Dossier: vijf premium soundbars vergeleken – wat is de beste soundbar?

02 augustus 2020 + 10 minuten 19 Reacties
sonos-arc-3

Soundbars komen in allerlei vormen en maten, en in nagenoeg elke prijsklasse. De afgelopen tijd hebben we vijf premium soundbars getest en in dit dossier zetten we deze modellen tegenover elkaar. Wat is de beste soundbar?

Dossier soundbars

Wat kan je verwachten van een soundbar tegenwoordig? Geen mirakels, maar niettemin toch wel meer dan voorheen. Soundbars blijven zeer populaire producten en fabrikanten proberen toch keer op keer grenzen te verleggen. En niet allemaal in dezelfde richting, trouwens. Zo heb je een aantal premium-soundbars die bijkomende draadloze luidsprekers inzetten die je naast je sofa plaatst. Hiermee kom je al een stuk dichter bij een surroundweergave zoals bij een discrete luidsprekeropstelling. Anderen bieden net iets heel compact, zonder een aparte subwoofer.

Atmos en eARC

Een van de voornaamste nieuwigheden bij de nieuwste lichting soundbars is eARC. Elders op de site vind je meer uitleg over de voordelen van de opvolger voor HDMI-ARC – en in hoeverre het relevant is voor jou. Veel zal afhangen hoe belangrijk je Dolby Atmos vindt, niet toevallig het andere grote uithangbord van de apparaten die we in dit dossier bekijken. Bij Atmos krijg je een surroundweergave opgediend, aangevuld met geluid uit de hoogte. Dit creëert een 3D-geluidsweergave. Leuk voor geluidseffecten die zich boven in de kamer afspelen (zoals een helikopter die overvliegt) maar ook om het geluidsbeeld driedimensioneler en grootser te maken. Met Atmos zit je echt in de regenbui en hoor je donderslagen juist gepositioneerd worden. Voor een soundbar is Atmos natuurlijk net iets uitdagender, omdat zo’n toestel niet werkt met veel luidsprekers die doorheen de ruimte verspreid worden. Fabrikanten gebruiken daarom akoestische trucjes om toch geluid van alle kanten op je af te laten komen. Dat lukt soms goed, soms wat minder. Het valt ons op dat soundbars wel vooraan dat 3D-geluidsbeeld kunnen creëren maar net achter en boven je is toch wel uitdagend zonder bijkomende speakers die naast je zitplaats staan. In elk geval is het belangrijk om rekening te houden met de ingebouwde speakers als je de soundbar plaatst. Een soundbar met bovenliggende luidsprekers mag je niet helemaal onder een tv schuiven, bijvoorbeeld.

Extra speakers

Een optie die je bij steeds meer soundbars ziet: je kunt met optionele speakers een echte surroundopstelling bouwen. Het gaat dan om draadloze luidsprekers die je naast en/of achter je sofa plaatst, en die zoals bij een surroundinstallatie de achterste kanalen afspelen. Niet iedereen houdt van extra toestellen in huis, maar in onze ervaring leveren ze bij films een aanzienlijk betere ervaring op. Zie wel dat die extra speakers niet te dicht bij je oren staan en min of meer op oorhoogte uitstralen.

Streaming en multiroom

De meeste fabrikanten hebben Chromecast van Google en Airplay van Apple omhelsd als het gaat om streaming. Dit heeft een paar positieve gevolgen: het verbinden met het netwerk gaat makkelijk (via Google Home of de WiFi-instellingen van je iPad/iPhone), je kunt veel streamingdiensten gebruiken, en je kunt de soundbar koppelen met andere compatibele speakers. Ook van andere merken. Je kunt een liedje met een tik afspelen vanuit de app van Spotify, Apple Music, Deezer, Qobuz, Tidal, YouTube Music, Play Music, SoundCloud en meer. Wil je eigen muziekbestanden afspelen, dan gebruik je een app zoals Hi-Fi Cast, BubbleUPnP of mConnect Player.

Internetradio? TuneIn heeft casting ingebouwd, net zoals talloze andere apps. Kortom, dankzij de Chromecast-functie kun je eigenlijk nagenoeg alle muziek op een heel makkelijke manier afspelen. AirPlay 2 biedt ongeveer dezelfde voordelen. Het delen van het tv-geluid naar elders in huis kan echter enkel bij een toegewijd multiroomplatform, zoals van Sonos. Een Chromecast-soundbar kun je bedienen met je stem, maar let op: niet elke soundbar heeft een ingebouwd microfoon. Als je snel wat achtergrondmuziek wil of heel specifiek weet wat je wil horen, werkt Google Assistant in elk geval prima.

