Review: Denon AVR-X1700H – echte surround aan een budgetprijs

23 januari 2022 + 10 minuten 4 Reacties
Denon AVR-X1700H

Tegelijkertijd met de nieuwe Denon AVR-X1700H verschijnt bij zustermerk Polk een nieuwe lijn budgetspeakers. Wat kun je verwachten als je een 7.2-instapreceiver combineert met de betaalbare Monitor XT-luidsprekers opgesteld in een 7.1.2-opstelling? Beter dan een soundbar of niet?

Een surroundopstelling bouwen is vaak een dure aangelegenheid. Zeker als je het vergelijkt met pakweg een soundbar. Het is heel makkelijk om met een uitgebreidere opstelling en een betere AV-receiver de kaap van 3.000 tot 5.000 euro te overschrijden. Dan heb je natuurlijk wel wat. Maar wil dat zeggen dat iedereen met een kleiner budget noodgedwongen voor een soundbar moet opteren als ze hun tv-geluid een upgrade willen geven? Niet per se. In deze review bekijken we een goedkopere surroundopstelling van Denon en Polk, waarbij we vooral benieuwd zijn hoeveel van die high-end surroundervaring je krijgt als je een minder grote uitgave maakt. Het kloppende hart van het geteste systeem is de Denon AVR-X1700H, de 699-euro kostende instapreceiver voor 2022 bij Denon (als we even de absolute budgetmodellen negeren) met ondersteuning voor 7.2 of 5.1.2. Geen zin in aparte speakers? Dolby Atmos Height Virtualization en DTS Virtual:X laat toe om hoogtekanalen te simuleren.

Aan speakerzijde krijgen we modellen uit de nieuwe Polk Monitor XT-familie opgestuurd. Hier spreken we echt over instapproducten. De XT30-centerspeaker ligt in de winkel voor 149 euro, een paar XT20-boekenplankspeakers die we inzetten voor achterste kanalen heb je voor 249 euro, twee XT90-hoogtespeakers kosten 199 euro, en de XT60-vloerstaander voor de stereokanalen kost 199 euro per stuk. Totale kostprijs van het geteste systeem bedraagt dus net geen 1.700 euro.

Daarbij moeten we wel opmerken dat Sound United (het moederhuis van Denon en Polk) geen subwoofer meestuurde. In de Monitor XT-familie is er één sub-model met 12-inch woofer, te koop voor 349 euro. We kunnen moeilijk de kwaliteit van die subwoofer inschatten, maar aangezien we de sub in een surroundverhaal wel héél belangrijk vinden moet je bij het samenstellen van een Monitor XT-systeem dit onderdeel wel goed onderzoeken. Een iets betere subwoofer kan een heel surroundervaring naar een veel hoger niveau tillen. Voor ons testwerk gebruikten we onze eigen Monitor Audio Silver W12.

Wat AV-receiver
Vermogen 2 x 80 Watt
Ingangen 6 x HDMI (3 x HDMI 2.1), 2 x optisch, USB-A, 2 x cinch, phono-in, Ethernet, WiFi
Uitgangen HDMI-eARC, sub-uit x 2
Streaming HEOS, Bluetooth (SBC), AirPlay 2, Spotify Connect, Roon Tested
Extra's Bluetooth-koptelefoon, multiroom via HEOS, DAB-radio, Audyssey MultEQ XT
Afmetingen 43,4 x 33,9 x 15,1 cm
Gewicht 8,6 kilogram

Een HDMI-ingang extra

De Denon AVR-X1700 is zoals gezegd een instapmodel, en dat merk je wel aan de achterkant van het toestel. Daar zien we minder aansluitingen dan bij z’n grote broers. Of dat een probleem is? Wellicht niet, want kaal kun je dat achterpaneel nu ook niet noemen. Wat meteen opvalt is dat er zes HDMI-inputs zijn, één meer dan bij het model van vorig jaar. De ingangen zijn gegroepeerd in twee groepen van drie; het drietal het dichtst bij de ene HDMI-eARC-uitgang zijn HMDI 2.1-poorten. Dat betekent dat nu ook deze betrekkelijke goedkope receiver klaar is voor drie videobronnen die tot 8K60 of 4K/120 aanleveren. De overige drie HDMI-ingangen zijn geschikt voor 4K-signalen. We noteren een goede ondersteuning voor HDR-standaarden, incluis Dolby Vision en het nog weinig gebruikte HDR10+. In 2022 verwachten we niets anders: de HDMI-uitgang is eARC-compatibel.

