HDMI 2.0a: wat is het en wat heb je er aan?

03 november 2015 2 Minuten 0 Reacties
HDMI-kabel

Steeds meer tv's worden standaard uitgerust met HDMI 2.0a-poorten, de nieuwste standaard op het gebied van video en audio via één enkele kabel. Maar, wat heb je aan deze standaard, waarvoor dient deze en moet je er op letten als je een tv koopt? In dit artikel leggen we je kort uit wat HDMI 2.0a precies inhoudt.

Wat is HDMI 2.0a?

Met de komst van verschillende nieuwe technieken en standaarden moeten ook de kabels en connecties vernieuwd worden om met deze standaarden om te kunnen gaan. De organisatie achter de HDMI-standaard heeft daarom een nieuwe HDMI-versie geïntroduceerd; HDMI 2.0a.

Je zult wellicht meteen denken; “We waren toch van de versienummers afgestapt”? Dat klopt inderdaad maar toch heeft de organisatie achter de HDMI-standaard ervoor gekozen een nieuw versienummer te introduceren om zo duidelijk onderscheidt te kunnen maken tussen de standaarden die ondersteund worden.

De nieuwste HDMI-versie, HDMI 2.0a, is met name ter ondersteuning van HDR (High Dynamic Range) in het leven geroepen. HDR zien we sinds begin dit jaar veelvuldig voorbij komen. Diverse topmodellen tv’s van de grotere fabrikanten zijn met ondersteuning voor HDR uitgerust en een klein aantal partijen werkt aan een HDR-standaard. De complete uitleg over deze standaard(en) vind je in ons wat is HDR (High Dynamic Range) artikel maar kort gezegd biedt HDR een hoger contrast met meer kleurtinten, diepere zwartwaarden en intensere wittinten.

De reden dat er voor HDR een nieuwe HDMI-versie nodig is, is dat de huidige standaard de meegestuurde metadata van HDR niet herkent. De tv kan dan niet bepalen wat wel en wat geen HDR-content is. Met HDMI 2.0a wordt dit verholpen en kun je optimaal genieten van 4K Ultra HD-content, in de hoogste kwaliteit.

Hoe krijgt je HDMI 2.0a?

Gelukkig betekent deze vernieuwing niet dat je niks meer kunt met de HDMI 2.0-poorten van je nieuwe tv. Fabrikanten kunnen namelijk relatief eenvoudig een firmware-update voor deze poorten uitrollen om zo de ondersteuning toe te voegen. Je hebt zelf ook geen nieuwe kabels nodig. Daarbij zijn de meeste nieuwe tv’s vanuit de winkel voorzien van HDMI 2.0a-poorten.

Overigens geldt ditzelfde verhaal ook voor andere apparatuur waardoor audio- en beeldsignalen verstuurd worden, bijvoorbeeld een receiver, een soundbar of een home cinema-systeem.

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende beeldtechnieken van tv’s of zoek je een uitleg over een specifieke term? Of, ben je op zoek naar tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze home cinema informatiegids door. Ook vind je hier tips voor de aanschaf van een tv.

Goede en betaalbare kabels vind je bij RU Connected.

Reacties (0)