Wat is de beste soundbar van dit moment?

In dit dossier bespreken we vijf high-end soundbars van LG (DSN8YG), Samsung (HW-Q800T), Harman Kardon (Citation Multibeam 700), TCL (Ray-Danz) en Sonos (Arc). Hieronder vind je de conclusies uit elk van de reviews, met een link naar de volledige review.

LG DSN8YG

De LG DSN8YG biedt heel wat voor zijn prijspunt. De soundbar mag de instapper zijn in LG’s premiumlijn voor 2020, de prestaties zijn al behoorlijk goed. Dat hoort natuurlijk zo, want 699 euro is ook niet niets. Vooral de stereo-met-center-weergave is heel goed, met degelijke hoogtekanalen vooraan die toch een 3D-ervaring op een zeker niveau bieden. Hierdoor krijg je bij het bekijken van films en vergeleken met typische tv-speakers al een veel groter en meeslepend geluidsbeeld gepresenteerd.

Het kan beter, maar dan spreek je over een duurdere soundbar met meer geavanceerde driveropstellingen. De LG blinkt uit dankzij de vele extra’s: Chromecast, Google Assistent en de effectieve kamerkalibratiefunctie.

Lees verder in de volledige LG DSN8YG review

9.0

Beoordeling

Pluspunten
 • AI Sound Pro werkt goed
 • Chromecast en Google Assistant via ingebouwde microfoon
 • Kamerkalibratie is eenvoudig in gebruik
 • Mooie kanaalscheiding vooraan in de kamer
 • Verfijnde klank, geschikt voor muziek

Minpunten
 • Subwoofer mocht iets potiger

LG DSN8YG" data-limit="3" data-show_all_prices_link="1" data-country="NL">

Samsung HW-Q800T

De HW-Q800T is niet een goedkope soundbar, maar levert voor zijn prijs behoorlijk wat. Q-Symphony bijvoorbeeld, al is dat uiteraard enkel een meerwaarde als je ook een gloednieuwe Samsung-tv in huis haalt. Heb je een andere televisie? Dan nog blijft de HW-Q800T een aanrader. Het presteert bij elke tv knap met een Dolby Atmos-soundtrack, weliswaar zonder het ultieme qua 3D-weergave te bieden die je kunt krijgen met topklasse-soundbars.

De middenweg die deze soundbar aanbiedt gaan volgens ons veel mensen echter al voldoende vinden. Je neemt een merkbare stap richting volwaardige bioscoopervaring, onder meer omdat de krachtige sub de potige ondersteuning levert om games en heftige actiefilms dramatisch neer te zetten. Dat is iets dat een goedkopere en kleinere soundbar moeilijker kan. Een aanrader voor de spektakelzoeker.

Lees verder in de volledige Samsung HW-Q800T review

9.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Niet extreem breed of hoog, past tussen tv-voeten
 • Geeft Dolby Atmos-soundtracks zeer effectief weer
 • Eenvoudige setup
 • Extra HDMI-ingang
 • Uitbreidbaar met draadloze rears

Minpunten
 • Geen Chromecast of Airplay
 • Sub moet je goed afregelen en plaatsen

TCL Ray-Danz TS9030

De Ray-Danz TS9030 maakt qua design misschien niet meteen de beste eerste indruk. Sommige elementen ogen zeer kunststofferig en komen goedkoop over. We vrezen ook dat die akoestische lenzen op langere termijn veel stof gaan accumuleren, dus niet vergeten af te stoffen. De prestaties van de TCL Ray-Danz zijn echter niet slecht.

Films worden krachtig gepresenteerd en de surroundmodus zet je op knappe wijze in een geluidsbubble. Een grote troef is dat die bubble er is ook als je in een grote ruimte zit, zonder muren in de buurt. De Ray-Danz werkt goed, onafhankelijk van plaatsing. Voor grote open woonkamers waarbij je op circa drie meter van het scherm zit is dit een uitstekende keuze.

Lees verder in de volledige TCL Ray-Danz review

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Prima prijs/kwaliteitverhouding
 • Extra HDMI-ingang
 • Chromecast en AirPlay 2
 • Meeslepende surroundbubbel bij films
 • Atmos-compatibel

Minpunten
 • Langere opstarttijd
 • Goedkopere afwerking van bepaalde elementen
 • Muziekprestaties konden beter

Sonos Arc

De Arc is een echte tour de force. De soundbar presteert sterk als je hem voedt met Dolby Atmos-content en profiteert mee van alle troeven van het Sonos-universum. Denk dan aan de brede ondersteuning van streamingdiensten, het gebruiksgemak en de multiroom-functie. De prijs is voor het segment zelfs vrij competitief, al groeit het prijskaartje fors aan als je de Arc wil uitbreiden met een Sub en twee Sonos-speakers. We voegen er meteen bij dat we denken dat je vanwege de slimme speakeropstelling minder gauw die Sub nodig gaat hebben – al zullen we hier in een follow-up review van een uitgebreide Arc-opstelling in de diepte op ingaan.