Qua audio-ingangen houdt de AVR-X1700H het bescheiden. In de meeste situaties zullen die twee optische digitale ingangen en twee analoge cinch-paren wel volstaan. Fijn is dat er een toegewijde phono-ingang is voor een platenspeler met een MM-cartridge. In een surroundopstelling is er niet altijd nood aan een draaitafel, maar bij een betaalbare receiver die in de woonkamer alle audionoden verzorgt is het mooi meegenomen. De phono-ingang is bovendien best goed voor een bijkomstige feature op een sowieso functierijk toestel, merkten we toen we een Pro-ject X1 aansloten en wat vinyl beluisterden.

Typische Denon is de plaatsing van de luidsprekerterminals in een rij. Een detail, maar wij (en heel wat installateurs) vinden dat toch handiger dan groepjes van twee. Het zijn ook al de betere terminals waar bananenstekkers in passen, trouwens.

Vertrouwde smoel

Over de afkomst van de AVR-X1700H bestaat er geen twijfel. Het is onmiddellijk te herkennen als een AV-receiver van Denon, met de karakteristieke grote draaiknoppen aan de weerszijde van een groot display met witte letters. Het ziet er wat stoerder uit dan het eigenlijk is. In tegenstelling tot zijn duurdere broertjes is de voorkant iets meer uit kunststof. Er is ook geen zware klep die openklapt om een reeks toetsen te onthullen bijvoorbeeld, zoals bij onze vaste AVR-X6300H van enkele generaties geleden. Niettemin, eens je de vele stickers van het toestel pulkt eindig je wel met een functioneel knap ontworpen apparaat. De AVR-X1700 is ook niet zo diep als duurdere modellen, wat de plaatsing in een tv-meubel iets handiger maakt.

Denon AVR 2016

Qua bediening wordt de Denon-receiver geleverd met de eenvoudigere RC-1244-remote. Minder knopjes dan de afstandsbediening van de hogere modellen, maar daar zijn we niet rouwig om. Zo’n slagschip van een remote is niet altijd handiger, en al helemaal niet als iedereen van het gezin het moet kunnen gebruiken. Dan liever iets afgeslankt en helderder.

Het alternatief is de Denon AVR 2016-app. Die geeft je volledige controle over de receiver. Wat er niet rechtstreeks in voorkomt, kun je bereiken via een virtuele remote en de tv-interface. Op een tablet is de Denon-app nog nuttiger, omdat je dan in één oogopslag ziet welk inputsignaal je krijgt en welke speakers aangestuurd worden. Praktisch, ook als je schakelt tussen de verschillende geluidsmodi. Een kleine klacht wel: het verspringen van één geluidsmodus naar een ander duurt soms net iets te lang.

Gebruiksvriendelijk is een echte troef

Ondanks stappen gezet door andere fabrikanten blijft Denon toch een voorsprong houden als het gaat om gebruiksgemak. De Setup Assistant waarmee je de Denon AVR-X1700H instelt, maakt het allemaal minder complex. Je krijgt bijvoorbeeld grafisch op je tv te zien hoe je de verschillende kabels moet aansluiten. Ook in de tv-interface krijg je aanwijzingen over wat bepaalde functies doen, al is de uitleg soms te spaarzaam. De tv-interface wordt bij dit model in een lagere resolutie getoond, enigszins gecompenseerd door het gebruik van gekartelde letters. Maar wat gek is: bij sommige functies kom je in een hogere resolutie-menu terecht, net zoals bij de duurdere receivermodellen van Denon.

