Review: Anker Soundcore Liberty 4 – Draadloze oordopjes meten ook je hartslag

26 februari 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Anker Soundcore Liberty 4

In deze review gaan we aan de slag met de Anker Soundcore Liberty 4. Je kunt niet alleen muziek luisteren, maar ook je hartslag meten met dit model. Hoe bevallen ze in de praktijk?

Draadloze oordopjes zijn vaak niet de meest spannende producten om te testen. Het product is eigenlijk al zo goed als uitontwikkeld en je hoort er als fabrikant niet meer bij als je niet ook draadloze oordopjes op de markt hebt gebracht. Als consument zie je door de bomen het bos niet meer en voor fabrikanten is het vaak moeilijk om je echt nog te kunnen onderscheiden. Anker doet echter dit keer wat nieuws met de Anker Soundcore Liberty 4. Deze draadloze oordopjes zijn gecombineerd met een hartslagsensor. Heb je er daadwerkelijk iets aan of is het niet meer dan een gimmick? De nieuwe oordopjes van Anker (ook bekend van de smarthome-producten van Eufy) hebben een adviesprijs van 149 euro.

Oortjes hebben veel te bieden

Voordat we ingaan op de hartslagsensor kijken we eerst even naar de oordopjes zelf. Wat heeft dit model allemaal te bieden? Nou, behoorlijk veel. De oortjes zijn uitgerust met ACAA 3.0, een geavanceerd akoestisch systeem met twee dynamische drivers met ondersteuning voor LDAC, een bluetooth-technologie voor muziek in hoge resolutie. De Liberty 4 ondersteunen 360 Spatial Audio voor muziek en film om geluid voor ruimtelijke audio. De ingebouwde gyroscoop herkent je hoofdbewegingen en zorgt ervoor dat het geluid je altijd weet te omringen of juist van een bepaalde richting komt. Via HeadID kun je je eigen persoonlijke geluidsprofiel maken en kan zelfs je gehoorkanaal gemeten worden.

Adaptive Noise Cancelling is ook aanwezig. Het omgevingsgeluid wordt continue gemeten en daar wordt de mate van noise cancelling automatisch op aangepast. Je kunt de oortjes bedienen door in de steeltjes te knijpen. Een enkele lading laat je negen uur muziek luisteren en samen met de oplaadcase is het geheel goed voor 28 uur muziek. Opladen kan draadloos en via usb-c. Tot slot de hartslag, want via het rechter oortje kan je hartslag en stressniveau gemeten worden. Dit zie je in de app van Soundcore terug. Ook vind je hier een uitgebreide equalizer voor de muziek. De Anker Soundcore Liberty 4 zijn zeer rijk uitgerustr oordopjes en hebben een verkoopadviesprijs van 149 euro. Je kunt kiezen uit een witte en een zwarte variant. Wij gaan met de witte variant aan de slag.

Comfortabel en fantastische app

De Anker Soundcore Liberty 4 worden geleverd in een luxe doos die je helemaal open kunt klappen. De oortjes hebben een stickdesign met een siliconendopje aan het uiteinde. In de doos vind je ook andere maten, dus je zult altijd iets kunnen vinden wat comfortabel in het oor zit. De oplaadcase en een handleiding zijn ook aanwezig. Wat direct opvalt aan de oortjes is dat ze werkelijk waar fantastisch in de oren blijven zitten. Uiteraard is dit persoonlijk en hangt dit ook van de vorm van je oren af, maar in al die jaren van draadloze oortjes testen zijn dit verreweg de meest comfortabele oortjes voor mijn oren. Ze zijn gemaakt van plastic, maar zijn stevig gebouwd en zien er verder prima uit. De oplaadcase heeft een schuifdeksel. Dat lijkt wat kwetsbaar, maar heeft hier niet voor problemen gezorgd.

We pakken de Soundcore-app erbij (verkrijgbaar voor iOS en Android) en verbinden gemakkelijk de Liberty 4 met de telefoon. De app is voor het grootste deel overzichtelijk, maar heeft ontzettend veel te bieden. Zoveel zelfs dat we soms toch even het overzicht kwijt zijn. Je kunt allerlei dingen testen, zoals het omgevingsgeluid, het gehoorkanaal of HeadID instellen voor een persoonlijk geluidsprofiel. We hebben braaf alle testen doorlopen, maar stellen wel vraagtekens bij het nut van sommige testen. Het verschil is soms lastig te horen.