Al bij al is de Arc een zeer geslaagde soundbar die veel biedt en zeer competitief is. Al kunnen we wel minpunten bedenken. Er is vooralsnog geen manier om de achterste Atmos-hoogtekanalen weer te geven, iets dat bijvoorbeeld Samsungs HW-Q950T (of de HW-Q90R) wel kan. Sonos kiest zoals altijd voor een Apple-iaans eenvoudig van bediening, wat voor vele mensen net goed is. Maar we zouden toch graag iets meer controle hebben, bijvoorbeeld over het volumeniveau van de bovenste speakers. Een optie om 5.1 te upmixen naar een virtuele Atmos-ervaring was eveneens een mooi extraatje geweest. Toch denken we dat de Arc alles in huis heeft om een van de populairste soundbars ter wereld te worden. Het is niet enkel een goede keuze voor wie al in de Sonos-universum vertoeft, maar is ook een competitief geprijsde soundbar die ten opzichte van veel rivalen uitstekend presteert en over unieke pluspunten beschikt.

Lees verder in de volledige Sonos Arc review

9.0

Beoordeling

Pluspunten
 • TruePlay past klank aan de akoestiek aan
 • Uitstekende ruimtelijkheid en positionering van Atmos-effecten
 • Veel streamingopties
 • Multiroom-mogelijkheden
 • Industrieel design

Minpunten
 • Geen DTS-ondersteuning
 • Geen optie om te upmixen
 • Geen individuele volumeregeling hoogtekanalen
 • iOS-toestel vereist voor TruePlay

Harman Kardon Citation MultiBeam 700

De Citation MultiBeam 700 is niet alleen een zeer knappe, stijlvolle verschijning die door zijn compact formaat goed in een interieur past. Het presteert goed, dankzij een brede uitstraling en indrukwekkende basprestaties. En dat zonder aparte subwoofer.

De integratie met Google Assistant en streaming via Chromecast en AirPlay 2 leveren ook zeer goede streamingmogelijkheden. Ook multiroom is mogelijk. Er zijn een paar minpunten, zoals het sporadisch ongewenst reageren van de microfoon, maar die staan een goede beoordeling niet in de weg.

Lees verder in de volledige Citation MultiBeam 700 review

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Heel knap design en topafwerking
 • Multiroom mogelijk
 • AirPlay 2, Chromecast en Google Assistant
 • Heel brede soundstage vooraan
 • Uitbreidbaar met subwoofer en achterste speakers
 • Effectieve kalibratiefunctie

Minpunten
 • Muurmontage is niet zo subtiel

 • Balans geluidseffecten en dialogen soms moeilijk te vinden
 • Werkt het best in kamers die niet overvol staan

Wie is de winnaar?

De beste soundbar kiezen in dit dossier is niet eenvoudig. We moeten benadrukken dat er behoorlijk veel apparaten op de markt zijn. Wat we hier bekijken is een bloemlezing van nieuwe en belangrijke toestellen uit het middensegment. Later in het jaar zullen we vast de top-end modellen met extra speakers vergelijken, maar een aantal apparaten (zoals bij Samsung) moeten nog op de markt verschijnen. Sommige soundbars zijn duidelijk ontworpen voor een bepaald gebruikscenario en doen daar heel goed in. De TCL Ray-Danz bijvoorbeeld, is echt een goed keuze als je een surround wil ervaren op kortere afstand. De Harman Kardon Multibeam presteert ook geweldig gegeven zijn prijs en formaat. De Beste Koop is de LG DSN8YG, een soundbar die vooral overtuigd door zijn klank. De Samsung HW-Q800T presteert niet slechter, past in het SmartThings-verhaal en oogt ook iets verfijnder, maar kost wel iets meer. We zouden hem zeker aanraden bij een nieuwe Samsung-tv, vanwege Q-Symphony. De beste soundbar in deze test is de Sonos Arc. Ondanks een paar lastige beperkingen (zoals het ontbreken van een upmixing-modus) en een iets hogere prijs, legt het topprestaties neer en bezit het uitstekende streaming- en multiroommogelijkheden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (8)

Frans

Frans
02 augustus 2020 om 10:04

Soundbars blijven toch achter bij recievers en er zijn er maar een paar met dts x. Dat zit wel op recievers. Voor dat zou ik er nooit aan beginnen soundbar is voor niks.
Gewone kleine speakers nemen kabels weg werken en je ziet er niks van. Platte speakers van kef bijvoorbeeld kost wat maar dan heb je voor zeer lange tijd mooi geluid.
Soundbars het blijft tobben.