Tijdens het instellen word je door de kamerkalibratie geleid. De Denon AVR-X1700H komt met Audyssey MultEQ XT, een beperkte versie van de kalibratiesoftware die Denon altijd gebruikt en die werkt met 6 tot 8 meetpunten. XT doet al veel, zoals de afstanden naar de speakers inschatten en de fase controleren, maar we vinden wel dat het vergeleken met XT32 op de duurdere Denons minder effectief de bassen afregelt. Pluspuntje voor Denon weer: ze leveren in de doos een handig kartonnen statief mee, zodat je de meetmicrofoon op de correcte hoogte kunt plaatsen. Wie 20 euro uitgeeft, krijg ook bij deze receiver via de MultEQ-app meer controle bij metingen. Een aanrader.

Denon AVR-X1700H

Klaar voor Atmos

Ondanks de nadruk op gebruiksgemak en de positionering van deze instap-receiver, zien we wel geavanceerde functies aangeboden worden. Je kunt bijvoorbeeld instellen welke soort luidsprekers je inzet voor je hoogtekanalen, wat cruciaal is voor een goede Atmos/DTS:X-ervaring. Bij het gebruik van Dolby Atmos Enabled-luidsprekers is de hoogte naar het plafond instelbaar. Inputs kunnen hernoemd worden, je kunt een Bluetooth-hoofdtelefoon aansluiten, per HDMI-ingang kun je een HDCP-niveau kiezen, je kunt een videosignaal upscalen (al gaat je tv daar wellicht beter in zijn) en meer. Qua hoeveelheid opties kunnen we niet klagen. Er zijn ook kleine dingen die bij het gebruik een groot verschil maken, zoals de mogelijkheid om volumelimieten in te stellen en de weergave volumeniveau boven- of onderaan het scherm te plaatsen. Dat is best wel handig als je films met ondertitels bekijkt.

Een relatief nieuwe optie zijn de twee presets voor Audessey-metingen. Niet iedereen heeft daar iets aan, maar je kunt hiermee bijvoorbeeld een meting uitvoeren voor 2.1 en eentje voor surround, en dan elke preset via de MultEQ-app (iOS en Android) tweaken.

HEOS

Naast de Denon AVR-app is er ook de HEOS-app om de AVR-X1700H te bedienen. Wat is het verschil? De HEOS-app dient vooral voor streaming en (als je nog HEOS-compatibele producten in huis hebt) voor het koppelen van Denon, Marantz en HEOS-apparaten. Toch heb je wat meer controle in de HEOS-app dan je zou verwachten. Naast muziek afspelen vanaf Amazon, Deezer, Tidal, Napster en Soundcloud, en internetradio, kun je ook de fysieke ingangen selecteren. In theorie kun je ook de audio van een van die ingangen doorstreamen naar een ander HEOS-toestel, maar enkel als het in stereo is. Je kunt dus wel een plaat die op een aangesloten platenspeler afspeelt naar de speakers in de keuken stuurt, maar niet het surroundgeluid van een Xbox. Ben je een Spotify-abonnee, dan kun je de AVR-X1700H gewoon zien opduiken in de Spotify-app. Als je een iPhone of iPad bezit, is AirPlay 2 een handige manier om muziek van pakweg Apple Music te streamen. Een van de stickers op de receiver zegt ook ‘Roon Tested’, maar dat wil gewoon zeggen dat je kunt streamen via AirPlay. Ten slotte is er nog Bluetooth (enkel SBC) als je per se snel-snel iets van je mobiel toestel wil afspelen.

HEOS-app

De HEOS-app is dus behoorlijk functierijk, maar kom inmiddels wat belegen over. Het zou opgesmukt mogen worden om bijvoorbeeld playlists en het muziekaanbod knapper te presenteren. Wat extra streamingdiensten in de app zelf zouden ook welkom zijn.

Functioneel design

De Monitor XT-luidsprekers die we mee betrekken in deze test zijn zeker niet de zwaarste toestellen die we ooit uitpakten. In het budgetsegment mag je doorgaans niet al te veel verwachten qua afwerking, en dat geldt hier ook tot op een zekere hoogte. Toch heeft Polk de XT’s een klein beetje chiquer gemaakt door de zwarte naadloos aangebrachte afwerking en de stoffen luidsprekerroosters. Zonder roosters valt bij de meeste modellen de tweeter op, verzonken in een waveguide die wellicht vooral de horizontale uitstraling moet bevorderen.

