Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?

20 oktober 2012 7 Minuten 126 Reacties
home-cinema-opstelling

De meeste trouwe lezers weten inmiddels wel dat we een vraagbaak hebben waar je terecht kunt met al je vragen over tv's, receivers, speakers, home cinema systemen en alles dat er mee te maken heeft. Vragen die nogal vaak voorbij komen gaan over het optimaal aansluiten van alle componenten binnen een home cinema systeem en daarom behandel ik deze vraag in dit artikel

Update september 2016: We hebben een nieuw artikel over het aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar online gezet. Met nog meer informatie en de nieuwste technieken en standaarden. Lees dus direct verder via bovenstaande link.

Echter is die vraag niet eenvoudig te beantwoorden omdat iedereen verschillende componenten en verschillende configuraties gebruikt. Toch kunnen we een aantal algemene regels opstellen en specifieke situaties schetsen zodat je in ieder geval een basis hebt om mee aan de slag te gaan.

Vooraf inschatten

Een hele belangrijke regel is dat je voordat je een home cinema systeem samen gaat stellen goed inschat wat je nodig denkt te hebben qua aansluitingen. Welke apparaten ga je kopen of heb je al staan en hoe wil je deze aansluiten op een home cinema set, receiver en tv? Bekijk de aansluitingen die beschikbaar zijn op je huidige apparatuur en probeer deze te matchen met aansluitingen op apparatuur die je aan wilt schaffen. Ons advies is om dit ruim te nemen. Als je bijvoorbeeld drie HDMI-ingangen nodig hebt op je receiver, ga dan voor een receiver met vier of vijf HDMI-ingangen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Lees meer over de aansluitingen op een receiver.

Digitaal heeft de voorkeur

Een belangrijke regel bij het aansluiten van componenten binnen je home cinema systeem is dat de voorkeur (bijna) altijd uitgaat naar een digitale aansluiting. Wil je een DVD/Blu-ray speler, gameconsole, digitale tv-decoder of een andere bron aansluiten op je receiver of tv, probeer dit dan altijd via een HDMI-kabel te doen. Als HDMI niet mogelijk is ga je kijken naar de mogelijkheid om in ieder geval de audio digitaal (via optisch of coaxiaal digitaal) richting je speakers te krijgen. Voor het beeld ben je dan aangewezen op analoog. Let wel; ook voor audio is HDMI de beste keuze.

Lees meer algemene regels over het gebruik van kabels binnen je home cinema systeem, de soorten kabels die je kunt gebruiken en de audiokabels voor een optimaal geluid.

Receiver of home cinema set als hub

Wanneer je een compleet systeem gaat samenstellen is het belangrijk in de gaten te houden dat de receiver of de home cinema set (alles-in-één) kan dienen als hub. Hier kun je al je bronnen op aansluiten, mits er voldoende ingangen zijn. De set of receiver wordt vervolgens met de tv verbonden middels één (HDMI) kabel en zorgt tegelijkertijd voor de audioweergave. Op de receiver of set kun je vervolgens de gewenste input kiezen zodat op de tv het juiste beeld wordt weergeven en de bijbehorende audio over de speakers klinkt.

Lees meer over de voordelen en nadelen van een alles-in-één home cinema set en waar je op moet letten wanneer je een AV-receiver koopt.

Geluid tv-zenders over speakers

Een vraag die we vaak voorbij zien komen is hoe je het geluid van tv (zenders) over de speakers in je home cinema systeem krijgt. Daar zijn meerdere oplossingen voor. De eerste is vrij simpel aangezien veel mensen over een digitale decoder voor het bekijken van tv-zenders beschikken. Deze decoder kan direct met de receiver of de home cinema set verbonden worden waardoor de audio over je speakers gaat. Wil je ook de audio van analoge zenders of Smart tv-content over je speakers dan zul je een audiokabel van je tv terug moeten leggen naar je receiver of home cinema set. Ook hier geldt weer; digitaal heeft de voorkeur.

Er is ook nog een andere optie; HDMI Audio Return Channel. Dit is een functie waar zowel de tv als de receiver, soundbar of home cinema set over moet beschikken en maakt het mogelijk geluid van de tv zelf (eigen tuner en eigen content) terug te sturen via de HDMI-kabel waar ook beeld en audio via binnenkomt. Kortom, je hoeft geen extra kabels te leggen. Lees meer over HDMI Audio Return Channel.

Een receiver zonder HDMI

Er is ook een veel voorkomende situatie waarbij de tv en Blu-ray/DVD speler nieuw zijn maar men nog beschikt over een wat ouder home cinema systeem of een oudere receiver. Deze apparaten worden immers minder snel vervangen. Toch zorgt dit voor een probleem wanneer de home cinema set of receiver niet beschikt over HDMI of te weinig HDMI-ingangen heeft. Hoe sluit je alles dan optimaal aan?

Wanneer je geen HDMI-ingangen op de receiver of home cinema set hebt dan kun je de HD bronnen het beste direct met de tv verbinden voor een optimale beeldkwaliteit. Voor de audio ga je dan kijken naar de digitale ingangen op de receiver of home cinema set en de digitale audio-uitgangen op de bron (Blu-ray speler, HD decoder, Apple TV, gameconsole, etc.). Probeer deze te matchen. Mochten er te weinig digitale audio ingangen zijn dan ben je vaak genoodzaakt voor analoog te kiezen. Ook hier wordt duidelijk dat je voordat je een nieuwe Blu-ray speler (of een andere bron) koopt moet weten welke ingangen er beschikbaar zijn op je home cinema set of receiver.

Wanneer je te weinig HDMI-ingangen op je home cinema set of receiver hebt dan zul je keuzes moeten maken. Welke bron bekijk je het meest? Of, bij welke bron is de beeldkwaliteit het belangrijkst? Deze bron wordt vervolgens via HDMI aangesloten. De overige bronnen kun je direct digitaal aansluiten op je tv (voor beeld) of je kunt ze analoog aansluiten op je receiver/home cinema set. Wat betreft de audio geldt de hierboven genoemde regel.

Lees meer over HDMI versies en kabels en de mythe dat duurdere HDMI kabels ook altijd beter zijn.

Conclusie?

Een eenduidige conclusie is er helaas niet, behalve dat digitaal (bijna) altijd voor voorkeur heeft en dat je vooraf goed moet weten wat je wilt en nodig hebt. Voor de rest kan je situatie afwijken van wat ‘standaard’ is door de keuze voor bepaalde producten maar met bovenstaande informatie kun je in ieder geval van start. Mocht je er alsnog niet uitkomen, stel dan hieronder je vraag of stel je vraag in onze vraagbaak.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Meer informatie

Update september 2016: We hebben een nieuw artikel over het aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar online gezet. Met nog meer informatie en de nieuwste technieken en standaarden. Lees dus direct verder via bovenstaande link.

Voor meer informatie over het optimaal instellen van je home cinema systeem en aankoopadviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Reacties (126)