Inloggen
Adrie

Adrie
02 augustus 2020 om 12:57

Het is wonderbaarlijk hoeveel geluid fabrikanten uit die doosjes weten te persen.
Maar: het is en blijft allemaal erg bewerkt en daardoor vermoeiend om naar te luisteren.
Mensen blijven dromen van diepe volle bassen uit melkpakgrote luidsprekers maar dat is fysiek onmogelijk. Met psychoakoestisch kunst en vliegwerk wordt je luistersysteem (je hersenen) zwaarder belast en daar wordt je na een paar uur luisteren doodmoe van.

Inloggen
Rob

Rob
02 augustus 2020 om 13:52

Klopt helemaal Frans. Een receiver is inderdaad een dikke upgrade voor je geluid, maar gaat vaak ten koste van WAF. Hoe mooi je het ook afwerkt. Een soundbar is, denk ik, meer voor mainstream. Je wilt gewoon beter geluid dan de tv-speakers, zonder al teveel gedoe.
Volgens mij is het ook zo dat het voor filmliefhebbers niet echt een probleem is dat je ‘moe’ wordt. Dan wil je gewoon de effecten goed horen en voelen. Er zijn soundbars die dat prima kunnen.

Inloggen
Gerco

Gerco
04 augustus 2020 om 22:19

Beter geluid dan uit de tv-speakers?
Vaak is het geluidsbeeld van de tv-speakers beter dan van een soundbar, omdat daarbij weinig gebruikt wordt van een DSP. Die zorgt ervoor dat je er alleen in het midden van kunt genieten en het resoneren van de klankkast.

Hou het “beter geluid” liever simpel zoals BlueSound en Dali het doen: Weergevers gebruiken die zelf lage tonen kunnen produceren en weinig DSP-gebruik. 😉

Inloggen
Ton

Ton
16 augustus 2020 om 16:36

welke dan?

Inloggen
Audiofreak1

Audiofreak1
02 augustus 2020 om 13:50

Ik mis in de test de Bluesound Pulse 2i! Waarschijnlijk de best scorende op muzikaal gebied. Ook op film gebied enorm detailrijk.

Inloggen
sir oled

sir oled
02 augustus 2020 om 19:42

Klopt , helaas onbekend is onbemind. Het gebrek aan hdmi-inputs , geen ondersteuning van dts codecs, wanneer tv geen earc ondersteund enkel arc kan dit voor heel wat problemen zorgen en het grote prijsverschil met de anders soundbars kost de sonos arc bitter weinig punten. Overgewaardeerd dus of van een andere klasse.

Inloggen
Audiofreak1

Audiofreak1
03 augustus 2020 om 10:09

Pulse Soundbar 2i heeft HDMI ARC aan boord sir Oled.

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
04 augustus 2020 om 16:21

Hallo Sir Oled,

Dat de Sonos Arc geen meerdere HDMI-ingangen heeft wordt behandeld in de test zelf, en heb ik ook uitgebreid besproken in het achtergrondstuk over eARC. Zoals ik daarin opmerkte: eARC introduceert een paradigmawissel waarbij de tv, niet het audiotoestel de hub voor bronnen wordt. Of dat goed of slecht is, dat is een andere vraag.

Bluesound is trouwens niet onbekend bij de redactie; we hebben nog dit jaar bv een review van de Bluesound Powernode 2i met bijhorende Flex-speakers gepubliceerd.

Inloggen
sir oled

sir oled
04 augustus 2020 om 13:12

Audiofreak

Waren mijn opmerkingen over de Sonos niet over de Pulse Soundbar. Grtz

Inloggen
Harvey2Face

Harvey2Face
04 augustus 2020 om 15:51

”Dossier: vijf premium soundbars vergeleken – wat is de beste soundbar?”

Gaan ze vervolgens Soundbars testen van 400 en 500 euro (gewoonweg niet premium)…en dan vergelijken met een Soundbar van 900 die wel onder het premium segment mag vallen.

Sorry hoor maar dit is toch appels met peren vergelijken en een totaal verkeerde titel? Zeg dan ”We testen 5 Soundbars van 400-1000 EUR en dit is ons oordeel” heeft het nog steeds een hoog clickbait gehalte maar dan komt de inhoud tenminste overeen met de titel.