De XT90-speakers passen perfect op de XT60’s, waardoor je een fraaie geheel krijgt dat mooi in de woonkamer staat. De driehoekige speakers bezitten ook uitsparingen zodat je ze kunt ophangen aan de muur. Ze zijn dus in beide Atmos-modi – Dolby Speaker als muurmodus – te gebruiken.

Kijkend naar de specificaties zijn de Monitor XT’s niet de eenvoudigste om aan te sturen. Vloerstaanders zijn vergeleken met boekenplankspeakers vaak minder veeleisend, in dit geval is die gevoeligheid van 86 dB best laag. We merken het wel tijdens het testen. De AVR-X1700H beschikt officieel over 145 Watt per kanaal, maar uiteraard is dat een minder relevant cijfer dat bekomen wordt bij een geringe belasting van één kanaal. Het vermogen bij een full-range belasting op 2 kanalen is 80 Watt, en dat is een meer realistisch getal. Nu goed, de AVR-X1700H kwijt zich prima van zijn taak en kan ook bij dynamische filmscenes zoals de RPO-racescène de gewenste actie leveren, zonder clipping of harde geluiden. De volumeknop is wel verder opengedraaid dan we gewoon zijn.

Machtig voor de prijs

Het was lang uitkijken naar de laatste aflevering in het laatste seizoen van ‘The Expanse’ (Amazon Video, Dolby Atmos, afgespeeld via een Apple TV 4K), de spannende SF-reeks gebaseerd op de (veel uitgebreidere) bekroonde boekenreeks van James Corey. Het is een reeks die er prat op gaat dat ze het manoeuvreren van ruimteschepen realistisch voorstellen, wat deze de laatste spectaculaire aflevering met zijn grootse ruimteveldslag helemaal spannend maakt. De grotere XT60’s blijken in dit geval een goede keuze, want zij zorgen wel voor wat spierballen die zorgen dat raketmotoren en ontploffingen machtig genoeg zijn. Opvallend: de Polk XT30-centerspeaker neemt ondanks zijn kleiner formaat toch meer dan zijn deel van het werk op zich. Dialogen wordt vol en met karakter opgediend, niet slecht voor een product van 150 euro. Ook heftige effecten, zoals wanneer een ruimteschip van links naar rechts over het scherm vliegt, verwerkt ‘em op een manier die behoorlijk volwassen mag genoemd worden. Vergeleken met de grotere en duurdere DALI Rubicon Vokal die normaal in de testruime het middenkanaal verzorgt levert de Polk niet de volledige diepgang die we graag ervaren, maar dat is te verwachten.

Een indrukwekkende toepassing van Dolby Atmos is er te vinden in ‘No Time to Die’ (Ultra HD Blu-ray, Dolby Atmos), in de scene wanneer James Bond in een mistig Noorse bos poogt te ontsnappen en in de verte rondom motorrijders te horen zijn. De XT90-hoogtekanalen dragen zeker aan de sfeeropwekking bij, zelfs in de (wat ons betreft) minder optimale Dolby Speaker-reflectiemodus. Ook de Polks van de rearkanalen zorgen voor de nodige immersie in deze spannende scène. Geluidstechnisch is het heel geslaagd, met het typische ingesloten, weergalmend geluid dat je krijgt bij mistweer. De kogels vliegen je echt rond de oren. Vergeleken met een soundbar of een stereo-oplossing (of nog erger: de tv-speakers) is dit veel omhullender en staat het dichter bij een bioscoopervaring. Niet slecht, gegeven de relatief lage prijs van deze XT-opstelling. De wijde uitstraling van het hoger detail dankzij die waveguide zorgt voor een degelijke kamervulling, iets dat ook de gespannen confrontatie tussen Bond en Safin – een diabolische Rami Malek – met de nodige sfeer kan overbrengen. De Polks zijn misschien geen ultieme detailweergevers, maar zijn voldoende kundig om de vele kleine details een plaats te geven. Kogelhulzen die op de grond vallen, alarmsignalen in de verte, de kleine dingen waardoor je ondergedompeld raakt bij surround zijn voldoende aanwezig. De AVR-X1700H slaagt er eveneens in om de aanzwellende dramatisch eindmuziek – we willen geen spoilers droppen – naar buiten te sturen. Een mooie touch van de filmmakers trouwens, om voor Louis Armstrongs ‘We Have All The Time in the World’ te kiezen voor de eindgeneriek – het bekende nummer dat al eerder bij het droevige einde van ‘On Her Majesty’s Secret Service’ met George Lazenby werd gebruikt.

