeler. De degelijke afwerking en compacte bouw zijn ook het vermelden waard, net als de Bluetooth-streaming die hier bovengemiddeld goed is geïmplementeerd. En ja, dat je echt stereogeluid te horen krijgt is echt wel een groot pluspunt.
Reacties (0)