Traditionele oordopjes, of ze nu draadloos zijn of niet, zijn natuurlijk makkelijk in gebruik. Je stopt ze snel in je zak en haalt ze tevoorschijn wanneer je muziek wil luisteren. Leuk voor in de trein of op kantoor, maar op de fiets, tijdens het wandelen of in een drukke stad is het eerder gevaarlijk. Bone conduction koptelefoons werken heel anders. Deze draag je niet in je oor of op je oor, maar juist voor je oor. Hoe werkt dat precies?
Bone conduction koptelefoons nemen sterk in populairiteit toe. Het open ontwerp zorgt ervoor dat je ook nog alles van je omgeving kunt horen, terwijl je ondertussen naar je favoriete muziek op podcast kunt luisteren. Is het ook iets voor jou?
Dit zijn bone conduction koptelefoons
Bone conduction koptelefoons hebben een zogenaamd open ontwerp. Je oor is namelijk helemaal vrij en je kunt dus alles van je omgeving goed horen. Je plaatst het oorstuk namelijk vlak voor je oor op je jukbeenderen. Via trillingen vlak voor je oor wordt het geluid via je botten naar het slakkenhuis in het binnenoor gebracht. Het trommelvlies wordt hierbij gewoon overgeslagen. Ondertussen hoor je én de muziek én alles van je omgeving. Het is daarmee een veel veiligere manier van muziek luisteren. Zowel voor je oor als voor de veiligheid op straat.
Ook voor sporters is het een echte uitkomst. Ben je fanatiek fietser of hardloper? Gewone oordopjes zijn absoluut niet veilig. Je hoort niets van een naderende auto. Bij bone conduction koptelefoons kun je genieten van de muziek, terwijl je ook veilig op het verkeer kunt letten. Veel modellen zijn voor sporters gemaakt. Ze zijn water- en zweetbestendig en passen gemakkelijk onder een fietshelm. En ben je aan het wandelen in het bos? Genieten van de vogels én luisteren naar je favoriete podcast is gewoon mogelijk.
Toch moeten we ook de nadelen even benoemen. Vaak kunnen mensen van een afstandje duidelijk horen wat je precies aan het luisteren bent. Er komt veel geluid mee naar buiten. Niet erg op de fiets, wel in het openbaar vervoer. Daarnaast is de geluidskwaliteit vaak toch wel een tandje minder. Met name voor de lage tonen is het moeilijk om goed door te dringen. Alhoewel nieuwe modellen steeds een beetje beter worden, is de geluidskwaliteit minder goed dan bij een traditionele koptelefoon of oordopjes.
De beste bone conduction koptelefoons
Ben je benieuwd naar goede bone conduction koptelefoons? We geven je een aantal goede opties om er deze zomer lekker op uit te trekken. Met name Shokz en Philips doen het goed in de wereld van de bone conduction headphones. Genieten van de natuur en de omgeving terwijl je ondertussen een muziekje kunt luisteren of je favoriete podcast kunt volgen klinkt voor ons in ieder geval als een uitstekend plan. Let op dat je voor ongeveer 80 euro een goed model kunt aanschaffen. Daaronder is het vaak een gevalletje ‘net niet’.
Shokz
Shokz is eigenlijk een beetje de grondlegger van de hedendaagse populariteit van de bone conduction koptelefoons. Shokz heeft vier sportmodellen in het assortiment, naast speciale modellen voor bijvoorbeeld conferenties of videobellen. OpenMove is het goedkoopste model in diverse kleuren, OpenRun is het reguliere model en OpenRun Pro is het high-end model. Daarnaast is er ook nog een OpenSwim-model voor de zwemmers onder ons. Ze verschillen onderling in technologie, batterijduur en comfort, maar allemaal beschikken ze over het open ontwerp zodat je ook nog veilig je omgeving kunt horen. Ook zijn ze zeer licht van gewicht. De OpenRun bijvoorbeeld weegt slechts 26 gram. De twee duurdere modellen zijn daarnaast in een reguliere variant en een Mini-variant verkrijgbaar. Heb je een wat kleiner hoofd, dan is die laatste aan te raden. Prijzen variëren tussen de 89,95 euro en de 189,95 euro, maar wie goed zoekt kan vaak nog wel een leuke aanbieding vinden.
Philips
Philips heeft de A7607 in het assortiment. Dit model is ook wel verkrijgbaar onder de naam Philips Go. Deze bone conduction draadloze sportkoptelefoon is ontworpen in samenwerking met de wielerformatie Team Jumbo Visma. De A7607 is stof- en waterbestendig met ip66-classificatie en heeft een AI-microfoon om wind en andere storende achtergrondgeluiden te elimineren. Je kunt negen uur luisteren en 15 minuten opladen geeft een extra uur muziek. De koptelefoon maakt gebruik van bluetooth 5.2 en is erg licht van gewicht. Er is zelfs een LED-hardlooplichtje aanwezig voor de veiligheid. Via de Philips Headphones-app heb je verder nog opties beschikbaar om aan te passen (waaronder het LED-lampje) en om te schakelen tussen AI-technologie en de microfoons voor gesprekken binnen en buiten. Naast muziek luisteren is ook bellen dus geen probleem. Ook leuk: Met de K4607 heeft Philips ook een bone conduction koptelefoon voor kinderen in het assortiment.
Reacties (0)