Ik zou zeggen pak andere modellen probeer het opnieuw 🙂 denk dat we wel benieuwd zijn naar een echte test met premium modellen.

Sonos ARC
Cituation Bar (dus niet de Multibeam want dat is z’n kleine broertje en nogmaals NIET premium)
Bose Soundbar 700

Deze zitten alle drie rondom dezelfde prijsklasse, vallen in het hogere segment en dus beter vergelijkbaar. Of doe echt gek en doe er een Formation Bar bij. Ik denk dat het voor de gemiddelde consument wel ophoudt na die aanschafprijs?

Inloggen


04 augustus 2020 om 17:41

Premium is een vrij breed begrip, en niet alleen afhankelijk van de prijs. Het zijn allemaal prijzige soundbars. De titel slaat op de soundbars die getest zijn, die pakken we samen en daar hebben we het over. Tuurlijk is het altijd met SEO in gedachten, maar het klopt dat we de beste soundbar van de vijf kiezen. Andere suggesties voor tests worden altijd meegenomen, dank!

Inloggen
Gerco

Gerco
04 augustus 2020 om 22:41

Premium is idd een breed begrip, maar voor €400 tot €500 kun je alleen soundbar (laten) maken die betere verwerking en weergevers heeft dan een TV om zo ook met een beperkt budget toch premium (of beter) geluid te krijgen.

Het enige wat bij bij deze vergelijking premium is, is de beoordeling van wat een soundbar voor het geld te bieden heeft en niet de kwaliteit van de verwerking en het geluid. Je kunt op deze manier alle soundbars “premium” noemen. 😐

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
05 augustus 2020 om 10:41

Zonder helemaal in een semantische discussie te vervallen, maar om het toch even te kaderen: ja, ‘premium’ was misschien niet de beste label voor dit dossier. Eigenlijk had ik als auteur misschien beter ‘betere’ of ‘bijzondere’ gehanteerd, want eigenlijk draait het hier niet om de prijs maar wel om toestellen die net iets bijzonder hebben ten opzichte van andere soundbars.

De TCL Ray-Danz bijvoorbeeld is relatief goedkoop, maar doet iets akoestisch dat recente soundbars niet bieden. Iemand refereerde ook naar de Harman Kardon Citation Bar, omdat die aan 899/999 euro vanuit een prijsoptiek beter als ‘premium’ kan omschreven worden. Maar als het gaat om prestaties is de Citation Bar eerder ‘gewoon’, terwijl de Multibeam 700 superieur presteert – ook aan zijn dure broertje. Dit staat ook in de review zelf.

Een tweede criterium voor inclusie in een dossier is onuitgesproken, maar eigenlijk zouden we dat wel duidelijker moeten maken: ik koos voor nieuwe toestellen die net op de markt kwamen. Deels omdat de oude toestellen al behandeld zijn (en soms ook omdat oudere apparaten moeilijker te verkrijgen zijn om te testen). We hebben ook onze limieten aan wat we tegelijkertijd op een gedegen wijze kunnen testen.

Ten slotte, we hebben in het najaar een dossier ingepland van de high-end modellen incluis aparte speakers (zoals ook vermeld in dit dossier).

Inloggen
Hub Hamers

Hub Hamers
05 augustus 2020 om 12:05

Beste soundbar die ik heb beluisterd is toch wel de Sennheiser Ambeo.

Inloggen
Bisschop

Bisschop
06 augustus 2020 om 12:45

Beste Hub,

er hier net eentje besteld.
Komt in de plaats van de huidige Yamaha AV met 4 x Artsound en Canton sub.
Er was enigszins twijfel tussen de surround set van Sonos met de ARC en de Ambeo van Sennheiser.
De Sonos verdween echter in het niets bij een vergelijkende geluidstest.

Inloggen
Pascal

Pascal
14 augustus 2020 om 12:57

En om het helemaal anders te maken de klipsch the five,s?
Als je eens wat anders wild;)
Voor de mensen die een soundbar maar een lelijk ding vinden.

Wat vinden jullie hier van?

Inloggen
Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
14 augustus 2020 om 12:59

Hallo Pascal, The Fives staan op de planning om te testen, dus hopelijk kunnen we je daar binnenkort meer over vertellen.

Inloggen
Remmy

Remmy
28 augustus 2020 om 17:43

Ik adviseer de Dynaudio Music 7, no-nonse soundbar met hdmi return channel en verder redelijk beperkte mogelijkheden. Echter less is more en ongeslagen bij music en goed genoeg voor film. Beetje creatief zijn met ophangen, maar met de muurbeugel van dynaudio en de cavus grondstand met bijbehorende verlengbeugels kan dit prima.

Inloggen