Het bouwen van een natuurlijk en realistisch klinkend audiosysteem is voor de meeste consumenten een te complexe opgave. Volgens Paul McGowan ben je pas een audiofiel als je streeft naar een geluid dat de realiteit benadert en onder andere gekenmerkt wordt door een fabelachtige driedimensionale stageweergave. Klank, detaillering, en dynamics zijn daarbij aanvullende belangrijke aspecten.
PS Audio kwam onlangs met The Stereo, een boek met tips om systemen te kunnen bouwen. Los verkrijgbaar, maar echt aanbevelenswaardig is een sacd, als aanvulling op de procedures in het boek (zie het aparte kader). En om er helemaal een feest van te maken kun je beide tezamen nu kiezen als welkomstgeschenk bij een jaarabonnement op Music Emotion…
Zinvolle kennis
Als je een echt ervaren audiofiel bent dan begrijp je dat zo’n set geen enorme investering vraagt. Wie verstand van zaken heeft, kan een welhaast perfect systeem bouwen voor tussen de 8.000 en 30.000 euro. De sweet-spot ligt bij 25.000 euro. Er zijn natuurlijk systemen die tienvoudige investeringen vragen. Paul noemt dat ‘wacked-out systems’. Om daarmee om te kunnen gaan heb je een enorm level van expertise nodig, oneindig veel ervaring, een enorme inzet en het vermogen om het kaf van het koren te scheiden in een wereld waarin het bol staat van de duur betaalde onzin op het gebied van kabels, versterkers en luidsprekers. Als consument ben je vrijwel kansloos. Je hebt een deskundige coach nodig en/of een dealer met een enorme ervaring. Dat is de enige weg om het audio-nirvana met dit soort systemen te bereiken.
Maar, er is nu hulp beschikbaar in de vorm van The Stereo. Het eerste deel in een reeks van boeken die Paul McGowan van PS Audio wil publiceren. Het boek bevat een enorme hoeveelheid zinvolle kennis over hoe je een superieur en realistisch klinkend stereo-systeem kunt bouwen voor een normale investering. Paul geeft aan dat het zelfs mogelijk is om voor een investering van onder de 1000 euro een superieur klinkend geluidssysteem te bouwen. Dat is absoluut waar, als je exact weet wat je moet doen. De boodschap van Paul is dus dat het niet altijd om geld gaat.
Overzicht
In het boek staan veel herkenbare uitspraken. Hierbij een beperkt overzicht. In een kleine kamer kun je een fabelachtig goed geluid krijgen, maar voor de realistische weergave van een full fling symfonieorkest heb je een wat grotere ruimte nodig. Paul geeft aan dat het grootste deel van het budget naar de luidsprekers moet gaan. Elektronica is vandaag de dag allemaal lineair en redelijk neutraal. Maar, over het algemeen geldt dat hoe groter en duurder luidsprekers worden, hoe groter het aantal fouten en problemen daarin. Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen. Waarom zou je een monitor op een statief willen? Je bent het vloeroppervlak toch kwijt en een vloerstaander is vrijwel altijd de betere keuze.
Aan de kant van de digitale componenten is de keuze van de converter het meest belangrijk. Die heeft meestal veel meer invloed dan servers, streamers en loopwerken. Met betrekking tot de versterker is de match met de luidsprekers fundamenteel. Veel aandacht is er voor het opzetten en tunen van de luidsprekers en een eventuele subwoofer in de kamer. Het resultaat moet zijn dat de luidsprekers en subwoofer onhoorbaar zijn en dat er alleen een overweldigende 3D-stage staat met een enorme diepte, hoogte en breedte. Het geluid moet ook grijpbaar zijn. Belangrijk is ook het hoofdstuk dat inzicht geeft in hoe je moet luisteren en met welke muziek. Paul geeft ook tips over kabels, die in principe het geluid altijd verslechteren. Veel kabels zijn extreem ‘overprized’ en worden meestal moeiteloos ingehaald door goedkope en fatsoenlijk gebouwde exemplaren. Key is dat ze moeten matchen in het systeem.
The Audiophile Reference Disc Vol. 1
Deze sacd en separate dvd data disk komen met een booklet van 40 pagina’s en horen bij Paul McGowans boek Audiophile’s Guide – The Stereo. Beide zijn behulpzaam om het maximale te krijgen uit twee kanalen stereo systemen. Voor deze productie heeft PS Audio een eigen label opgericht, genaamd Octave Records.
De opnames zijn gemaakt in het magazijn van PS Audio en ook bij Animal Lane studios in Lyons (Colorado). Er is zeer exacte informatie in de booklet over de gebruikte microfoons, gebruikte opnameapparatuur, opstellingen en de artiesten. De bedoeling was om een aantal opnames te maken van een uitzonderlijke kwaliteit. Vooral ruimtelijk en heel natuurlijk overkomend. Die kunnen dan gebruikt worden voor de samenstelling van een systeem. Dat is in ieder geval goed gelukt, want iedereen met live-ervaring zal het ongekunstelde, natuurlijke en realistische karakter van deze tracks herkennen. Track 15, zijnde een gitaar-improvisatie van Eric Wiggs, is daarin fenomenaal. Op een goed systeem komt deze track haast een-op-een overeen met de werkelijkheid. Bij elke track is een uitgebreide beschrijving over welke geluidsmatige aspecten ermee beoordeeld kunnen worden. Daarnaast nog een zevental testsignalen en een inbrand-track. Met het boek en deze schijven hebben de audiofiel en muziekliefhebber waardevolle tools in handen om betere systemen te kunnen bouwen.
Referentie-opnames
Om goed te kunnen luisteren zijn referentie-opnames nodig. Het laatste hoofdstuk geeft de muziek die PS Audio gebruikt om te luisteren. Het is een selectie van het beste dat ooit opgenomen is en enorm bruikbaar om systemen te kunnen beoordelen en te tunen. In ieder geval een geweldig boek en verplichte kost voor audiofielen die serieus bezig willen.
Prijs
- Gratis bij een Jaarabonnement van Music Emotion
- Audiophile’s Guide € 50,-
- The Stereo & The Audiophile
- Reference Disc Vol. 1
- Aspera Audio, www.aspera-audio.com
Reacties (0)