Je hebt ook een volledig werkende 8-bands equalizer tot je beschikking. Je kiest uit diverse presets of stelt dit dus geheel handmatig in. De Adaptive Noise Cancelling valt overigens wel een beetje tegen. In theorie moet de noise cancelling zich aanpassen aan de hoeveelheid omgevingsgeluid en moet er meer gedempt worden als er meer rumoer om je heen is. In de praktijk valt dit verschil eigenlijk niet op. De transparantiemodus werkt vrij aardig, maar stemmen klinken wel echt heel ver weg.

De oortjes kun je ook op de stickjes bedienen. Anker noemt het zelf ‘knijpbediening’, maar onder het oppervlakte zitten daadwerkelijk knopjes die je in kunt drukken. Je kunt één keer, twee keer of drie keer drukken en een bepaalde actie uitvoeren. Via de Soundcore-app kun je dit helemaal naar wens instellen voor zowel het linker- als het rechteroortje. Aangezien deze knijpbediening eigenlijk gewoon werkt met verborgen knoppen werkt de bediening prima. Heel anders dan bij het swipen en vegen bij andere merken. Dat werkt eigenlijk nooit echt goed. Over de batterij kunnen we zeer tevreden zijn. Je hebt meer dan genoeg muziek bij je om meerdere dagen door te komen.

Hartslagsensor

Een hartslagsensor in de oordopjes. Is het nou een gimmick? Ga je het gebruiken? En werkt het ook? Een rondje fietsen en een lunchwandeling gaf meer duidelijkheid. Een vergelijking heb ik getrokken met de hartslagsensor van de Garmin Forerunner 955, een smartwatch van Garmin die over een behoorlijk nauwkeurige hartslagsensor beschikt. In de Soundcore-app kun je ook gewoon een workout starten en dat is dus wat we gaan doen. En na afloop bleek in beide gevallen dat het vrij nauwkeurig overeenkomt. De Liberty 4 wijkt soms even af, met een maximum van twee hartslagen, in vergelijking met de Garmin Forerunner 955. Dat is best netjes te noemen.

Via de HRV (Heart Rate Variability) doen de oordopjes ook een stressmeting. Ook dit lijkt vrij aardig te werken en komt overeen met de Forerunner 955 van Garmin. Overigens meten de Liberty 4-oortjes niet alleen tijdens een workout, maar ook gewoon tijdens het muziek luisteren. De vraag is alleen, voor wie is dit geschikt? De fanatieke sporter heeft een sporthorloge van Garmin, Polar, Coros of Suunto. Die zijn vaak net wat nauwkeuriger in de metingen. De Liberty 4 geeft vrij aardig inzicht in je hartslag en hartslagzones, maar mist allerlei andere tools voor de fanatieke sporter om er echt iets mee te kunnen doen. Voor de andere sporters is het geinig om een keer naar de hartslagmetingen te kijken of om net even wat meer inzicht in je workout te krijgen, maar het biedt verder te weinig functies en mogelijkheden om echt je workouts op te baseren. Wel heeft Anker echt tijd en moeite gestopt in het ‘Wellness-gedeelte’ van de Soundcore-app en dat ziet er dan ook prima uit. De hartslag- en stressmeting is geinig en zorgt ervoor dat deze oordopjes echt iets unieks bieden ten opzichte van die honderden andere draadloze oordopjes op de markt, maar wie dit nu echt gaat gebruiken is me niet helemaal duidelijk. Gelukkig hebben deze oortjes op het gebied van muziek ook veel te bieden.

Tijd voor muziek

Oordopjes zijn over het algemeen inferieur aan een goede over-ear koptelefoon, maar Yamaha heeft al laten zien dat ook draadloze oordopjes echt goed kunnen klinken. We hebben hier te maken met zeer rijk uitgeruste oordopjes, dus als het met het geluid ook goed zit, dan hebben we hier echt met een topper te maken. Helaas maken de oordopjes de verwachtingen net niet helemaal waar. Laten we beginnen met het goede nieuws. De Liberty 4-oortjes hebben een goede stereo-weergave met een brede soundstage. Bij andere oortjes is dit vaak een probleem en klinkt het erg smal, of heel ver weg. Dat is hier absoluut niet het geval. De bas is goed aanwezig zonder te overdrijven en kies je voor Spatial Audio, dan heb je ook verschillende mogelijkheden voor ruimtelijke audio. Allereerst kun je kiezen uit muziek of film, maar ook uit een zelfgekozen vast standpunt of dat je altijd omringt wordt door het geluid. Het werkt echt heel goed en het is alleen al leuk om de verschillende modi in de app uit te proberen en vervolgens rond te gaan lopen of je hoofd te bewegen. Dit zijn geen basmonsters, maar dat hoeft ook niet. De bas klinkt goed in balans zonder te overdrijven. Je hoort daarnaast volop detail, maar de oortjes slaan daarin een beetje te ver door.