Denon AVR-X1700H tv instellen

Bij het beluisteren van muziek, onder meer Apple Music op de Apple TV, vinden we de Denon AVR-X1700H het relatief goed doen. Sommige tracks klinken wat donkerder, misschien omdat die Polks iets meer voor films zijn getuned. En voor gaming, moeten we zeggen. We zijn nog altijd bezig met de campaign-mode van Halo Infinite op de Xbox Series X, een onderneming die zeker leuk te noemen is op deze opstelling. De Polks hebben precies de juiste mix tussen bombast en detail om te zorgen dat we in de verte de volgende groep Banished kunnen bespeuren of aan de hand van strijdkreten de locatie van een Grunt of Brute kunnen bepalen. Ook typisch aan Halo is de ijle koorzang die het net meer episch maakt, wat op een echte surroundopstelling als deze echt overtuigt.

Conclusie

De Denon AVR-X1700H speelt de typische Denon-troeven uit: een meeslepende weergave, redelijk wat vermogen voor dit prijspunt, veel functies, een gebruiksvriendelijke interface en goede apps. Ook op streaminggebied biedt het heel wat, al verdient het HEOS-platform een forse opsmukbeurt. Los daarvan maakt de combinatie van alle pluspunten deze AV-receiver tot een interessante keuze, ook als je graag in hoge kwaliteit gamet. Dankzij de drie HDMI-inputs die tot 4K/120 en 8K/60 aankunnen, kun je een PlayStation 5 of Xbox Series X aan optimale kwaliteit beleven.

De Polk Monitor XT-reeks is een budgetoplossing, maar wel een die je voor een bescheiden som al behoorlijk wat van een bioscoopervaring kan leveren. Ze bieden voor hun prijs een verrassende resolutie en kamervullend vermogen. De XT60 en XT30-center in het bijzonder maken een goede indruk, zowel bij films als bij gaming. Combineren met een goede subwoofer is wel een must.

9.0
Denon_avr_x1700H_DAB_e2_studioF-scaled

Beoordeling
Denon AVR-X1700H en Polk Monitor XT

Pluspunten
  • Degelijke streamingopties
  • Gebruiksvriendelijke Setup Assistant
  • Drie HDMI 2.1-poorten
  • Krachtig voor een instapmodel
  • Veel handige opties
  • Degelijke phono-ingang
Minpunten
  • Low-rez interface
  • Grijpt iets minder goed in op basproblemen
  • HEOS-app mag wat fraaier

Beoordeling Denon AVR-X1700H en Polk Monitor XT

De Denon AVR-X1700H speelt de typische Denon-troeven uit: een meeslepende weergave, redelijk wat vermogen voor dit prijspunt, veel functies, een gebruiksvriendelijke interface en goede apps. Ook op streaminggebied biedt het heel wat, al verdient het HEOS-platform een forse opsmukbeurt. Los daarvan maakt de combinatie van alle pluspunten deze AV-receiver tot een interessante keuze, ook als je graag in hoge kwaliteit gamet. Dankzij de drie HDMI-inputs die tot 4K/120 en 8K/60 aankunnen, kun je een PlayStation 5 of Xbox Series X aan optimale kwaliteit beleven.

De Polk Monitor XT-reeks is een budgetoplossing, maar wel een die je voor een bescheiden som al behoorlijk wat van een bioscoopervaring kan leveren. Ze bieden voor hun prijs een verrassende resolutie en kamervullend vermogen. De XT60 en XT30-center in het bijzonder maken een goede indruk, zowel bij films als bij gaming. Combineren met een goede subwoofer is wel een must.

Prijsvergelijker Denon AVR-X1700H en Polk Monitor XT

Reacties (4)