Om verschillende redenen verschijnen er steeds meer soorten oordopjes op de markt. Daardoor kun je door de bomen het bos niet meer zien. Je hebt die dingen ook in allerlei soorten, vormen en maten en bepaalde modellen zijn afgesteld op specifieke situaties of luistermomenten. Daarom is het eens goed om te achterhalen waar je nou precies op moet letten bij de aanschaffen van een setje oordoppen. In dit artikel geeft FWD enkele tips, zodat je weet waar je op moet letten.
Ben je in de markt voor een nieuw setje oordoppen? Dan is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. FWD geeft je enkele tips.
Kosten en codecs
Laten we het eerst over de kosten hebben. Goedkopere oordopjes klinken bijna nooit goed, al zijn er natuurlijk uitzonderingen die de regel bevestigen. Je moet er bovendien rekening mee houden dat je krijgt waarvoor je betaalt en dat je volgens een prijs-kwaliteitsverhouding mogelijk toch een goede audio-ervaring in huis haalt – maar dat betekent niet dat de audiokwaliteit daadwerkelijk goed is.
De kwaliteit wordt onder meer bepaalt door speciale chips, bijvoorbeeld van chipfabrikant Qualcomm, of codecs (die digitale audiobestanden samenperst of decomprimeert). De basale modellen werken met sbc, terwijl duurdere modellen werken met aac, aptX of ldac. Dat zijn dus zaken waar je op moet letten. Als Apple-gebruiker heb je overigens alleen de beschikking over sbc en aac, vanwege het iOS-besturingssysteem, waardoor je dus minder opties hebt. Als Android-gebruiker ligt de wereld van audiocodecs aan je voeten, aangezien daar meer ondersteund worden.
Specificaties van oordopjes
Niet geheel onbelangrijk zijn natuurlijk de specificaties van de oordopjes, zeggen we even in het verlengde van het vorige punt. Als je weet wat je wil uitgeven en je weet welke audiocodec je nodig hebt, dan zoek je daar simpelweg een goed model bij. Let daarbij op zaken op impedantie (een hogere impedantie staat garant voor een betere audiokwaliteit), gevoeligheid (die bepaalt hoe hard oordoppen kunnen zijn), frequentierespons (gemeten in Hertz, geeft het bereik aan) en de drivers (die verantwoordelijk zijn voor het geluid en groot en sterk moeten zijn).
Batterijduur is ook erg belangrijk. De meeste oordoppen gaan ongeveer drie tot zes uur mee op een volle accu. Dat aantal wordt verlengd door ze terug in het oplaaddoosje te doen. Meestal staat zo’n case garant voor twee, drie keer volledig opladen. Andere specificaties die handig zijn: ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking en – in het verlengde daarvan weer – een transparante modus. De eerste modus weert het geluid van buiten, terwijl de tweede dat juist doorlaat.
Bediening en overige functies
De oplaadcase is ook belangrijk, niet alleen vanwege het opladen. Soms ondersteunen die draadloos opladen, maar dat hoeft niet belangrijk te zijn. Het design van de case speelt een rol, omdat je het doosje soms in je zak moet meenemen. Hoe compacter, hoe beter dan – maar dat is dus afhankelijk van gebruik. Verder is het fijn als je oordopjes tegen zweet kunnen (tijdens het sporten) of helemaal waterdicht zijn (als je ermee wil zwemmen). Tot slot moet je op de bluetoothversie letten: een hoger getal is vaak beter in het kader van ondersteunde audiocodecs en accugebruik.
Duurdere oordopjes bieden vaak bediening via een app én de oordoppen zelf aan. Zo kun je met een tap op een oordop muziek pauzeren, een stemassistent aanspreken of naar een volgend nummer gaan. Zo hoef je dus minder vaak je smartphone te pakken. Er bestaan ook modellen die stembediening ondersteunen, waardoor je tijdens het hardlopen bijvoorbeeld ook niet moeilijk hoeft te doen met die nauwkeurige bedienen. Je roept dan meteen een stemcommando, waarna de oordoppen reageren en luisteren naar wat je geregeld wil hebben.
Zitten ze wel lekker?
En tot slot: zitten ze wel lekker? Oordopjes worden soms geleverd met meerdere dopjes voor in je oor, zodat je de vorm vindt die bij jou past. De duurdere modellen beschikken over een soort traagschuim, dat zich naar de vorm van je gehoorgang aanpast. Soms hebben die even een minuut nodig om goed vast te zitten, maar daarna vallen ze niet gemakkelijk uit. Vind je modellen met schuim te duur, probeert dan op z’n minst voor rubberen punten te gaan. De plastic varianten zitten niet alleen oncomfortabel, maar glijden ook gemakkelijk je oor weer uit.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over oordopjes? Lees dan het complete FWD-archief door over oordoppen en koptelefoons. Daar vind je nieuws, achtergronden en recensies over allerlei modellen.
Reacties (0)