Het probleem zit in de afstelling van de oortjes. Ze kunnen namelijk soms een beetje te schel klinken en dat doet na verloop van tijd weer zeer aan de oren. En dat is jammer, want dat gaat ten koste van het comfort op een gegeven moment. De oortjes klinken dan met name schel in het hoog, alsof de treble niet goed afgesteld is en te agressief is. In feite zouden we kunnen zeggen dat de oortjes te helder muziek weergeven. Je hoort namelijk echt veel detail in de muziek, maar ze slaan daarin teveel door. Je kunt dit gedeeltelijk aanpassen met de equalizer in de app, maar zult het niet helemaal weg kunnen krijgen. Als de basis net niet goed is, dan krijg je het ook niet helemaal weg door met allerlei instellingen te spelen. Je zult het ook niet bij alle muzieksoorten horen, maar het zorgt ervoor dat het niet altijd even fijn luisteren is. Het klopt gewoon net niet met elkaar. Het is dan ook jammer dat het laag en midden wel gewoon goed klinkt, alhoewel we soms wel een beetje warmte missen. Het klinkt allemaal net een beetje te klinisch, maar niet op een goede manier. Waarschijnlijk zal het niet eens iedereen opvallen, maar voor 149 euro moeten we wat kritischer zijn dan bij draadloze oortjes van 50 euro. Overigens staan de Liberty-oortjes Soundcore ook om de agressieve treble bekend, dat was bij versie 3 ook het geval. Is dit geluid helemaal jouw ding? Dan zul je ook genieten van de Liberty 4. Voor mij is dit geluid het echter net niet. Het zijn goede oortjes die helaas net wat beter afgesteld hadden mogen worden.

Conclusie

De Anker Soundcore Liberty 4 zijn rijk uitgeruste oordopjes met ontzettend veel functies. De Soundcore-app geeft jou als gebruiker heel veel mogelijkheden om alles volledig naar wens aan te passen. Voor 149 euro mag je natuurlijk ook wel veel verwachten en qua opties maken deze oortjes het helemaal waar. Jammer is dan wel dat het geluid net niet mee kan met de topmodellen in dit segment. Ondanks het brede geluidsbeeld met een uitstekende stereo-weergave én de aanpasbare equalizer klinkt het geluid bij sommige muziekgenres te schel en zijn ze niet helemaal goed afgesteld. Aangezien het geluidsprofiel echt goed aanpasbaar is binnen de app hopen we dat de fabrikant dit met een firmware-update beter in balans weet te brengen. Jammer dat deze basis eigenlijk niet goed is, want het comfort van deze oortjes is werkelijk fantastisch. Ze zitten echt zeer comfortabel in de oren. De hartslagsensor is een leuke gimmick en werkt vrij aardig, maar of je dit veel zult gebruiken? Ik denk het niet.

7.5
Soundcore Liberty 4

Beoordeling
Anker Soundcore Liberty 4

Pluspunten
  • Zeer comfortabel voor de oren
  • Heel veel opties
  • Uitstekende Soundcore-app
  • Spatial Audio werkt goed
  • Brede geluidsweergave
  • Goede batterijduur
Minpunten
  • Treble te agressief
  • ANC valt een beetje tegen
  • Hartslagsensor is een gimmick

Beoordeling Anker Soundcore Liberty 4

De Anker Soundcore Liberty 4 zijn draadloze oordopjes met ontzettend veel functies. De Soundcore-app geeft jou als gebruiker heel veel mogelijkheden om alles volledig naar wens aan te passen. Voor 149 euro mag je natuurlijk ook wel veel verwachten en qua opties maken deze oortjes het helemaal waar. Jammer is dan wel dat het geluid net niet mee kan met de topmodellen in dit segment. Ondanks het brede geluidsbeeld met een uitstekende stereo-weergave én de aanpasbare equalizer klinkt het geluid bij sommige muziekgenres te schel en zijn ze niet helemaal goed afgesteld. Aangezien het geluidsprofiel echt goed aanpasbaar is binnen de app hopen we dat de fabrikant dit met een firmware-update beter in balans weet te brengen. Jammer dat deze basis eigenlijk niet goed is, want het comfort van deze oortjes is werkelijk fantastisch. Ze zitten echt zeer comfortabel in de oren. De hartslagsensor is een leuke gimmick en werkt vrij aardig, maar of je dit veel zult gebruiken? Ik denk het niet.

Reacties (0)